Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#976 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 19 lipca 2013 - 08:28

Najlepszy All in One to HP Z1. Żaden iMac, absolutnie żaden iMac.

#977 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 08:53

I Twój hamak taki właśnie jest?

A używałeś hamaka kiedyś? Sądząc po sygnaturce na pewno jeszcze nie, bo byś ją zmienił razem z sprzętem :)

#978 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 09:22

Najlepszy All in One to HP Z1.
Żaden iMac, absolutnie żaden iMac.

Absolutna zgoda
HP Z1 Workstation – All-in-One dla profesjonalistów
Tu użytkownik decyduje, co chce mieć w środku, a nie korporacja.

#979 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 19 lipca 2013 - 09:24

Najlepszy All in One to HP Z1.
Żaden iMac, absolutnie żaden iMac.

HP Z1 to zdecydowanie najlepszy komputer jeśli chodzi o łatwą wymianę podzespołów. Podoba mi się idea tego komputera ale przeraża mnie powrót do Windowsa.
Jak HP Z1 wypada w porówaniu z najmocniejszym iMac'iem 27" ?

#980 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 10:27

HP Z1 to zdecydowanie najlepszy komputer jeśli chodzi o łatwą wymianę podzespołów. Podoba mi się idea tego komputera ale przeraża mnie powrót do Windowsa.

Nie ma się czym przerażać. Strach ma wielkie oczy. Obecnie na stałe przesiadłem się na Windows 8 i powiem, że dawno tak dobrego systemu nie miałem.
Testuję też OSX 10.9 i jak na razie powiem, że tak powinien działać Lion od początku (tak, tak Lion, bo to poprawiony 10.7). Najnowsze "dziecko Apple zapowiada się bardzo dobrze.
Ale jak dla mnie za późno. Zacząłem wprowadzać W8 w studiach, które obsługuję i ludzie są bardzo zadowoleni.

Jak HP Z1 wypada w porówaniu z najmocniejszym iMac'iem 27" ?

[table="width: 500, class: grid, align: center"]
[tr]
[td][/td]
[td]iMac 27[/td]
[td]HP Z1[/td]
[/tr]
[tr]
[td]matryca[/td]
[td]IPS 8bit 16,7 miliona kolorów [/td]
[td]H-IPS 10bit 1,07 miliarda kolorów [/td]
[/tr]
[tr]
[td]dyski[/td]
[td]SSD+HDD brak możliwości dowolnej konfiguracji[/td]
[td]2x2,5" 1x 3,5" w dowolnej konfiguracji, w opcji RAID[/td]
[/tr]
[tr]
[td]procesory[/td]
[td]i5 lub i7[/td]
[td]dowolny: i3, i5, i7, Xeon[/td]
[/tr]
[tr]
[td]karta graficzna[/td]
[td]tylko dedykowane wersje mobilne[/td]
[td]od integry Intela po dektopowe Quadro[/td]
[/tr]
[tr]
[td]pamięci[/td]
[td]tylko Non-ECC[/td]
[td]dowolne[/td]
[/tr]
[tr]
[td]napęd[/td]
[td]brak w standardzie, w opcji DVD na USB[/td]
[td]DVD lub Blu-ray[/td]
[/tr]
[tr]
[td]gwarancja[/td]
[td]1 rok, w opcji można dokupić na 3 lata[/td]
[td]3 lata Dor2Dor[/td]
[/tr]
[/table]

http://www.youtube.com/watch?v=fA1kQzNUCNw

#981 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 10:36

HP Z1 to bardzo ciekawe urządzenie, w dodatku wyposażone w dość mocne i łatwe do rozbudowy podzespoły, to trzeba przyznać. Jednak brak OSX w mojej ocenie je dyskwalifikuje. W tej sytuacji iMac jest po prostu najlepszym rozwiązaniem.

#982 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 10:53

Cichszy, wydajniejszy, z większymi możliwościami.

Ciezko zrobic cos cichszego od iMaca skoro jest bezglosny, chyba tylko na wodzie, ale pompka tez halasuje :)

#983 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 11:06

Wiecie może jakie pamięci SSD montuje Apple w swoich komputerach? Jestem ciekaw jaka będzie zamontowana w iMacu.

#984 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 11:19

HP Z1 to bardzo ciekawe urządzenie, w dodatku wyposażone w dość mocne i łatwe do rozbudowy podzespoły, to trzeba przyznać. Jednak brak OSX w mojej ocenie je dyskwalifikuje. W tej sytuacji iMac jest po prostu najlepszym rozwiązaniem.

Raczej złem koniecznym. Bo inaczej się tego nie da nazwać.
Kto ci broni mieć w HP dowolny system?

Ciezko zrobic cos cichszego od iMaca skoro jest bezglosny, chyba tylko na wodzie, ale pompka tez halasuje :)

No to widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z dobrze zrobionym PC.

#985 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 11:41

No to widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z dobrze zrobionym PC.

Mamusie oszukasz, tatusia oszukasz, ale mnie nie oszukasz. Pierwsze kroki na polskiej scenie OC i dobrze zrobionych PC stawialem w 1998 roku. O wyciszaniu, podkrecaniu i wydajnosci podzespolow wiem wiecej niz ty bedziesz wiedzial w calym swoim zyciu :)

#986 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 11:47

Mamusie oszukasz, tatusia oszukasz, ale mnie nie oszukasz. Pierwsze kroki na polskiej scenie OC i dobrze zrobionych PC stawialem w 1998 roku. O wyciszaniu, podkrecaniu i wydajnosci podzespolow wiem wiecej niz ty bedziesz wiedzial w calym swoim zyciu :)

Od tego czasu wiele się zmieniło.
Widać, że masz przeterminowane wiadomości.

#987 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 11:49

Widać, że masz przeterminowane wiadomości.

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem?

#988 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 12:25

Kucyk wybacz, ale śmieszny jesteś. Swoje pierwsze PC stawiałem w zaciszu domowym w 88 roku.
W tym mniej wiecej okresie może rok lub dwa pózniej poznalem naszego z Irkiem wspolnego znajomego.
Dlaczego o tym pisze? Bo Twój rok 1998 w porównaniu do doświadczenia Irka wyglada jak przechwalanie się malgo dziecka "mamusiu zrobiłem kupę do nocniczka".
Nie znasz Irka, ale napisze Ci jedno. Ja go znam i osmieszyles się tym rokiem 98.
Biedny jesteś jak widać w doświadczenie.

- - - Połączono posty - - -

Co do bezglosnosci iMac'a. Proponuje dać mu do przeliczenia plik HD w zwykłym iMovie. Nagle cisza przestanie istnieć.
Takie bajki Kucyk o bezglosnosci to wiesz... Mamusie oszukasz, tatusia tez. Mnie nie.

#989 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 12:28

Kucyk wybacz, ale śmieszny jesteś. Swoje pierwsze PC stawiałem w zaciszu domowym w 88 roku.
W tym mniej wiecej okresie może rok lub dwa pózniej poznalem naszego z Irkiem wspolnego znajomego.
Dlaczego o tym pisze? Bo Twój rok 1998 w porównaniu do doświadczenia Irka wyglada jak przechwalanie się malgo dziecka "mamusiu zrobiłem kupię do nocniczka".
Nie znasz Irka, ale napisze Ci jedno. Ja go znam i osmieszyles się tym rokiem 98.
Biedny jesteś jak widać w doświadczenie.

Powiem szczerze ze historia o tym jak poznales waszego wspolnego znajomego może rok lub dwa pózniej po tym jak stawiales swoje pierwsze PC w zaciszu domowym w 1998 roku **** mnie obchodzi :D

Wiem za to, ze tworzycie tutaj kolko wzajemnej adoracji i wydaje wam sie, ze pozjadaliscie wszystkie rozumy, a tak naprawde robicie za forumowych klaunow i od jakiegos czasu juz nikt nie traktuje tego co piszecie powaznie :)

No bo jak traktowac kogos powaznie kto wyzyguje za pomoca klawiatury takie cos
Dołączona grafika

LOL :)

#990 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 12:47

Nie dość, że nie masz pojęcia o ludziach z Forum, to jeszcze nie potrafisz czytać i nie rozróżniasz liczb. Tak prosta czynność a widać tak skomplikowana. Co do bycia klaunem, lepszy klaun ze swiadomoscia tego kim jest, niż mały człowieczek, który stara się dorównać tym, których nawet nie zna. Wpierw naucz się odczytywać daty z tekstu, potem możesz udzielać rad i chwalić się "scena". Tak się składa, że scene OC-PC znam dość dobrze z tamtego okresu i kilku ludzi mocno pracujących na Celeronach i AMD K5/K6 z tamtego okresu. Chętnie poznam Twoja osobę, może zostały Ci jakieś historyczne zdjęcia ze zlotów i spotkań z tamtych lat? Ja chętnie wymienię się swoimi, które do dziś w postaci papierowej mam w albumie. Tak więc o jakiej "scenie" piszesz? O swoim biurku i trochę lepszym cooler'ze? Jakieś osiągnięcia? Może przynajmniej zalogowany jesteś na OCLab'ie? Hmmm. A tyle masz do przekazania i do tego pouczasz ludzi na poziomie Irka. Prawdziwe LOL.

#991 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 12:50

Żałosna jest ta dyskusja. Trochę mi przypomina mniemanologię stosowaną. Gdy pierwszy raz logowałem się na tym Forum (nie jako montu, rzecz jasna) była tu grupa wyznawców Apple i Jobs'a, a każdy, kto ośmieliłby się pochwalić Windows lub peceta, zostałby natychmiast publicznie zlinczowany. Ja sam zostałem usunięty, gdyż za mało pokłonów biłem wielkiemu jabłku. Teraz zmieniło się diametralnie. I dobrze. Szkoda tylko, że przeciwnicy Apple przejęli metody od dawniejszych wyznawców kultu Mac'a, równie chamskie, bezkompromisowe i subiektywne. Każda pliszka swój ogonek chwali. To przysłowie doskonale sprawdza się na wszystkich forach komputerowych. Nie jest dobre, co dobre, ale to, co ja mam. Najlepszy jest ten komputer, bo ja go mam, te słuchawki, bo ja jej mam, ten dysk, bo mam i wiem. Żałosne. I to zarzucanie niewiedzy i braku doświadczenia innym użytkownikom. Skąd to możecie wiedzieć? Ktoś na podstawie mojej sygnaturki ocenia moją wiedzę i doświadczenie komputerowe. Żałosne. Przechwalanie się tym, czego zweryfikować się nie da, popieranie tego, kto mnie poparł, klikanie na serduszka, ostracyzm. Żałosne. Ludzie! Każdy ma taki komputer, jaki lubi i na jaki było go stać w tej chwili. Jesteście tacy mądrzy? To przestańcie się przechwalać, bo to wcale o mądrości nie świadczy. Dlaczego nie tworzycie nowych technologii zmieniających świat w firmach takich jak Microsoft i Apple? Tylko mądrujecie się na forum internetowym? A żaden z Was nie ma racji.

#992 //macstorm.pl

//macstorm.pl
  • 1 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 12:54

Tu był spam firmy macstorm. Jeśli chcecie się dowiedzieć, co myślą o tych cudach ludzie znający temat, to polecam lekturę [url]http://forum.osx86.org.pl/topics13/macstorm-co-to-i-czy-to-hackintosh-vt10158.htm[/url]

#993 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:05

Oczywiście na pytanie jaki najlepszy jest sprzet AIO nagle gdy przeciwstawia się poważną i niesamowice szybka jednostkę w postaci HP Z1...jedyny argument mający udowodnić tezę "Apple jest najlepsze" to cisza. Oczywiście porównanie głośności pracy zapewne w taki sposób: iMac z uruchomionym Safari i HP Z1 na którym pracuje After Effect i może do tego Encore ;) Prawda jest taka, że uruchamiając takie same aplikacje na iMac'u przestaje on być cichy. Ilość ciepła jaka wytwarza ta jednostka w trakcie pracy musi zostać usunieta ze środka, co powoduje, ze iMac już cichy nie jest. AIO HP Z1 w nic nie robieniu tez jest cichy. Myslę, że najcichszy komputer to taki, który nie pracuje...albo którego nie ma. Tylko samo otoczenie wprowadza więcej dzwieków wokół nas, ze te dB z AIO nie stanowią problemu. A w kwestii pracy w nocy...coz, zapewne ani iMac przy wymagających zadaniach nie jest cichy (wiem to z autopsji) i HP Z1 ( w szczególności karta graficzna, która lubi rozpedzac sie, co sprawdziłem używając tej jednostki przez 3 tygodnie). Wiec mity o ciszy zostają mitami. Jeśli ktoś kupuje komputer dla ciszy, to chyba nie iMac'a.

#994 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:07

...
Mylisz się wielu ludzi poprawia i "tuninguje" produkty Appla tak że stają się one lepsze
od tych oryginalnych )

A w końcu nudzi im się ciągłe poprawianie "nibydoskonałego" i zaczynają robić swoje. :-D

#995 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 13:09

Wszystko fajnie, tylko za chwilę moderator zamknie ten wątek przez te bezsensowne kłótnie. Zajmijmy się rozmowami na temat iMaka 2012, czyli tym o czym jest ten wątek.

#996 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:13

A w końcu nudzi im się ciągłe poprawianie "nibydoskonałego" i zaczynają robić swoje. :-D

Robić... Większość to potrafi tylko multibeasta lub unibeasta postawić na gotowym buildzie wg Tonymac, sprzedawać ten shit i udawać wielkich hackerów. Pusty śmiech ogarnia.

#997 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:13

iMac to ciekawy komputer do salonu. Tam gdzie liczy się wygląd, potem wygląd i liczy się też wygląd. Oczywiście, iMac to swietny produkt dla ludzi, dla których OSX musi być podstawą wyboru. Czy iMac ma konkurencje? Nie, bo żaden inny NIE MA OSX'a. A dla wielu osob to PODSTAWA. Jeśli jednak wylaczymy OSX jako rzecz najwazniejsza, to na rynku znajdziemy ładniejsze lub znacznie wydajniejsze jednostki.

#998 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:15

Wszystko fajnie, tylko za chwilę moderator zamknie ten wątek przez te bezsensowne kłótnie. Zajmijmy się rozmowami na temat iMaka 2012, czyli tym o czym jest ten wątek.

Jasne.
Z niecierpliwością czekamy, aż przyjdzie twój kolejny już iMak (który to? bo już straciłem rachubę) i ciekawi jesteśmy, jaki znów defekt będzie miał.

#999 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 13:17

Jasne.
Z niecierpliwością czekamy, aż przyjdzie twój kolejny już iMak i ciekawi jesteśmy, jaki znów defekt będzie miał.

To co piszesz świadczy tylko i wyłącznie o tym że jesteś zwykłym hejterem. Nie musisz mi dobrze życzyć, wcale tego nie oczekuję, ale daruj sobie takie opinie. Zostań przy swoim i daj sobie spokój, nikomu nie musisz na siłę udowadniać swoich racji.

#1000 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:20

Robić... Większość to potrafi tylko multibeasta lub unibeasta postawić na gotowym buildzie wg Tonymac, sprzedawać ten shit i udawać wielkich hackerów. Pusty śmiech ogarnia.

Od zawsze są ludzie, którzy poprawiają to, co istnieje w swej formie jako "oryginał".
I chyba nie ma w tym nic smiesznego, bo z tego wywodzi się pratkycznie kazda scena tuningowa aut/motocykli, OC PC itd.
Fajnie, ze sa ludzie zmieniający to, co już istnieje w formie "fabrycznej".
Jednemu to odpowiada, innemu nie (np. mnie).
Osobiscie miałem wiele razy propozycje od Irka postawienia nawet na próbe jego Hacka. I? Nie zdecydowałem się, bo brakowałoby mi tej "spojnosci".
Dla innyc nie ma to znaczenia, liczy się, ze dostają często sprzęt wydajniejszy niż oryginał, tak samo trwały, a nawet trwalszy i co ważne - ze swoim ulubionym systemem.
Tyle tylko, ze iMac nie zalicza się do grupy "hackow" i innych, jest to produkt oryginalny, jak widać z wieloma wadami (np. padające dyski FD).
Więc oryginał nie zawsze jest najlepszy. Tylko nie to często jest istotne. Często chodzi o zwykłe "mam Apple" co tez jest fajne.

Hubson Iirek zadał Ci pytanie. Który to już iMac trafił na serwis?
To swiadczy jedynie o tym, że Apple od lat nie radzi sobie ze swoim produktem.
Od lat ilu? Od 2008r każdy model ma poważne wady konstrukcyjne.
To chyba swiadczy o tym, ze nie mamy przed sobą dobrego produktu, a jedynie produkt z oferty Apple, który jest jedynym AIO.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych