Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#1151 blackmx

blackmx
  • 71 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 18:18

Mam pytanko, było to poruszane na forum, ale chciałem się upewnić, i sorki za oftopa. Przy zakupie w AppStore, telefon mogę zwrócić w ciągu 10 dni ? po otwarciu pudełka i używaniu ? W przypadku zakupu u polskiego operatora, takiej opcji nie ma, a jak jest z gwarancją, gdzieś wymieniają na nowego, a gdzie idziej na "refuba" ?( i co to właściwie jest ) Dzięki bardzo za pomoc, pozdro

#1152 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 grudnia 2012 - 18:23

Mam pytanko, było to poruszane na forum, ale chciałem się upewnić, i sorki za oftopa. Przy zakupie w AppStore, telefon mogę zwrócić w ciągu 10 dni ? po otwarciu pudełka i używaniu ? W przypadku zakupu u polskiego operatora, takiej opcji nie ma, a jak jest z gwarancją, gdzieś wymieniają na nowego, a gdzie idziej na "refuba" ?( i co to właściwie jest ) Dzięki bardzo za pomoc, pozdro

Nie wiem czy od tak sobie będziesz mógł zwrócić telefon, którego używałeś, raczej nie.
Zapewne musi być oryginalnie zapakowany i wtedy masz prawo do zwrotu.

Co do refuba, to są to zwroty uszkodzonych telefonów, które są dopieszczane w Apple i wychodzą z powrotem do klientów. Często są to lepszej jakości egzemplarze niż te nowe, więc osobiście bym się nimi w ogóle nie przejmował.

#1153 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 18:30

Mam przed sobą iphone 5 w wersji białej i szczerze mówiąc wrażeń brak. Dokładna kopia iphone 4 (tyle że zawsze posiadałem wersje czarną). Mam nadzieję że telefon będzie wystarczająco szybki (tak jak swego czasu iphone 4) i będzie expresowo reagował na każdą moją komendę bo inaczej nie jest wart wydanej chodź by choćby złotówki. Folii jeszcze nie ściągnąłem. Nie rozumiem też ludzi którzy pisali, że iphone 5 jest lekki ?? Nie wiem co za wersje macie, chyba bez baterii. Mój waży tyle co powinien, doskonale czuć go w dłoni, ale leżąc na biurku z włączonym ekranem, wygląda jak tania chińska plastikowa zabawka...dziwne wrażenie, ale właśnie takie jest. Miałem wcześniej wersje czarną, ale szybko sprzedałem ze względu na ostre niedoróbki i jakość. Radzę przed zakupem udać się do salonu, wziąć na spokojnie telefon do ręki i zastanowić się dobrze, czy na prawdę potrzebujmy przepłacać, czy nie lepiej kupić sprawdzonego 4s , różnice poczujemy tylko w kieszeni, będzie pełniejsza :)

Nie wiem co ty kupiłes, ale skoro nie czujesz różnicy w wadze pomiędzy 4 a 5, używasz telefonu nie zdejmujac folii?, a leżąc na biurku wyglada jak tania chińska zabawka, to na bank nie jest to iPhone 5...

#1154 DD7

DD7
  • 101 postów
  • SkądPL

Napisano 31 grudnia 2012 - 18:54

Nie wiem czy od tak sobie będziesz mógł zwrócić telefon, którego używałeś, raczej nie.
Zapewne musi być oryginalnie zapakowany i wtedy masz prawo do zwrotu.

Co do refuba, to są to zwroty uszkodzonych telefonów, które są dopieszczane w Apple i wychodzą z powrotem do klientów. Często są to lepszej jakości egzemplarze niż te nowe, więc osobiście bym się nimi w ogóle nie przejmował.

Bullshit - telefony zakupione w AOS można oddać w przeciągu 14 dni, nawet jeśli były używane.

#1155 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:00

Bullshit - telefony zakupione w AOS można oddać w przeciągu 14 dni, nawet jeśli były używane.

Jeśli tak bez podania przyczyny, to tylko świadczy o genialności firmy Apple i pogratulować podejścia do klientów.

Pewnie są pewni, że jak ktoś już kupi, to nie będzie chciał oddawać :)

#1156 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:04

Potwierdzam - możesz zwrócić używany sprzęt w ciągu 14 dni od otrzymania przesyłki.

#1157 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:28

Jeśli tak bez podania przyczyny, to tylko świadczy o genialności firmy Apple i pogratulować podejścia do klientów.

Pewnie są pewni, że jak ktoś już kupi, to nie będzie chciał oddawać :)

Akurat tutaj można pochwalić apple. Znam nawet osobę, która "wypożyczyła" w ten sposób od apple ipada mini w celu zrobienia recenzji:D Następnie oddała po tygodniu. Oczywiście cała "kaucja" wzięta pod "zastaw" została zwrócona:d

#1158 Croopek

Croopek
  • 19 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 23:43

Panowie, jaką możecie polecić folię na przód? Oczywiście w jakiejś rozsądnej cenie, nie proszę o folię po 80zł. Zawiodłem się troszkę bo kupiłem case no i telefon noszę normalnie w kieszeni a na wyświetlaczu pojawiły się jednak drobne ryski... :(

#1159 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2013 - 08:39

Nie wiem co ty kupiłes, ale skoro nie czujesz różnicy w wadze pomiędzy 4 a 5, używasz telefonu nie zdejmujac folii?, a leżąc na biurku wyglada jak tania chińska zabawka, to na bank nie jest to iPhone 5...

Faktycznie dziwne, jeżeli ktoś pisze o 5ce jako dokładnej kopii 4ki. Chyba kolega jednak 5ki nie widział i ktoś go oszukał.

#1160 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 stycznia 2013 - 08:56

Faktycznie dziwne, jeżeli ktoś pisze o 5ce jako dokładnej kopii 4ki. Chyba kolega jednak 5ki nie widział i ktoś go oszukał.

Może i widział, ale na zdjęciach, zresztą jak większość wypowiadających się.

#1161 bimbambi

bimbambi
  • 24 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 10:25

oszaleję z tym telefonem. tym razem przestał dzwonić. tzn, wybieram numer, na ekranie jest normalnie tak, jakbym dzwoniła - czyli wyświetla się połączenie, ale w słuchawce nie słychać tonu połączenia, więc w efekcie połączenie nie jest nawiązywane. co mam zrobić? właśnie aktualizuję do 6.0.2, może to ckoliwiek pomoże, nawet kosztem baterii (już się nauczyłam chodzić wszędzie z kablem). jak ktoś potrafi pomóc, będę wdzięczna. UPDATE: dobra, telefon wykonuje połączenia (tzn dzwoniłam i tak wisiałam na słuchawce oczekując sygnału no i czekam czekam no i nagle telefon odbiera osoba do której dzwoniłam. czyli telefon dzwoni, ale ja nie słyszę sygnału w słuchawce. WTF??

#1162 kuba12331

kuba12331
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 stycznia 2013 - 11:42

Z tym oczekiwaniem na odebranie i braku sygnału to miałem już na 2 poprzednich telefonach, ale nie było to aż tak uciążliwe. Tutaj nawet tego nie zauważam, gdyż występuje to rzadziej? Trudno powiedzieć czym to jest spowodowane, może sieć? Ja mam w Plusie, a Ty?

#1163 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 stycznia 2013 - 11:43

dobra, telefon wykonuje połączenia (tzn dzwoniłam i tak wisiałam na słuchawce oczekując sygnału no i czekam czekam no i nagle telefon odbiera osoba do której dzwoniłam. czyli telefon dzwoni, ale ja nie słyszę sygnału w słuchawce. WTF??

Miałem tak raz/dwa razy. Na ekranie pokazuje, że dzwoni, w głośniku żadnego dźwięku a później dowiedziałem się, że przez te kilka sekund mnie było słychać

#1164 bimbambi

bimbambi
  • 24 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 12:48

zrobiłam update do 6.0.2 i działa. dostanę szału z tym telefonem przysięgam

#1165 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 stycznia 2013 - 12:52

oszaleję z tym telefonem.
tym razem przestał dzwonić.
tzn, wybieram numer, na ekranie jest normalnie tak, jakbym dzwoniła - czyli wyświetla się połączenie, ale w słuchawce nie słychać tonu połączenia, więc w efekcie połączenie nie jest nawiązywane.

Też tak miałem, ale głównie na 4s, na iP5 ten problem nie występuje.
Mój problem załatwiałem ponownym uruchomieniem telefonu i na jakiś czas miałem spokój.

#1166 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 02 stycznia 2013 - 13:14

zrobiłam update do 6.0.2 i działa.
dostanę szału z tym telefonem przysięgam

Zawsze możesz sprzedac i kupic 4s ;).

#1167 Albertinho7

Albertinho7
  • 202 postów
  • SkądIstebna

Napisano 02 stycznia 2013 - 14:58

oszaleję z tym telefonem.
tym razem przestał dzwonić.
tzn, wybieram numer, na ekranie jest normalnie tak, jakbym dzwoniła - czyli wyświetla się połączenie, ale w słuchawce nie słychać tonu połączenia, więc w efekcie połączenie nie jest nawiązywane.
co mam zrobić?
właśnie aktualizuję do 6.0.2, może to ckoliwiek pomoże, nawet kosztem baterii (już się nauczyłam chodzić wszędzie z kablem).
jak ktoś potrafi pomóc, będę wdzięczna.

ja tak samo mam raz na kiedy na iP 3GS ale jakoś się tym nie przejmuję czekam na chwile i gitara:)

#1168 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 stycznia 2013 - 16:25

Witam jestem przed kupnem ip5 ale chciałem was zapytać uzykowników czy naprawdę ten tel się wygina i ta obudowa nie jest stabilna czy to tylko bajka?

#1169 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 16:29

No bo w porównaniu do 4/4s jest lekki. Nie wiem co za wersje masz ale mój telefon za nic nie kojarzy mi sie z chińską zabawką, może faktycznie wersja biała ja w pewnym stopniu przypomina, więc zdecydowałem sie na black&slate. Ja jestem zadowolonych użytkownikiem.

Może to kwestia tego, że jeszcze do wczoraj były folie na telefonie, bo zastanawiałem się czy jednak nie sprzedać iphonea dalej. Dzisiaj folie ściągnięte i ip wygląda jak droga chińska zabawka :D

No nie jest tak że nie czuje.... ale nie odczuwam tak ogromnej różnicy jak to inni pisali, że telefon lekki jak piórko, że trzeba czasu żeby się do tej lekkości przyzwyczaić. Choć faktycznie, w porównaniu do galaxy note to jest lekki. A co do folii, tak włączyłem ip i używałem go z folią (przynajmniej z folią leżał na biurku) bo zastanawiałem się nad jego odsprzedażą. No i jakby nie było, jest to chińska droga zabawka spełniająca funkcję nie tylko telefonu.

Przyłóż jeden do drugiego a sam się przekonasz...centymetr w tą czy w tą nie robi mi różnicy :), i nigdzie nie napisałem że jest to dokładna kopia... ona jest niedokładna, troszkę większa i delikatnie cieńsza :)

Może i widział, ale na zdjęciach, zresztą jak większość wypowiadających się.

Na zdjęciach też widziałem. Czarnej wersji nawet nie wyciągnąłem z pudełka tylko od razu sprzedałem (wolałem nie ryzykować, a chyba by mnie krew zalała gdybym musiał wymieniać ten telefon , a nie chciałem zostać frajerem twierdzącym że odpryski są ok, ze można się do nich przyzwyczaić , że ten typ tak ma) , więc tu masz rację. Białą natomiast otworzyłem i widziałem nie tylko na zdjęciach

#1170 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 16:39

Przyłóż jeden do drugiego a sam się przekonasz...centymetr w tą czy w tą nie robi mi różnicy :), i nigdzie nie napisałem że jest to dokładna kopia... ona jest niedokładna, troszkę większa i delikatnie cieńsza :)

Dla mnie różnica jest kolosalna. Wracając do starego iPhone 4 wydaje mi się on kwadratowy :confused:
To jak przesiadka z najnowszego telewizora panoramicznego na stary "kwadraciak" sprzed 15 lat. Może inni tego tak nie postrzegają, ale dla mnie to tak wygląda.

#1171 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 16:49

To jak przesiadka z najnowszego telewizora panoramicznego na stary "kwadraciak" sprzed 15 lat.

Ja mam też takie jazdy jak się porządnie nachlam. Sądzę że możesz mieć teraz podobnie.

#1172 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 17:09

Ja mam też takie jazdy jak się porządnie nachlam. Sądzę że możesz mieć teraz podobnie.

Hahhaha :D

Ale tak na serio, różnica rzecz jasna jest, ale nie o 15 lat ;)

#1173 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 17:19

Hahhaha :D

Ale tak na serio, różnica rzecz jasna jest, ale nie o 15 lat ;)

Może trochę przesadzilem, ale chodziło mi o to, że różnica jest naprawdę duża (kształty ekranu innych telefonów, a zwłaszcza iphone'ów wydają mi się teraz zbliżone do kwadratu), a porównanie telewizorów wydaje się mi najwierniejszych oddaniem rzeczywistości.

#1174 lukasz0286

lukasz0286
  • 5 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 20:24

Witam, Wiece może co to za typ szkła montowany jest na przednim panelu iphona5 ? Wiem ze z tyłu ten na soczewce kamerki (kształt koła) jest to szkło szafirowe - mam takie na zegarku i naprawdę użytkuje go w ciężkich warunkach a nie posiada nawet mikro rys. Ale jakie szkło jest z przodu? Czy zmienili typ szkła? Różni sie od tego z wersji poprzedniej ? Powiem szczerze ze nie wiem czy montować folie. Jak montować to jaką ??

#1175 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2013 - 20:33

Już nie propsuj tak tej czarnej, wiemy że Ci się podoba :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych