Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Please log in to reply
741 replies to this topic

#426 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 09 June 2013 - 23:07

Te benchmarki to testy przeglądarki, ściślej mówiąc Chrome'a, który niestety ssie pałkę na Androidzie... O wiele lepsza była przeglądarka AOSP. Nic więc dziwnego, że N4 tak słabo wypada w tych wszystkich testach. Co nie znaczy, że w rzeczywistości jest dwa razy wolniejszy ;)

W rzeczywistości jest kilka razy wolniejszy, bo nie ma LTE.

Opinie Ł.I. są tyle warte, co prognozy pogody w TV.
Podobno nowy BB miał byc zdecydowanym i murowanym hitem. A nawet "killerem". I to przy formie zdań, które nie pozostawiały złudzeń, że będzie inaczej.
Efekt jest taki, że nawet Z10 nie sprzedaje się dobrze na żadnym rynku i BlackBerry ma spore problemy.
Na dowód tego: zainteresowanie Z10 – nowym smartfonem, z nowym systemem operacyjnym BlackBerry 10 wyraziło jedynie AT&T. Na dodatek nawet u tego operatora nie ma zainteresowania Z10 i sprzęt "leży i kurzy się".
Od niepamiętnych czasów Ł.I. nie robi nic poza "Google" przeczytaniu kilka słów i stwierdzeniem "tak musi być, bo ja tak to widzę i ja tak chcę".
Czytając opinie sprzed kilku miesięcy i porównując z późniejszymi - ten człowiek nie ma pojęcia o czym pisze.

Sam nie masz pojęcia o czym piszesz:
BlackBerry Z10 Gets Record Orders in Canada - Bloomberg
BlackBerry Q10 is the fastest selling consumer electronics product ever at U.K. retailer Selfridges
BlackBerry Q10 outselling the iPhone 5 and Galaxy S4 in France | CrackBerry.com

Prosze, oficjalny crash test sponsorowany przez Homer'a. Zartuje, zrobilem to juz niechcący dawno temu:

Offtop jak sam sku...., no ale co zrobic.

A co to tam masz na nim nalepione?
Ta folia ochronna w sumie potwierdza, że sam masz obawy o solidność tego telefonu.

Jesli to ma służyć jako telefon, pytam co z zasięgiem?! I nie jestem sam w takiej sytuacji, bo to praktycznie przypadłość tego urządzenia.
Ok, na obudowę nakleję sobie full multi coverage "cos tam" w ilości 3 sztuk, na to nałoże bumper i owinę folią stretch. OK.
A na zwiększenie zasięgu zainstaluję sobie:

a najlepiej:

Będę miał All in One wraz z LTE

Tak z ciekawości, w jakiej sieci go używasz?
Bo może problem jest po jej stronie, a nie telefonu.

#427 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 June 2013 - 01:06

W rzeczywistości jest kilka razy wolniejszy, bo nie ma LTE.

W rzeczywistosci uzytkownicy zaledwie 1 sieci w tym kraju maja LTE do tego w zaledwie paru miejscach. Zanim infrastruktura sie rozbuduje, Nexus 4 bedzie juz stal w muzeum. Za to ma HSPA+ DC, na ktorym w sieci T-Mobile wyciagam 19Mbps/2,5Mbps. Na iPhone 5 w Orange w tej samej technologii 20Mbps/3,5Mbps. Watpie, ze wiekszosc ludzi w tym kraju ma domowy net o chociazby polowie tych parametrow. Ping tylko maja nizszy ;)

A co to tam masz na nim nalepione?
Ta folia ochronna w sumie potwierdza, że sam masz obawy o solidność tego telefonu.

Invisible Shield. Ta folia jest tam z tego samego powodu z jakiego jest na kazdym moim telefonie bez wzgledu na obawy o cokolwiek. Zreszta juz pisalem o tym w poprzednich postach.

#428 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 June 2013 - 09:57

W rzeczywistosci uzytkownicy zaledwie 1 sieci w tym kraju maja LTE do tego w zaledwie paru miejscach.

Nie w paru, tylko w większości dużych i średnich miast.

Mapa zasięgu Plusa

#429 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 10 June 2013 - 17:44

Ja Ci polecam wybrać mapę wewnątrz. No chyba, że lubisz wychodzić na dwór po szybszy internet...

#430 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 10 June 2013 - 17:52

Watpie, ze wiekszosc ludzi w tym kraju ma domowy net o chociazby polowie tych parametrow.

Tak? To źle uważasz.

#431 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 10 June 2013 - 17:55

Fakt, większość ludzi nie ma netu z takimi mizernymi limitami i z prędkością wahającą się nie mniej niż kobiecy nastrój.

#432 najman

najman
  • 953 posts

Posted 10 June 2013 - 22:37

Czekalem na iOS7, myslalem ze zostane przy iPhonie ale jednak decyduje sie na HTC ONE. Potestuje, jak sie nie spodoba to wroce do iPhona jesli bedzie mozliwosc zrobienia jailbreak.

#433 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 11 June 2013 - 00:00

Czytam ten wątek i widzę jedno - 90% uczestników dyskusji nie używało i nie używa telefonu HTC One. W związku z tym, iż po wielu latach używania Iphonów - pierwszego kupiłem w USA - przesiadłem się 2 tygodnie temu na HTC pozwolę sobie też na głos w tej dyskusji.

Nie będę pisał poematu więc będę tylko najważniejsze i subiektywne oceny:

W czym HTC jest lepszy od Iphona:

- głośniki - HTC gra tak dobrze, że do wieczornego słuchania w łóżku nic więcej mi nie potrzeba
- ekran jest większy i ma naprawdę dobrą jakość - w połączeniu z głośnikami gry czy filmy to poezja i wreszcie można używać do tego naprawdę telefonu
- pewne myki w Androidzie - np. łączenie kontaktów w whatsupem, inteligentne wybieranie, więcej funkcji w aparacie, jakoś tak lepiej działające powiadomienia
- HTC dużo lepiej integruje się z samochodem w zakresie obsługi telefonu- na ekranie w aucie wyświetlają się e-maile i sms, w kontaktach widać zdjęcia osób
- idalnei działa pisanie SMS i e-maili poprzez mowę. BOMBA w przypadku prowadzenia samochodu

Co jest gorsze według mnie:
- zdecydowanie brakuje mi pewnych aplikacji np. moneyzoom
- nie działają mi pewne akcesoria np. czujnik tętna z bluetoothem
- do bani działa integracją w zakresie audio w samochodzie. Nie mogę sortować po artystach itp tak jak to się odbywa w przypadku Iphone
- nie do końca udało mi się wszytsko zsynchronizować z OSX. Kalendarz tak ale już kontakty przegrywam przez soft HTC
- brak Itunes Match
- klawiatura doprowadza mnie jeszcze do szału. Nie mogę nic bez błędu napisać

Z ciekawych spraw:
- telefon bez problemu wyświetla zdjęcia i filmy na TV Sony czyli nie potrzebuję Apple TV a takiego braku funkcjonalności trochę się bałem
- można HTC sterować itunes na OSX. Działa to bardzo sprawnie
- strumień zdjęć zastąpiłem DropBoxem i też jest ok. Co ważne dostałem chyba za 23GB ekstra od HTC

Ja tez dolacze sie do kilku spostrzezen dot. uzytkowania. Nie bede pisal kto ma co lepsze bo wszystko ma swoje wady i zalety.
Jednak po pewnym czasie uzytkowania Ona'a ktorego wyswietlacz jest naprawde fenomenalny, zachcialo mi sie w iPhonie troche wiekszego ekranu. Lub przynajmniej wyzszej rozdzielczosci.
HTC ma wbudowana funkcje pilota ktorego nadajnik znajduje sie w klawiszu sleep/power. Nie omieszkalem sprawdzic jak to dziala w praktyce. Udalo mi sie bezproblemowo sparowac najnowszego LG'ka oraz dekoder telewizji cyfrowej. Moge sterowac dwoma urzadzeniami niezalenie w jednej aplikacji. Dzialaja wszystkie funkcje :) Precz poszly wszystkie piloty :)
Bardzo przeszkadzajacym mi mankamentem One'a jest dlugi czas ladowania. iPhone, gdzikolwiek bym go nie podlaczyl, nawet pod USB jest na full w godzinke, moze krocej. A tutaj laduje sie i laduje i laduje i konca nie widac. A dziala podobnie dlugo. W moim przypadku oba telefony upominaja sie po jednym pelnym dniu. iPhone czasami daje rade poltora. Kilka razy od kilku miesiecy wytrzymal 2 dni ale to jak go nie meczylem za duzo :)
Apatat i kamera w HTC rzeczywiscie maja wiecej funkcji. Bardzo przypadla mi do gustu funkcja filmowania w zwolnionym tempie. Wszak, ze tryb ten nie filmuje w full hd ale po nakreceniu wystarczy kliknac i przenosimy sie do prostego edytorka gdzie wybieramy fragment filmu ktory ma byc odtwarzany ze zmieniona predkoscia (wolniej).
Rzeczywiscie, jak wspomnial przedmowca, otrzymujemy 25GB darmowego Dropboxa na 2 lata. Ale nie od razu. Trzeba wykonac kilka idiotycznych zadan aby przydzielono nam taka pojemnosc np. zaprosic znajomego, zainstalowac soft na kompie, wrzucic jakies pliki i takie tak bzdety. Poza tym juz otrzymuje kolejne maile ze jak zaprosze znajomych to za kazdego po chyba 500MB otrzymam. Jesli ktos uzywa chmury w szerokim zakresie to te 25GB sie przyda.
Glosniki HTC rzeczywiscie daja rade ale iPhone 5 tez gra niczego sobie. Troche przereklamowany jest HTC pod tym wzgledem. Szalu wielkiego nie ma ale gra duzo glosniej i czysciej niz konkurencja.
Bardzo pozytywnie zaskoczyl mnie Blinkfeed. Przed zakupem naczytalem sie o tym jakie to badziewie i ze nie da sie tego wylaczyc a w naszym kraju nie ma jak tego uzywac. Co za wierutna bzdura. Oczywiscie na Blinkfeedzie jest jak na lekarstwo polskich serwisow (moze 3) ale ja mam dodatkowo tam serwisy spolecznosciowe np. facebook. Blink swietnie radzi sobie ze skomponowaniem fajnego ekranu z newsami i dodanymi informacjami od znajomych. Wyglada to swietnie a po kliknieciu przenosi bezposrednio w konkretne miejsce.
Fajnym rozwiazaniem jest kwestia personalizacji na kompie. Po zalozeniu konta HTC mamy mozliwosci ustawienia sobie wielu rzeczy w telefonie, doinstalowaniu softu, zmiany dzwiekow, tapety, zmiany porzadku i ukladu ikon i wielu wielu rzeczy. Taka konfiguracja jest mozliwa do "zastosowania" w telefonie ktory poslusznie ustawi sie tak, jak sobie wczesniej poukladalismy.
Jak narazie pozytywnie dziala na mnie ten HTC glownie za sprawa wyswietlacza. A jak mnie wkurzy to go sprzedam w cholere na Allegro :) Poki co pewnie niecale 2 kola dostane za niego :)

#434 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 June 2013 - 00:42

Ja Ci polecam wybrać mapę wewnątrz. No chyba, że lubisz wychodzić na dwór po szybszy internet...

Wewnątrz używam znacznie szybszego i mniej prądożernego WiFi.

#435 japusz

japusz
  • 361 posts

Posted 11 June 2013 - 17:57

Wewnątrz używam znacznie szybszego i mniej prądożernego WiFi.

Tak, tylko nie wszędzie dostęp do wifi masz zapewniony.
Oczywiście są ogólno dostępne hot spoty. Są jednak miejsca gdzie ich najzwyczajniej w świecie nie ma.

#436 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 June 2013 - 21:02

Taki net, ktorego trzeba szukac na mapach i jeszcze dojezdzac pewnie po kiladziesiat km to jest kpina nie oferta. Polska jest w fazie pre-alpha z internetem LTE. Posiadanie telefonu wyposazonego w taki modem daje znikomą przewage. Ja w swoim iPhone 5 nie widzialem jeszcze znaczka LTE i juz pewnie nie zobacze, bo go wymienie na nowszy model.

#437 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 June 2013 - 05:51

Przecież telefony z LTE mają też HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS, a oparatorzy świadczą usługi w tych standardach.

#438 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 June 2013 - 07:18

No to po co na dzień dzisiejszy telefon koniecznie z LTE? Wykorzystanie jest ważniejsze od możliwości a LTE nie ma jak wykorzystać. Można co najwyżej wyjść na spacer z psem pod nadajnik i spowrotem. Jeśli najpierw zapłacisz Plusowi za jedną z ich kiepskich ofert.

#439 najman

najman
  • 953 posts

Posted 15 June 2013 - 16:55

W srode czarny one powinien byc u mnie. Zobaczymy jak bedzie sie sprawowal w porownaniu z 4S i 5. Dam znac.

#440 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 15 June 2013 - 17:07

W srode czarny one powinien byc u mnie. Zobaczymy jak bedzie sie sprawowal w porownaniu z 4S i 5. Dam znac.

Gratuluję. Ja po blisko 6 latach przekazałem iP5 synowi, od poniedziałku mam taką jazdę po zmianie,
aż przyjemnie się pośmiać z upośledzeń jakich nabywa człowiek po wieloletnim związku z Apple :)
Porównywałem, bo do środy miałem synowego 4S i HTC od niego na pewno wykonuje wszystkie
moje działania sporo szybciej, z 5 jest porównywalnie, nawet jeśli są jakieś różnice, to w ms, co jest
kompletnie bez znaczenia. Powiem uczciwie, że nie żałuję, miałem dwa dni mieszanych uczuć,
ale po 6 dniach już mam kompletny odjazd, odkrycia typu pisanie bez odrywania palca po SwiftKey
czy dyktowanie treści w WhatssUp czy mailu podczas jazdy albo w navigacji, to już jazda na takim
bananie, aż się w głos śmiałem :)
Dzisiaj wziąłem do łap 5, zauważyłem przypadłość człowieka śmieszną, przez pierwsze 3 dni HTC
wkurzał okrutnie włącznikiem z lewej, brakiem Home, dzisiaj w 6 dniu używania, dusiłem w iP4
gniazdo słuchawek, a w 5 1cm od Home, żeby wrócić :D Syn miał polew ze starego, ale to pokazuje,
że nie należy narzekać w pierwszych godzinach, dniach tylko przesiadając się spokojnie podejść
do materii i dać pokierować mózgiem, a większość czynności będzie odbywać się już bez jego udziału.

Dodam, że udało mi się przejsć w całości z notatkami, mailem z Push w me.com i bezstresowo
wszystko mi działa jakby było z tego ekosystemu, z maka przecież nie rezygnuję, nie mam powodu.

#441 janoszu

janoszu
  • 27 posts

Posted 15 June 2013 - 23:34

Czyli można, jeszcze się nie nacieszyłem 4s, zobaczymy jak się sytuacja ustabilizuje na rynku cen - tzn One będzie tyle wart co 4s co pewnie nastąpi jeszcze w tym roku to pomyśle o tym telefonie. Wielkościowo Cię to nie przeraziło? Jednak 4s wydaje się być dużo poręczniejszy od One. Piękny jest ten Htc, najładniejszy telefon na rynku.

#442 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 16 June 2013 - 00:49

Nie przeraził wielkością, choć nie ukrywam, gdyby był 4.3, a nie 4.7, to byłby idealnie w moim guście. Kilka faktów jest najważniejszych, mam dziwnie lepszy zasięg, tam gdzie dotąd nie miałem kompletnie 3G teraz mam 2-3 kreski, jak wyjdę na ogród ma H, a tam gdzie pojawiało mi się na iP 3G, teraz mam H+. W iPhonach niestety, w domu słabe E, na ogrodzie 5 kresek ale dalej tylko E, ot taka ciekawostka. Do tego nawet w miejscu, gdzie potrzebowałem radia FM i tarmosiłem ze sobą iPoda, bo z sieciowego nie mogłem korzystać, słaby zasięg E w iP, teraz mam 3G+ i wszystkie stacje internetowe w RadiON.

#443 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 16 June 2013 - 03:04

Od 3 dni mam czarnego HTC One. Póki co jestem zadowolony. LTE nawet jak złapie to 1-2 kreski, max 3. Ale nawet 2 starczają na 20/20mb/s

#444 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 16 June 2013 - 09:14

Pierwszy mankament HTC One - napis Beats Audio jest tak słabo wykonany, że u mnie się już praktycznie wytarł.

#445 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 16 June 2013 - 09:22

Etui genialne wręcz polecam. Całość pasuje jak mało które, do tego materiał, z którego jest,
daje poczucie pewnego chwytu, nie jest gumowe i tandetne, a raczej takie luksusowe w dotyku,
nie pogrubia kompletnie, do tego jak wyczytałem, materiał ponoć łagodzi skutek upadku, kompresuje.

Daje się znaleźć na Aledrogo, mam wrażenie, że oryginały, ja kupiłem w komisie, mam pewność.

NILLKIN Allegro

Fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#446 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 16 June 2013 - 09:24

Ja wychodzę z założenia, że nie ma sensu ładnego telefonu oszpecać jakimiś etui.

#447 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 June 2013 - 09:37

Ja wychodzę z założenia, że nie ma sensu ładnego telefonu oszpecać jakimiś etui.

Dokładnie jestem tego samego zdania. Dlatego nigdy nie ubierałem iPhone'ów żadnymi ochraniaczami.

#448 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 16 June 2013 - 09:59

Z tego co czytałem napis schodzi tylko ze srebrnej wersji.

#449 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 June 2013 - 10:08

To sie z czasem sam oszpeci.

#450 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 16 June 2013 - 10:12

Dla czego zaraz oszpecać? Jak jest ładne etui, to nie szpeci, poza tym śliskość alu jest jaka jest, w tym akurat co kupiłem, ewidentnie chwyt stał się idealny i bezstresowo obsługuję go jedna ręką.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users