Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#751 JackNo7

JackNo7
  • 26 postów
  • SkądSE

Napisano 03 lipca 2013 - 12:06

Hmm, smutne...pierwszego iMac late 2012 którego kupiłem miał wadliwa kartę graficzna, oddałem na serwis..po serwisie okazało się ze mam teraz inny problem, po odklejeniu przez nich matrycy (serwis był robiony w MacStore w Szwecji) i wymianie płyty głównej okazało się ze mam teraz tzw: backlight bleeding​. Ale skończyło się to ze wymienili mi go na całkiem nowego z którego jestem teraz zadowolony (jak na razie ;))
powodzenia

#752 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 lipca 2013 - 12:07

Przeciez ta matryca jest na stale z szyba, gdzie ci niby wejdzie tam kurz?

Cortland potrafi wszystko.

Tak samo jak potrafili podrapać matrycę od rMBP.

#753 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 lipca 2013 - 20:25

Oczywiście na infolinii Apple nic sensownego nie potrafią doradzić, pracują tam jakieś męczydupy. Godzina rozmowy i Pan dochodzi do wniosku że rzeczywiście można wysłać do serwisu. Ciekawe czy serwis czegoś nie schrzani. Zadają pytania czy wymieniałem dysk, komputer upadł itp, brak słów. Aby tylko wymigać się od naprawy.

#754 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 lipca 2013 - 13:40

U mnie niespodzianka.

Padł dysk Fusion Drive 3TB (iMac jak z podpisu).

Czyli czeka mnie serwis, trochę się boje. Obawiam się że nie będą potrafili założyć ta dokładnie matrycy aby nie dostała się żadna drobinka kurzu i znając polskie realia coś spieprzą.

Wymieniasz w Cortlandzie?

Jeśli tak to spoko, ja miałem 2 razy rozbieranego iMaca (m.in też padł FD) i zmontowany jest idealnie.

#755 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lipca 2013 - 14:19

Tak, cortland. Ale kiedyś w Poznaniu porysowali mi matryce w rMBP stad te obawy.

#756 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lipca 2013 - 15:32

Dziś kurier zabrał iMac'a. Zobaczymy ile czasu potrwa naprawa. Serwisant z rozmowy wywnioskował że padł dysk i pamięć RAM.

#757 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 04 lipca 2013 - 17:20

Dziś kurier zabrał iMac'a. Zobaczymy ile czasu potrwa naprawa.

Serwisant z rozmowy wywnioskował że padł dysk i pamięć RAM.

No jasne. I jeszcze płyta główna.

#758 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lipca 2013 - 17:22

No jasne. I jeszcze płyta główna.

Akurat pamięć to pewne ponieważ AHT wykazał błąd a komputer się nic nie wyświetla tylko ''buczy''

Dysk nagle sam się podzielił na 2 partycje i ukradł sporo GB.

Komputer jest świetny ale cóż pech.

#759 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 04 lipca 2013 - 19:57

To nie taki pech, to zwykła niedoje... w wykonaniu ejpla w komputerze za ~12k pln(przy optymistycznym założeniu, że się go sprowadzi bez podatków), na macrumors już dawno czytałem, że każdemu pada FD w konfiguracji 3TB, chyba te dyski z promocji od seagate nie wyrabiają w tak małej obudowie i to zazwyczaj w miesiąc.

#760 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 lipca 2013 - 20:20

Akurat pamięć to pewne ponieważ AHT wykazał błąd a komputer się nic nie wyświetla tylko ''buczy''

Dysk nagle sam się podzielił na 2 partycje i ukradł sporo GB.

Komputer jest świetny ale cóż pech.

Jaki pech!?!
Apple po raz kolejny spartoliło coś i tyle.
Mści się twoje podejście do sondy, w której to nawet nie raczyłeś zagłosować, pomimo plam.
Który to już "cudowny" iMak ci nawalił?

#761 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lipca 2013 - 22:03

Po co miałem głosować skoro każdy ''stary'' iMac po jakimś czasie gdy jest intensywnie wykorzystywany dostanie plam na matrycy. To wada fabryczna, dlatego serwisy wymieniają bezpłatnie matrycę nawet już po gwarancji.

Przytrafiła się usterka, nie robię tragedii. Naprawią i będzie działać, popsuje się jeszcze raz zarządam nowego i sprzedam.

Jednak zdania nie zmienię, obecny iMac to rewelacyjny sprzęt zarówno pod względem osiągów jak i designu.

#762 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 04 lipca 2013 - 22:53

Ja proponuje inne rozwiązanie, niech każda firma zwiększy cene x2, do tego pogorszy jakość produktów x2 a za przetworzenie bubli (odpadów) już płacimy co najmniej x3. Wnioski? Niestety to bronienie firm różnego typu wychodzi średnio na naszą korzyść - raczej na nie korzyść. Większość osób i tak tego nie widzi (lub nie chce) i mamy błędne koło. Podsumowując - płać i płacz :) Kiedyś się dało produkować produkty które też kosztowały nie mało, firmy które je produkowały swój zarobek też miały a mimo wszystko ten komputer czy telewizor działał latami. Dzisiaj o takich produktach można pomarzyć. W szafie mam działającą Amigę 500, chciałbym w 2039r zobaczyć działającego iMaca 2012 (nie komputer który specjalnie czekał na tą okazje, ale taki który normalnie był używany) - jakie mam szanse? Praktycznie zerowe :)

#763 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 lipca 2013 - 10:46

Właśnie otrzymałem odpowiedz, uszkodzony dysk twardy oraz 1 kość pamięci RAM (8GB).

#764 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 08 lipca 2013 - 13:08

Który dysk twardy?

#765 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 lipca 2013 - 13:18

Który dysk twardy?

Hard Drive, 3 TB, 7200

#766 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2013 - 14:38

@iron.gery: Nie martw się stary, mój iMac (JUŻ 4!!!!!) pojechał dziś do serwisu. Oprócz duchów na matrycy w piątek padł mi dysk, komputer nie chciał się bootować a narzędzia dyskowe wskazują na jakieś uszkodzenia sektorów, nie można go nawet sformatować przez Recovery, robił zawias i koniec. Niestety problemem wydaje się Fusion Drive, tam ewidentnie coś się krzaczy. Następnego iMaka kupuję ze zwykłym dyskiem 7200 i koniec zabawy. Teraz będę walczył o ponowną wymianę, sprzedam go i kupię ze zwykłym dyskiem. Mój przypadek można już chyba wpisać do księgi Guinessa. Jedyne co mnie trzyma przy iMaku to komfort pracy, gdyby nie to to już dawno bym go sobie darował.

#767 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 lipca 2013 - 15:07

@up Mój znajomy z powodzeniem od stycznia używa iMac'a z 1TB FD, wszystko działa doskonale. Jestem dobrej myśli, lubię tego iMac'a :) Najlepsze wyjście to zdjąć szybę i dołożyć własny, pojemny SSD jak @kucyk a jest to bardzo łatwa ''operacja''.

#768 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2013 - 15:12

Ja tam nie będę nic sam grzebał, nie jestem w tym dobry więc wolę sam tego nie ruszać. Komputer powinien być sprawny co najmniej rok od kupna, czyli tyle ile Apple daje gwarancji. Po jakim czasie padł Ci Twój? Jak kupowałeś w AOS to walcz o wymianę, ja im nie popuszczę. Nowy komputer i dla nich najłatwiej jest naprawić, niech się walą. W taki sposób wejdą ludziom na głowę. Nie po to płacisz 10-12 koła za komputer aby jeździć z nim po serwisach i męczyć się po 2-3 miesiącach używania, to jest chore. Ja ostatnio poruszyłem tam nimi ostro, aż odezwało się do mnie Cork i to oni zbudowali mi nowy komputer.

#769 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 08 lipca 2013 - 15:22

@up

Mój znajomy z powodzeniem od stycznia używa iMac'a z 1TB FD, wszystko działa doskonale. Jestem dobrej myśli, lubię tego iMac'a :)

No cóż.. Ja swojego iMac'a (1TB Fusion) używam już od 28 grudnia. Używam go dość intensywnie - nigdy nie był wyłączany i jak dotąd - wszystko gra! Nie ukrywam, że Wasze posty czytam ze sporym zdziwieniem, by nie powiedzieć - zaskoczeniem..

#770 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2013 - 15:27

@montu: Widocznie masz szczęście, oby dalej wszystko było w porządku. Niestety wiele osób ewidentnie ma pecha, nawet na forach MacRumors pojawiają się wpisy o kłopotach z Fusion Drive. Te dyski po prostu padają, najczęściej talerzowe.

#771 Adam13

Adam13
  • 4 postów

Napisano 08 lipca 2013 - 22:19

Minął dzisiaj kwartał odkąd otrzymałem kupionego w AOL iMaca z 16 GB RAM i 1TB FD. Chcę napisać, że komputer spełnił wszystkie pokładane w nim nadzieje z czego jestem bardzo zadowolony. Dla porządku napiszę, tak jak napisałem kwartał wcześniej, że mój iMac ma niezauważalną na codzień wadę w postaci dwóch martwych pikseli w różnych miejscach ekranu - przypomniałem sobie o tym jak zajrzałem znowu na ten wątek aby podzielić się uwagami nt użytkowania iMaca. Jest to dla mnie wada bez znaczenia ponieważ na codzień nie zwraca się na to uwagi kiedy jest się pochłoniętym codzienną pracą/rozrywką. Nadmienię także, że kiedy kupowałem w AOL iMaca to najpierw kupiłem wersję bez FD i już mi ją przysłali ale jej nie odebrałem tylko po otrzymaniu zwrotu na VISA zamówiłem iMaca z Fusion drive jak radzili inni użytkownicy i to był strzał w dziesiątkę ponieważ komputer działa bardzo sprawnie. Polecam zatem iMaca 2012 z FD ponieważ wg mnie jest to sprzęt idealny - z racji swojej pracy mam dostęp do naprawdę wielu różnych komputerów/smartfonów/tabletów i sądzą, że Apple jest klasą samą w sobie.

#772 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2013 - 22:31

@Adam13: Nikt nie sugeruje że FD jest wynalazkiem złym i utrudniającym pracę, nikt nie twierdzi też że każdy będzie miał z nim problem. Po prostu obserwując zagraniczne fora oraz przypadek mój (2 padnięte FD) i teraz kolegi iron.gery (padnięty FD 3TB), trzeba stwierdzić że jednak jakiś problem istnieje. Może to kwestia rodzaju dysku 7200, który wsadzają do środka. Mi na 4 iMaki w dwóch padł dysk, jeden się przegrzewał jak patelnia, a z kolei inny miał zaciek na matrycy (rozwarstwienie szyby od matrycy).

#773 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 08 lipca 2013 - 22:44

Odebralem w lutym 3 sztuki. Kazda w podobnej konfiguracji (i7 1TB FD 680mx) Roznice w ilosci pamieci. Dwa w firmie chodza po 18 godzin orki photoshopa ten domowy up time ma kilka tygodni a czasem potrafi od dzieciakow pod bootcamp dostac 5 godzinny trening w metro 2034 z zegarami grafiki +250/350 i zero problemow. Moje zabawy z obrobka filmow czy zdjec a takze rajdy w WOW nie robia na nim wrazenia. Takze nie taki najgorszy ten komputer.

#774 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 08 lipca 2013 - 23:40

No widzicie? Są i zadowoleni użytkownicy. Zachęcam innych do napisania dwóch słów, choć wiadomo, że jak jest wszystko OK to raczej nie piszemy, za to gdy tylko coś przestanie działać... no to wtedy padają epitety.

#775 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 lipca 2013 - 08:32

No właśnie.
Zadowoleni też są i muszą o tym pisać.
A Hubson szerzy defektyzm.

http://www.youtube.com/watch?v=8vBtqEjFFB0

Przecież, jak to z produktami Apple często bywa, zazwyczaj ok. 40% (iMac, MacBook)nie ma problemów ze swoim sprzętem.
Dlatego te 40% częściej powinno zabierać głos, żeby zrównoważyć resztę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych