Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 czy Samsung GSIII ? Co wybrać ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
158 odpowiedzi w tym temacie

#76 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 09 kwietnia 2013 - 20:33

WP8, pewnie nie będzie tak samo długo wspierany jak iOs ale aktualizacja przychodzi bezpośrednio i omijamy pośredników. Patrząc na fakt, że aktualizację do WP 7.8 dostały nawet 2,5 letnie telefony to nie będzie gorzej niż w przypadku Androida.

Oceniając sam system, jest niesamowitym powiewem świeżości. Wrażenie lekkości i szybkości działa na jego korzyść i robi lepsze wrażenie niż iOs. Oczywiście to tylko zabieg, lekkość i dynamika animacji to zapewniają niemniej jednak uczucie bardzo szybkiego systemu zostaje.

Problemem jest tylko sklep Microsoftu. Tragedii nie ma, szału też nie. Wiedziałem co kupuje i dlaczego, więc nie płaczę z powodu aplikacji.

Tak, tak. 2,5 letnie telefony. Z WP 7,5 do WP 7,8... Najlepszy Upgrade w historii systemow mobilnych. I co sie zmienilo? Mozliwosc zmiany rozmiaru kafelek;)

#77 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 09 kwietnia 2013 - 21:00

Ogladac filmy na takiem ekranie to glupota.

A jeszcze wygodniej robic to na PC/Mac z 30 calowym monitorem, wiem. Telefon jednak ma przede wszystkim byc maksymalnie mobilny i kompaktowy. Najchetniej kupowany telefon na swiecie ma "tylko" 4 calowy ekran ;)

Oglądajcie filmy na 30 calowym ekranie w pociągu. Owszem telefon ma być maksymalnie mobilny i kompaktowy natomiast smartphone ma pozwalać dodatkowo na wygodny dostęp do informacji i multimediów.

#78 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 kwietnia 2013 - 22:23

Też nie wiem czemu właśnie wszyscy tylko albo android albo iOS.

Może popatrz na temat wątku ;)

WP8, pewnie nie będzie tak samo długo wspierany jak iOs ale aktualizacja przychodzi bezpośrednio i omijamy pośredników.

Nie do końca, bo brandowane telefony od operatorów dostają aktualizacje z opóźnieniem.

#79 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 kwietnia 2013 - 00:52

Oglądajcie filmy na 30 calowym ekranie w pociągu. Owszem telefon ma być maksymalnie mobilny i kompaktowy natomiast smartphone ma pozwalać dodatkowo na wygodny dostęp do informacji i multimediów.

Nie psując tego co napisales wczesniej. 5 cali skutecznie psuje wygode i mobilnosc.
(Panowie w bojowkach i/lub z plecaczkami, prosze nie wtracac sie do rozmowy)
Ogladac filmy w pociagu na telefonie jest o tyle nieodpowiedzialne, ze jak trzeba bedzie gdzies zadzwonic, odpisac na mail/sms zaczniesz panicznie szukac gniazdka. Lepiej kupic do tego tablet.

#80 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 kwietnia 2013 - 06:03

Tyle że GSS3 mieści się w zwykłej kieszeni bez najmniejszego problemu. Po drugie bateria choć trzyma dobrze jest wymienialna więc panicznie gniazdka szukać nie trzeba. Można nawet dokupić większą wymienną baterię z nieco grubszą tylną klapką. Tablet trzeba mieć już gdzie nosić co nie jest wygodne.

#81 geresz

geresz
  • 120 postów

Napisano 10 kwietnia 2013 - 08:51

@ up wątpie czy Twoje posty mają sens .. czytałem o fanboyach, teraz wiem na czym to polega.. wszystko źle, wszystko lipa.. pogadać o różnicach w smartfonach można ale nie na tym forum .. iPhone jest responsywny i co ważniejsze ma przezajebisty 4 calowy wyświetlacz który nie psuje mobilności - jak tego nie rozumiesz to znaczy że do tego nie dorosłeś jeszcze..

#82 smartfonomaniak

smartfonomaniak
  • 65 postów

Napisano 10 kwietnia 2013 - 18:27

No właśnie między innymi chodzi o to żeby móc bezproblemowo wszędzie zabierać tel, czyli żeby był kompaktowy a do tego funkcjonalny, a w to wpisuje się włąsnie iPhone 5;)

#83 geresz

geresz
  • 120 postów

Napisano 10 kwietnia 2013 - 22:07

masz racje.. nigdy o tym nie myślałem w ten sposób.. dopiero Twój post mi to pozwolił zrozumieć .. tylko Iphone oprócz zalet o których pisałem wcześniej jest kompaktowy, funkcjonalny i no przede wszystkim w przeciwieństwie do innych smartfonów można go wszędzie zabierać ;)

#84 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 12 kwietnia 2013 - 05:44

Zdecydowanie ip5. S4 jes bardziej konkurencja niż s3 który niestety łapie czkawke przez 1gb ram. Mniejsza wydajność i na pewno krótsze wsparcie. Co do ekranów to kwestia gustu i potrzeb.

#85 smartfonomaniak

smartfonomaniak
  • 65 postów

Napisano 12 kwietnia 2013 - 09:50

No właśnie lepiej IP 5 bo jednak ios jest bardzo stabilny, a jak już to s4 może będzie płynne a napewno lepsze niż s3, więc w tym porównaniu to iPhone 5 ;)

#86 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 kwietnia 2013 - 09:58

Tak, tak. 2,5 letnie telefony. Z WP 7,5 do WP 7,8... Najlepszy Upgrade w historii systemow mobilnych. I co sie zmienilo? Mozliwosc zmiany rozmiaru kafelek;)

iPhone 4 - aktualizacja do iOS 6 - i co się zmieniło? możliwość szybkiego dodania statusu na fb oraz podmiana dobrych map google'a na gorsze apple'a. Do tego w bonusie większe lagowanie sprzętu. No po prostu wow. Prawda jest taka, że długie wsparcie dla produktów Apple z iOS to również mit. Zapytacie dlaczego? To już odpowiadam:
- starszy sprzęt zawsze dostaje w bonusie gorsze działanie systemu niż w poprzedniej wersji
- 2 generacje w tył już nie ma czego szukać w nowym systemie poza nowym numerkiem w informacji o nim. Czy ip4 dostał panoramę, czy dostał nawigację głosową.
Ta sama historia powtarza się z 3g i 3gs. Zatem nie ma się co podniecać długim wsparciem skoro w zasadzie poza zmianą numerka i większym lagowaniem systemu nie wnosi zupełnie nic.

#87 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:03

Dokładnie, wsparcie jest tylko dla Apple żeby ludzie kupowali z iTunes i przekoanli się do wymiany sprzętu. iPhone 3GS i 4 działają w tej chwili bardzo wolno, szczególnie app store a przecież w chwili premiery działały o wiele wiele sprawniej.

#88 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:13

Dokładnie, wsparcie jest tylko dla Apple żeby ludzie kupowali z iTunes i przekoanli się do wymiany sprzętu. iPhone 3GS i 4 działają w tej chwili bardzo wolno, szczególnie app store a przecież w chwili premiery działały o wiele wiele sprawniej.

Wolno? Jakos nie zauwazylem. Nadal czasami wracam do leciwego iP 4 z softem 6.1.3. Hmmm... Moze to jednak 4S skoro tak plynnie chodzi? Po drugie, za nim cos napiszeszesz, zorientuj sie w temacie.

Problem w tym ze Lumia 800 dostala ta super aktualke do 7.8 i co? Nic. Dlaczego? Bo po za zmiana rozmiaru kafelek, nie dostala praktycznie nic innego. App Store to chyba najlepsze co moze byc w iP, bo czym bylby nasz SmartPhone bez aplikacji?

No wlasnie, i tutaj mamy paradoks. Skoro apps to najwazniejsza rzecz w SP, to dlaczego WP jest az tak ubogi? Bo raczej w ich Store, nie znajdziesz zbyt wiele;)

Wiec smartphone bez Appek juz nie jest taki smart;)

#89 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:20

A może nie miałes iPhone 4 ze stary softem? A może nie wiesz że nie liczy się tylko płynność kiedy aplikacje długo się otwierają, kiedy przeglądarka działa gorzej? Smartphone to przede wszystkim szybki dostęp do informacji, poczty, internetu, multimediów a nie zabawka do bawienia się aplikacjami.

#90 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:36

A może nie miałes iPhone 4 ze stary softem? A może nie wiesz że nie liczy się tylko płynność kiedy aplikacje długo się otwierają, kiedy przeglądarka działa gorzej?

Smartphone to przede wszystkim szybki dostęp do informacji, poczty, internetu, multimediów a nie zabawka do bawienia się aplikacjami.

No tak, z tym ze Lumia nie moze otwierac dlugo aplikacji, bo tych aplikacji nie ma.

Szybki dostep? No tak, wszystkie aplikacje mam zaraz po odblokowaniu ekranu, ale ciezko mi zrobic swipe w prawo;) Chyba mi nie powiesz ze Apple nie ma wbudowanej aplikacji dla poczty? Bo z moich doswiadczen wiem, iz jest to jedna z najlepszych na rynku. Safari dziala wolno? No tak, na iPhone 3G z softem 4.2.1. Z tym sie zgodze. Ale nie mow ze na iP 4 z 6.1.3 dziala wolno.

Mialem 4 ze starym softem, ale skoro rozmawiamy o upgrade dla OS'ow, to chyba najnowszy soft wprowadza wiele usprawnien, jesli mowisz ze iP 4 na starym dzialal wolno.

I tutaj zaczyna sie magia iOS, a konczy WP.

Jak juz pisalem. Smartphone bez aplikacji, nie jest juz taki smart;)

#91 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:45

Nie gadaj głupot, że nie ma aplikacji na WP. Owszem, jest ich mniej niż na zielonym glucie czy w App Store, ale sytuacja cały czas się poprawia. Znakomita większość popularnych aplikacji już jest.

#92 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:49

No tak, z tym ze Lumia nie moze otwierac dlugo aplikacji, bo tych aplikacji nie ma.

Szybki dostep? No tak, wszystkie aplikacje mam zaraz po odblokowaniu ekranu, ale ciezko mi zrobic swipe w prawo;) Chyba mi nie powiesz ze Apple nie ma wbudowanej aplikacji dla poczty? Bo z moich doswiadczen wiem, iz jest to jedna z najlepszych na rynku. Safari dziala wolno? No tak, na iPhone 3G z softem 4.2.1. Z tym sie zgodze. Ale nie mow ze na iP 4 z 6.1.3 dziala wolno.

Mialem 4 ze starym softem, ale skoro rozmawiamy o upgrade dla OS'ow, to chyba najnowszy soft wprowadza wiele usprawnien, jesli mowisz ze iP 4 na starym dzialal wolno.

Najważniejsze aplikacje są - a to, że nie ma tysiąca różnych pierdół to aż tak źle? Ja przesiadłem się z ip4s i jakoś strasznie nie cierpię - owszem są pewne braki, ale da się żyć. Za to mamy nawigację na 3/4 świata w trybie offline za darmo ze wskazówkami głosowymi, kilka ciekawych aplikacji do robienai fotek m.in. kinograf - czy też wsparcie dla innych nowych apek od Nokii, które naprawdę wiele wnoszą do systemu.

Co do iP 4 - nie powiesz mi, że na iOS 6.1.3 działa on lepiej, szybciej niż na iOS 4 - czysta bzdura. Aplikacja mail jedna z najlepzych na rynku? No to załącz mi tam bezpośrednio plik np. pdf, docx i rar i wyślij to ;). Uruchom Safari na ip4 z softem 6.1.3 i lumie 800 na 7.8 - gwarantuję Ci, że lumia 800 lepiej sobie poradzi ze stronami.

Owszem nowy soft do 4 wprowadza wiele usprawnień - pożegnaliśmy mapy google i przywitaliśmy mapy apple wykastrowane z głosowej nawigacji. Dostaliśmy w pasku powiadomień możliwość zamieszczenia statusu na fb oraz udostępnianie na fb z różnych aplikacji systemowych. Za to dostaliśmy wolniejszy system z lagami - owszem w stosunku do 5 x działa on ciut lepiej ale w stosunku do 4 jest znacznie gorzej.

#93 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:51

I znakomitej wiekszosci nie ma. Rozumiem iz Store zaczyna sie poprawiac, ale rozmawiamy o OBECNEJ sytuacji, a nie o tym co sie moze wydarzyc w przyszlosci.

#94 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:52

Obecna sytuacja jest taka, że większość aplikacji potrzebnych przeciętnemu użytkownikowi JEST. I hejtowanie tego nie zmieni.

#95 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:55

Najważniejsze aplikacje są - a to, że nie ma tysiąca różnych pierdół to aż tak źle? Ja przesiadłem się z ip4s i jakoś strasznie nie cierpię - owszem są pewne braki, ale da się żyć. Za to mamy nawigację na 3/4 świata w trybie offline za darmo ze wskazówkami głosowymi, kilka ciekawych aplikacji do robienai fotek m.in. kinograf - czy też wsparcie dla innych nowych apek od Nokii, które naprawdę wiele wnoszą do systemu.

Co do iP 4 - nie powiesz mi, że na iOS 6.1.3 działa on lepiej, szybciej niż na iOS 4 - czysta bzdura. Aplikacja mail jedna z najlepzych na rynku? No to załącz mi tam bezpośrednio plik np. pdf, docx i rar i wyślij to ;). Uruchom Safari na ip4 z softem 6.1.3 i lumie 800 na 7.8 - gwarantuję Ci, że lumia 800 lepiej sobie poradzi ze stronami.

Owszem nowy soft do 4 wprowadza wiele usprawnień - pożegnaliśmy mapy google i przywitaliśmy mapy apple wykastrowane z głosowej nawigacji. Dostaliśmy w pasku powiadomień możliwość zamieszczenia statusu na fb oraz udostępnianie na fb z różnych aplikacji systemowych. Za to dostaliśmy wolniejszy system z lagami - owszem w stosunku do 5 x działa on ciut lepiej ale w stosunku do 4 jest znacznie gorzej.

I dlatego mysle iz czas zakonczyc ten temat bo kazdy z nas, moze wymieniac w nieskonczonosc plusy i minusy danej aktualizacji/softu. Whatever;)

Jeden wybierze WP bo sadzi iz ten system ma ambicje i przyszlosc, inny zas iOS ze wzgledu na rozbudowana ilosc aplikacji i szybkosc systemu.

Dawid vs Goliat. Z tym iz tutaj zapewne nie raz, bedzie zmienial sie wynik meczu;)

#96 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 kwietnia 2013 - 10:59

I dlatego mysle iz czas zakonczyc ten temat bo kazdy z nas, moze wymieniac w nieskonczonosc plusy i minusy danej aktualizacji/softu. Whatever;)

Jeden wybierze WP bo sadzi iz ten system ma ambicje i przyszlosc, inny zas iOS ze wzgledu na rozbudowana ilosc aplikacji i szybkosc systemu.

Dawid vs Goliat. Z tym iz tutaj zapewne nie raz, bedzie zmienial sie wynik meczu;)

Owszem czas zakończyć tę wymianę zdań bo :
a) nie jest to odpowiedni temat - i od razu przepraszam za offtop
B) zaczęły pojawiać się konkretne argumenty z mojej strony i od razu zaczynasz ucinać temat bo nie masz swoich argumentów - wcześniejsze Twoje wypowiedzi to były tylko poglądy, które starałem się nieco sprostować bo sądzę, że nigdy wp w ręku nie miałeś ale krytykować to już jak najbardziej.

No offence.

#97 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 kwietnia 2013 - 11:06

Owszem czas zakończyć tę wymianę zdań bo :
a) nie jest to odpowiedni temat - i od razu przepraszam za offtop
B) zaczęły pojawiać się konkretne argumenty z mojej strony i od razu zaczynasz ucinać temat bo nie masz swoich argumentów - wcześniejsze Twoje wypowiedzi to były tylko poglądy, które starałem się nieco sprostować bo sądzę, że nigdy wp w ręku nie miałeś ale krytykować to już jak najbardziej.

No offence.

Lumia 800 lezy u mnie w szafce;) Zakonczylem temat poniewaz nie ma to sensu, lecz ty ciagle chcesz "wciskac" na sile iz twoja argumentacja jest jak boska ingerencja. Tylko ty masz racje i koniec.

Zakonczylem temat poniewaz moderator moze dac nam ostrzezenie za Off, wiec to nie ma nic wspolnego z twoimi argumentami. Znam bardzo dobrze oba systemy i wiem jaki potencjal w nich drzemie. Znam rowniez dobrze sytuacje poprzednich modeli WP ktore otrzymaly okrojona wersje WP.

Skoro nadal twierdzisz iz ty i tylko ty masz racje- gratuluje myslenia;) Niech tal bedzie.

Tym czasem skonczmy Off. Dziekuje.

#98 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 kwietnia 2013 - 12:31

Chodzi mi o otwieranie aplikacji systemowych. Np. preferencje i aparat na nowszych softach otwierają się o wiele wolniej. Mniej zasobów zostaje też przeglądarce internetowej. Np. w iPhone 4 przycinało mi się wyszukiwanie stacji na stronie kolei mazowieckich, podobnie na 3GS którego mam do tej pory.

#99 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 kwietnia 2013 - 13:12

Smartphone to przede wszystkim szybki dostęp do informacji, poczty, internetu, multimediów a nie zabawka do bawienia się aplikacjami.

A to Ci dopiero wywrotowa teoria. Po co nam AppStore :)

#100 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 kwietnia 2013 - 13:22

A to Ci dopiero wywrotowa teoria. Po co nam AppStore :)

Żeby pobrać około 50-100 aplikacji z których w większości korzysta się tylko raz czy dwa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych