iMac Late 2012 - opinie
Napisano 09 lipca 2013 - 09:20
Napisano 09 lipca 2013 - 10:05
Napisano 09 lipca 2013 - 10:10
Napisano 09 lipca 2013 - 13:03
Defektyzm? Od pół roku zamiast cieszyć się komputerem, jeżdżę z 14 kilogramowym sprzętem po serwisach i co chwila go wymieniam. Najdłuższy okres bezproblemowego działania to... 2 miesiące. Naprawdę nie życzę tego nikomu i myślę że nikt nie chciałby się znaleźć w mojej sytuacji. To nie defektyzm tylko zwykła bezradność, bo człowiekowi w takich sytuacjach ręce opadają. Na 3 PC jakie miałem w ostatnich 10 latach tylko jeden miał usterkę, tutaj w pół roku już 4 iMaki poszły w *****. Widocznie mam pecha lub Apple mnie nie lubi.
Poprzednia moja wypowiedź, była reakcją na hurraoptymizm Montu. Nie wyczułeś sarkazmu?
Twoja reakcja mnie nie dziwi, bo obecnie do serwisu częściej zgłaszają się właściciele rocznych maków, niż PC. Apple odpuściło sobie jakość, a w dodatku totalnie zablokowało możliwość własnej ingerencji. Bo przecież, jak bym wiedział, że padł mi dysk, czy pamięć, to rzuciłbym to dziadostwo sprzedawcy i zażądał zwrotu kasy, a kupiłbym sobie osobno coś lepszego.
Próbowałem kiedyś ulepszać komputery Apple, ale o wiele lepiej i taniej wychodzi złożenie po swojemu z poszczególnych komponentów.
Napisano 09 lipca 2013 - 14:18
Napisano 09 lipca 2013 - 14:26
Druga przyczyna to słaba jakość podzespołów. Chodzi głównie o pamięci czy dyski twarde.
Apple ładuje najtańsze pamięci i dyski typu Hitachi skądinąd znane ze swojej awaryjności.
Proszę o dowód, a nie pisanie dyrdymałów.
Napisano 09 lipca 2013 - 14:59
Napisano 09 lipca 2013 - 15:30

Napisano 09 lipca 2013 - 15:44
Napisano 09 lipca 2013 - 16:06
@MACmadeinPoland
.............
Tak informacyjnie, nowy iMac się nie grzeje a własnoręczne dodanie dysku to robota na 10 minut w warunkach domowych. Tak samo wymiana pamięci. (wersja 27'').
Tylko pytanie czy dasz rade to zrobić na gwarancji ? Bo z tego co mi wiadomo to musisz odsyłać całe urządzenie a nie
tylko dysk czy pamięci.
Natomiast jeśli się według Ciebie nie grzeje to co jest przyczyną tak dużej awaryjności ? Siedze w branży IT już
kilkanaście lat i powiem ci że w dzisiejszych czasach dobrze zaprojektowany komp (pomijając niskobudżetowe
markeciaki) w zasadzie nie ma prawa się fizycznie zepsuć. Przez ostatnie 5 lat zapomniałem co to jest awaria dysku .
Jak odpalisz kompa i nie ma wad fabrycznych to prędzej go zezłomujesz po 10 latach niż skorzystasz z gwarancji.
Napisano 09 lipca 2013 - 16:23
Poprzednia moja wypowiedź, była reakcją na hurraoptymizm Montu. Nie wyczułeś sarkazmu?
Źle mnie zrozumiałeś. To nie jest hurraoptymizm. Ba, to nawet nie jest optymizm, tylko zaciekawienie. Trudno o miarodajne statystyki dotyczące urazowości iMac'ów, MBP,MBA i id. To normalne, bo kto miałby je publikować? Konkurencja? Apple? To nie będą informacje obiektywne. Gdyby na tym forum, każdy posiadacz nowego iMac'a napisał jedno zdanie, można by pokusić się o jakąś mini-statystykę. Ale oczywiście jedni piszą dużo, nawet za duzo, inni nie piszą wcale. Więc jedyne, co można mi zarzucić to swoista utopia, a nie hurraoptymizm. Niektórzy piszą, że im popadały dyski. Ja napisałem, że mnie - nie i miałem do tego takie samo prawo, jak oni. To są fakty. Daleki jestem od gloryfikowania Apple. Oprócz trzech komputerów tej marki (które uważam za świetnie działające zabawki), posiadam też PC-ta, który jest solidnym narzędziem do pracy, na którym robię to, czego zrobić nie mogę na Mac'u.
Napisano 09 lipca 2013 - 18:48
Napisano 09 lipca 2013 - 19:17
Pracownik AOS, który zajął się moją sprawą oznajmił mi dzisiaj że zlecił serwisowi naprawę komputera.
A co tu jest do naprawiania ? Wymienia się dysk na nowy i tyle. Naprawiał to może będzie producent
tego dysku a nie oni. Takie rzeczy powinno sie załatwiać od ręki no chyba że czekają aż nowy dysk
"przyjdzie" od producenta. W takie wymiany na całkiem "nowe" też są troche dziwne bo przecież nawet jak
komuś wymienią na "nowy" to "stary" odpicują i sprzedadzą jako nowy bo przecież go nie wyrzucą )
Zresztą w elektronice lepiej mieć podzespoły używane przez pare miesięcy bo są wtedy bardziej przetestowane.
Na przykład najdroższe pamięci to tzw. "hand tested" czyli realnie sprawdzane przez producenta - ale wtedy
koszty idą w góre bo ktoś musi to robić .
Na twoim miejscu nie chciałbym nowego bo jest większe prawdopodobieństwo że znowu coś padnie, a tak masz
pewność że coś już działa . Pozdro.
Napisano 09 lipca 2013 - 20:21
w dzisiejszych czasach dobrze zaprojektowany komp (pomijając niskobudżetowe
markeciaki) w zasadzie nie ma prawa się fizycznie zepsuć.
nie porównuj desktopów tower gdzie jest dobre chłodzenie, cześci dobierane na życzenie itd z komputerem all in one
awaryjność imaka mógłbyś jedynie porównywać do allinoneów asusa czy sony - ale dla tych firm to produkt niszowy, ciekawostka i mogą sobie pozwolić na włożenie tam lepszych podzespołów nawer
imac dla apple to główny desktop w masowej produkcji, głównie na polskie realia dość drogi - dlatego polacy tak psioczą na jego ew awaryjność...
Napisano 09 lipca 2013 - 21:42

Napisano 10 lipca 2013 - 08:47
- - - Połączono posty - - -
@kucyk, iPure w sumie się nadaje.
Napisano 10 lipca 2013 - 09:01
Napisano 10 lipca 2013 - 11:38
Napisano 10 lipca 2013 - 11:43
nie porównuj desktopów tower gdzie jest dobre chłodzenie, cześci dobierane na życzenie itd z komputerem all in one
awaryjność imaka mógłbyś jedynie porównywać do allinoneów asusa czy sony - ale dla tych firm to produkt niszowy, ciekawostka i mogą sobie pozwolić na włożenie tam lepszych podzespołów nawer
imac dla apple to główny desktop w masowej produkcji, głównie na polskie realia dość drogi - dlatego polacy tak psioczą na jego ew awaryjność...
Ja psioczę bo na nowy na gwarancji mnie nie stać a używany na allegro strach kupować. Stare iMaki działają do tej pory a od pojawienia się wersji Alu 24 są coraz większe problemy.
Napisano 10 lipca 2013 - 12:34

Napisano 10 lipca 2013 - 14:17
Napisano 10 lipca 2013 - 14:18
Napisano 10 lipca 2013 - 17:37
... Stare iMaki działają do tej pory a od pojawienia się wersji Alu 24 są coraz większe problemy.
Problemy miałem z rocznym białym iMakiem 20", więc o wiele wcześniej się to zaczęło. Moim zdaniem po przejściu na Intela. Skorzystali z tego, że PeCeta można dowolne skonfigurować i wybrali niską półkę. Po jakimś czasie zaczęło to przynosić problemy.
- - - Połączono posty - - -
...Trudno o miarodajne statystyki dotyczące urazowości iMac'ów, MBP,MBA i id. ...
Mnie wystarczy, że od czasu do czasu zaglądam do autoryzowanych serwisów. Półki uginają się od nowych iMaków.
Napisano 10 lipca 2013 - 17:52
Mnie wystarczy, że od czasu do czasu zaglądam do autoryzowanych serwisów. Półki uginają się od nowych iMaków.
No widzisz.. a mnie to nie wystarcza. Bo mojego iMac'a tam nie ma..
Napisano 10 lipca 2013 - 21:04

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych