iMac Late 2012 - opinie
Napisano 27 stycznia 2013 - 19:01
Napisano 27 stycznia 2013 - 19:07
Napisano 27 stycznia 2013 - 19:17
Noo macie racje, nie ma jeszcze powod贸w do podnoszenia alarmu. Po prostu wyobrazi艂em sobie jak musi si臋 czu膰 kto艣 na miejscu Hubsona.
Mnie by krew zala艂a. Sam bardzo jestem napalony na zmian臋 kompa, ale boje si臋 o matryc臋 imac'a bo bede sporo renderowa艂. 4000 hd w mini mi nie wystarczy, a mac pro jeszcze nie ma.. wisz臋 w pr贸偶ni :]
Ja mam ten sam problem... Ale zdecydowa艂em sie jednak na iMaca. W razie potrzeby b臋d臋 stawia艂 farme na Mini. A i tak teraz bardziej sie op艂aca puszcza膰 rendery w chmur臋.
Napisano 27 stycznia 2013 - 19:18
Tak, sa tu osoby ktore po piec razy wymienialy Imac'a. Problem w tym, 偶e niekt贸rzy nie maja w szafie 2 innych komputer贸w, w razie gdyby Imac mia艂 sp臋dzi膰 kolejne dni/tygodnie w serwisie. I nie chodzi nawet 偶e kto艣 zarabia na tym komputerze. Po prostu p艂aci du偶e pieni膮dze i chce z niego korzysta膰 i o dziwo, cz臋sto zgodnie z instukcj膮 i przeznaczeniem sprz臋tu.
A bulwersuj膮ce jest to 偶e jest to sprz臋t drogi, a ludzie maja wmawiane 偶e p艂aci si臋 za jako艣膰, a nie tylko design.
Zgadzam si臋 w 100 % z tym co napisa艂e艣 - tylko pewnie sam wiesz, 偶e nie zawsze jako艣膰 idzie w parze z cen膮 danego produktu. Czyli dro偶sze musi by膰 lepsze i nie ma prawa si臋 psu膰, a ta艅sze to musi by膰 szmelc. Rozumiem, 偶e p艂ac膮膰 tak膮 kas臋 problem贸w nie powinno by膰 lub jakie艣 minimalne. Cho膰 z drugiej strony moim zdaniem je偶eli kto艣 powiedzmy dzi臋ki temu sprz臋towi (za 10 tys. lub wi臋cej) zarabia to chyba powinien mie膰 jaki艣 plan B na wypadek wymiany lub oddania do serwisu, 偶eby potem nie by艂o sytuacji kryzysowej.
I r贸wnie偶 nie chcia艂bym by膰 w sk贸rze @Hubsona83 poniewa偶 to napewno nic przyjemnego dostawa膰 za ka偶dym razem wadliwy model. I mam nadziej臋, 偶e nast臋pny b臋dzie sprawny i bez wad i b臋dziemy mogli poczyta膰 Jego opinie o w 100 % sprawnym egzemplarzu.
Napisano 27 stycznia 2013 - 19:59
Nie wiem, jak to u Was jest, niestety. Wiem, 偶e tutaj gdy zauwa偶臋 najmniejsz膮 pierdo艂臋 w ci膮gu roku, zanosz臋 im sprz臋ta i daj膮 nowego.
Na bank pad艂 wentylator.
a co za problem sprawdzi膰 czy wentylator pracuje ?
Napisano 27 stycznia 2013 - 20:18
Napisano 27 stycznia 2013 - 21:03
Napisano 28 stycznia 2013 - 12:35
Napisano 28 stycznia 2013 - 12:51
Napisano 28 stycznia 2013 - 13:00
No trzymamy kciuki HubsonI r贸wnie偶 nie chcia艂bym by膰 w sk贸rze @Hubsona83 poniewa偶 to napewno nic przyjemnego dostawa膰 za ka偶dym razem wadliwy model. I mam nadziej臋, 偶e nast臋pny b臋dzie sprawny i bez wad i b臋dziemy mogli poczyta膰 Jego opinie o w 100 % sprawnym egzemplarzu.
@MarcinPrzybys - Mam nadzieje ze bedziesz zadowolony, Po tych temperaturach co koledzy powyzej postowiali bylbym spokojniejszy, chociaz ciekaw jestem jak to sie zmieni przy powiedzmy 10h renderze animacji. Sorrki za off, ale napisz jak smiga modo na osx'ie. Wszystko miod malina? Ja mysle nad migracja maya > blender+vray, ale modo mnie tez kusi strasznie, tylko pamietam ze kiedys na osx'ie mialem triala i dosc mocno mnie irytowala praca na 2 monitorach (suwaki wariowaly przy krawedziach).
pozdro
Napisano 28 stycznia 2013 - 13:08
Paradoksalnie, na obecna chwile JEDYNY komputer od Apple wart zakupu to Retina 15 cali lub Air. Retina 13 ma zbyt wysoka cene w stosunku do tego co oferuje.
Cho膰 w cenie podstawowej wersji rMBP, mo偶emy kupi膰 iMac z procesorem i7 oraz FD 1T (dop艂acaj膮c tysi膮c z艂otych). Oba komputery stacjonarne, bo nie wyobra偶am sobie noszenia mojej 15" jako mobilnego urz膮dzenia, a komfort pracy na 27" i wydajno艣膰 iMac w powy偶szej konfiguracji to zupe艂nie inna klasa.
Napisano 02 lutego 2013 - 10:04
Napisano 02 lutego 2013 - 14:10
Napisano 02 lutego 2013 - 18:17
Napisano 02 lutego 2013 - 19:22
Ostatnio by艂a o tym dyskusja na twitterze, ja sam dorzuc臋 par臋 swoich groszy. Ot贸偶 znowu mam problemy z matryc膮, tj. grzeje si臋. Mieszkam w domu pod jednym dachem z kim艣, kto bardzo profesjonalnie zajmuje si臋 obr贸bk膮 film贸w i niestety po oko艂o 14-15 godzinach pracy iMac jest nie do doktni臋cia. Jest strasznie gor膮cy. Problemem okazuje si臋 to, 偶e jest klejony (wykona艂em telefon na infolini臋 Apple, gdzie przemi艂a osoba powiedzia艂a mi, 偶e niestety te modele "mog膮 si臋 grza膰"- szkoda, 偶e nikt mi tego nie powiedzia艂 wcze艣niej), brak mo偶liwo艣ci rozbudowy tego偶 iMac'a postawi艂 mnie w sytuacji, gdzie musia艂em bra膰 768GB dysk SSD, a wiem, 偶e nie ka偶dego na to sta膰 (nie wywy偶szam si臋 w 偶aden spos贸b, po prostu ten iMac mia艂 by膰 prezentem, wi臋c nie patrzy艂em na koszta) i wszystko najbardziej rozbudowane. Dlaczego? Brak mo偶liwo艣ci rozbudowy tego giganta, gdy偶 jest klejony. Strasznie si臋 zawiod艂em. Wszystkim polecam teraz mac'a mini.A mo偶e z forum by艂 kto艣 odwa偶ny? Bardzo mnie ciekawi czy te komputery mog膮 wytrzyma膰 w stresie np 8h. Pozdrawiam
Pozdrawiam
P.S.
Ja swoj膮 15" nosz臋 jako mobilny sprz臋t, wi臋c nie wiem, o co chodzi, ale to temat na inny w膮tek. ;-)
Zaznaczam, 偶e jest to tylko moja opinia i jest to moje prywatne zdanie na temat tego komputera.
Napisano 02 lutego 2013 - 19:49
Ostatnio by艂a o tym dyskusja na twitterze, ja sam dorzuc臋 par臋 swoich groszy. Ot贸偶 znowu mam problemy z matryc膮, tj. grzeje si臋. Mieszkam w domu pod jednym dachem z kim艣, kto bardzo profesjonalnie zajmuje si臋 obr贸bk膮 film贸w i niestety po oko艂o 14-15 godzinach pracy iMac jest nie do doktni臋cia. Jest strasznie gor膮cy. Problemem okazuje si臋 to, 偶e jest klejony (wykona艂em telefon na infolini臋 Apple, gdzie przemi艂a osoba powiedzia艂a mi, 偶e niestety te modele "mog膮 si臋 grza膰"- szkoda, 偶e nikt mi tego nie powiedzia艂 wcze艣niej), brak mo偶liwo艣ci rozbudowy tego偶 iMac'a postawi艂 mnie w sytuacji, gdzie musia艂em bra膰 768GB dysk SSD, a wiem, 偶e nie ka偶dego na to sta膰 (nie wywy偶szam si臋 w 偶aden spos贸b, po prostu ten iMac mia艂 by膰 prezentem, wi臋c nie patrzy艂em na koszta) i wszystko najbardziej rozbudowane. Dlaczego? Brak mo偶liwo艣ci rozbudowy tego giganta, gdy偶 jest klejony. Strasznie si臋 zawiod艂em. Wszystkim polecam teraz mac'a mini.
Pozdrawiam
P.S.
Ja swoj膮 15" nosz臋 jako mobilny sprz臋t, wi臋c nie wiem, o co chodzi, ale to temat na inny w膮tek. ;-)
Zaznaczam, 偶e jest to tylko moja opinia i jest to moje prywatne zdanie na temat tego komputera.
Te偶 mam 27 z dyskiem SSD i po pierwszych do艣wiadczeniach, tj. 1,5 godzinnym eksporcie materia艂u HD z premier pro uda艂o mi si臋 rozgrza膰 swojego do temp CPU 66 a GPU ok. 70 stopni. Dysk mia艂 40 stopni. Nie s艂ysza艂em przy tym pracuj膮cego wiatraka, owszem przy dostawieniu ucha do matrycy lub z ty艂u s艂ycha膰, 偶e co艣 tam pracuje, ale siedz膮c normalnie przy biurku nie s艂ycha膰 tego komputera. Z ty艂u wylatuje lekko ciep艂e powietrze z delikatnym podmuchem. Dysk jest b.szybki, szybszy ni偶 w opcji z FD, write ok. 430, read ok. 450 MB/s.
Napisano 02 lutego 2013 - 20:03
Napisano 02 lutego 2013 - 20:24
Napisano 02 lutego 2013 - 20:29
Napisano 02 lutego 2013 - 20:31
Napisano 02 lutego 2013 - 21:05
Napisano 02 lutego 2013 - 21:53
Napisano 02 lutego 2013 - 21:55
Napisano 02 lutego 2013 - 22:03
Nie ka偶demu chce si臋 lata膰 na gwarancyjne wymiany z prawie ka偶dym sprz臋tem.
Kiedy艣 tak nie by艂o. :/
Pozdrawiam
Co do tego- zgadzam si臋. Sam teraz czekam na wymian臋 nowego imac-a ze wzgl臋du na duchy na matrycy. Wydaje si臋, 偶e kiedy艣 komputery Apple by艂y solidniejsze i rzadziej zdarza艂y si臋 wpadki z nowymi sztukami (przynajmniej dobrze, 偶e istnieje ta 2-tygodniowa wymiana bez podawania przyczyny). Aczkolwiek p贸ki co nie wiadomo czy d艂uga praca pod du偶ym obci膮偶eniem b臋dzie mia艂a na ten komputer jakikolwiek wp艂yw.
Pozdrawiam i ja:)
Napisano 02 lutego 2013 - 22:14
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych