No tak, z tym ze Lumia nie moze otwierac dlugo aplikacji, bo tych aplikacji nie ma.
Szybki dostep? No tak, wszystkie aplikacje mam zaraz po odblokowaniu ekranu, ale ciezko mi zrobic swipe w prawo;) Chyba mi nie powiesz ze Apple nie ma wbudowanej aplikacji dla poczty? Bo z moich doswiadczen wiem, iz jest to jedna z najlepszych na rynku. Safari dziala wolno? No tak, na iPhone 3G z softem 4.2.1. Z tym sie zgodze. Ale nie mow ze na iP 4 z 6.1.3 dziala wolno.
Mialem 4 ze starym softem, ale skoro rozmawiamy o upgrade dla OS'ow, to chyba najnowszy soft wprowadza wiele usprawnien, jesli mowisz ze iP 4 na starym dzialal wolno.
I tutaj zaczyna sie magia iOS, a konczy WP.
Jak juz pisalem. Smartphone bez aplikacji, nie jest juz taki smart;)
Najważniejsze aplikacje są - a to, że nie ma tysiąca różnych pierdół to aż tak źle? Ja przesiadłem się z ip4s i jakoś strasznie nie cierpię - owszem są pewne braki, ale da się żyć. Za to mamy nawigację na 3/4 świata w trybie offline za darmo ze wskazówkami głosowymi, kilka ciekawych aplikacji do robienai fotek m.in. kinograf - czy też wsparcie dla innych nowych apek od Nokii, które naprawdę wiele wnoszą do systemu.
Co do iP 4 - nie powiesz mi, że na iOS 6.1.3 działa on lepiej, szybciej niż na iOS 4 - czysta bzdura. Aplikacja mail jedna z najlepzych na rynku? No to załącz mi tam bezpośrednio plik np. pdf, docx i rar i wyślij to

. Uruchom Safari na ip4 z softem 6.1.3 i lumie 800 na 7.8 - gwarantuję Ci, że lumia 800 lepiej sobie poradzi ze stronami.
Owszem nowy soft do 4 wprowadza wiele usprawnień - pożegnaliśmy mapy google i przywitaliśmy mapy apple wykastrowane z głosowej nawigacji. Dostaliśmy w pasku powiadomień możliwość zamieszczenia statusu na fb oraz udostępnianie na fb z różnych aplikacji systemowych. Za to dostaliśmy wolniejszy system z lagami - owszem w stosunku do 5 x działa on ciut lepiej ale w stosunku do 4 jest znacznie gorzej.