Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#1051 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 23 July 2013 - 19:37

Z tym że wydajność grafiki intela tak jak wspomniałeś ograniczana jest kiepskimi sterownikami to raz. Dwa nawet jak piszesz że faktycznie na OS X Integry intela mogą działać lepiej niż na Windows - pojawia się pytanie o sens porównywania tego w odniesieniu do kart Nvidii czy AMD które o sterowniki dla Windows dość dbają.

W przyszlosci, Apple bedzie najwiekszym producentem komputerow na swiecie. Wlasnie dzieki rewolucji ktora sie wlasnie rozpoczela.

Nie wydaje mi się :)

#1052 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 23 July 2013 - 20:18

Edit. Jeszcze jedno. Pojawiaja sie plotki, jakoby nowe iMaci pojawily sie juz w Sierpniu tego roku. Haswell i Nvidia GPU. Zobaczymy .

Niemożliwe. Co da taki update, ten komputer jest na rynku ledwie parę miesięcy. Jedyne czym mogliby zaskoczyć to Retina ale w 27'' na chwilę obecną jest to niemożliwe ze względu na cenę i wydajność układu graficznego.

Ponadto ciężko w obecnej chwili o lepsze mobilne GPU od 680MX, haswell nic ciekawego nie wnosi poza lepszym wbudowanym GPU który w przypadku iMaca nie ma znaczenia i energooszczędnością. Mniejszym zużyciem prądu i SSD pod PCIe nie przekonają zbyt wiele osób.

Nie zdziwiłbym się gdyby w tym roku nie pojawił się nowy iMac tylko nowe rMBP oraz wyczekiwany MP.

Obstawiam że kolejna wersja iMaca pojawi się w 2014 roku i posiadać będzie rozdzielczość 4K.

#1053 superlo

superlo
  • 140 posts

Posted 23 July 2013 - 20:41

Też myślę, że na nowe imac-i nie ma szans w tym roku. Są one jeszcze stosunkowo 'nowe' (w sensie wydajności jak i daty wprowadzenia) a więc także muszą na siebie zarobić przez jakiś czas. Co do retiny w 27" to oczywistym jest, że prędko jej nie wprowadzą. Karta graficzna, która to w miarę komfortowo obsłuży to już jest problem, nie mówiąc o obsłudze gier w natywnej rozdzielczości (a przecież nie wypuszczą sprzętu z gorszymi wynikami). A czy 2014 to już będzie odpowiedni czas, to zobaczymy, rozdzielczość 4K (a może i więcej) to sporo, musiałaby się pojawić naprawdę mocna mobilna karta graficzna.

#1054 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 23 July 2013 - 20:54

Mam kilka ciekawostek odnosnie przyszlosci Macow.
(...)
W przyszlosci, Apple bedzie najwiekszym producentem komputerow na swiecie. Wlasnie dzieki rewolucji ktora sie wlasnie rozpoczela.

Załóż jakiegoś bloga science-fiction ;) Dobrze Ci idzie.
Lecz co to wszystko ma wspólnego z iMakiem late 2012?

#1055 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 23 July 2013 - 20:56

No lepiej żeby nowy iMac się w tym roku nie pojawił... :P

#1056 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 24 July 2013 - 02:03

Z tym że wydajność grafiki intela tak jak wspomniałeś ograniczana jest kiepskimi sterownikami to raz. Dwa nawet jak piszesz że faktycznie na OS X Integry intela mogą działać lepiej niż na Windows - pojawia się pytanie o sens porównywania tego w odniesieniu do kart Nvidii czy AMD które o sterowniki dla Windows dość dbają.

Nie wydaje mi się :)

Ano wlasnie dlatego, ze OSX zaoferuje wyzsza wydajnosc integr Intela niz Windows. Intel nie bedzie sie skupial na sterach pod Windows, poniewaz tam mimo wszystko bedzie mial mniej odbiorcow niz w przypadku Apple. Zobaczmy: Mavericks i jego wydajnosc graficzna, Intel i nowe generacje ukladow procesorow i integr, Intel produkujacy Thunderbolt i dyski SSD, oraz na samym koncu Apple. Idealna symbioza dwoch firm nadajacych ton calej branzy technologicznej. Czy to naprawde taka dziwna perspektywa by w koncu Apple stalo sie najwiekszym producentem komputerow na swiecie? Zwlaszcza ze tablety rowniez sie zaczynaja zaliczac do komputerow... ;).

A co to ma do tematu o iMac Late 2012? Nijak. Ale juz do kwestii iMacow i ich przyszlosci(35W-55W procesory oraz integry), jak najbardziej ma.

Edit:
http://browser.prima...kbench2/2189034
http://browser.prima...kbench2/2188709
http://browser.prima...kbench2/2187602

;)

#1057 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 24 July 2013 - 07:08

A co to ma do tematu o iMac Late 2012? Nijak. Ale juz do kwestii iMacow i ich przyszlosci(35W-55W procesory oraz integry), jak najbardziej ma.

Edit:
iMac14,1 - Geekbench Browser
iMac13,2 - Geekbench Browser
iMac13,2 - Geekbench Browser

Bajki.
Nie wierz bezkrytycznie we wszystko co widzisz na primatelabs. Naucz się odróżniać hackintoshe od Maków. Wszystkie 3 to hacki.

#1058 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 24 July 2013 - 16:40

Hackintoshe maja identyfikatory plyt glownych pochodzace od Apple? ;)

#1059 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 24 July 2013 - 16:45

Hackintoshe maja identyfikatory plyt glownych pochodzace od Apple? ;)

No pewnie że tak :)

- - - Połączono posty - - -

Ano wlasnie dlatego, ze OSX zaoferuje wyzsza wydajnosc integr Intela niz Windows. Intel nie bedzie sie skupial na sterach pod Windows, poniewaz tam mimo wszystko bedzie mial mniej odbiorcow niz w przypadku Apple.

Tutaj się zgadzam :)

Zobaczmy: Mavericks i jego wydajnosc graficzna, Intel i nowe generacje ukladow procesorow i integr, Intel produkujacy Thunderbolt i dyski SSD, oraz na samym końcu Apple. Idealna symbioza dwóch firm nadających ton całej branży technologicznej.

Może i intel nadaje ton, ale Apple raczej nie bardzo :)

Czy to naprawdę taka dziwna perspektywa by w koncu Apple stalo sie najwiekszym producentem komputerow na swiecie? Zwlaszcza ze tablety rowniez sie zaczynaja zaliczac do komputerow... ;).

Tablet jak na dzisiaj to praktycznie zabawka nic więcej nic mniej :)

#1060 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 July 2013 - 22:06

Ja w końcu dopiąłem swojego i dostanę zwrot kasy za tego kilka razy wymienianego iMaca. Powiem Wam ciekawostkę, ta wymiana trwała tak długo że powiedziałem dość. Kupiłem nowy komputer (jak w stopce) i zamiast wymiany zacząłem domagać się zwrotu pieniędzy. Apple Care nie chciało o tym słyszeć bo już zdecydowałem o wymianie i rozpoczęła się cała procedura. W końcu się tak wkurzyłem że napisałem maila na adres Tima Cooka z opisem całej sytuacji (z firmowego maila). Wyobraźcie sobie że kilka godzin później zadzwoniła do mnie jakaś ważna osoba z USA, która powiedziała że dziękuje za kontakt z Timem i przekierowała mnie do jakiegoś innego ważnego z Irlandii i dopiero on zdecydował o zwrocie kasy. Czasem warto powalczyć i ktoś te maile tam czyta... Co do nowego kompa to śmiga aż miło, SSD był genialnym wyborem, mam OSX z Parallels i jeszcze 350GB wolnego miejsca. W Geekbench wyszło mi 12800 punktów, prędkość dysku to ponad 400 w każda stronę.

#1061 matiitam7

matiitam7
  • 345 posts

Posted 24 July 2013 - 22:17

@Hubson93 Czyli dopioles swego - gratuluje :-)

#1062 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 July 2013 - 22:25

Gratuluje pozytywnego finału, widać nie jest tak źle z tym Apple. Zobaczymy jak to u mnie będzie wyglądać, zadowolę się wymianą na nowy. Byle szybko i bezawaryjnie.

#1063 montu

montu
  • 310 posts
Posted 24 July 2013 - 22:29

@Hubson83 - Brawo !

#1064 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 24 July 2013 - 22:32

Gratuluje :)

#1065 JackNo7

JackNo7
  • 26 posts
  • SkądSE

Posted 24 July 2013 - 22:47

@Hubson83...BRAVO :D...powodzenia z nowym iMac

#1066 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 July 2013 - 23:12

3 wymiany, 4 uszkodzone jednostki, a ostatnia "wymiana" trwała ponad 2 tygodnie. Poza tym kupiłem kolejny komputer i to droższy od tamtego. Łaski mi nie robią :)

#1067 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 July 2013 - 23:23

3 wymiany, 4 uszkodzone jednostki, a ostatnia "wymiana" trwała ponad 2 tygodnie. Poza tym kupiłem kolejny komputer i to droższy od tamtego. Łaski mi nie robią :)

Ze zwrotem gotówki zachowali się naprawdę w porządku, rzadki przypadek. Miałem kiedyś podobną sytuacje z quadem gdzie po 5 naprawach sprzedawca dla świętego spokoju zwrócił pieniądze i to po ponad 6 miesiącach.

Mi łaskę robią i nakazują wysyłać na ekspertyzy do serwisu jakby przez telefon nie mogli powiedzieć że wymienią jak serwis wykryje wadę.

Płaci się za sprzęt duże pieniądze który się psuje, idzie do serwisu na 2 tygodnie i po kilku dniach kolejna awaria. Ciekawe czy w stosunku do mnie zachowają się tak jak powinni czy oleją sprawę.

#1068 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 July 2013 - 08:01

Test SSD Apple 512GB: [ATTACH=CONFIG]16203[/ATTACH]

#1069 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 25 July 2013 - 10:23

Fajne wyniki daje ten SSD :D

#1070 w/macstorm.pl

w/macstorm.pl
  • 1 posts

Posted 25 July 2013 - 11:18

Tu był spam firmy macstorm. Jeśli chcecie się dowiedzieć, co myślą o tych cudach ludzie znający temat, to polecam lekturę [url]http://forum.osx86.org.pl/topics13/macstorm-co-to-i-czy-to-hackintosh-vt10158.htm[/url]

#1071 KAKA

KAKA
  • 33 posts

Posted 25 July 2013 - 19:00

No i tu sie mylisz , nie ma paru wersji imaca, jest jedna podstawowa która w 99% jest produkowana w chinach, a cała reszta tzw. indywidualne zamówienia są produkowane w cork, można to porównać do ferrari.

- - - Updated - - -

Nie siedzą i nie czekają na zamówienia ,tylko cały czas pracują bo jest masa zamówień, akurat do Polski najmniej , ale reszta europy wie co dobre :)

Lol z tym Ferrari to mnie rozbawiłeś.. Fajne Ferrari ma kolega o nicku Hubson83 .. europa wie co dobre .. Dla nich Imac to to samo co Dell czy inna firma, tyle że z innym system operacyjnym. Nie wspomnę o tym że reszta europy zarabia przynajmniej 3 x tyle co statystyczny Polak. Pierdzielisz głupoty że głowa mała.

#1072 superlo

superlo
  • 140 posts

Posted 25 July 2013 - 20:02

SSD jest sporo szybszy od Fusion drive (czasami o połowe, czasami o 50 MB), sam nie wiem jak to zweryfikować, bo chyba ten test BlackMagic nigdy się nie kończy?:P

#1073 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 July 2013 - 20:30

Dostałem maila z Irlandii że będą do mnie jutro dzwonić, jestem dobrej myśli. Widać ostra rozmowa przynosi efekty. Co do Fusion Drive jestem bardzo zadowolony, mam także rMBP z 512GB SSD i nie odczuwam żadnej różnicy. Może dlatego że korzystam intensywnie tylko z kilku programów i FD już się ''nauczył''.

#1074 montu

montu
  • 310 posts
Posted 25 July 2013 - 21:13

SSD jest sporo szybszy od Fusion drive (czasami o połowe, czasami o 50 MB), sam nie wiem jak to zweryfikować, bo chyba ten test BlackMagic nigdy się nie kończy?:P

Szybszy od? Dwóch dysków? Liczonych średnio, czy każdy z osobna? ;) To po pierwsze. Po drugie, to Blackmagic nie jest najlepszym programem do benchmarkowania dysków. Polecam Genius Drive.

#1075 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 26 July 2013 - 06:52

Pytanie do właścicieli nowego iMaca. Czy po przygaszeniu monitora (poniżej połowy, ale najlepiej przy maksymalnym) słyszycie delikatne... cykanie (?) - coś, jak buzzing znany z poprzednich modeli ( 27'' iMac i7 - Buzzing noise - Brightness - YouTube ) ? W odróżnieniu od tego, na filmie, nie jest to ciągły dźwięk, tylko pojedyncze cyknięcia, słyszalne tylko przy maksymalnej ciszy albo przyłożeniu ucha do ekranu. Tydzień czasu z iMaciem i pewnie szykuje się wizyta w serwisie... ;|

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users