Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#351 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 25 stycznia 2014 - 11:23

ma ktoś może jakąkolwiek informację, czy w najbliższym czasie są przewidziane jakieś promocje/obniżenie cen imacow w ispot, cortland, bezposrednio od apple ??? Zamierzam zakupić imaca 27' i nie wiem czy warto poczekać czy już kupować...

Cortland i iSpot robią zniżki 12% dla studentów, ale tylko w okolicach rozpoczęcia roku akademickiego czyli październik-listopad. Poza tym nie ma promocji na nowe iMac-i. iMac-i sprzed roku, w tym topowy model 27" są już w większym stopniu wyprzedane w Cortlandzie, a w iSpocie trzeba czekać do miesiąca. Także polecam nie spodziewać się promocji w najbliższym czasie.

#352 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 stycznia 2014 - 13:08

dzięki wielkie za odpowiedź ;) Wczoraj zamówiłem w Cortlandzie imaca 27', ale zmieniłem w nim dysk na ssd i czas oczekiwania: do 5 tyg.

#353 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 marca 2014 - 13:09

czy ktoś również boryka się z problemami typu: czytanie stron internetowych ? Po prostu przy rozdzialce 2560 x 1440 jest to wszystko mega małe... Prośba o wasze odczucia. druga sprawa, przycinki w trakcie przesuwania stron chrome/safari - strasznie irytujące...

#354 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 13 marca 2014 - 13:12

Rozdzielczości nie rozdziałce - jak będziesz kiedyś przeszukiwał forum to zrozumiesz dlaczego ważne jest nie używanie tego typu sformułowań :) Przecież masz możliwości zmiany wielkości wyświetlanych elementów w przeglądarce - możesz zwiększyć czcionkę, możesz powiększyć obraz.

#355 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 15 marca 2014 - 08:22

po kolejnej serwisowej naprawie z imac-kiem już widzę że kolejna matryca jest do D. Napisałem do super Apple w sprawie polubownego załatwienie zwrotu pieniędzy za sprzedany model ze znaną im wadą konstrukcyjną. Osobiście posiadałem kilka imac-ów od 233 do i7 new 2013. Będę wasz informował jak toczy się sprawa w sądzie o zwrot pieniędzy bo w polubowne załatwienie sprawy nie wierzę. pozdrawiam klaus

#356 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 marca 2014 - 08:44

po kolejnej serwisowej naprawie z imac-kiem już widzę że kolejna matryca jest do D.
Napisałem do super Apple w sprawie polubownego załatwienie zwrotu pieniędzy za sprzedany model ze znaną im wadą konstrukcyjną.
Osobiście posiadałem kilka imac-ów od 233 do i7 new 2013.
Będę wasz informował jak toczy się sprawa w sądzie o zwrot pieniędzy bo w polubowne załatwienie sprawy nie wierzę.

pozdrawiam
klaus

Samemu trudno ci będzie wygrać z korporacją.
Zbierz więcej ludzi z tym problemem i załóżcie proces zbiorowy.

#357 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 15 marca 2014 - 10:16

czy ktoś również boryka się z problemami typu: czytanie stron internetowych ? Po prostu przy rozdzialce 2560 x 1440 jest to wszystko mega małe... Prośba o wasze odczucia.

Miałem ten problem szczególnie jak mi się wczoraj ustawił nowy layout FB. Cmd i + załatwiło sprawę, możesz idealnie dopasować rozmiar strony do rozmiaru okna przeglądarki. Może to się wydawać oczywiste, aczkolwiek ja nie korzystałem z tej opcji aż ktoś mnie nie naprowadził. ;) Pomaga szczególnie osobom z wadą wzroku.

#358 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2014 - 12:05

Pozostaje zoomowanie, powiększenie lub przysiąść się bliżej. Osobiście nie narzekam. Małe literki bardziej mnie męczą przy pracy w Evernote.

#359 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 23 marca 2014 - 08:17

Proces zbiorowy potrwa…. lepiej samemu.

#360 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 23 marca 2014 - 10:39

Proces zbiorowy potrwa…. lepiej samemu.

Na jednym egzemplarzu nie udowodnisz wady, którą ignorują przez lata.

#361 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 maja 2014 - 08:34

Typowa przypadłość iMaców dopadła i mnie. Po 7 miesiącach, w modelu 27 cali z października 2013 r, zauważyłem w prawym dolnym rogu zacieki/plamy. Widać je na białym lub szarym tle. Rzuciło mi się to w oczy przy restarcie systemu. No cóż, cyrk. Przez grube lata bujają się wciąż z tą samą wadą. Plaga egipska to chyba przy tym mała betka. Apple zachowuje się tak, jakby miało do czynienia z technologia obcej cywilizacji i kompletnie nie potrafiło skapować w czym rzecz.

#362 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 25 maja 2014 - 19:41

Ja tez mam model z pazdziernika 2013 i jak narazie nie widzę żadnych plam.

#363 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2014 - 10:39

U mnie tez po pół roku "cisza" w sprawie kurzu i odbarwień. Jeszcze mam Apple Care przez 2,5 roku więc jakoś olewam temat :-)

#364 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 maja 2014 - 15:00

Ja też mam model z 2013 roku i małe zacieki pojawiły się w lewym dolnym rogu. W prawym też, ale są tak słabe że trzeba się dobrze przyjrzeć. Mam to od 2 miesięcy i jest takie samo, nie powiększa się. Ja bardzo liczę na to że Apple wprowadzi Retiny do iMaków i wtedy gdy ekran będzie takiej samej konstrukcji może uda się wymienić na lepszy :) Dlaczego tak się dzieje? Ja już kiedyś o tym pisałem. Po prostu podwykonawcom Apple bardzo zależy aby te zacieki były, bo wtedy będzie się sprzedawać więcej ekranów. Gdyby zrobili idealne, to mniej by zarobili...

#365 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 maja 2014 - 15:31

@Hubson83 tylko że to co napisałeś wygląda tak że apple kupuje po kosztach matryce których nikt nie chce licząc na to że weźmie tych odpadów jeszcze więcej? Sporo osób pisze że to kurz, może i owszem ale mnie do końca to nie przekonywuje. Kurz sobie upatrzył jedno miejsce na matrycy i na każdej z nich się osadza praktycznie w identyczny sposób? Poza tym dlaczego nie widać procesu osiadania się tego kurzu? W sensie jakiś mniejszych plamek kropek czy czegokolwiek co by potwierdzało że to jest faktycznie kurz. Kolejna teoria że to niby obieg powietrza powoduje iż matryca zapycha się kurzem także pozostawia wiele niejasności, bo skoro powietrze zasysane było od spodu a osady największe są na górnej części matrycy to brzmi to średnio racjonalnie skoro dolne części matrycy w większości przypadków skazy nie mają. Przy obecnej ilości telewizorów, monitorów i innych urządzeń posiadających ekrany LCD problem dotyczy praktycznie tylko iMac'a od Apple, nie uwierzę że apple czy producent ekranu nie był w stanie sobie poradzić z uszczelnieniem matrycy, przecież tam pracują ludzie co mają większą znajomość tematu niż my wszyscy razem zebrani. Także myśląc na spokojnie wydaje mi się iż czynników będzie więcej, a już na pewno któryś z nich będzie powodować że matryca szczelność traci i jedyne co mi na myśl przychodzi to temperatura.

#366 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 maja 2014 - 15:58

No dobrze, ale to nie Apple produkuje te ekrany tylko LG. Apple je ewentualnie projektuje. Im więcej zakurzonych matryc, tym więcej zarabia LG. To takie trudne do ogarnięcia? :) Apple to nie bardzo przeszkadza, bo zamawiają tego tak duże ilości, że gdy wezmą tysiąc czy 5 tysięcy więcej na wymiany to i tak przełożenie jest małe względem milionowych zamówień.

#367 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 26 maja 2014 - 22:28

wiecej zarabia LG ale apple traci bo musi na gwarancji wymieniac przewaznie. Wiec jakby tak bylo to dawno zmieniliby na innego dostawce.

#368 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 maja 2014 - 23:54

Toż przecież napisałem. Apple na premierę zamawia takich ekranów pewnie około 2-3 milionów sztuk. Co to dla nich przy takim koszcie zamówić nawet 100.000 więcej, które przeznaczą na wymiany serwisowe? Proszę Cię. Popatrz na MacBooki, gdzie są ekrany LG i Samsunga, jak nie duchy to bad pixele, nierównomierne podświetlenie itp, podobnie masz w iPadach. Apple na tym tak naprawdę nic nie traci, za dłuższą gwarancję to Ty musisz zapłacić, a swoim serwisantom i tak płacą i tak, niezależnie ile tych ekranów wymienią. Problem nie minie dopóki Apple samo nie zacznie takich ekranów produkować, do tego czasu każda firma wykonująca podzespoły będzie chciała na nich zarobić robiąc taką kupę. Bo nie wierzę, po prostu nie wierzę że po tylu latach z problemem nie można uszczelnić matrycy na tyle dobrze, aby problem przestał występować. Albo ktoś jest tam głupi, naiwny lub niewidomy, albo jest to robione świadomie. Ja stawiam na to ostatnie.

#369 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 maja 2014 - 18:29

@ up Tylko że w rMBP jak trafimy na dobrą matrycę to mamy spokój :) Co do iMac'a, jest to świetny komputer ale zdecydowanie więcej go nie kupię. Zdecydowanie lepszy wybór to rMBP 15'' + zewnętrzny monitor.

#370 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 maja 2014 - 13:00

Sporo osób pisze że to kurz, może i owszem ale mnie do końca to nie przekonywuje.

Nie znam problemu od drugiej strony szyby, ale ewidentnie ten kurz przyjmuje przedziwne kształty i formy. Ba, on nawet nie siedzi przy samej krawędzi, tak aby miał dostęp z zewnątrz, tylko gdzieś pojawia się w pewnej odległości od niej. Gdybym nie czytał, że to kurz, to obstawiałbym, że to jakieś zatłuszczone paluchy ducha mszczącego się serwisanta.

#371 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 29 maja 2014 - 14:00

...
Dlaczego tak się dzieje? Ja już kiedyś o tym pisałem. Po prostu podwykonawcom Apple bardzo zależy aby te zacieki były, bo wtedy będzie się sprzedawać więcej ekranów. Gdyby zrobili idealne, to mniej by zarobili...

Kolejny raz powtarzasz te same bzdury.
A wystarczy tylko rozebrać iMaka i zobaczyć, że plamy są efektem złej, nieprzemyślanej konstrukcji.

#372 Tygrysio

Tygrysio

• 91 postów

Napisano 29 maja 2014 - 16:28

A wystarczy tylko rozebrać iMaka i zobaczyć, że plamy są efektem złej, nieprzemyślanej konstrukcji.

Tyle że Irku przy założeniach jakie przyjeli sobie konstruktorzy ( a w zasadzie designerzy ) tego się tam inaczej za bardzo rozwiązać nie da. Niepotrzebnie ktoś na siłę stara się "umobilnić" stacjonarny komputer.
To trochę taka sytuacja jak w koncernach motoryzacyjnych .... zamiast Inżynier kierować projektem - kierują nim księgowi ... w Apple analogicznie ... tyle że kierują designerzy - stąd kompromis i takie są efekty tego szmelcu - dodajmy za duże jak na komputer pieniądze.

- - - Połączono posty - - -

Zapomniałem dodać iż osobiście z kolejnym "przelaniem" pieniędzy na konta firmy z Cupertino poczekam na uprawomocnienie tej ustawy :)

http://pclab.pl/news57962.html

Powinna zmusić do myślenia. Puki co głosuję portfelem ...

#373 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 maja 2014 - 19:00

Skoro gadam bzdury, to wytłumacz mi w takim razie gdzie jest problem z kurzem? W nodze, w głośnikach, w kamerce czy w ekranach? Jeżeli TYLKO w ekranach to znaczy że jest to wina ich producenta, a z tego co wiem nie jest nim Apple. Nie jest to wina KOMPUTERA tylko EKRANÓW, które są nieszczelne. Ekrany są zakładane/przyklejane jako jeden gotowy produkt, nikt ich nie składa w Apple, tylko przyjeżdżają gotowe od producenta. Gdyby były szczelne, to mógłbyś tam sam kurz wdmuchiwać i żadnych śladów na ekranie by nie było. Tak ja to widzę, a iMaka rozebranego widziałem już niejednokrotnie...

#374 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 maja 2014 - 21:04

@ up iMac ma zwaloną konstrukcję, producent matrycy ma tutaj niewiele wspólnego.

#375 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 maja 2014 - 21:06

Niech Ci będzie, ja mam inne zdanie na ten temat... :) Swoją drogą, u mnie to wygląda jak poniżej, komputer ma 7 miesięcy. Nie ma dramatu, ale coś tam się pojawiło... [ATTACH=CONFIG]21734[/ATTACH]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych