Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1126 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 30 lipca 2013 - 21:08

A Ty przepraszam co, święty najmądrzejszy? Nie uważam się za specjalistę, piszę co ja podejrzewam. Przepraszam że uraziłem Twoje zasoby wiedzy i geniuszu. To raz. Po drugie komputery iMac poniżej karty graficznej 675MX raczej nie są polecane do gier, można oczywiście ale bez przesady. Nie wiem co kolega robił na tym komputerze, ale widocznie z czymś przesadził, może za wysokie detale, co w połączeniu z ostatnimi upałami mogło nie wytrzymać. Grzejesz się bardziej niż ta karta graficzna, wyluzuj trochę.

Po co te uszczypliwe teksty? Słuchaj, jak nie znasz się, to nie dawaj rad innym. Po co to robić, skoro piszesz, że nie jesteś fachowcem w tej dziedzinie? Rozumiem, że pisać opinie o komputerach można, brać udział w dyskusjach o newsach itd. ale resztę zostaw innym, chyba że lubisz gadać, żeby gadać.

Czytaj ze zrozumieniem, pisze że nie są polecane do grania na wyższych detalach. Akurat 640 to nie jest jakaś mega wydajna karta, jak ją mocniej dociśniesz w taką pogodę jak ostatnio to mogło się zagotować i tyle...

Nie da się "docisnąć" karty mocniej lub słabiej. Co różnica dla komputera czy ma liczyć grafikę na wysokich detalach czy na niskich? I tak wykorzystuje 100% mocy, tylko zwraca wynik np. 30 lub 100 FPSów (czasem jest opcja frame limitera). Ciekawe co się grzeje bardziej: 640 czy 675MX?

OK, więc widocznie wada fabryczna sprzętu. Powtarzam, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, mówię co myślę. Mój kumpel w podobnych okolicznościach spalił grafikę w PC. Od razu atak mądrzejszych, nic już napisać nie można.

Komputer powinien się sam wyłączyć przy zbyt wysokich temperaturach by zapobiec w przegrzaniu. W makach działa to bardzo dobrze.

#1127 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 lipca 2013 - 23:15

Po co te uszczypliwe teksty? Słuchaj, jak nie znasz się, to nie dawaj rad innym. Po co to robić, skoro piszesz, że nie jesteś fachowcem w tej dziedzinie? Rozumiem, że pisać opinie o komputerach można, brać udział w dyskusjach o newsach itd. ale resztę zostaw innym, chyba że lubisz gadać, żeby gadać.

Nie da się "docisnąć" karty mocniej lub słabiej. Co różnica dla komputera czy ma liczyć grafikę na wysokich detalach czy na niskich? I tak wykorzystuje 100% mocy, tylko zwraca wynik np. 30 lub 100 FPSów (czasem jest opcja frame limitera). Ciekawe co się grzeje bardziej: 640 czy 675MX?

Komputer powinien się sam wyłączyć przy zbyt wysokich temperaturach by zapobiec w przegrzaniu. W makach działa to bardzo dobrze.

Kolego, nie chce mi się prowadzić tej bezsensownej dyskusji, więc pozwól że sobie daruję. Za stary już jestem na takie gadki. A uszczypliwe teksty to poleciały z Twojej strony, bo ja nikomu nic nie doradzałem, tylko wypowiadałem swoje zdanie, a chyba od tego jest forum prawda? Świetnie że jesteś fachowcem, bardzo się z tego cieszę i gratuluję. Peace.

#1128 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 13:12

Spokojnie, nie widzę sensu kłócić się z takiej sprawy ;). Mam za to dla Was niezły numer.
Wczoraj dzwoniłem na infolinie apple, jak zwykle dostałem mnóstwo skrótów klawiszowych, które już i tak dawno wypróbowałem (...) Kiedy użyłem skrótu cmd+alt+p+r komputer 3 razy zresetował się i po ponownym uruchomieniu nadal występował dany problem. Konsultantka kazała mi wyłączyć komputer i ponownie włączyć go bez użycia jakiegokolwiek przycisku (zapomniała, że iMac uruchamia się normalnie tylko z shiftem)... I wyobraźcie sobie jakie było moje zaskoczenie, gdy zobaczyłem, że iMac nie wyświetla żadnych kolorowych kwadracików o_0. Z początku pomyślałem sobie, że to musi być jakiś przypadek, wieć nie obyło się bez ponownego uruchomienia komputera... A jednak, wszystko pięknie działało :confused: (Żałuję tylko, że nie spytałem tej kobiety co jej zdaniem mogło to być...)
Następnego dnia zadowolony, spróbowałem włączyć Trine 2 (żeby nie było poziom szczegółów grafiki ustawiłem na Niski). Tylko włączyłem gre, a tu znów reset i kolorowe kwadraciki znów wróciły :???: (lol)
Dziś znów dzwonię na infolinię, ciekawe co tym razem powiedzą ...
PS Potrafi mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć ? :shock:

#1129 MigasW

MigasW
  • 1 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 14:18

Kobieta plecie bzdury. Jest walnięta karta graficzna na bank - widać to dokładnie gdy uruchamiasz gre wtedy jest bardziej obciążona i pada. Możliwe jest że używając zwykłych aplikacji biurowych nie będziesz miał tego efektu. Z czasem jednak wada zacznie być coraz bardziej widoczna. Infolinia działą na zasadzie "spychologii" - nie ma sensu testowanie magicznych sposobów tylko trzbe awziąść i naprawić komputer.

#1130 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 15:09

Oddaj ten komputer tak, zeby dostać nówke sztuke a nie żadne serwisy póki tak malo dni minęlo od zakupu... Będziesz konferował przez telefon jeszcze troche i zostaniesz z oddaniem komputera na 2 tyg i odklejaną matrycą w polskim serwisie...

#1131 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 17:17

Spokojnie, nie widzę sensu kłócić się z takiej sprawy ;). Mam za to dla Was niezły numer.
Wczoraj dzwoniłem na infolinie apple, jak zwykle dostałem mnóstwo skrótów klawiszowych, które już i tak dawno wypróbowałem (...) Kiedy użyłem skrótu cmd+alt+p+r komputer 3 razy zresetował się i po ponownym uruchomieniu nadal występował dany problem. Konsultantka kazała mi wyłączyć komputer i ponownie włączyć go bez użycia jakiegokolwiek przycisku (zapomniała, że iMac uruchamia się normalnie tylko z shiftem)... I wyobraźcie sobie jakie było moje zaskoczenie, gdy zobaczyłem, że iMac nie wyświetla żadnych kolorowych kwadracików o_0. Z początku pomyślałem sobie, że to musi być jakiś przypadek, wieć nie obyło się bez ponownego uruchomienia komputera... A jednak, wszystko pięknie działało :confused: (Żałuję tylko, że nie spytałem tej kobiety co jej zdaniem mogło to być...)
Następnego dnia zadowolony, spróbowałem włączyć Trine 2 (żeby nie było poziom szczegółów grafiki ustawiłem na Niski). Tylko włączyłem gre, a tu znów reset i kolorowe kwadraciki znów wróciły :???: (lol)
Dziś znów dzwonię na infolinię, ciekawe co tym razem powiedzą ...
PS Potrafi mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć ? :shock:

Jasne że potrafię.
Apple znów coś spieprzyło.
Serwis i tyle w temacie.

#1132 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 17:52

W sobotę jadę do miejsca w którym kupiłem komputer i będę domagał się nowego egzemplarza. Jak nie, to rezygnuje ze sprzętu i kupie gdzie indziej (przez np. apple.com).

#1133 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:11

W sobotę jadę do miejsca w którym kupiłem komputer i będę domagał się nowego egzemplarza. Jak nie, to rezygnuje ze sprzętu i kupie gdzie indziej (przez np. apple.com).

Ja to sie dziwie ludziom w Polsce, ze nie kupuja przez AOS. Chyba bym sie pochlastal jakby mi mial Cortland odklejac matryce srubokretem i nozyczkami do paznokci w kilkudniowym komputerze za kilka, a czasem kilkanascie tysiecy zlotych.

#1134 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:14

No wiesz jakoś te raty 0% pokusiły mnie na tyle, że nie mogłem nie skorzystać ;)

#1135 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:18

No wiesz jakoś te raty 0% pokusiły mnie na tyle, że nie mogłem nie skorzystać ;)

No dobra to inna sprawa

#1136 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:31

Jak kupiłeś w iSpocie i jeszcze osobiście to może nie być łatwo, chyba, ze przez sieć kliknąłeś zakup

#1137 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:48

Kupiłem w iSpocie, czemu mają być jakieś problemy ?

#1138 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:52

Bo ispot odeśle cie do serwisu

#1139 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:54

W ciągu 2 tygodni przysługuje mi prawo do zwrotu komputera.

#1140 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 18:55

@dm76, lekki OT: zakup przez sieć + odbiór osobisty = zakup w sklepie (nie mamy prawa zwrotu).

#1141 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 19:03

@dm76, lekki OT: zakup przez sieć + odbiór osobisty = zakup w sklepie (nie mamy prawa zwrotu).

Nieprawda... Kupuje tak ubrania czasem i zawsze w sklepie przy odbiorze mi mówia, ze skoro był to zakup przez sieć to mogę zwrócic... Sposób odbioru nie ma znaczenia
Albo po prostu różne podmioty, róznie ten zapis sobie interpretują...

#1142 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 19:35

tutaj @dm76 ma rację. Wiem to z doświadczenia, że można zwrócić towar kupując przez siec a obierając w stacjonarnym sklepie w ciągu 10 dni. Na potwierdzenie taka sytuacja znajomego który posiada własną firmę: Kupuje sobie pewna osoba coś przez internet (konkretnie ubranie) po czym zaznacza odbior osobisty i przychodzi do sklepu stacjonarnego, placi z towar, po czym wyjmuje go z pudełka, maca go, wkłada z powrotem do pudełka, odwraca sie do sprzedawcy i mówi - rezygnuje z owego towaru bo materiał mi sie nie podoba (chociaz nawet powodu nie musiała mówić wg. prawa). Wtem sprzedawca MUSI przyjać zwrot, natomiast pieniądze może oddać do 14 dni. Myśle że rozwiałem wątpliwości ;-)

#1143 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 19:40

@dm76 - w sumie masz rację co do ogółu. Sprawdziłem po Twojej odpowiedzi i przepis mówi o sposobie zawarcia umowy. Przypadki z którymi ja się spotkałem (np. Euro AGD) to cwane działanie sklepu internetowego, zmieniającego sprzedaż na rezerwację w przypadku odbioru osobistego.

#1144 tataleny

tataleny
  • 1 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 15:20

W najbliższych dniach będę kupował iMaca. Doradźcie proszę czy kupić w sklepie u resselera (iDream) czy w Apple Store? Co zyskam?

#1145 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 15:46

W najbliższych dniach będę kupował iMaca. Doradźcie proszę czy kupić w sklepie u resselera (iDream) czy w Apple Store? Co zyskam?

Odsyłanie produktów i zwrot pieniędzy - Apple Store (Polska)

#1146 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 sierpnia 2013 - 16:42

Nie macie racji. Już to przerabiałem w sądzie. Sklep udowodnił mi, że odbierając w sklepie nie zachodzi sprzedaż, niepozwalająca na obejrzenie przedmiotu - takiej sprzedaży, a nie sprzedaży internetowej tyczy się zapis (chyba, że coś zmienili). Tak więc, odbierając osobiście towar, nie przysługuje prawo zwrotu w ciągu 10 dni. To, że sklepy przyjmują, jest zwykłym pójściem na rękę klientom. Gdyby nie to, to ciężko byłoby coś oddać - jest masa kruczków prawnych, o których się miałem okazję dowiedzieć. Jeśli natomiast coś się zmieniło, to tak jak napisał Wojtkow, sklepy się dostosują i każdy odbiór osobisty będzie z rezerwacji, a nie z zakupu.

#1147 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 02 sierpnia 2013 - 21:18

Jak sprawa wygląda z niezgodnością towaru z umową, gdy iMac kupiony był na firmę ?

#1148 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 03 sierpnia 2013 - 16:58

Komputer oddany, lecz aby dostać nowy egzemplarz, iMac musiałby zostać 3 razy naprawiony w serwisie.

#1149 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 sierpnia 2013 - 17:59

Komputer oddany, lecz aby dostać nowy egzemplarz, iMac musiałby zostać 3 razy naprawiony w serwisie.

Kto tak powiedział że po trzech naprawach dostaje się nowy egzemplarz.

#1150 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 03 sierpnia 2013 - 18:05

Kto tak powiedział że po trzech naprawach dostaje się nowy egzemplarz.

Takie przepisy były dawno..dawno temu. Za komuny. To były cztery naprawy. Ale na tym forum, a może i w tym wątku, pisano już że od dawna tak nie jest.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych