Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Leopard oficjalnie 26-stego pazdziernika!

• Please log in to reply
221 replies to this topic

#76 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 October 2007 - 13:30

A czego się spodziewałeś że backup będzie robiony na tym samym dysku ? To nie miało by wtedy sensu.

#77 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 17 October 2007 - 13:33

A czy upgrade to bedzie na pewno to samo co instalacja leosia od nowa? Troche nie jestem pewien czy kupowac upgrade czy calego leosia ...wiem, ze to nie windows, ale jednak zle doswiadczenia jeszcze mam w pamieci :)

Nie ma czegoś takiego jak wersja update. Kupujesz pudełko i tyle. Brak 150 wersji jak w przypadku Windowsa.

"Time Machine wymaga oddzielnego dysku do wykonywania kopii zapasowych" cytat z kortlanda. To prawda? Jesli tak, to mysle ze time machine to kicha :/

Ja myślę, że kicha to by była gdyby zezwalał na archiwizację na tym samym dysku co system/dane. Przecież to by się mijał z celem. Celem archiwizacji jest umożliwienie odzysku w przypadku awarii dysku, a jeśli miałbyś na tym samym co dane to... dokończ sam.

#78 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 17 October 2007 - 13:33

Owszem, miałoby sens chociażby jeżeli ktoś chciałby mieć zapisanych kilka wersji jednego projektu.

#79 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 October 2007 - 13:36

Bo takie trudne jest zapisywanie z inną nazwą ...

#80 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 17 October 2007 - 13:37

Owszem, miałoby sens chociażby jeżeli ktoś chciałby mieć zapisanych kilka wersji jednego projektu.

To bierze jakiś program do wersjonowania jak VersionCue Adobego

#81 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 17 October 2007 - 13:46

Jeśli chodzi o TIME MACHINE to czy do poprawnego działania wystarczy DYSK podłączony przez przejściówkę USB/ATA, czy musi to być na FW?.

#82 n0wy

n0wy
  • 87 posts

Posted 17 October 2007 - 13:54

Słuchajcie mam takie pytanie odnośnie polskiej lokalizacji. Czy jest jakaś specjalna polska wersja BOX leosia, czy kupując np. w Stanach też będzie dostęp do pełnej polskiej lokalizacji?

#83 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 October 2007 - 13:57

jest jedna wersja na cały świat :)

#84 adamvet

adamvet
  • 485 posts
  • SkądNorwich, UK

Posted 17 October 2007 - 14:30

a ja spiesze powiedziec calemu swiatu ze wlasnie otrzymalem swojego pierwszego maczka i zamowilem leosia za niecale 6 funciakow:)jestem tak podekscytowany ze boje sie cokolwiek zrobic zeby tego cuda nie zepsuc.teraz sie zacznie ostre przegladanie fora:):) pozdrawiam

#85 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 17 October 2007 - 14:47

Time Machine jest programem do backupu, a nie serwerem CVS.

#86 wolf

wolf
  • 165 posts
  • SkądShannon, Ireland

Posted 17 October 2007 - 14:54

Swoja droga, ciekawi mnie czy Time Machine bedzie dzialac z dyskiem w kieseni usb, podpietej do Airport Extreme(dysk sieciowy)...

#87 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 17 October 2007 - 14:59

Skoro już jesteśmy przy Time Machine - wie ktoś może [np. ci, co mieli kontatk z wersją beta], czy można TM wskazać konkretny katalog na dysku zewnętrznym, na którym ma robić te backupy, czy nadal będę mógł korzystać z tego dysku do normalnego trzymania na nim danych i czy nie będę go musiał formatować przed użyciem go jako dysku do backupów [system plików to Mac OS Extended (Journaled) ]? Bo trzymam na tamtym dysku filmy, podcasty i parę innych rzeczy i zastanawia mnie, jak to będzie wyglądać ;)

#88 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 17 October 2007 - 15:10

Swoja droga, ciekawi mnie czy Time Machine bedzie dzialac z dyskiem w kieseni usb, podpietej do Airport Extreme(dysk sieciowy)...

Jeśli komputer będzie w stanie go zobaczyć (tzn. po wejściu w network będzie jako komputer) to jak najbardziej. Ja mam u siebie w Time Machine wybraną macierz wpiętą w sieć ethernetową. Wystarczy połączyc się jak z komputerem i wtedy pokazuje się w opcjach Time Machine.

Skoro już jesteśmy przy Time Machine - wie ktoś może [np. ci, co mieli kontatk z wersją beta], czy można TM wskazać konkretny katalog na dysku zewnętrznym, na którym ma robić te backupy, czy nadal będę mógł korzystać z tego dysku do normalnego trzymania na nim danych i czy nie będę go musiał formatować przed użyciem go jako dysku do backupów [system plików to Mac OS Extended (Journaled) ]?

Bo trzymam na tamtym dysku filmy, podcasty i parę innych rzeczy i zastanawia mnie, jak to będzie wyglądać ;)

Można. Ale sam backup robiony jest w postaci jednego pliku DMG, a nie całej masy katalogów. Więc bałaganu i tak nie ma.
  • Hazreth likes this

#89 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 17 October 2007 - 15:10

Chciałem dziś kupić iMaca 24" ale nic z tego, w całej Warszawie nie ma ani jednej sztuki. Dostawa od tygodnia do dwóch więc zapewne przyjadą do polski już z nowymi systemami na pokładzie.

#90 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 17 October 2007 - 15:11

można też zamawiać tutaj http://www.cortland.com.pl/36740

#91 zebda

zebda
  • 106 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 October 2007 - 15:27

27 pazdziernika bede w Berlinie, chyba wiem na co wydam 129 euro (jak sie kurs utrzyma to 20 zl do przodu hehe)... ...duzo czegos w rodzaju iSpota w Berlinie jest?

#92 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 17 October 2007 - 15:36

27 pazdziernika bede w Berlinie, chyba wiem na co wydam 129 euro (jak sie kurs utrzyma to 20 zl do przodu hehe)...

...duzo czegos w rodzaju iSpota w Berlinie jest?

Jest Gravis na E.Reuter Platz wielkosci wszystkich polskich iSpotow razem wzietych a towaru ma ok 20 razy wiecej niz w polskim iSpocie :) Aha, i ceny sa nizsze...

#93 bakaaka

bakaaka
  • 2 posts

Posted 17 October 2007 - 16:40

Witam i z góry przepraszam za moją niewiedze w makowych sprawach :) Mam pytanie dotyczace tego up-to-date. Otóż: czy kupujac teraz macbooka i potem zamawiajac uaktualnienie z tigera do leoparda, otrzymamy jakąś płytkę ktora bedzie samą aktualizacją (W przypadku reinstalacji bedziemy musieli najpierw zainstalowac tigera i potem uaktualnienie), czy też moze otrzymujemy normalną wersje leoparda.

#94 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 17 October 2007 - 17:07

Dostaniesz zwykłą płytę z pełną instalacją. Nie ma czegoś takiego jak update. Ile razy można pisać?!?!?!

#95 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 17 October 2007 - 18:23

Poprostu myslalem, ze time machine to cos w rodzaju aplikacji do odzyskiwania danych i jakiejs rewolucyjnej, ze drugiej takiej nie ma, a kopiuj-wklej to ja sam umiem zrobic.

#96 Skipper

Skipper
  • 267 posts

Posted 17 October 2007 - 18:24

a ja juz zamowilem :]

#97 oloko

oloko
  • 164 posts
  • SkądLwówek Śl.

Posted 17 October 2007 - 18:34

a ja juz zamowilem :]

ja tez :D

#98 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 October 2007 - 18:37

a ja czekam na up-date bo MB kupiłem 1 października :)

#99 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 17 October 2007 - 18:56

Poprostu myslalem, ze time machine to cos w rodzaju aplikacji do odzyskiwania danych i jakiejs rewolucyjnej, ze drugiej takiej nie ma, a kopiuj-wklej to ja sam umiem zrobic.

Tylko że w tym przypadku to system za ciebie pilnuje kopiowania danych. I jak zapomnisz kopiuj-wklej zrobić to uratuje ci skórę ;)

#100 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 17 October 2007 - 19:24

no tak, ale nie jest to jakas taka rewolucja :/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users