Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#376 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 18:54

Hm .. Coś słyszałem historie o protestujących w ten sposób robotnikach. Pozdrawiam.

#377 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 stycznia 2013 - 20:22

Nie no bez przesady, jakby ktoś chciał przywalić rysę umyślnie to zrobiłby to dosadniej. Nie jest to kwestia która bardzo przeszkadza, bo mówię trzeba patrzeć pod odpowiednim kątem i światłem, tak siedząc na wprost nie widać. Szczerze mówiąc sam bym tego nie zobaczył gdyby nie przypadek. Poza tym ma to jakieś 5-6mm, więc nie jest to coś mega wielkiego i mocno psującego wygląd. Wydaje mi się że podczas produkcji coś takiego może się stać, maszyna albo coś innego. To aluminium jest podatne na zarysowania i wystarczy że podczas montażu czymś zawadzą i już jest ślad. A że puścili dalej, to pewnie dlatego że trzeba się dokładniej przyjrzeć, nie zobaczyli. Ja folię z ekranu zdjąłem dopiero na biurku, więc nie ma opcji abym zrobił to sam. Chciałem się dowiedzieć czy Wy też mieliście takie sytuacje, lub macie w nowych iMakach. Komputera reklamować z powodu takiej pierdoły nie zamierzam :) Ważne że już wszystko jest OK, dysk też działa już bez zarzutu. Jestem ogólnie bardzo zadowolony. Nie działa mi tylko Java na Parallels i szukam rozwiązania problemu.

#378 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 23:41

W swoim nie zauważyłem żadnej skazy, ale... dziś podczas gdy na telewizorze wyświetlany był ekran z iMaca (przez AirPlay) moja kobita zauważyła, że na iMacu biały kolor jest lekko żółty. Faktycznie jak się porówna oba ekrany to w iMacu są trochę cieplejsze kolory. Też tak macie? To samo mam z iPhonami. 4 ma zimniejsze a 4S cieplejsze kolory i to znaczenie. Widać to dopiero przy porównaniu obu urządzeń.

#379 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 stycznia 2013 - 23:54

Prawdę mówiąc, nie szukałem uszkodzeń. Postawiłem włączyłem i już, ale po tym, co napisałeś, Hubson83, postanowiłem dokładnie obejrzeć i nic nie zauważyłem, nawet w okolicach gniazd USB i karty SD, a tam przecież mogły być porysowane, przecież wkładam po omacku. Przy okazji, jakie Windows i które Parallels, Hunson83 ?

#380 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2013 - 23:57

W swoim nie zauważyłem żadnej skazy, ale... dziś podczas gdy na telewizorze wyświetlany był ekran z iMaca (przez AirPlay) moja kobita zauważyła, że na iMacu biały kolor jest lekko żółty. Faktycznie jak się porówna oba ekrany to w iMacu są trochę cieplejsze kolory.
Też tak macie?

U mnie na podstawowym 21.5 calowym brak rys, az obejrzalem z tylu i z przodu.

Ekran w porownaniu z tv samsunga ue46es6100 przez airplay faktycznie troche cieplejszy odcien, czyli lekko zoltawy.

#381 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 stycznia 2013 - 00:09

Ja też niczego nie widziałem, dopiero pod odpowiednim światłem się ujawniło. To nie jest jakaś głęboka rysa, którą nie wiadomo jak widać, lekkie zarysowanie które widać pod kątem i odpowiednim naświetleniu. Radzę oglądać w świetle dziennym.
Mam Parallels 8 i Windows 8 64-Bit, kiedy ładuje się Java wyłącza mi maszynę wirtualną i automatycznie wraca do OSX po czym wywala błąd. Nie wiem o co kaman.

- - - Połączono posty - - -

Zrobiłem foto teraz przy sztucznym świetle i jak widzicie nie ma śladu.

[ATTACH=CONFIG]13317[/ATTACH]

#382 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 20 stycznia 2013 - 00:32

Ja mam Parallels 7 i Windows 8 64 i jest OK

#383 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 stycznia 2013 - 00:56

A którą masz wersję Javy? Tą ostatnią tj. 7.11?

#384 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 stycznia 2013 - 11:02

Chyba znalazłem przyczynę. Problemem jest akceleracja 3D w Parallels. Jak ją wyłączę to Java śmiga bez problemu, ale za to Windows muli. Jak włączę to Windows chodzi szybko a Java wyłącza maszynę wirtualną. Bądź tu mądry...

#385 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 20 stycznia 2013 - 14:57

A którą masz wersję Javy? Tą ostatnią tj. 7.11?

Tak. v7.11

#386 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 20 stycznia 2013 - 20:59

Właśnie dokonałem zakupu 16GB RAMu do mojego iMac'a. Cena, moim zdaniem, przystępna - $89,99 za dwa DIMMy. Łącznie mam 24GB. Wystarczy :)

#387 tomek03

tomek03
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2013 - 20:08

Panie, Panowie, może byście zamieścili kilka zdań o nowym Imac'u w tym wątku, który nota bene ma w nazwie "opinie". Opinii tu raczej brak, natomiast off-top'ów jest cała masa. Chciałbym to to kupić, ale też chciałbym przeczytać jak się te komputery sprawują. A przede wszystkim interesuje mnie nowa matryca w kontekście "beautiful yellow screen"... Ktoś się odważy? :)

#388 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 24 stycznia 2013 - 12:28

Panie, Panowie,
może byście zamieścili kilka zdań o nowym Imac'u w tym wątku, który nota bene ma w nazwie "opinie". Opinii tu raczej brak, natomiast off-top'ów jest cała masa. Chciałbym to to kupić, ale też chciałbym przeczytać jak się te komputery sprawują. A przede wszystkim interesuje mnie nowa matryca w kontekście "beautiful yellow screen"...
Ktoś się odważy? :)

Bardzo popieram.
Jestem ciekaw czy mozna smialo obciazyc takiego imac'a bez obaw o matryce. Wiecie moze czy ktos juz robil takie testy gdzies na swiecie? Jak temperatury wzgledem poprzedniej wersji?

#389 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 13:02

Dziś dostałem swojego 27", postaram się po weekendzie napisać coś sensownego :)

#390 MrJames

MrJames
  • 367 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 stycznia 2013 - 13:11

Ja mam 21,5" bo po 27" nie chce mi się kursora szukać. :P Też coś napiszę wkrótce + fotki w pokarz swojego Maca. :D

#391 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 stycznia 2013 - 13:43

fotki w pokarz swojego Maca. :D

Nie karz tak bo się popsuje.

#392 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 stycznia 2013 - 14:06

Panie, Panowie,
może byście zamieścili kilka zdań o nowym Imac'u w tym wątku, który nota bene ma w nazwie "opinie". Opinii tu raczej brak, natomiast off-top'ów jest cała masa. Chciałbym to to kupić, ale też chciałbym przeczytać jak się te komputery sprawują. A przede wszystkim interesuje mnie nowa matryca w kontekście "beautiful yellow screen"...
Ktoś się odważy? :)

Komputer u mnie lekko ponad 2 tygodnie. Podstawowa wersja 21,5. Temperatury okolo 30-35 stopni w iddle, do 50-55 pod obciazeniem. Wiatrak niezmiennie 1400 rpm.

Efekt wow jak sie patrzy z na imaca z boku, cieniutki, lekki jak na taka wielkosc komputera. Ale komputera uzywamy am face i tutaj wlasciwie bez zmian.

Dysk pomimo ze wolno obrotowy doskonale dawal sobie rade (choc byl krotki dyskomfort po przesiadce z ssd w mbp) ale problem wyeliminowany przez kieszonke 2.5'' do ssd na usb 3.0 smiga jak wewnetrzny.

Co do zoltosci, to tego poprostu nie widac, matryca jest genialna (w porownaniu z mbp 13'' 2010 minimalna ilosc odbic swiatla). Gdyby nie Bartek pewnie w zyciu bym tego nie zauwazyl (zreszta nie oszukujmy sie matryce tv sa zupelnie inne, min duzo wikeszy kontrast i jasnosc). Przy normalnym uzytkowaniu nie zauwazalne (przy max jasnosci biel porownywalna z tv). Swoja droga mbp mial podobne kolory.

#393 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 18:14

@pynieq Zaciekawiłeś mnie tym rozwiązaniem. Mówię o podłączeniu SSD przez USB. Mógłbyś napisać jak się to ma do Fusion Drive? Czy prędkości są takie same jak w dyskach montowanych wewnątrz? Całkiem fajna alternatywa do wydawania 1500zł za FD... Będę wdzięczny za odpowiedź Pozdrawiam.

#394 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 stycznia 2013 - 20:24

Mój doszedł wczoraj. Asystent migracji trwał ponad 24h. Generalnie przesiadłem się z iMaca 27 koniec 2009 w podstawowej wersji (dołożyłem później 8GB RAMu) na aktualnego iMaca 27 w prawie full wersji (nie mam dużego dysku SSD, tylko FD 3T i 16GB RAMu bo zawsze mogę dołożyć) i jest po prostu efekt WOW. Sprzęt wielokrotnie szybszy :) Ekran faktycznie ma zdecydowanie mniej odblasków. Generalnie jest dużo cichszy. Właściwie to w ogóle go nie słyszę, dysk zewnętrzny jest dużo głośniejszy. Zobaczę po odpięciu. Ta cisza aż mnie irytuje :) Na razie za dużo w nim nie robiłem. Wciąż przegrywam i porządkuje dane. Co do zewnętrznych dysków SSD. Też się zastanawiam, gdyż z tego 128GB w FD nie skorzystam do obróbki wideo, ale te zewnętrzne SSD też takie tanie nie są. Jeszcze jak przeliczymy cenę/1TB to najbardziej się opłaca duży dysk który w portfelu mocno odczujemy.

#395 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 stycznia 2013 - 21:45

@pynieq

Zaciekawiłeś mnie tym rozwiązaniem. Mówię o podłączeniu SSD przez USB. Mógłbyś napisać jak się to ma do Fusion Drive? Czy prędkości są takie same jak w dyskach montowanych wewnątrz? Całkiem fajna alternatywa do wydawania 1500zł za FD...

Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam.

Nie mam porownania do FD bo nie mialem okazji testowac. Ja mam SSD Samsunga PM810 (aka 470) 128GB ktory chodzi tylko max 3Gbps tak czy siak wiec do full przepustownosci usb 3.0 jeszcze ma zapas (ale juz np do 830 lepiej bylo by podlaczyc prze thunderbolt). Dysk wyjalem z macbooka pro wiec koszty zamknely sie w kwocie 44PLN brutto za kieszonke 2.5''. Predkosci osiaga identyczne jak byl wlozony do srodka mbp 13'' mid 2010.

#396 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 22:09

Dzięki za odpowiedź. Chyba się na to zdecyduję... Efekt ten sam a wyjdzie taniej:) Pozdrawiam.

#397 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 22:27

Dzięki za odpowiedź.
Chyba się na to zdecyduję... Efekt ten sam a wyjdzie taniej:)

Pozdrawiam.

Tez nad takim rozwiązaniem myślałem, ale zdecydowałem sie na fusion drive. Jak dostanę zamówionego iMaca to postaram sie coś napisać o tej opcji, a może szarpne sie na jakies video-recenzje ;)

Pozdrawiam

#398 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 25 stycznia 2013 - 15:22

Dysk pomimo ze wolno obrotowy doskonale dawal sobie rade (choc byl krotki dyskomfort po przesiadce z ssd w mbp) ale problem wyeliminowany przez kieszonke 2.5'' do ssd na usb 3.0 smiga jak wewnetrzny.

A co myslicie o tym ? czy ten bedzie smigal jako systemowy po thunderbolt Peryferia :: Dyski twarde i pamięci masowe :: Dyski SSD :: LaCie Rugged 120GB SSD USB 3.0 & Thunderbolt - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac

#399 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 14:43

Mój iMac niestety posiada znane i lubiane 'duchy' na matrycy więc wymiana go czeka :)

#400 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:19

Ja też mam problem z nowym już raz wymienianym egzemplarzem. Zaczął się potwornie grzać z tyłu, ale tak że aż można na nim dosłownie kotlety zmażyć. Po 2-3 godzinach "normalnej" biurowej pracy temperatura osiąga ponad 100 stopni i się restartuje. Do tego (pewnie od tego) w niektórych miejscach zaczął żółknąć ekran, szczególnie w rogach matrycy. Jak jeszcze do tego dodam rysę z przodu o której pisałem wcześniej to już totalna załamka. W poniedziałek dzwonię do AOS, nie wiem czy zrobią mi druga wymianę, jak nie to im oddaję i proszę o zwrot kasy. Mam już dość. Od 30 listopada czekam na swój upragniony SPRAWNY komputer. Albo mam pecha, albo Apple mnie nie lubi, bo nie wiem jak to logicznie wyjaśnić. Ktoś wymieniał swój sprzęt więcej niż raz w AOS?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych