Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Please log in to reply
741 replies to this topic

#376 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 June 2013 - 14:37

Sa ludzie co wola juz zeby tel sie rozbil i go naprawic niz miec plastik od razy po wyjeciu z pudelka. To jak z zastawą stołową. Plastikowa jest praktyczniejsza, ale "szlachta" je z porcelany. Osobiście poza utopieniem nie mialem przygod z telefonami, wiec takie szklane sa wlasnie miedzy innymi dla mnie.

Dokładnie tak samo myślę.
Niech HTC wypuści One'a z WIN 8 i będzie extra, bo wykonanie ma extra, ale ten system android...

#377 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 June 2013 - 14:55

WP8 jest zdominowane przez Nokię i pewnie nie szybko to się zmieni. HTC odpuściło ten rynek, widać to po "wspieraniu" użytkowników, szkoda.

#378 schreder

schreder
  • 201 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 07 June 2013 - 15:07

Prawda, bo HTC ogłosiło to oficjalnie. Prawdopodobnie jednak będzie dostępny w sprzedaży tylko w USA.

Jeśli HTC One Google Edition będzie miał ten sam hardware to do HTC One z Sense będzie można wgrać soft z Google Editon. Zapłaci się drożej za sense, żeby je wyrzucić zaraz, no ale importowany z USA wyjdzie tyle samo.

#379 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 June 2013 - 20:40

Dokładnie tak samo myślę.
Niech HTC wypuści One'a z WIN 8 i będzie extra, bo wykonanie ma extra, ale ten system android...

Google Edition i moge smialo powiedziec, ze telefon prawie idealny. Prawie bo jednak 1080p tłumi wydajnosc grafiki w grach. Na WP8 gier niemal nie ma, co jest rownie upierdliwościa. Jesli jednak nie grasz to masz z glowy dylemat. Pozostaje jedynie sprobowac czystego Andka i gwarantuje, nie bedziesz rozczarowany.

#380 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 07 June 2013 - 21:48

Szczerze to ja nie wiem co wy sie tak podniecacie czystym androidem... No przyznam, ze do czasu kupna nexusa 4 tez bylem zachwycony, i przez pare pierwszych dni, ale potem zaczelo mi brakowac wielu funkcji, ktore mial moj samsung, i w szybkim czasie pozegnalem sie z n4, mozna mowic, najnowszy soft, ale po co? Aby sie jest beta testerem, tak samo mialem na n7 gdzie po aktualizacji sie sypal, lepszy jest android z dodatkami niz czysty...

#381 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 June 2013 - 22:36

Na 4.2.2 nic sie nie sypie. Niecierpliwy byles a funkcje w samsungu? Po co komu funkcje w systemie jak sie zacina, zajmuje polowe dostepnej pamieci RAM/ROM. System w pierwszej kolejnosci ma byc stabilny potem plynny, potem ladny a dopiero na koncu funkcjonalny. W takiej kolejnosci powstawal iOS i dzisiaj jest u szczytu formy.

#382 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 08 June 2013 - 00:45

Niech zrobią go na Windows 8, to na pewno go kupię. Szukam jakiegoś bardzo dobrze wykonanego telefonu właśnie na Win8, ale niestety chyba jeszcze poczekam, bo na rynku same plastikowe zabaweczki.

Nokia Lumia 925 jest świetnie wykonana.

Google Edition i moge smialo powiedziec, ze telefon prawie idealny. Prawie bo jednak 1080p tłumi wydajnosc grafiki w grach. Na WP8 gier niemal nie ma, co jest rownie upierdliwościa. Jesli jednak nie grasz to masz z glowy dylemat. Pozostaje jedynie sprobowac czystego Andka i gwarantuje, nie bedziesz rozczarowany.

Co powiesz na takie porównanie szybkości czystego Androida z iOS

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=N1TuuGaSVvg

#383 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 June 2013 - 06:31

Nie wiem, nie miałem jej w dłoni, bo jeszcze jej na rynku nie ma. Ty już ją testowałeś?

#384 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 08 June 2013 - 08:58

Jeszcze nie, ale na sieci jest sporo opini na jej temat..

#385 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 08 June 2013 - 10:24

Na 4.2.2 nic sie nie sypie. Niecierpliwy byles a funkcje w samsungu? Po co komu funkcje w systemie jak sie zacina, zajmuje polowe dostepnej pamieci RAM/ROM. System w pierwszej kolejnosci ma byc stabilny potem plynny, potem ladny a dopiero na koncu funkcjonalny. W takiej kolejnosci powstawal iOS i dzisiaj jest u szczytu formy.

Nic mi sie nie zacina na samsungu, a taki maly lag to jakos przezyje, np. podczas wlaczania kontaktow, ale to tylko za pierwszym razem, jak masz juz wlaczone to smiga, do tego czego ja uzywam to mi wystarczy tej pamieci ram dostepnej, i ja problemow nie mam ze stabilnoscia i plynnoscia na sgsach, i akurat niektore funkcje z samsunga sa fajne i tego brakuje w n4. Nie mowie, ze czysty andorid jest zly, ale dla mnie jest za surowy i za "skromny'.

#386 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 June 2013 - 11:53

Na podstawie jednej aplikacji? Moge taki film sam nagrać i odpalić GTA Vice City na obu telefonach. Wynik będzie zgoła odwrotny ;)
Anyway, nieraz pisałem, że pieniądze wole zostawiać w AppStore niż Google Play. W przypadku sklepów zdecydowanie punkt dla Apple.

- - - Połączono posty - - -

Nic mi sie nie zacina na samsungu, a taki maly lag to jakos przezyje, np. podczas wlaczania kontaktow, ale to tylko za pierwszym razem, jak masz juz wlaczone to smiga, do tego czego ja uzywam to mi wystarczy tej pamieci ram dostepnej, i ja problemow nie mam ze stabilnoscia i plynnoscia na sgsach, i akurat niektore funkcje z samsunga sa fajne i tego brakuje w n4. Nie mowie, ze czysty andorid jest zly, ale dla mnie jest za surowy i za "skromny'.

Dlatego o gustach sie nie dysktuje. Czysty działa najszybciej, najstabilniej no i jest po prostu aktualny, tego nie zaprzeczysz. Funkcjonalnie jest do tyłu, bo Google aby wprowadzić coś do systemu musi być w 100% pewne, że ta funkcja zostanie ciepło przyjęta przez większosć użytkowników a nie, że połowa od razu wyłączy a druga połowa zapomni i jakiś margines tylko bedzie uzywał. Takie coś traktuje sie jako porażke dla producenta oprogramowania bo wysiłki poszły na marne. Producenci telefonów z nakładkami i tak zarabiają jedynie na samych słuchawkach więc mogą sie bawić z softem i z każdą wersją wywracać go do góry nogami. Odpowiedzialność za to jest nikła bo nikt od nich nie wymaga aby soft był majstersztykiem. Komu sie nie podoba to go wywala i wgrywa customa. Tak czy siak, dla użytkownika iOS, czysty Android i tak jest obładowany możliwościami i funkcjami, ktore na iOS dostępne sa tylko po JB. Także nie ma sie czym martwić z takiego punktu widzenia, zapewniam bo wlasnie w takiej kolejności poznawałem te systemy.

- - - Połączono posty - - -

O Nexusie pisałeś, że jest plastikowy a o Lumii, że świetnie wykonana mimo, że jest w niej tyle metalu co w Nexusie plastiku :D Cos sie pogubiłeś...

#387 traju

traju
  • 48 posts

Posted 08 June 2013 - 13:02

Kontynuując temat nakładek producentów. Ważą, sprawiają, że system bardziej laguje, ale powiem wam, że jeżeli miałbym wybrać to chyba wolałbym nowego Sense od HTC niż TouchWiz Samsunga. Głównie dlatego, że ten pierwszy mniej zamula i opcje, które posiada (szczególnie jeśli chodzi o aparat, galerię itp.) są po prostu bardziej przydatne. Ogólnie jeśli miałbym wybierać to teraz, z perspektywy czasu i moich doświadczeń wziąłbym Sense'a, w drugiej kolejności czystego androida a na końcu nakładkę Samsunga. Dlaczego? Bo mogę ;) A tak serio, to tak jak napisał @Homer, o gustach się nie dyskutuje. Uważam, że każdy kto chce zastanawia się nad dwoma telefonami powinien iść i potestować je trochę, a najlepiej gdyby była możliwość pożyczenia telefonu od kogoś znajomego np. na dzień lub dwa. Ja tak przekonałem się do iP5. Zauważyłem, że kilka razy pojawiła się wzmianka o instalacji czystego androida na standardowym Htc One. Warto wiedzieć, że aby to zrobić trzeba odblokować bootloader a to wiąże się z utratą gwarancji i to na stałe. Nawet jeżeli ponownie go zablokujemy w recovery pojawi się informacja "relocked". Co skutkuje tym, że jeżeli panowie z serwisu zajrzą w oprogramowanie to natychmiastowo pozbawią nasze urządzenie gwarancji. Moim zdaniem jest to o tyle ważne, ponieważ wg. krążących plotek w razie awarii telefon jest wymieniany na nowy a nienaprawiany, ale ile w tym prawdy niestety nie wiem.

#388 schreder

schreder
  • 201 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 08 June 2013 - 20:10

Dałeś filmik, który tylko przedstawia Vine, weź zobacz jakieś bardziej uniwersalne porównanie (ładowanie stron itp.). Nexus 4 śmiem twierdzić, że jest równie wydajny jak ip5, ale optymalizacja niektórych aplikacji leży przez co w aplikacjach rządzi iOS.

Co do tego, że komuś śmieci od Samsunga brakuje: LOL. Czego na przykład? Launchera? Tapety z mniszkiem lekarskim (mleczem)? Albo te nowości z SGS4, rany boskie, machnę ręką nad ekranem i mi się strona przesunie, odlot. Widzę tylko jedno sensowne zastosowanie dla tego gadżetu: odbieram machnięciem telefon i od razu na głośnomówiącym rozmawiam (może bym przez cały okres użytkowania telefonu z 5 razy użył).

#389 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 08 June 2013 - 22:15

Pan Ignacyk teraz pogrążył się w 100%. Bez odbioru.

#390 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 08 June 2013 - 22:43

Kolega dostał wczoraj One z T-Mobile, wersja srebrna. Szczerze spodziewałem się czegoś więcej, wykonanie w mojej opinie jest gorsze od iPhone'a 5. Co do samego telefonu nie wypowiem się, nie potrafię używać niczego z Androidem. Wolę już mobilnego Win.

#391 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 09 June 2013 - 00:59

O Nexusie pisałeś, że jest plastikowy a o Lumii, że świetnie wykonana mimo, że jest w niej tyle metalu co w Nexusie plastiku :D Cos sie pogubiłeś...

Nigdzie się nie pogubiłem, upuść Nexusa 4 i Lumię 925 na podłogę to zobaczysz w którym pęknie szklany tył obudowy ;)

Dałeś filmik, który tylko przedstawia Vine, weź zobacz jakieś bardziej uniwersalne porównanie (ładowanie stron itp.). Nexus 4 śmiem twierdzić, że jest równie wydajny jak ip5...

No to się mylisz, bo w SunSpider i BrowserMark jest dwa razy wolniejszy.

[ATTACH=CONFIG]15382[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]15383[/ATTACH]

http://www.anandtech...exus-4-review/3

#392 vBB

vBB
  • 206 posts

Posted 09 June 2013 - 09:25

No to się mylisz, bo w SunSpider i BrowserMark jest dwa razy wolniejszy.

Te benchmarki to testy przeglądarki, ściślej mówiąc Chrome'a, który niestety ssie pałkę na Androidzie... O wiele lepsza była przeglądarka AOSP. Nic więc dziwnego, że N4 tak słabo wypada w tych wszystkich testach. Co nie znaczy, że w rzeczywistości jest dwa razy wolniejszy ;)

#393 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 09 June 2013 - 10:07

Opinie Ł.I. są tyle warte, co prognozy pogody w TV.
Podobno nowy BB miał byc zdecydowanym i murowanym hitem. A nawet "killerem". I to przy formie zdań, które nie pozostawiały złudzeń, że będzie inaczej.
Efekt jest taki, że nawet Z10 nie sprzedaje się dobrze na żadnym rynku i BlackBerry ma spore problemy.
Na dowód tego: zainteresowanie Z10 – nowym smartfonem, z nowym systemem operacyjnym BlackBerry 10 wyraziło jedynie AT&T. Na dodatek nawet u tego operatora nie ma zainteresowania Z10 i sprzęt "leży i kurzy się".
Od niepamiętnych czasów Ł.I. nie robi nic poza "Google" przeczytaniu kilka słów i stwierdzeniem "tak musi być, bo ja tak to widzę i ja tak chcę".
Czytając opinie sprzed kilku miesięcy i porównując z późniejszymi - ten człowiek nie ma pojęcia o czym pisze.

Co do HTC One, poza faktem, że to jeden z najlepszych w tej chwili telefonów z Androidem, nadal pozostaje dla tych, którzy cenią sobie sam sprzęt jako pojedynczy produktu, bez zwracania uwagi na ekosystem.
Stąd w konfrontacji produkt vs produkt, iPhone wypada blado. Jednak gdy jako użytkownik wielu produktów Apple popatrzę na te produkty od strony wygody synchronizacji idt. dla mnie iPhone jako sprzęt wypada bardzo dobrze.

Zabija tylko ta fatalna jakość obudowy iPhone'a.

#394 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 June 2013 - 11:19

Nigdzie się nie pogubiłem, upuść Nexusa 4 i Lumię 925 na podłogę to zobaczysz w którym pęknie szklany tył obudowy ;)

Prosze, oficjalny crash test sponsorowany przez Homer'a. Zartuje, zrobilem to juz niechcący dawno temu:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Offtop jak sam sku...., no ale co zrobic.

#395 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 09 June 2013 - 11:30

Zabija tylko ta fatalna jakość obudowy iPhone'a.

Dziwne. Mam iPhone 5 od premiery i nie zauważyłem żadnych większych ubytków. Uważam ze to najlepiej wykonany telefon dla masowych odbiorców.

#396 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 June 2013 - 11:31

Dziwne. Mam iPhone 5 od premiery i nie zauważyłem żadnych większych ubytków. Uważam ze to najlepiej wykonany telefon dla masowych odbiorców.

Nie wywołuj wilka z lasu ;-)

#397 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 June 2013 - 11:40

Te benchmarki to testy przeglądarki, ściślej mówiąc Chrome'a, który niestety ssie pałkę na Androidzie... O wiele lepsza była przeglądarka AOSP. Nic więc dziwnego, że N4 tak słabo wypada w tych wszystkich testach. Co nie znaczy, że w rzeczywistości jest dwa razy wolniejszy ;)

Od siebie dodam jeszcze test z geekbench:
Dołączona grafika
Co ciekawe Nexus 4 nawet jak zlapie throttling pozostaje wydajniejszy od iP5.

Badam wydajnosc Chrome co ktorys update. Kiedys w SunSpider potrafila zejsc do 1400, najgorszy wynik to ponad 1800 na samym poczatku po ukazaniu sie Nexus 4. Widac, ze chlopaki kombinuja caly czas. Mimo to sa szybsze przegladarki w Google Play, wiec wolna wola.

#398 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 09 June 2013 - 12:00

Dziwne. Mam iPhone 5 od premiery i nie zauważyłem żadnych większych ubytków.

Wczoraj gdy spotkalismy się z Irkiem pokazałem mu kolejny, juz 3 iPhone, który znów trafi w ramach reklamacji do Apple.
O tak, to bardzo " dziwne ", tez tak uważam, ze "najlepszy" wg. niektórych telefon ma takie wady jak na zdjęciu poniżej ( mój iPhone by nie było, ze pisze bzdury )
[ATTACH=CONFIG]15407[/ATTACH]

#399 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 09 June 2013 - 12:26

Przymierzam się od jakiegoś czasu poważnie do zmiany i powiem na dzisiaj, że jestem dalej niż bliżej z każdym dniem i przymiarką. Poczta, brak push z me.com, a to mój priorytetowy adres i nie zamierzam go zmieniać, z powodu przesiadki, bo mam maka i tego nie zmienię, brak synchr. poczty natychmiastowy, notatki, forma tych z Google jest nie do przyjęcia. Czym głębiej próbuję tym bardziej widzę tą subtelną różnicę, do której przyzwyczaił nas Apple z chmurą, pełną komunikacją każdego sprzętu w obu kierunkach i to natychmiast. Niestety, przyznać się trzeba, że to zostało wymyślone na prawdę dobrze i uzależniło nas dość mocno od tych urządzeń. Tak na prawdę, intensywnie korzystam z telefonu, poczty, iMessage, WhatsUpp i marzy mi się radio FM, nic więcej, każda inna aplikacja jest na Adnroida ta sama, mało tego, większość w naszym języku, a na iP głównie EN, to już pominę milczeniem. Ja mam tak na prawdę błahe powody, pierwszy radio FM, którego zawsze mi brakowało, bo często mam potrzebę korzystania, a mało kiedy mam 3G, a E na pograniczu, że sieciowe kompletnie żadne nie daje streemu. Z tego powodu mam dwa urządzenia, co mnie wkurza, bo kiedy iPod mi gra Trójkę, dzwoni tel i muszę się rozbrajać, zatrzymywać, odbierać, znowu wracać do słuchawek i dalej i tak kilka razy w czasie przyjemności sportowej. Drugi powód, banalny może, stagnacja, przygnębia mnie od 5 lat, mam po prostu zwyczajną ochotę na coś nowego, świeższego. Dla kogoś może banalny, dla mnie nie, pobawiłem się trochę kilkoma urządzeniami z Androidem i przy moich potrzebach, ani jeden nie zaliczył zwolnienia, zwisu, czyli tego, co mu zarzucają rzesze, jakichś lagów. Za to możliwości mnie zauroczyły, jest tak jak by się chciało, a w iP nie mamy tego nawet po JB, a tego nie cierpię, ograniczania mnie, za moje własne nie małe pieniądze. Znalazło by się pewnie kilka jeszcze powodów, ale nie staram się ich szukać na siłę, ot tak zwyczajnie oglądam urządzenia, czytam co ludzie piszą i wyciągam wnioski. iPhon pod wieloma względami faktycznie jest trudny do pobicia, jakość, czystość softu, działanie bez zarzutu, choć bywa zacięcie apki i wywalenie z niej, nie raz, daje poczucie, jak przy starym samochodzie dobrej klasy, masz go i wiesz, że jest stary, ale wiesz, ze jak rano wstaniesz i przyjdzie Ci pojechać 1500km, to wsiądziesz i pojedziesz i wrócisz, Nie jeden właściciel nowej fury, naszpikowanej cudami nowej techniki tego poczucia nie ma.

#400 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 09 June 2013 - 12:35

Wczoraj gdy spotkalismy się z Irkiem pokazałem mu kolejny, juz 3 iPhone, który znów trafi w ramach reklamacji do Apple.
O tak, to bardzo " dziwne ", tez tak uważam, ze "najlepszy" wg. niektórych telefon ma takie wady jak na zdjęciu poniżej ( mój iPhone by nie było, ze pisze bzdury )
[ATTACH=CONFIG]15407[/ATTACH]

Każdy czarny aluminiowy telefon będzie miał rysy. Taka prawda, bez znaczenia HTC czy iphone.

Ja miałem model i owszem były małe ryski na ramce, zmieniłem na biały i jest spokój.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users