iMac Late 2012 - opinie
Posted 20 July 2013 - 11:44
Posted 20 July 2013 - 14:40
Posted 20 July 2013 - 14:48
Posted 20 July 2013 - 15:56
Długo się nie nacieszyłem.
Kilka dni temu wymieniany był dysk twardy teraz zauważyłem w prawym dolnym rogu ciemną plamę wielkości paznokcia.
Podejrzewam że jest to efekt odklejania matrycy, trudno w poniedziałek dzwonię do Apple i interesuje mnie tylko wymiana na nowy.
Wymiana na nowy odbywa się tak że najpierw musi sprzęt iść na serwis w celu potwierdzenia awarii, następnie odsyłają Ci go do domu po czym przysyłają kolejnego kuriera "TNT" który bierze go do Holandii itd ... także troszkę to trwa

- - - Połączono posty - - -
Odnoszę wrażenie, że trudno jest, wymagającemu użytkownikowi, być usatysfakcjonowanym z tego typu kompaktowego komputera powracajacego z serwisu. Nie znam polskich realiów ale jeśli macie taką możliwość - żądajcie wymiany na NOWY.
Realia polskie czy nie, takich produktów na rynku być nie powinno aby ciągle serwis i serwis.
Gość_tygrysio_*
Posted 20 July 2013 - 16:05
Posted 20 July 2013 - 16:07
Wymiana na nowy odbywa się tak że najpierw musi sprzęt iść na serwis w celu potwierdzenia awarii, następnie odsyłają Ci go do domu po czym przysyłają kolejnego kuriera "TNT" który bierze go do Holandii itd ... także troszkę to trwa
Ważne aby wymienili, nie popuszczę im z pewnością.
Komputer za ponad 13 000zł i takie rzeczy, jakość strasznie spada.
Posted 20 July 2013 - 16:09
Możesz zrobić zdjęcie i pokazać ?Długo się nie nacieszyłem.
Kilka dni temu wymieniany był dysk twardy teraz zauważyłem w prawym dolnym rogu ciemną plamę wielkości paznokcia.
Podejrzewam że jest to efekt odklejania matrycy, trudno w poniedziałek dzwonię do Apple i interesuje mnie tylko wymiana na nowy.
Posted 20 July 2013 - 16:24
Co by nie mówić to z tym klejeniem matrycy, to faktycznie mocno średni pomysł. Trochę jakby maskę przyspawać i za każdym razem po wymianie oleju spawać od nowa. Mam nadzieję że w kolejnej generacji tych komputerów odejdą od tego poronionego pomysłu.
No nie wiem... Taki kierunek Apple przyjęło od początku, tj od pierwszych nieporozumień pomiędzy Jobs'em a Woz'em. Z naszego, zorientowanego użytkownika, punktu widzenia jest to rzeczywiście pomysł poroniony. Idę o zakład, że w kolejnych generacjach kompaktowość się zwiększy, o ile to jeszcze możliwe.
Posted 20 July 2013 - 19:10
Posted 20 July 2013 - 19:17
Posted 20 July 2013 - 19:33
Gość_tygrysio_*
Posted 20 July 2013 - 20:28
Dzięki, oby był sprawny i wymieniony na nowy.
Inaczej trzeba będzie wejść na drogę prawną.
Współczuję, śledząc wątek widać że kilka osób ma sporego pecha z tym komputerem. Swoją drogą strasznie fajna koncepcja tego AIO od HP

- - - Połączono posty - - -
jakość strasznie spada.
Wiesz, to klejenie matrycy determinuje dokładność i staranność z jaką trzeba podejść do naprawy. iFixit w ostatnim z kroków napisało
"You'll have to masterfully peel off the old double-sided sticky tape and apply new tape in order to reseal this iMac into original condition."
Już widzę staranność i przykładanie się do poskładania tego w rodzimym serwisie. Jak ktoś mądry kiedyś powiedział ... jeśli nie ma odpowiedzialności materialnej to tak jakby nie było żadnej.
Są na forum ludzie którzy już sami rozebrali ten komputer zmienili dysk i poskładali to w sposób który nie spowodował strat. Jedno to zamontowane podzespoły i ich jakość, drugie koncepcja tego komputera z która kupujący liczy się przy zakupie, a trzecie to czynnik ludzki. Oddaj chłopakom z MacLife a poskładają to idealnie

W iMacu jest dokładnie ten dysk ( o ile to seagate) :
http://www.morele.ne...003-oem-432403/
Mam te dyski w firmie w PC, i oczywiście zdarza się że padają, a inne bez problemu pracują bez zająknięcia. I Apple do tych PC ręki nie przykładało

Posted 20 July 2013 - 21:41
Posted 20 July 2013 - 21:49
iron.gery:
Według prawa powinni Ci naprawić lub wymienić na nowy, szczerze wątpię aby zgodzili się na wymianę przy pierwszym egzemplarzu, ale próbuj może się uda.
Druga awaria komputera w przeciągu kilkunastu dni.
Sprzęt za ponad 13 000zł.
Posted 21 July 2013 - 16:44
Posted 21 July 2013 - 18:30
Co za pytanie "czy oni w Irlandii pracują w sobotę?" oczywiście że pracują, a jak trzeba to i w niedzielę, to nic dziwnego w nowoczesnym świecie. proces produkcji może trwać i 3 dni a więc z przesyłką napewno zajmie to około tygodnia.Mój nowy zamówiony w czwartek idzie z Cork, czyli rzeczywiście wszystkie europejskie zamówienia realizują już w Irlandii. Ma przyjechać w piątek, ale może trochę przyśpieszą, bo wziąłem przesyłkę ekspresową. Tylko dziwne bo komputer był zbudowany już w piątek a wysłali wczoraj. Czy oni w Irlandii pracują w sobotę?
Posted 21 July 2013 - 19:11
Już jest zbudowany i wysłany w dniu wczorajszym, czekam tylko na prawidłowy numer monitorowania TNT, bo obecny (referencyjny) jeszcze nie działa. Może dziś coś się zmieni.Co za pytanie "czy oni w Irlandii pracują w sobotę?" oczywiście że pracują, a jak trzeba to i w niedzielę, to nic dziwnego w nowoczesnym świecie. proces produkcji może trwać i 3 dni a więc z przesyłką napewno zajmie to około tygodnia.
Posted 22 July 2013 - 09:21
Posted 22 July 2013 - 11:02
Posted 22 July 2013 - 11:46
Posted 22 July 2013 - 14:00
Posted 22 July 2013 - 16:54

Posted 23 July 2013 - 09:10
Zwykle modele tak cały czas ale modele na zamówienie robią na zamówienie
LOl . Jest tylko kilka wersji Imaca które są produkowane cały czas. To nie jest Ferrari czy jakiś inny rolls royce
Posted 23 July 2013 - 09:46
No i tu sie mylisz , nie ma paru wersji imaca, jest jedna podstawowa która w 99% jest produkowana w chinach, a cała reszta tzw. indywidualne zamówienia są produkowane w cork, można to porównać do ferrari.LOl . Jest tylko kilka wersji Imaca które są produkowane cały czas. To nie jest Ferrari czy jakiś inny rolls royce
- - - Updated - - -
Czyli co oni sobie tam siedzą i czekają na zamówienie ? .. Bzdura - w takiej fabryce produkcja trwa cały czas. Więc wysyłka powinna być niemal natychmiast po otrzymaniu zgłoszenia.
Nie siedzą i nie czekają na zamówienia ,tylko cały czas pracują bo jest masa zamówień, akurat do Polski najmniej , ale reszta europy wie co dobre

Posted 23 July 2013 - 17:23
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users