Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#76 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 17:23

Kurcze.. oglądając te testy przyznam trochę się rozczarowałem. Zobaczymy jak będzie w przypadku 27'... Pozdrawiam.

#77 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 17:49

Cytat

Ja tam w dalszym ciągu uważam te wszystkie benchmarki za troszkę podejrzane...

Podejrzane, bo za słabe czy co?
Ja bym sie nie zdziwił, jak by na wszelki wypadek przykręcili wydajność CPU i GPU, bo przy takim chłodzeniu trudno by było sprostać temperaturze.
Przecież tak zrobili MBPr, gdzie tryb Turbo Boost istnieje tylko na papierze.

Cytat

... nie ma chodzenia nie ma mocy obliczeniowej- chociaż te "szczelinki " na spodzie obudowy w nowym iMacu sugerują ze świeże powietrze się dostaje do obudowy

Takie szczelinki powinny być zaraz przy wentylatorze, żeby pobierał chłodne powietrze z bezpośrednio z zewnątrz.
A tu mamy zasysanie właściwie przez pół wysokości iMaka.
Zanim dojdzie do wentylatora, to już będzie ogrzane, co może źle wpływać na wydajność chłodzenia.
Z kurzem może być inaczej niż w poprzednich wersjach, bo tutaj mamy bezpośrednie ujście przez kratkę.

#78 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 grudnia 2012 - 17:56

Cytat

Obroty, jak obroty, domyślam się, że mówimy o video... inwestowanie takiej kasy w mini + dopakowanie go (dysk + RAM), żeby jako tako działał, gdy świat idzie coraz bardziej we wspomaganie przez GPU to nie jest jakiś super pomysł.

No i jaką różnicę daje Ci karta w najprostszych modelach iMaka?

Miniacz wychodzi taniej i lepiej. Do tego wsadzisz w niego SSD za 400 i możesz mieć Fusion Drive wbijając parę komend do terminala.
Pamięć do 16G to ekstra 300wki i nie trzeba kompa rozbierać do rosołu.
Matryce w iMakach to najwyżej średnia półka. IPS nawet z tunerem i jest się do przodu i 1000PLN. Jedyne czego żal to kamerka, bo głośniki w iMaku też już zeszły na psy (najlepsze to były z lampką) i ładna podstawka pod ekran.

Sam zdecydowałem się na Mini i7. Jeszcze nie udało mi się go nawet wzbudzić by usłyszeć HD czy wiatraki.

- - - Połączono posty - - -

Cytat

Takie szczelinki powinny być zaraz przy wentylatorze, żeby pobierał chłodne powietrze z bezpośrednio z zewnątrz.
A tu mamy zasysanie właściwie przez pół wysokości iMaka.
Zanim dojdzie do wentylatora, to już będzie ogrzane, co może źle wpływać na wydajność chłodzenia.
Z kurzem może być inaczej niż w poprzednich wersjach, bo tutaj mamy bezpośrednie ujście przez kratkę.

No ale wentylator prawdopodobnie ma funkcję przyspieszająco/wypychającą ciepłe powietrze. Konwekcja zrobi swoje.

#79 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 02 grudnia 2012 - 17:58

grzes a robiles juz jakis material HD ? jaki masz model i7 2.3 czy 2.6?

#80 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:05

Popatrzcie sobie na konstrukcję nowego iMaca i jego osłonę matrycy. Moim zdaniem nie ma mowy o kurzu, ale to tylko moje zdanie. Zobaczymy jak będzie z grzaniem. Przetestuję "już" za 3 tygodnie :cool:

#81 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:08

Cytat

grzes a robiles juz jakis material HD ? jaki masz model i7 2.3 czy 2.6?

i7 2.3 (2012)
HD niestety nie.
Najbardziej to obciążyłem sprzęt Lightroomem i PSem - bardziej by potestować, niż rzeczywiście popracować. Temperatura osiągnęła raz 75 stopni, bo ustawiałem Time Capsule i postawiłem na Miniaczu ;-).
Mam wrażenie, że dysk 5400 trochę spowalnia operacje, przez co sprzęt nie jest się w stanie nakręcić, choć nie jest to jakoś uciążliwe, bo jednak jest szybko. Wszystkie skargi na Miniacze o temperaturę to były na dopasionych modelach. Jak będę już miał SSD i pamięć na maksa (i przeniosę wszystkie dane) to będę informował. Na razie widzę że jest naprawdę dobrze.

EDIT:
Jest naprawdę cichutko. Mój stary iMac (C2D) przy tym naprawdę hałasuje.

#82 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:13

Jak zapodasz SSD bedzie super cicho i szybko -czekam na relacje :D

#83 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:19

Cytat

No i jaką różnicę daje Ci karta w najprostszych modelach iMaka?

Daje, porównywał nie będę bo nigdzie nie odnosiłem się do iMac'a mówiąc o Mini, tak więc niech zainteresowani zgłębiają temat... Dla mnie wydawanie ok. 5 tysięcy na komputer który nie spełnia potrzeb, to jest jakieś nieporozumienie. Innymi słowy w tym konkretnym przypadku nie wybrałbym Apple. Wiesz albo chcesz pracować i wtedy mając określoną kwotę wydajesz ją tak, żeby mieć wygodę i wydajność w pracy, albo szukasz uzasadnienia dla zakupu nowej zabawki która Ci się podoba. To jest trochę zaklinanie rzeczywistości wiem, że nie do końca robię dobrze, sumienie gryzie, ale jak z 10 osób na forum da "lubię to", to będzie łatwiej z tym żyć :D

#84 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:41

No ale Maki kupuje się do domu do zabawy półprofi albo amatorskiej. Więc mają być wygodne i dobrze wyglądać. Dla "księgowych", czy dźwiękowców karty graficzne nie są kluczem więc są i profi, dla których Mak jest ok. Poza tym jak jesteś profesjonalistą "graficznym" to ewentualnie kupujesz porządnego lapka do przynoszenia roboty do domu i tu Apple daje radę, a stacje robocze do grafy czy video, to zupełnie inna historia i na pewno nie temat o iMakach czy Mini . Poza tym nie każdy obrabia filmy na poziomie profi. Na poziomie zabawowym minutę którą tracisz na wydajności sprzętu, zyskujesz na przyzwyczajeniach i tym jak system działa (nawigacja, shortcuts, gesty itp.). Co więcej często, te przyzwyczajenia są ważniejsze w robocie niż to co masz pod maską...

#85 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 18:43

Cytat

...
Matryce w iMakach to najwyżej średnia półka. IPS nawet z tunerem i jest się do przodu i 1000PLN. Jedyne czego żal to kamerka, bo głośniki w iMaku też już zeszły na psy (najlepsze to były z lampką) i ładna podstawka pod ekran.

Właśnie mi przypomniałeś, ze muszę reanimować swoją dwudziestocalową Lampkę. ;)
Na razie stoi na wystawie jednego z katowickich serwisów z którym współpracuje.

Cytat

No ale wentylator prawdopodobnie ma funkcję przyspieszająco/wypychającą ciepłe powietrze. Konwekcja zrobi swoje.

Podobnie było w poprzednim modelu, tylko tam powietrze kierowane było ku górnym wylotom, ale tuby nie były blisko dlatego kurz i gorące powietrze latało po iMaku jak Żyd po pustym sklepie.
Podobnie będzie tutaj, tylko jak widzę matrycę bardziej zabezpieczyli.

#86 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 grudnia 2012 - 19:11

Sam mam problem. Chciałem kupić nowego iMac-a 27'' z i7 ale skutecznie odpycha mnie brak SSD i słaby ekran na tle Retiny. Mam ATD 27'' i uwierzcie że na tle Retiny wygląda dużo gorzej.

Poczekam do nowego roku jak pojawią się na dobre choćby na allegro i wtedy będę myśleć. Obawiam się że będzie to grzejnik do tego awaryjny. Po jaką cholerę taki chudy komputer jak to domowa jednostka a nie laptop.

Wolałbym starą obudowę z lepszymi podzespołami i chłodzeniem a także opcją SSD 256GB + HDD 1 TB. Co z tego że mamy mocne CPU i GPU jak taki Air dzięki SSD będzie bardziej żwawy od takiego ''potwora'' z HDD.

Ten komputer to taka trochę jednorazówka, skończy się gwarancja i koniec.

Tak sobie sprawdziłem i iMac w takiej konfiguracji jaka mnie interesuje kosztowałby blisko 18 tyś zł ( z Apple care).

Dziękuje poczekam aż na allegro będą w lepszych cenach.

#87 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 grudnia 2012 - 19:13

Cytat

Sam mam problem. Chciałem kupić nowego iMac-a 27'' z i7 ale skutecznie odpycha mnie brak SSD i słaby ekran na tle Retiny. Mam ATD 27'' i uwierzcie że na tle Retiny wygląda dużo gorzej.

Poczekam do nowego roku jak pojawią się na dobre choćby na allegro i wtedy będę myśleć. Obawiam się że będzie to grzejnik do tego awaryjny. Po jaką cholerę taki chudy komputer jak to domowa jednostka a nie laptop.

Wolałbym starą obudowę z lepszymi podzespołami i chłodzeniem a także opcją SSD 256GB + HDD 1 TB. Co z tego że mamy mocne CPU i GPU jak taki Air dzięki SSD będzie bardziej żwawy od takiego ''potwora'' z HDD.

Ten komputer to taka trochę jednorazówka, skończy się gwarancja i koniec.

No nie wiem czy lepsza poprzednia obudowa, wydaje mi się że Apple zostałoby przy tamtym designie, ewentualnie zmiany byłyby kosmetyczne gdyby nie liczne problemy z iMakami i dużo wymian matryc (z tego co tutaj czytam). Musieli go przeprojektować i to zrobili, a przy okazji odchudzili, przecież nie będą robić nowego projektu identycznego jak poprzedni, pojechali po wszystkim, zobaczymy czy z sukcesem czy nie.

Plusem kupowania przez AOS jest pewna gwarancja i pomoc, bo bierzesz bezpośrednio od producenta. Ja bym tak drogiego sprzętu na Allegro nie kupił. W tym wypadku wybieram AOS, nawet większym kosztem.

#88 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 grudnia 2012 - 19:22

Cytat

No nie wiem czy lepsza poprzednia obudowa, wydaje mi się że Apple zostałoby przy tamtym designie, ewentualnie zmiany byłyby kosmetyczne gdyby nie liczne problemy z iMakami i dużo wymian matryc (z tego co tutaj czytam). Musieli go przeprojektować i to zrobili, a przy okazji odchudzili, przecież nie będą robić nowego projektu identycznego jak poprzedni, pojechali po wszystkim, zobaczymy czy z sukcesem czy nie.

Plusem kupowania przez AOS jest pewna gwarancja i pomoc, bo bierzesz bezpośrednio od producenta. Ja bym tak drogiego sprzętu na Allegro nie kupił.

Ja zawsze kupuje towar z USA/UK gwarancja działa tak samo. Jest na podstawie numeru seryjnego, oddajesz do Cortlandu i naprawiają.

Co do obudowy, muszą coś wymyślać aby ludzie kupowali. Większość osób patrzy właśnie na wygląd pomijając awaryjność itp. Do czego potrzebny taki odchudzony komputer.

Tak ładnie wygląda tylko z perspektywy, z innego ujęcia widać że ma dupę jak stare telewizory. I tak będzie stał na biurku przy ścianie, jakie to ma znaczenie...

Chyba takie że nie ma SD i opcji SSD + HDD.

Nie chce krytykować bo jeszcze go nie mam ale cena to przegięcie. Obecnie komputer bez SSD to głupota a ten oferowany przez Apple to w bardzo fajnej cenie.

#89 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 19:44

Ja uważam zmianę designu za bardzo korzystną (na razie wygląd). Widziałem trochę filmików i z nastawienia negatywnego zaczęło mi się podobać. Ja tam jeżeli zdecyduję się na zakup po prostu pewnego pięknego dnia oddam swoją wersję 27' do jakiegoś iMada i poproszę o zamontowanie w nim dysku SSD nie widzę problemu.... no może z wyjątkiem ceny:D P.S : też mam zamiar kupić w UK Pozdrawiam.

#90 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 grudnia 2012 - 19:48

Cytat

Ja uważam zmianę designu za bardzo korzystną (na razie wygląd). Widziałem trochę filmików i z nastawienia negatywnego zaczęło mi się podobać.
Ja tam jeżeli zdecyduję się na zakup po prostu pewnego pięknego dnia oddam swoją wersję 27' do jakiegoś iMada i poproszę o zamontowanie w nim dysku SSD nie widzę problemu.... no może z wyjątkiem ceny:D
P.S : też mam zamiar kupić w UK

Pozdrawiam.

Na podstawie filmów to można...

Pewnego pięknego dnia to zrobią ci się plamy i będzie płacz.

#91 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 02 grudnia 2012 - 21:03

He he nie strasz kolegi juz tymi plamami wystarczy ze bedzie kijowe chlodzenie to juz nowy model będzie wielką porazką

#92 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 21:11

Dla mnie nie będzie porażką, ponieważ wiem że swojego modelu nie będę za bardzo przemęczał. Dla bardziej wymagających użytkowników może to być problemem... Nie zrozumcie mnie źle. Też uważam, że taka droga rzecz jak iMac powinna działać jak należy ale podejrzewam, że problemy z chłodzeniem będą występowały przy bardziej wymagających rzeczach... Niestety obecnie nie ma innego all-in-one z OSX:p Pozdrawiam.

#93 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 grudnia 2012 - 21:27

Cytat

Dla mnie nie będzie porażką, ponieważ wiem że swojego modelu nie będę za bardzo przemęczał. Dla bardziej wymagających użytkowników może to być problemem...
Nie zrozumcie mnie źle. Też uważam, że taka droga rzecz jak iMac powinna działać jak należy ale podejrzewam, że problemy z chłodzeniem będą występowały przy bardziej wymagających rzeczach...
Niestety obecnie nie ma innego all-in-one z OSX:p

Pozdrawiam.

Szczególnie jak ktoś bierze i7 i grafikę 2GB. Tu już może być ciepło :).
Ja też wnioskuję po tutejszych wypowiedziach na temat plam że chyba po prostu te komputery były zakatowane. Jak ktoś ma wymagania i potrzebuje mega mocy to jest Mac Pro i tyle w temacie. Ja wybrałem i5 i grafikę 1GB, w zupełności mi wystarczy i na pewno będzie chłodniej. Chociaż nie wiemy jak rozwiązano chłodzenie w 27", pewnie wentyl będzie większy bo jest większa powierzchnia do chłodzenia.

#94 100procentDIZAJN

100procentDIZAJN
  • 47 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 12:49

witam,

Nosze sie z zamiarem zakupu iMaca. Jestem architektem wnętrz. Od 3 lat posiadam MBP 17" z LedCinemaDisplay 24". To rozwiazanie pasowalo mi na rozpoczecie dzialanosci, bo laptopa zabieram na spotkania a w domu po podpieciu monitora mialam wygodne miejsce do pracy gł. w Corelu, 3dsMax z Vrayem i z czasem dolaczy chyba PhotoShop.
Potrzebuje drugiego kompa do pracy, bo gdy na jednym leci render w 3dMaxie to na drugim pracowalabym np. nad dokumentacja w corelu. Do tej pory przy renderowaniu niewiele moglam zrobic jednoczesnie, raczej mocno zamula. Przy takiej wytezonej pracy podlaczam wentylator skierowany na MBP bo jak byl podlaczony monitor to sie przegrzewal i wylaczal.

Mam prosbe o pomoc w wyborze opcji bo nie wiem ktore rzeczywiscie przydadza sie w moim przypadku. Bede miala na zagospodarowanie 13-15tys. Do 3dmaxa musze zainstalowac windowsa.
I: tak, kupuje Apple rowniez ze wzgledu na dizajn (w 60% tak po prawdzie - zboczenie zawodowe;p ale tutaj chyba nie musze sie z tego tlumaczyc?). Pracowalam tez na innych komputerach i ten odpukac od 3 lat dziala ok, a inne albo wyrzucaly mnie z 3dmaxa, odmawiajac w ogole wspolpracy, albo laptop na ktory pracowalam 2 lata na studiach padl po 3-miesiacach;/

Bede wdzieczna za pomoc. Na komputerach znam sie na tyle ile je popsulam i sama w ten sposob nauczylam sie obslugiwac;p Więc prosze o tłumaczenie łopatologiczne;p

ąha i od razu sprawa napedu, wszystkie programy instaluje przez plytki, czy musze dokupuC SuperDrive czy jest jakas inna opcja podlaczenia np. MBP?;/

#95 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 21:53

Możesz udostępniać DVD przez MBP do iMaka. / O ile w iMaku wydaje się to zrozumiałe, to uważam, że usunięcie napędu w Mini to bezczelność. xD Jednak płytki to płytki- najprostsza, najwygodniejsza forma dystrybucji jak dla mnie.

#96 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 21:58

Cytat

Możesz udostępniać DVD przez MBP do iMaka.
/ O ile w iMaku wydaje się to zrozumiałe, to uważam, że usunięcie napędu w Mini to bezczelność. xD
Jednak płytki to płytki- najprostsza, najwygodniejsza forma dystrybucji jak dla mnie.

Usunięcie napędu jest tak samo "bezczelne" dla iMaca i Mini

#97 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 grudnia 2012 - 22:05

Hmmm... Nie polecam samemu zdejmować matrycy bo jest ona przyklejona do obudowy co widać w powyższym filmiku. Kto zdejmie, może już nie założyć, lub mieć dziury między matrycą a obudową. Rozszczelniony iMac = niefajny iMac.

#98 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 22:10

@bar-trek Nie do końca się zgodzę, bo iMac "coś" zyskał, a Mac mini kompletnie nic nie zyskał (wymiary identyczne)... @Hubson83 No, straszne to jest. xDD Hahaha jak można zrobić komputer z wymienialną pamięcią RAM, ale jednak nie wymienialną. Mimo wszystko i tak iMac ma sporo RAM'u także, jak dla mnie nie był by to problem.

#99 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 03 grudnia 2012 - 22:17

@Hubson83 Nie wiesz czy opóźniona premiera dotyczy tylko specjalnie zamówionych czy tych podstawowych modeli 27'? Pozdrawiam.

#100 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 grudnia 2012 - 22:55

Cytat

@Hubson83 Nie wiesz czy opóźniona premiera dotyczy tylko specjalnie zamówionych czy tych podstawowych modeli 27'?

Pozdrawiam.

Wszystkich. Wkurza mnie tylko to że przez cały miesiąc informowali że będą wysyłać w grudniu, a okazuje się że jednak początek stycznia. Ja mam status zamówienia "Przetwarzanie" i dostawę szacowaną na 4-9 stycznia. Mam tylko nadzieję że jednak sprężą poślady i będą wysyłać wcześniej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych