Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#701 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 18 maja 2013 - 09:05

Czyli można! Dobre wieści. Jak rozumiem masz 27", po zdjęciu nie mogę rozpoznać. Ja zainwestowałem od razu w FD choć 100x wolał bym ssd w raid. Piękna sprawa.

Tak 27. Zdjecie ekranu to nie jest wielki problem, na ebay lataja oryginalne tasiemki, wiec w razie wysylki na serwis mozna spokojnie doprowadzic iMaca do stanu jak przed rozebraniem. Ja nowe tasiemki nakleilem na obudowe, ale nie przykleilem ich do ekranu, zeby sie pozniej nie szarpac jak zajdzie potrzeba dolozenia drugiego SSD, albo wyciagniecia obecnego. Wlasciwie przy takiej operacji nie odkreca sie ani jednej srubki :D

21.5 ma dysk w poprzek i tam montowany jest 2.5 cala 5400rpm (OMG)
http://d3nevzfk7ii3b...XpeRL5Vn.medium

#702 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 18 maja 2013 - 20:15

Gratuluję odwagi, ale jak na Samsunga 840 zapis jest dziwnie niski. Ale to i tak kilka razy szybciej niż HDD.

#703 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 maja 2013 - 08:11

Gratuluję odwagi, ale jak na Samsunga 840 zapis jest dziwnie niski. Ale to i tak kilka razy szybciej niż HDD.

To jest 840, nie 840Pro, wiec zapis jest jak najbardziej normalny :)

#704 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 maja 2013 - 08:59

To jest 840, nie 840Pro, wiec zapis jest jak najbardziej normalny :)

Dokladnie bo tylko seria Pro ma najwyzsze zapisy i odczyty dlatego taka roznica w cenie.

- - - Połączono posty - - -

Sorry ale kupowanie elektroniki na raty to debilizm w mojej opinii. Wychodzę z założenia ze na takie rzeczy sie zarabia a kredyty bierze na poważniejsze rzeczy.

Co do ispot nie warto, lepiej kupić w MM tam tez często mają raty na 0% i promocje.

Nie debilizm, znal ludzi co maja miliony na kontach albo zarabiaja olbrzymie sumy a jak sa raty to kupuja na raty 0% a dlaczego? Bo i tak wydzadza tyle samo to raz a dwa, ze obroca w miedzycasie splacania ta reszta pieniedzy co wyrzucili by odrazu na elektronike ktora po splacaniu jest wymieniania na nowa. Dla nich to jak branie auta w leasing i dla mnie tez. Splace biore nastepne stare sprzedaje albo zostawiam zalezy od humoru.

Co do powaznych rzeczy to nie wiem czy dla przecietnego polaka jest normalne wejsc i kupic sprzetu za niecale 30tys… dla kogos to juz czesc domu dla innych to norma. Ludzie potrafia na raty brac nawet mikrofalowke za 200zl. Bogaty oszczedza bardziej niz biedny i mam tego przyklady na codzien. Inni mysla, ze jak kupuja mieszkania za duze pieniadze to wydaja pieniadze ale oni je inwestuja.

Auta i elektronika to tylko dodatki.

W MM jest to samo co w Saturnie w Saturnie idzie lepsze ceny wynegocjowac mnie zas udaje sie to robic w Cortlandzie.

#705 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 19 maja 2013 - 09:23

W MM jest to samo co w Saturnie w Saturnie idzie lepsze ceny wynegocjowac mnie zas udaje sie to robic w Cortlandzie.

Jak to robisz? ;)

#706 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 maja 2013 - 09:57

Nie debilizm, znal ludzi co maja miliony na kontach albo zarabiaja olbrzymie sumy a jak sa raty to kupuja na raty 0% a dlaczego? Bo i tak wydzadza tyle samo to raz a dwa, ze obroca w miedzycasie splacania ta reszta pieniedzy co wyrzucili by odrazu na elektronike ktora po splacaniu jest wymieniania na nowa. Dla nich to jak branie auta w leasing i dla mnie tez.

Zapomniałeś dodać ze grzebią w śmieciach .

Nie porównuj samochodu za 300zl do elektroniki za pare tysięcy. Przejdź sie do jakiegoś sklepu gdzie jest droższa elektronika to sie przekonasz, każdy lepiej ubrany wyciąga kartę i kupuje ten gorzej ubrany widać ze mniej zamożny bierze raty.

Nie znam nikogo zamoznego kto bawi sie w raty i zawraca tym głowę a uwierz mam w rodzinie pare majetnych osób.

#707 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 19 maja 2013 - 12:04

Nie znam nikogo zamoznego kto bawi sie w raty i zawraca tym głowę a uwierz mam w rodzinie pare majetnych osób.

Na szczęście Twoja rodzina, koleżko nie jest jedyną zamożną rodziną w Polsce. Sancruz masz absolutną rację. Znam masę osób, które w ten sposób właśnie wydają pieniądze na sprzęt. Jest to po prostu opłacalne.

Przejdź sie do jakiegoś sklepu gdzie jest droższa elektronika to sie przekonasz, każdy lepiej ubrany wyciąga kartę

A ja wyciągam gotówkę i co teraz?
I chodzę ubrany w jeans i znoszony dres. Popatrz- nie tylko ten kto ma super spodnie od Lacoste, lub ekstra Ray Ban'y jest na tyle bogaty, żeby sobie kupić taki sprzęt.

ten gorzej ubrany widać ze mniej zamożny bierze raty.

Współczuję Ci, jeśli oceniasz stan portfela ludzi po tym, jak wyglądają. Przejdź się kiedyś do APART, albo do innego- jeszcze droższego sklepu np. w Mediolanie i zobacz na połowę klientów w takich sklepach- często to niechlujnie ubrani faceci- facet musi być praktyczny i jeśli nie ma spotkania biznesowego, to nie musi pokazywać swoim strojem, że ma miliony po kieszeniach- bo po co się tym chwalić? Tylko dzieci chwalą się tym, ile mają, a tak naprawdę nie mają nic- bo wszystko dostali od rodziców. Już czekam na to, jak te wszystkie dzieciaki, co mają po 17-18 lat same sobie kupuja iMac'i, samochody, mieszkania, iPhone'y z Londynu z premiery itd.- niech zarobią chociaż 10% na te gadżety (+ super ubrania, bo ubierać też dobrze się trzeba, żeby dobrze wyglądać w sklepie. ;-) ), ale nie u Ojca, albo Wujka- niech znajdą pracę na własną rękę i niech uciułają- nie biorąc nic od rodziców, bo jeśli są tak dobrze ubrane i mają takie sprzęty nie za swoją kasę, to naprawdę nie mają prawa się wypowiadać, czy kupować na raty, czy nie kupować, jak ludzie wyglądają, bo sami w życiu niczego nie zarobili.
Przepraszam za offtop, ale denerwuje mnie takie wywyższanie się- dzielenie ludzi na lepiej ubranych i gorzej.

Pozdrawiam wszystkich (tych w dresach z Chin i tych w super butach z Lacoste)!

#708 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 maja 2013 - 15:27

Na szczęście Twoja rodzina, koleżko nie jest jedyną zamożną rodziną w Polsce. Sancruz masz absolutną rację. Znam masę osób, które w ten sposób właśnie wydają pieniądze na sprzęt. Jest to po prostu opłacalne.

Bez przesady iron.gery ma sporo racji w tym co napisał. Stwierdzenia o milionach na kontach i szukaniu rat 0% lub porównywanie tych ostatnich do leasing'u samochodu to niedorzeczność. Realia są takie, że raty 0% mają swoje wady i zalety, a co za tym idzie niekoniecznie i nie zawsze są najbardziej opłacalne, a ich największa zaleta to możliwość wyrobienia pozytywnej historii kredytowej.

#709 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 maja 2013 - 16:09

Ja nie wiem czy wy na prawdę wierzycie w raty 0%? Wg mnie to jest wbite w cene produktu i tyle :) Nowa oferta zazwyczaj jest tak przygotowana aby wydawała się tańsza :)

#710 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 19 maja 2013 - 16:57

Sorry ale kupowanie elektroniki na raty to debilizm w mojej opinii. Wychodzę z założenia ze na takie rzeczy sie zarabia a kredyty bierze na poważniejsze rzeczy.

Nie za łatwo osądzasz co jest debilizmem a co nie...? Stać cie na najnowsze imacki, retiny ciągle - OK, ale są ludzie dla których to spory wydatek, czy macbook czy zwykły tańszy laptop, kupując na raty cieszą się nim, pracują od teraz, od dziś i po 200zł sobie spłacają. Jak to niby ma wyglądać w drugą strone wg ciebie - odkładać po 200zł i za 3 lata dopiero kupić sobie komputer...?
Ktoś kto nie zarabia miesięcznie 6-8tyś to od razu ma żreć trawę i mieszkać z lampą naftową...?

#711 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 19 maja 2013 - 20:44

Gratuluje odwagi i głupoty , gwarancja prysła jak bańka mydlana , no ale pewnie na bogatego trafiło.

#712 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 maja 2013 - 21:41

Zapomniałeś dodać ze grzebią w śmieciach .

Nie porównuj samochodu za 300zl do elektroniki za pare tysięcy. Przejdź sie do jakiegoś sklepu gdzie jest droższa elektronika to sie przekonasz, każdy lepiej ubrany wyciąga kartę i kupuje ten gorzej ubrany widać ze mniej zamożny bierze raty.

Czasami jak siedze w BMW u znajomego to widze jacy ludzie przychodza kupowac. Auta i za jakie pieniadze. Powiedzialbys,ze po ubraniu to koles oderwany od pluga a goscie raz w miesiacu sobie kupuja auta po 300-400tys bo nie lubia jezdzic jednymi autami. Nie nosza versace, DG, Armani tylko normalne ciuchy nie widac po nich ale kase wykladaja od reki… Jak wytlumaczysz to?

To tak samo moza powiedziec, ze ludzie co maja miliony leasinguja samochody to moge wniosowac, ze ich nie stac na auta bo inaczej kupili by za gotowke a leasing to nic innego jak wypozyczanie od banku pojazdu komputera czy czegokolwiek.

Znam mase ludzi co kasy maja jak lodu a bawia sie w raty bo jak wczesniej wspomnialem wola obracac pieniedzmi niz je mrozic i tracic na tym...

A ja wyciągam gotówkę i co teraz?
I chodzę ubrany w jeans i znoszony dres. Popatrz- nie tylko ten kto ma super spodnie od Lacoste, lub ekstra Ray Ban'y jest na tyle bogaty, żeby sobie kupić taki sprzęt.

Współczuję Ci, jeśli oceniasz stan portfela ludzi po tym, jak wyglądają. Przejdź się kiedyś do APART, albo do innego- jeszcze droższego sklepu np. w Mediolanie i zobacz na połowę klientów w takich sklepach- często to niechlujnie ubrani faceci- facet musi być praktyczny i jeśli nie ma spotkania biznesowego, to nie musi pokazywać swoim strojem, że ma miliony po kieszeniach- bo po co się tym chwalić? Tylko dzieci chwalą się tym, ile mają, a tak naprawdę nie mają nic- bo wszystko dostali od rodziców. Już czekam na to, jak te wszystkie dzieciaki, co mają po 17-18 lat same sobie kupuja iMac'i, samochody, mieszkania, iPhone'y z Londynu z premiery itd.- niech zarobią chociaż 10% na te gadżety (+ super ubrania, bo ubierać też dobrze się trzeba, żeby dobrze wyglądać w sklepie. ;-) ), ale nie u Ojca, albo Wujka- niech znajdą pracę na własną rękę i niech uciułają- nie biorąc nic od rodziców, bo jeśli są tak dobrze ubrane i mają takie sprzęty nie za swoją kasę, to naprawdę nie mają prawa się wypowiadać, czy kupować na raty, czy nie kupować, jak ludzie wyglądają, bo sami w życiu niczego nie zarobili.
Przepraszam za offtop, ale denerwuje mnie takie wywyższanie się- dzielenie ludzi na lepiej ubranych i gorzej.

Pozdrawiam wszystkich (tych w dresach z Chin i tych w super butach z Lacoste)!

Dzisiaj wszystko jest z chin :) a co do Lacoste to marka spadla na pysk za przeproszeniem, co prawda chodze w ich ciuchach ale rewelacji nie ma zrobilo sie to jak wlasnie dresy Nike czy Adidac ze wiekszosc sobie na nie pozwoli. Sa inne marki nawet polskie co maja juz wiekszy prestiz chociazby Rage Age gdzie tylko kilkanascie sztuk wychodzi na swiat danego modelu spodni czy marynarki i watpie, ze zobaczysz kogos w tym samym a co najlepsze jest to Polska marka, ktora trafila nawet do New York. Ale mniejsza z tym.

Pamietajmy nie szata zdobi czlowieka. Pieniadze zmieniaja strasznie ludzi i tego nie zmieni nikt

Bez przesady iron.gery ma sporo racji w tym co napisał. Stwierdzenia o milionach na kontach i szukaniu rat 0% lub porównywanie tych ostatnich do leasing'u samochodu to niedorzeczność. Realia są takie, że raty 0% mają swoje wady i zalety, a co za tym idzie niekoniecznie i nie zawsze są najbardziej opłacalne, a ich największa zaleta to możliwość wyrobienia pozytywnej historii kredytowej.

Ja nie wiem czy wy na prawdę wierzycie w raty 0%? Wg mnie to jest wbite w cene produktu i tyle :)

Nowa oferta zazwyczaj jest tak przygotowana aby wydawała się tańsza :)

Nie wiem dlaczego tak uwazacie, jak jest mozliwosc to biore na 10 max 20 rat na 0% nie place prowizji ani nic i place tyle ile towar kosztuje. Nie bawie sie w zadne ubezpieczenia i wole poczekac 1 godzine po konsulatacji z bankiem bo zawsze rezygnuje z ubezpieczenia bo bank lubi wciskac kazdemu a to juz nie kredyt 0%. Dlatego walczcie o swoje i wybierajcie mozliwosc bez ubezpieczenia. Czasami zdaza sie ze chca wplate 20% wartosci sprzetu ale mysle, ze i to jest do przelkniecia.

Ja nie wiem czy wy na prawdę wierzycie w raty 0%? Wg mnie to jest wbite w cene produktu i tyle :)

Nowa oferta zazwyczaj jest tak przygotowana aby wydawała się tańsza :)

Nie za łatwo osądzasz co jest debilizmem a co nie...? Stać cie na najnowsze imacki, retiny ciągle - OK, ale są ludzie dla których to spory wydatek, czy macbook czy zwykły tańszy laptop, kupując na raty cieszą się nim, pracują od teraz, od dziś i po 200zł sobie spłacają. Jak to niby ma wyglądać w drugą strone wg ciebie - odkładać po 200zł i za 3 lata dopiero kupić sobie komputer...?
Ktoś kto nie zarabia miesięcznie 6-8tyś to od razu ma żreć trawę i mieszkać z lampą naftową...?

Sa i beda bo swiat jest podzielony i zawsze bedzie. Jak kazdy mialby tyle samo swiat bylby bardzo nudny. Warto obejrzec film "In time" tam to jest dobrze ukazane.

Sa ludzie co zarabiaja po 10tys i maja kredyt na kredycie i nie wiedza jak polaczyc koniec z koncem. Najwazaniejsza jest ekonomia. Dla mnie taki przedmiot powienien byc w szkolach podstawowych wpajany kazdemu…

Tak wogole fajny OT sie z tego zrobil wracajmy do tematu postu bo niedlugo nas przeniosa na forum o biznesie.

Peace V

#713 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 maja 2013 - 22:11

Gratuluje odwagi i głupoty , gwarancja prysła jak bańka mydlana , no ale pewnie na bogatego trafiło.

To do mnie? Jak tam to bardzo sie mylisz co do gwarancji :)

#714 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 19 maja 2013 - 23:31

Czego tak twierdzisz? ja rozkręcam swojego (late2011) nagminnie czyszcze itd. i gwarancja jakos "nie prysła" :)

#715 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 20 maja 2013 - 00:50

Przypuszczam że nie oddałeś go jeszcze na gwarancji do serwisu, bo w serwisie powiedzą to samo co ja piszę teraz , warunki gwarancji apple mam w małym palcu, zadzwoń do apple support to samo Ci powiedzą, żaden autoryzowany serwis apple nie uwzględni tej gwarancji, jeśli oczywiście mówimy o towarze który jeszcze takową posiada.

#716 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 20 maja 2013 - 01:59

Mój juz byl trzy razy na WILTON w servisie Stream I.T. & A.V. Solutions "apple care"po moim rozkręceniu czyszczeniu i to nie raz ,dwa razy na wymianie matrycy raz na wymianie DVD , i bez problemu wszystko wymienili :) praktyka a teoria to dwie rozne sprawy jak wiedzą ze jest wadliwa konstrukcja i matryce sie "kurzą" to nikt nie bedzie wnikal za bardzo czy byl rozbierany jak sami grzebia i rozbierają go co chwile tym bardziej ze nie ma plomb

#717 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 maja 2013 - 05:25

Przypuszczam że nie oddałeś go jeszcze na gwarancji do serwisu, bo w serwisie powiedzą to samo co ja piszę teraz , warunki gwarancji apple mam w małym palcu, zadzwoń do apple support to samo Ci powiedzą, żaden autoryzowany serwis apple nie uwzględni tej gwarancji, jeśli oczywiście mówimy o towarze który jeszcze takową posiada.

Dziwne ja swojego MBP early 2008 rozkrecalem sam jak go odrazu kupilem po czym po czym na planie apple care wymienialem matryce czyli gory panel ze wszystki na nowy bo tasma poszla, potem wsadzalem nowy naped bo stary mial problemy i na koncu top case i bez probemu na serwisie. Jak juz raz pojdzie na serwis to i tak sie nie kapna, ze ktos cos dlubal chyba ze laptopa bedziesz otwieral przy uzyciu mlotkaiu dluta albo szlifierki czy palnika plazmowego to napewo slady otwarcia zostana. Ja uzywam srubokretow serwisowych do tego przewidzianych i wszystko jest ok.

Tak wogole co roku czyszcze sam sprzet bo kurz zapycha i przewodzi prad.

To tak samo jak z autem co przebije kolo i musze na serwis jechac? Albo na zmiane oleju? Mozesz to sam uczynic wczesniej i gwarancji nie stracisz a to tylko odkrecenie 1 sruby. To samo z filtrami.

Tak wiec jakbym za kazdym razem mial odsylac sprzet na serwis to masakra bo dyski w swoim mbp wymienialem co chwile to na inne wieksze szybsze itp to chyba bym zostawil tam rownowartosc wymian w kwocie podstawowego maca mini...

Good luck

#718 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 20 maja 2013 - 10:41

Dołączona grafika

:D

#719 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 maja 2013 - 10:47

@kucyk Napisz lepiej jak wrażenia względem wersji 2011. O gwarancji nie ma się co rozgadywać, przed oddaniem do serwisu wyciąga się SSD i nikt o niczym nie wie.

#720 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 maja 2013 - 10:50

@kucyk

Napisz lepiej jak wrażenia względem wersji 2011.

O gwarancji nie ma się co rozgadywać, przed oddaniem do serwisu wyciąga się SSD i nikt o niczym nie wie.

True...

Ale to samo jest w Sony i innych firmach jak pytalem czy strace gwarancje jak rozkrece laptopa sam zeby dysk wymienic to samo PS3. Odpowiedz wszedzie byla jednoznacza NIE. Tylko przed wyslaniem na serwis trzeba wsadzic seryjny dysk co byl wczesniej i tyle.

#721 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 20 maja 2013 - 18:47

@kucyk

Napisz lepiej jak wrażenia względem wersji 2011.

O gwarancji nie ma się co rozgadywać, przed oddaniem do serwisu wyciąga się SSD i nikt o niczym nie wie.

A ja wiem, na pewno Aperture szybciej wczytuje rawy dzieki lepszemu CPU, zdecydowanie mniejsze odbicia swiatla i prawdziwa jazda bez trzymanki jezeli chodzi o wyczyszczenie szyby. Najlepiej sprawdza sie 40% wodeczka :) Ekran delikatnie "blizej" uzytkownika, a tak po za tym to wiekszych roznic nie ma. Narazie nie dopatrzylem sie zadnych wad.

#722 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 20 maja 2013 - 21:35

Witam Nie wie czy w dobrym miejscu ale czy w waszej opini opłaca sie brać 2012 czy cZekac na 2013 ( zakup w USA )?

#723 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 maja 2013 - 06:57

A ja wiem, na pewno Aperture szybciej wczytuje rawy dzieki lepszemu CPU, zdecydowanie mniejsze odbicia swiatla i prawdziwa jazda bez trzymanki jezeli chodzi o wyczyszczenie szyby. Najlepiej sprawdza sie 40% wodeczka :) Ekran delikatnie "blizej" uzytkownika, a tak po za tym to wiekszych roznic nie ma. Narazie nie dopatrzylem sie zadnych wad.

Przeciez mozna kupic scierke z grubej mikrofibry i nie ma opcji ze nie wyczysci dokladnie ekranu ja tak czyszcze w retinach i inncy syfach z lustrzanymi powierzchniami. Pierw plyn do monitorow a potem sciarka do polerki. Dla mnie najgorzej jest z matrycami matowymi w szczegolnosci w dell u2410 tam sie trzeba napocic zeby nie bylo widac ze matryca byla czyszczona

#724 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 21 maja 2013 - 07:38

Ja tym lece ,nie mordujesz sie scierkami idealnie czysci matowe i szklane powierzchnie ,nie robi mazakow
Techlink - Products

#725 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 maja 2013 - 11:50

Ja tym lece ,nie mordujesz sie scierkami idealnie czysci matowe i szklane powierzchnie ,nie robi mazakow
Techlink - Products

Thanks za info, jakbym wiedzial wczesniej to dokupilbym sobie do wysylki bo mi ida graty z Uk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Bing (1)