Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#101 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 23:15

Hmmm...
http://www.youtube.com/watch?v=aN2HFvUfl2g
Nie polecam samemu zdejmować matrycy bo jest ona przyklejona do obudowy co widać w powyższym filmiku. Kto zdejmie, może już nie założyć, lub mieć dziury między matrycą a obudową. Rozszczelniony iMac = niefajny iMac.

Film pod tytułem wymiana pamięci w iMaku 2012.
I niech mi ktoś teraz powie, że to jest dobrze zaprojektowane.
W 27" przynajmniej klapkę z tyłu zrobili. Ale pewnie dlatego, że matryca jest tak ciężka, że rozbiórka mogła by się skończyć uszkodzeniem szyby.

A teraz pytanie.
Ile śrubek trzeba było odkręcić, żeby wymienić dysk w iBooku. Można pomylić się o 5.

#102 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 23:15

Mnie też przepraszam za określenie szlak trafia. To tak jak by serwisant powiedział klientowi, że naprawia komputer tak naprawdę siedząc i pijąc kawę. Tak się nie robi panowie... tym bardziej, że obserwując ostatnio zbyt często się to zdarza.. Rozumiem, że duża firma , wielki popyt ale od czego są do cholery ludzie za to odpowiedzialni. Niech żałują .. na pewno mniej osób kupi sprzęt zaraz po świętach... Pozdrawiam.

#103 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 grudnia 2012 - 23:24

Film pod tytułem wymiana pamięci w iMaku 2012.
I niech mi ktoś teraz powie, że to jest dobrze zaprojektowane.
W 27" przynajmniej klapkę z tyłu zrobili. Ale pewnie dlatego, że matryca jest tak ciężka, że rozbiórka mogła by się skończyć uszkodzeniem szyby.

A teraz pytanie.
Ile śrubek trzeba było odkręcić, żeby wymienić dysk w iBooku. Można pomylić się o 5.

Dlatego raczej powinno się go rozbudowywać w AOS a nie samodzielnie. Wkładają wszystko fabrycznie i gra muzyka, co oczywiście też konkretnie kosztuje. Te komputery nie są zaprojektowane po to żeby je samemu rozbierać. Zamawia się taką wersję jaką się chce i tyle, a jak ktoś chce majstrować to na własną odpowiedzialność. Potem pretensje że kurz się dostał, plamy i inne dziadostwa. Nie rozkładać samemu i będzie git. Takie jest moje zdanie.

#104 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 grudnia 2012 - 00:10

Dlatego raczej powinno się go rozbudowywać w AOS a nie samodzielnie. Wkładają wszystko fabrycznie i gra muzyka, co oczywiście też konkretnie kosztuje. Te komputery nie są zaprojektowane po to żeby je samemu rozbierać. Zamawia się taką wersję jaką się chce i tyle, a jak ktoś chce majstrować to na własną odpowiedzialność. Potem pretensje że kurz się dostał, plamy i inne dziadostwa. Nie rozkładać samemu i będzie git. Takie jest moje zdanie.

Tylko ze standard to SSD a on kosztuje za dużo w AOS.

#105 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 04 grudnia 2012 - 01:28

a jak ktoś chce majstrować to na własną odpowiedzialność. Potem pretensje że kurz się dostał, plamy i inne dziadostwa. Nie rozkładać samemu i będzie git. Takie jest moje zdanie.

Walkujesz temat kurzu i plam i nie mozesz zrozumiec ze w starym modelu to NIE KURZ POMIEDZY SZYBA I MATRYCĄ sie gromadzil po raz kolejny to powtarzam ,nikt nie rozbiera iMaka i potem ma plamy one sie dostaja przez kijowy uklad chlodzenia DO SRODKA MATRYCY - pretensje ze kurz się dostal bo rozbieramy iMaki "ręce opadają" :roll: oby ten nowy sie nie kurzyl bo widze ze matryca dobrze zabezpieczona;)

#106 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 09:21

Walkujesz temat kurzu i plam i nie mozesz zrozumiec ze w starym modelu to NIE KURZ POMIEDZY SZYBA I MATRYCĄ sie gromadzil po raz kolejny to powtarzam ,nikt nie rozbiera iMaka i potem ma plamy one sie dostaja przez kijowy uklad chlodzenia DO SRODKA MATRYCY - pretensje ze kurz się dostal bo rozbieramy iMaki "ręce opadają" :roll: oby ten nowy sie nie kurzyl bo widze ze matryca dobrze zabezpieczona;)

Nie do końca zrozumiałeś moją wypowiedź. Napisałem to w sensie że różne sytuacje mogą się pojawiać przez samodzielne majstrowanie przy iMakach w tym plamy czy kurz, ale nie napisałem że rozkładanie iMaka je do tej pory powodowało. Do dokładania i wyjmowania podzespołów służy Mac Pro no i jeszcze może Mac Mini ale nie iMac. Są to komputery All-In-One i rozkładanie, grzebanie w nich robi się na własną odpowiedzialność, nawet biorąc pod uwagę uszkodzenie komputera. Rozkładanie iMaca, którego nie powinno się rozkładać jest już moim zdaniem w pewnym sensie jego rozszczelnieniem, po którym mogą dziać się różne rzeczy, szczególnie jeśli mówimy o najnowszym modelu.

#107 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:36

Nie do końca zrozumiałeś moją wypowiedź. Napisałem to w sensie że różne sytuacje mogą się pojawiać przez samodzielne majstrowanie przy iMakach w tym plamy czy kurz, ale nie napisałem że rozkładanie iMaka je do tej pory powodowało. Do dokładania i wyjmowania podzespołów służy Mac Pro no i jeszcze może Mac Mini ale nie iMac. Są to komputery All-In-One i rozkładanie, grzebanie w nich robi się na własną odpowiedzialność, nawet biorąc pod uwagę uszkodzenie komputera. Rozkładanie iMaca, którego nie powinno się rozkładać jest już moim zdaniem w pewnym sensie jego rozszczelnieniem, po którym mogą dziać się różne rzeczy, szczególnie jeśli mówimy o najnowszym modelu.

Chyba nie wiesz o czym piszesz :roll:

Pierwsze słyszę, żeby otwieranie iMaca było powodem kurzu i plam na matrycy. Rozumiem, że np. jak padnie dysk i w serwisie go otworzą, to też już będzie po zabawie?

Nazwa all-in-one to nie synonim komputera nieotwieralnego. Na dowód masz iMaca 27", w którym samemu można wymienić pamięć. Jak widzisz, Mac Pro nie jest potrzebny. Wystarczyła klapka. Ale może lepiej tego nie robić, bo jeszcze kurz tam wleci! Nie wspomnę już o tym, że iMac jest chłodzony powietrzem, więc przecież i tak i tak powietrze wlatuje do środka.

#108 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 14:22

Chyba nie wiesz o czym piszesz :roll:

Pierwsze słyszę, żeby otwieranie iMaca było powodem kurzu i plam na matrycy. Rozumiem, że np. jak padnie dysk i w serwisie go otworzą, to też już będzie po zabawie?

Nazwa all-in-one to nie synonim komputera nieotwieralnego. Na dowód masz iMaca 27", w którym samemu można wymienić pamięć. Jak widzisz, Mac Pro nie jest potrzebny. Wystarczyła klapka. Ale może lepiej tego nie robić, bo jeszcze kurz tam wleci! Nie wspomnę już o tym, że iMac jest chłodzony powietrzem, więc przecież i tak i tak powietrze wlatuje do środka.

Otworzenie czegoś czego nie powinno się otwierać jest działaniem na własną odpowiedzialność! Jeżeli go rozkładasz to już w niego ingerujesz! Nie napisałem że otwarcie od razu może spowodować plamy i kurz, tylko że potem są narzekania tego typu. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. To raz. Po drugie bardzo teoretyzujesz, chyba logiczne jest że jak zrobili klapkę to znaczy że można sobie RAM wymienić samodzielnie, natomiast rozmawiamy tu o modelu 21,5", gdzie do zrobienia tego trzeba otworzyć komputer. Co ma klapka do rozbierania całego komputera? Obejrzyj powyższy filmik i zobacz czy wymiana RAM'u w modelu 21,5" to normalna sprawa. Otwieranie przez serwisanta to jest inna dyskusja, rozmawiamy o ulepszaniu na własną odpowiedzialność a nie o usterkach sprzętu.

#109 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudnia 2012 - 14:23

Nazwa all-in-one to nie synonim komputera nieotwieralnego.

Nazwa nie, ale filmik z 21,5" pokazuje maszynę która generalnie nie została zaprojektowana do tego, żeby użytkownik ją otwierał. W tym przypadku klapka w modelu 27" nie jest dowodem na nic, bo rozmawiamy o 21,5".

#110 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 15:33

[...]tylko że potem są narzekania tego typu[..]

Ale te narzekania nie mają nic wspólnego z tym, czy ktoś otwierał iMaka czy nie. Dotyczą po prostu kurzu pod matrycą.

#111 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 15:48

Co za pomieszanie z poplątaniem.

Otworzenie czegoś czego nie powinno się otwierać jest działaniem na własną odpowiedzialność! Jeżeli go rozkładasz to już w niego ingerujesz!

Nikt nie twierdzi, że nie.

Nie napisałem że otwarcie od razu może spowodować plamy i kurz, tylko że potem są narzekania tego typu.

Przecież na jedno wychodzi. Co jest oczywiście błędnym rozumowaniem, bo jak już ktoś wyżej napisał, ludzie, którzy nigdy nie otwierali komputerów, również mają te problemy.

różne sytuacje mogą się pojawiać przez samodzielne majstrowanie przy iMakach w tym plamy czy kurz

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Więc czytaj ze zrozumieniem.

Do dokładania i wyjmowania podzespołów służy Mac Pro no i jeszcze może Mac Mini ale nie iMac. Są to komputery All-In-One i rozkładanie, grzebanie w nich robi się na własną odpowiedzialność, nawet biorąc pod uwagę uszkodzenie komputera.

Powtórzę: Nazwa all-in-one to nie synonim komputera nieotwieralnego. Na dowód masz iMaca 27", w którym samemu można wymienić pamięć. Jak widzisz, Mac Pro nie jest potrzebny. Wystarczyła klapka i już można otwierać bezinwazyjnie komputer all-in-one.

Każdy iMac to all-in-one, nie każdy all-in-one to iMac. Piszemy z sensem. I najlepiej od razu pisz o jakim iMacu mowa, bo dyskusja generalnie jest o obu.

Nazwa nie, ale filmik z 21,5" pokazuje maszynę która generalnie nie została zaprojektowana do tego, żeby użytkownik ją otwierał. W tym przypadku klapka w modelu 27" nie jest dowodem na nic, bo rozmawiamy o 21,5".

To było odnośnie pisania przez kolegę wyżej, że skoro iMac jest all-in-one, to nie powinno się go rozkładać. Z iMacem 21,5" jest tak jak piszesz, ale nikt nie napisał, że jest inaczej.

PS.

Obejrzyj powyższy filmik i zobacz czy wymiana RAM'u w modelu 21,5" to normalna sprawa. Otwieranie przez serwisanta to jest inna dyskusja, rozmawiamy o ulepszaniu na własną odpowiedzialność a nie o usterkach sprzętu.

Poza tematem szczerze mówiąc, dla mnie normalna sprawa. Fakt, jest przy tym sporo zabawy, ale przy komputerach apple zawsze tak było. Otwieranie przez serwisanta to przecież nic innego, serwisant też człowiek ;)

#112 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 18:53

Dajcie se siana.

#113 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 19:08

Racja, dalsze dywagacje na ten temat nie mają sensu. Otwierajcie, rozkładajcie, róbcie co Wam się podoba. Wasz sprzęt.

#114 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 21:21

Zawsze można w ten sposób, a co tam: :cool:

#115 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 07:54

Dziwne "homme button" nie działa. Czemu nie chce powrócić do głównego ekranu!. Ten test co miał pokazać ludziom ? że to tylko szkło ?.

#116 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 08:45

Band idiotow.Ja bym udowodnil,ze po jednym strzale takim mlotkiem ich mozgi rozbryzguja sie na sciany,ale czemu by to mialo sluzyc?

#117 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 grudnia 2012 - 09:45

Darmozjadów i matołów banda ;)

#118 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:43

Dlatego raczej powinno się go rozbudowywać w AOS a nie samodzielnie.

Khyymm khymmm... Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB [+ 2 300,00 zł] ( Konfigurowanie - Apple Store (Polska) )

Ten sam dysk na popularnym serwisie aukcyjnym:
Samsung SSD830 256GB 2,5" SATA/600 MZ-7PC256N (2848357530) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
300% drożej niż w ofercie rynkowej dla klienta końcowego. Podobnie rzecz ma się w przypadku modułów RAM.

#119 marek.k

marek.k
  • 69 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 16:35

Co ten test miał pokazać? Nic poza tym: 89177 odsłon. O to tylko chodziło ale i tak coś mało ma.

#120 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:34

Khyymm khymmm... Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB [+ 2 300,00 zł] ( Konfigurowanie - Apple Store (Polska) )

Ten sam dysk na popularnym serwisie aukcyjnym:
Samsung SSD830 256GB 2,5" SATA/600 MZ-7PC256N (2848357530) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
300% drożej niż w ofercie rynkowej dla klienta końcowego. Podobnie rzecz ma się w przypadku modułów RAM.

Oczywiście, nikt tego nie neguje i nikt nie mówi że ceny w AOS nie są zabójcze. Chodzi o to, że o ile w poprzednich modelach rozłożenie iMaka nie było jakąś wielką sprawą, o tyle nowe modele są tak skonstruowane że raczej nie powinno się tego robić samemu.

- - - Połączono posty - - -

A'propos dostaw. Czytałem na forum macrumors.com, że przy zamawianiu w piątek 30 listopada modelu 21,5" najpierw system określał ludziom dostawę na 18-20 grudnia, a dziś nagle im się zmieniło na "Wysłano" z dostawą na kolejny dzień. Może z 27" też nie będzie tak źle.

#121 d.pacholczyk

d.pacholczyk
  • 9 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 20:49

Miło by było, bo zamawiając swojego iMaca 27" 30go listopada wyznaczyło mi termin dostawy na 4-10 stycznia 2013 :|

#122 WildLight

WildLight
  • 76 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 grudnia 2012 - 17:57

Ja ogólnie bardzo polecam, mam i sie bardzo cieszę, szybki, cichy, o dziwo po kilku godzinach grania na detalach ultra nawet obudowa była chłodniejsza niż mój iMac 2010 ;) dlatego polecam P.S. Ten design jest zniewalający, na zdjęciach tego tak nie widać :)

#123 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 17:59

A po dłuższym graniu, używaniu nie ma zbyt ciepłego ekranu?

#124 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 19:31

To dobre wieści:) Pozdrawiam.

#125 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 grudnia 2012 - 20:58

Tak się zastanawiam przeglądając zagraniczne fora widząc że około 80% ludzi kupując model 27" bierze procesor i7. Kartę graficzną 2GB jestem w stanie zrozumieć, bo jak ktoś nasuwa w najnowsze gry to się przyda, ale tak mocny procesor? Nie wiem, może się mylę bo nie jestem jakimś specjalistą w tej dziedzinie, ale oni nigdy nie wykorzystają w pełni tego procesora, bo trzeba robić jakieś naprawdę skomplikowane procesy, które wymagają dużej mocy obliczeniowej. Tak sobie kupują żeby był czy może... tak po prostu piszą.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych