Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#351 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 18:33

Właśnie- może jakaś szybka recenzja, aczkolwiek mojego juz i tak zamówiłem

#352 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 11 stycznia 2013 - 21:45

Właśnie- może jakaś szybka recenzja, aczkolwiek mojego juz i tak zamówiłem

Żeby pisać recenzje z prawdziwego zdarzenia trzeba mieć trochę pojęcia. Jest na tym Forum wiele, pożal się boże, recenzji. Po co jeszcze dowalać? Ja mogę pisać o swoich odczuciach, wrażeniach, tyle że to też jest powielanie i powtarzanie się. Od nabijania postów jest tu paru specjalistów.

#353 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 12:02

Ja z przyjemnością czytam nawet recenzje, które są bardziej zbiorem wrażeń niż obiektywnym zestawieniem- a takich nie ma jezeli chodzi o nowego imaka 27". Chociaż wiadomo, że lepiej byłoby zobaczyć prawdziwą recenzję z porównaniem do poprzednich modeli, wykresami itp.

#354 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 12 stycznia 2013 - 12:29

Żeby pisać recenzje z prawdziwego zdarzenia trzeba mieć trochę pojęcia. Jest na tym Forum wiele, pożal się boże, recenzji. Po co jeszcze dowalać? Ja mogę pisać o swoich odczuciach, wrażeniach, tyle że to też jest powielanie i powtarzanie się. Od nabijania postów jest tu paru specjalistów.

Najlepiej tylko narzekać i jęczeć jakie to wszystko złe i niedobre. Nikt nie każe Ci czytać tych ''recenzji'', ja zaś bym przeczytał z chęcią odczucia użytkowników względem modelu 2011.

#355 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 12 stycznia 2013 - 14:54

Najlepiej tylko narzekać i jęczeć jakie to wszystko złe i niedobre. Nikt nie każe Ci czytać tych ''recenzji'', ja zaś bym przeczytał z chęcią odczucia użytkowników względem modelu 2011.

Więc czytaj , czytaj. Podać Ci linki do tych setek postów o plamkach i innych pierdołach, w dodatku z błędami ortograficznymi? I jaki to ten mac dobry bo ja go mam. Ja nie jęczę. Ja zamiast czytać co tam sobie kto myśli, po prostu kupiłem i recenzja jest mi zbędna. Wszystko wiem z autopsji.

#356 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 stycznia 2013 - 11:26

Ciekawe testy zrobił Macworld: Lab Tested: New 27-inch iMac speed results | Macworld
Co ciekawe, tańsza wersja iMaca 27" jest szybsza od droższej, bo testowany egzemplarz miał 64MB dysk Seagate Barracuda, a droższy model 32MB Western Digital. WTF? Wygląda na to że z dyskami też jest loteria...

#357 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 15:24

jesteśmy już pewien czas po premierze, wiadomo coś w sprawie wymiany dysku. Bardzo mnie o ciekawi, chciałbym wstawić sobie 256GB SSD.

#358 castoreq

castoreq
  • 25 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 stycznia 2013 - 17:05

jesteśmy już pewien czas po premierze, wiadomo coś w sprawie wymiany dysku. Bardzo mnie o ciekawi, chciałbym wstawić sobie 256GB SSD.

Tu jest pokazane jak to zrobić: Is it possible to change the HDD for an SSD? - iMac Intel 21.5" EMC 2544 - iFixit

Oczywiście to nie jest normalny dysk SSD, tylko blade (bo tylko takie złącze tam jest).

Generalnie na MacRumors jest taki topic: Adding SSD to the new iMac - MacRumors Forums

Drugą opcją jest podłączenie SSD na Thunderbolcie i bootwanie z niego (co ma o tyle ważną zaletę, że nie łamie gwarancji w przeciwieństwie do rozklejania iMaca w poprzednim przypadku).

#359 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 17:17

Będę miał nowego iMac-a 27'', najwyższa opcja ale okazało się że tylko 1TB HDD. Jeżeli mam zostawić go dla siebie muszę mieć SSD, nie chce utracić gwarancji w nowym sprzęcie ani zbytnio się wykosztować. Chyba sprzedam a sobie kupie w sklepie z Fusion Drive.

#360 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 20:30

Chyba sprzedam a sobie kupie w sklepie z Fusion Drive.

To nie lepiej kupić od razu z FD? :???:

#361 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 20:42

To nie lepiej kupić od razu z FD? :???:

Nie, ponieważ nie kupowałem tylko wziąłem za długi, pod koniec stycznia go odbiorę. Sprzedam i chyba kupię z FD, tym bardziej że mogę odliczyć sobie 23% plus zniżka i nie wychodzi tak drogo :)

#362 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 14 stycznia 2013 - 00:36

Nie, ponieważ nie kupowałem tylko wziąłem za długi, pod koniec stycznia go odbiorę. Sprzedam i chyba kupię z FD, tym bardziej że mogę odliczyć sobie 23% plus zniżka i nie wychodzi tak drogo :)

Jeśli mówisz o zakupie na firmę to tak od ręki sobie nie odliczysz VATu...

#363 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 stycznia 2013 - 00:36

Jeśli mówisz o zakupie na firmę to tak od ręki sobie nie odliczysz VATu...

Nie mówię o zakupie na firmę.

#364 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 14 stycznia 2013 - 00:39

Nie mówię o zakupie na firmę.

Aaaa to możesz podzielić się co to za sposób na odliczenie aż tyle? ;)

Myślałem, że na firmę, a wtedy od ręki się nie dostanie całego zwrotu, bo powyżej z tego co pamiętam 3500 netto trzeba amortyzować...

#365 castoreq

castoreq
  • 25 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 stycznia 2013 - 08:47

Aaaa to możesz podzielić się co to za sposób na odliczenie aż tyle? ;)

Myślałem, że na firmę, a wtedy od ręki się nie dostanie całego zwrotu, bo powyżej z tego co pamiętam 3500 netto trzeba amortyzować...

Nie pamiętam dokładnie, ale księgowa mi mówiła, że raz w roku można odliczyć całość (bez potrzeby amortyzacji).

#366 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 stycznia 2013 - 09:20

Zdecydowanie musisz odświeżyć wiedzę na ten temat.

#367 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 12:22

Ciekawe testy zrobił Macworld: Lab Tested: New 27-inch iMac speed results | Macworld
Co ciekawe, tańsza wersja iMaca 27" jest szybsza od droższej, bo testowany egzemplarz miał 64MB dysk Seagate Barracuda, a droższy model 32MB Western Digital. WTF? Wygląda na to że z dyskami też jest loteria...

WD to wersja Blue, za tą cenę powinni coś lepszego włożyć.
Seagate ostatnio szybsze dyski robi.
Jak wynika z testów Cdrinfo.pl, Seagate 7200rpm jest szybszy od WD 1000rpm.

#368 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 stycznia 2013 - 15:23

Czy ktoś posiada najnowszego iMac-a 27'' oraz rMBP. Byłbym bardzo wdzięczny za porównanie obydwu komputerów pod względem wydajności i jakości wyświetlanego obrazu.

#369 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 14 stycznia 2013 - 23:54

Oj daj już spokój. Takie wizualne porównania można sobie darować. Na tym Forum pisano już o różnicach pomiędzy retiną a innym displey'em wysokiej rozdzielczości. Wszystko to jest względne. Chcesz wiedzieć? OK. Ja mam nowego iMac'a 27" a retinę ma moja znajoma i mogę sobie porównywać do woli. Tylko takie porównanie... no wiesz już. Z kolei wydajność to zupełnie inna sprawa. Wydajność to dysk twardy, magistrala, RAM (i nie wielkość, tylko częstotliwość taktowania), procesor, chipset grafiki, jej RAM i parę innych rzeczy. No więc nowy iMac 27" jest wydajny. Wydajniejszy niż rMBP. ... ... Zadowolony? A "jakość wyświetlanego obrazu", moim zdaniem, też jest lepsza w iMac'u. No bo trudno, żeby była inna, przecież to laptop.

#370 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 stycznia 2013 - 09:24

Właśnie przybył do mnie nowy egzemplarz po wymianie. Czekałem równo 2 tygodnie od złożenia reklamacji w AOS (31.12.2012). Wieczorem sprawdzę wszystko, mam nadzieję że już nie będzie przykrych niespodzianek.

#371 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 12:23

Byłbym bardzo wdzięczny za porównanie obydwu komputerów pod względem wydajności i jakości wyświetlanego obrazu.

:D sprawa jest o tyle trudna do porównania, iż każda matryca w rMBP zdaje się generować obraz trochę innej jakości. O ile LG jeszcze zachowują wspólny standard o tyle Samsungi już nie do końca.

#372 castoreq

castoreq
  • 25 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 stycznia 2013 - 16:18

Oj daj już spokój. Takie wizualne porównania można sobie darować. Na tym Forum pisano już o różnicach pomiędzy retiną a innym displey'em wysokiej rozdzielczości. Wszystko to jest względne. Chcesz wiedzieć? OK. Ja mam nowego iMac'a 27" a retinę ma moja znajoma i mogę sobie porównywać do woli. Tylko takie porównanie... no wiesz już. Z kolei wydajność to zupełnie inna sprawa. Wydajność to dysk twardy, magistrala, RAM (i nie wielkość, tylko częstotliwość taktowania), procesor, chipset grafiki, jej RAM i parę innych rzeczy. No więc nowy iMac 27" jest wydajny. Wydajniejszy niż rMBP. ... ... Zadowolony? A "jakość wyświetlanego obrazu", moim zdaniem, też jest lepsza w iMac'u. No bo trudno, żeby była inna, przecież to laptop.

Wydaje się, że forum jest po to aby wymieniać doświadczenia, a Ty ewidentnie masz problem z każdym postem, który może rozruszać tutaj dyskusję.

#373 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 16:35

Myślę, że ciężko jest to porównywać. Sam jestem grafikiem, w pracy używam imaka 27' (2010) i po prostu nie wyobrażam sobie pracy na monitorze mniejszym niż 24 cale. Mimo, że zastanawiałem się nad retiną (bo ostrość super, kolory też niczego sobie) wielkość monitora ma znaczenie. Wiadomo, że matryce montowane w imakach nie są wybitne ale z tego co widzę w większości przypadków sprawdzają się. Jednak jeżeli ktoś używa komputera nie do grafiki a np programowania, składania filmów itp- ekran w retinie może być lepszym wyjściem, niż jakikolwiek duży monitor o niższej rozdzielczości (który de facto można podpiąć pod MacBooka). Po prostu myślę, że kolorystycznie będą te ekrany podobne, większa różnica będzie zauważalna w porównaniu wielkość ekranu/rozdzielczość

#374 Morientesss

Morientesss
  • 12 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 17:20

Może komuś się przyda. To lista żeczy którà warto sprawdzić po otrzymaniu nowego Imaca. Oczewiście skopiowałem to z innego forum. Sam nie wiem czy to jest przydatne? Mam nadzieje że ktoś màdrzejszy ode mnie się wypowie. Dead pixels? Backlight bleed? Stuck pixels? Scratches on aluminum? Scratches on glass? Yellowing on screen? Uniform color across screen? Level display or crooked? Image Retention? Fan noise? CPU matches order? GPU matches order? RAM matches order? Camera works? Speakers work? Fusion drive matches order? Brand of hard disk?

#375 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 stycznia 2013 - 10:01

A ja trochę zmienię temat żeby wyluzować atmosferę :) Czy Wy też na nowych produktach Apple, szczególnie na Macach na aluminium zauważacie drobne ryski, które prawdopodobnie powstały przy produkcji? Ja dopiero dziś pod światłem dziennym zobaczyłem małą ryskę pod ekranem z prawej strony. To normalne jest? Pamiętam że na MacBooku miałem coś podobnego tylko od spodu i to od razu po wyjęciu z folii. Nie ma opcji abym sam to porysował bo musiałbym chyba kluczem przejechać, jest drobne i widać to tylko pod światło w dzień. Poniżej foto. [ATTACH=CONFIG]13311[/ATTACH]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych