Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#401 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:22

Kurczę, powoli zaczynam żałować że zamówiłem. Chyba zostaje przy rMBP, który nawet w dziale giełda już wylądował... Będzie tak samo jak ze starymi iMacami, czyli plamy a do tego nowa konstrukcja podatna na wszelkiego rodzaju wady.

#402 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:33

Albo mam pecha, albo Apple mnie nie lubi, bo nie wiem jak to logicznie wyjaśnić.

Albo po prostu Apple jest aroganckie do najwyższego poziomu. Kolejna generacja i żółkniejący ekran?

#403 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:36

Ja podejrzewam że to żółknięcie jest od grzania się, albo siadł któryś wentyl albo jak, nie wiem. Jest to lekkie żółknięcie nie plamy itd. Po prostu wiem jak ekran wyglądał nowy a jak wygląda po 12 dniach używania. Wiem tylko że 2-3 godziny dopóki się nie nagrzeje i albo się restartuje albo wyłącza.

#404 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:48

No jak? Co Wy piszecie...Panowie. To ja mam pytanie... Na stronie Apple czytam: "Innowacje na poziomie molekularnym", "Długo szukaliśmy rozwiązania, aż wreszcie znaleźliśmy metodę zgrzewania tarciowego z mieszaniem materiału (ang. Friction-Stir Welding). Stosuje się ją szeroko przy montażu skrzydeł samolotów, zbiorników na paliwo rakiet nośnych i innych podzespołów, które nigdy nie mogą zawieść","Od tej pory innowacje wprowadzaliśmy praktycznie bez przerwy. Ale teraz podnieśliśmy poprzeczkę jeszcze wyżej. Nowy iMac ma najbardziej zaawansowany ekran, jaki kiedykolwiek stworzyliśmy" Kurde...wymiekam. Czy Apple uważa ludzi za takich durni?

#405 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 26 stycznia 2013 - 20:53

Współczuję Hubson. Masz pecha. Mój się nie grzeje w ogóle, a jak już gdzieś wspominałem, stoi w obudowanym biurku - 5cm z prawej, 5cm z lewej i 2 cm od góry. Jest włączony non-stop od momentu zakupu, tj. już miesiąc... Jak widzę trochę loteria, ale mam nadzieję, że po drugiej wymianie wreszcie będzie OK.

#406 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:56

O ile mi 2 raz wymienią, nie wiem jak to wygląda, mam 14 dni za całkowity zwrot sprzętu a te 14 dni od dostawy mija we wtorek, więc jestem dobrej myśli. Jak nie wymienią to zrobię dym, przysięgam i zażądam zwrotu kasy.

#407 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 26 stycznia 2013 - 20:59

Nie wiem, jak to u Was jest, niestety. Wiem, że tutaj gdy zauważę najmniejszą pierdołę w ciągu roku, zanoszę im sprzęta i dają nowego. ;) Na bank padł wentylator.

#408 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:01

Wiesz, u "nas" to w moim przypadku Apple Online Store. Nigdzie indziej nie kupuję sprzętu Apple, chyba że jakąś pierdołę jak klawiaturę, gładzik, myszkę czy SuperDrive to idę do iSpota.

#409 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 26 stycznia 2013 - 21:04

Ha ha ha. Apple Online Store to i "u nas" jest, tylko że reguły i podejście do klienta bywają czasem inne.

#410 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:17

Arek, Ty nic nie rozumiesz. To jest najnowsza lotnicza technologia, rodem z dreamlinera, tam też szyby miały być super, a wylatają jak zamek z kargulowego karabinu ;) A tak na poważnie, każdy LCD musi zmienić kolor od temperatury. Tam jest jakaś taka tektura pomalowana na biało i jak to papier, żółknie, jeśli się ją podgrzeje za bardzo. Oni podobno rozwiązali problem z kurzem, na żółknięcie nie widzę rozwiązania.

#411 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:23

Hubson83 wspolczuje byles jednym z nielicznych ktorzy wierzyli ze nie bedzie plam,nawet jak padl wentylator to predzej czy pozniej na sprawnym iMacu "nowej generacji" wyjda te plamy ,i znowu zrobili wszystkich w bambuko ....szkoda gadac :sad:

#412 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:28

Hubson, ani nie masz pecha, nie jest to też kwestia lubienia. Jak zobaczyłem zdjęcia nowego iMaka, od razu wiedziałem, że będą problemy, bo znów zchrzanili chłodzenie. Ci panowie powinni projektować atrapy, makiety, pomniki, ale nie komputery. Prosimy o zdjęcia. Bardzo pomogą obecnym użytkownikom i także tym, co zastanawiają się nad zakupem.

#413 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:31

Mam tylko nadzieje że drugi raz mi wymienią, bo jak nie to zawiodę się na Apple po całości...

#414 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:35

Hubson a w tym maku, którego aktualnie używasz robiłeś test na Image Retention? wklejam link ---> Retina MBP (rMBP) image-retention test .
Jestem ciekawy jak jest z tym problemem u ludzi, z tego co czytałem na macrumours sporo osób to zgłasza...

#415 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 26 stycznia 2013 - 21:39

Mam tylko nadzieje że drugi raz mi wymienią, bo jak nie to zawiodę się na Apple po całości...

Niech oddaja kase i bierz mini z jakims monitorem....dla spokojnosci

#416 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:04

Ale Mini jest zdecydowanie mniej wydajny, ma słabszą grafikę. Spróbuję jeszcze raz, jak znowu będzie lipa to wtedy pomyślę nad Miniaczem + Thunderbolt Display.

#417 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:11

Wiem ze jestes przeciwnikiem punkt. ale mini i7 2.6 jest lepszy od twojego iMaca takze nie ma tragedi Mac Benchmarks - Geekbench Browser

ps. tylko nie ATD od apple, tez ma plamy kurzu!

#418 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:14

Ale Mini jest zdecydowanie mniej wydajny, ma słabszą grafikę. Spróbuję jeszcze raz, jak znowu będzie lipa to wtedy pomyślę nad Miniaczem + Thunderbolt Display.

Ma jedynie słabsze GPU, co ma znaczenie dla graczy. Model i7 quad + SSD + RAM to super szybka maszynka. Tylko że kupując mini + ATD też koszty nie są małe.

Ja chyba zostaje z rMBP.

#419 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:18

Hubson83, dzięki za informacje o problemach. Obstawiam, że przez tą nową konstrukcję i jeden wiatrak - jakikolwiek problem (z chłodzeniem, błąd w montażu, itp.) może być dość tragiczny w skutkach. Szkoda, że już z drugim komputerem masz problem. Mam nadzieję, że to tylko przypadek i następny będziesz miał bez wad. Tym bardziej domagałbym się wymiany - to już kolejny komputer, z którym masz problem.

- - - Połączono posty - - -

iron.gery, myślę, że jest jeszcze za wcześnie, żeby skreślać iMaka.

#420 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:19

Jak Mini jest z prockiem i7 to zawsze będzie miał więcej w Geekbenchu od iMaca z i5. Procesor jest spoko, ale grafika HD 4000 (jak się nie mylę) jest już słabsza od GTX 675MX. Tak jak mówię, do trzech razy sztuka, przy wymianach nie czeka się długo na nowy sprzęt. Jak znowu się zawiodę to pomyślę nad opcją o której piszesz.

#421 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:27

hubson, mysle ze lepszym wyborem dla Ciebie bylby Retina Macbook Pro 15 ;).

#422 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:32

To już musiałby być akt desperacji, graniczący z fanatyzmem, ktoś chce stacjonarny komputer z 27" wyświetlaczem, a kończy z laptopem 15", ze względu na awaryjność stacjonarek u danego producenta :)

#423 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:38

Dokładnie sam waham się z wyborem, rMBP czy iMac. Jednak raczej zostanę przy Retinie. Jako jeden z nielicznych nowych produktów Apple jest wart swojej ceny i co najważniejsze nie psuje się.

#424 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:41

Zamierzam nabyć rMBP ale 13" pod koniec roku. Miałem zwykłego MBP 15" z 2011 roku, był za duży i za ciężki więc sprzedałem. Laptop musi być dla mnie mały i lekki aby wrzucić do plecaka i w każdej chwili odpalić. Na razie priorytetem był stacjonarny, który zastąpił mojego poczciwego PC'ta.

#425 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:44

Nie kupuj 13'', nie dość że drogi to słaby. Kup rMBP z 16GB RAM i zapewniam że będziesz zadowolony, z powodzeniem może być on głównym komputerem. Jest bardzo mobilny a do tego wydajny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych