Napisano 09 czerwca 2013 - 12:26
Przymierzam się od jakiegoś czasu poważnie do zmiany i powiem na dzisiaj, że jestem dalej
niż bliżej z każdym dniem i przymiarką. Poczta, brak push z me.com, a to mój priorytetowy
adres i nie zamierzam go zmieniać, z powodu przesiadki, bo mam maka i tego nie zmienię,
brak synchr. poczty natychmiastowy, notatki, forma tych z Google jest nie do przyjęcia.
Czym głębiej próbuję tym bardziej widzę tą subtelną różnicę, do której przyzwyczaił nas
Apple z chmurą, pełną komunikacją każdego sprzętu w obu kierunkach i to natychmiast.
Niestety, przyznać się trzeba, że to zostało wymyślone na prawdę dobrze i uzależniło
nas dość mocno od tych urządzeń. Tak na prawdę, intensywnie korzystam z telefonu, poczty,
iMessage, WhatsUpp i marzy mi się radio FM, nic więcej, każda inna aplikacja jest na Adnroida
ta sama, mało tego, większość w naszym języku, a na iP głównie EN, to już pominę milczeniem.
Ja mam tak na prawdę błahe powody, pierwszy radio FM, którego zawsze mi brakowało,
bo często mam potrzebę korzystania, a mało kiedy mam 3G, a E na pograniczu, że sieciowe
kompletnie żadne nie daje streemu. Z tego powodu mam dwa urządzenia, co mnie wkurza,
bo kiedy iPod mi gra Trójkę, dzwoni tel i muszę się rozbrajać, zatrzymywać, odbierać, znowu
wracać do słuchawek i dalej i tak kilka razy w czasie przyjemności sportowej. Drugi powód,
banalny może, stagnacja, przygnębia mnie od 5 lat, mam po prostu zwyczajną ochotę na coś
nowego, świeższego. Dla kogoś może banalny, dla mnie nie, pobawiłem się trochę kilkoma
urządzeniami z Androidem i przy moich potrzebach, ani jeden nie zaliczył zwolnienia, zwisu,
czyli tego, co mu zarzucają rzesze, jakichś lagów. Za to możliwości mnie zauroczyły, jest tak
jak by się chciało, a w iP nie mamy tego nawet po JB, a tego nie cierpię, ograniczania mnie,
za moje własne nie małe pieniądze. Znalazło by się pewnie kilka jeszcze powodów, ale nie
staram się ich szukać na siłę, ot tak zwyczajnie oglądam urządzenia, czytam co ludzie piszą
i wyciągam wnioski. iPhon pod wieloma względami faktycznie jest trudny do pobicia, jakość,
czystość softu, działanie bez zarzutu, choć bywa zacięcie apki i wywalenie z niej, nie raz,
daje poczucie, jak przy starym samochodzie dobrej klasy, masz go i wiesz, że jest stary,
ale wiesz, ze jak rano wstaniesz i przyjdzie Ci pojechać 1500km, to wsiądziesz i pojedziesz
i wrócisz, Nie jeden właściciel nowej fury, naszpikowanej cudami nowej techniki tego poczucia
nie ma.