Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#876 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2012 - 20:27

Tylko weź wywalcz takiego nowego w pudełku...

Ja wywalczyłem :)

#877 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 20:29

Tylko weź wywalcz takiego nowego w pudełku...

Prawa konsumenta :D

#878 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2012 - 20:34

Ja wywalczyłem :)

Pochwalisz się w jaki sposób, chyba że jesteś prawnikiem. Wtedy co innego.

#879 anko21

anko21
  • 142 postów
  • SkądPłock,PL

Napisano 24 listopada 2012 - 21:11

A mineralna do regenersis, potem regnersis do mineraknej a mineralna do salonu:P

Nie bylo mojego telefonu w Regenersis,sprawdzalem po imei i dzwonilem

#880 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2012 - 21:51

Pochwalisz się w jaki sposób, chyba że jesteś prawnikiem. Wtedy co innego.

Poszedłem do Apple Store w UK, poprosiłem kierownika, powiedziałem, że interesuję mnie tylko nowy telefon a nie jakiś z pudełka i mam do tego prawo...Pan powiedział, że nie ma sprawy i ta-dam!

#881 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 10:47

Poszedłem do Apple Store w UK, poprosiłem kierownika, powiedziałem, że interesuję mnie tylko nowy telefon a nie jakiś z pudełka i mam do tego prawo...Pan powiedział, że nie ma sprawy i ta-dam!

W UK to inne warunki zupełnie, u nas by się wykłócali pewnie :D

#882 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2012 - 16:50

Jeśli się nie myle to na nowego dadzą rok gwarancji a na refurba 3 miechy.

Mylisz sie. 3 miechy jak do konca normalnej starej gwarancji masz mniej niz 3. Tak to leci Ci ta stara. Podmieniaja Ci przy wymianie w systemie SN i po problemie.

#883 Waski14

Waski14
  • 33 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 13:30

Ja dzisiaj również odebrałem swojego iPhona od kuriera, kolor biały. Co do samego telefonu to nie będę się wypowiadał bo już chyba wszystko było na ten temat napisane, wypowiem się za to na temat słynnych niedoróbek produkcyjnych o których wszyscy tyle piszą. Zanim jednak przejdę do sedna dodam że miałem wcześniej do czynienia z moim ip 3g 4s oraz 4 brata i żaden z nich nie był idealny (3g prześwity w uszczelce wokół wyświetlacza i nadlew na plastiku w postaci jak by ziarenka piasku, źle spasowana plastikowa ramka wokół wyświetlacza w 4s, oraz przycisk przyciszania w 4 brata z bardzo słabym skokiem) tak że jak widać iphony nigdy nie były idealne i zapewne nie będą, mnie osobiście żadna z tych wad nie wydawała się na tyle poważna by dyskwalifikowała ten sprzęt i dla przeciętnego usera była niewidoczna. Iphone 5 również nie jest wyjątkiem, po wyjęciu z pudełka od razu zauważyłem że w tylnej szklanej wstawce miedzy ramką a szkłem u góry wystaje coś w rodzaju foli ochronnej lub kleju, pewnie jakiś chińczyk w stresie zapomniał jej zerwać i została w szczelinie :P. Folie wyskrobałem wykałaczką i po bólu :) aczkolwiek ktoś mógł by się czepiać że tak nie powinno być i zapewne miał by rację ;]. Co da samego telefonu to od razu przypadł mi do gustu jego design i śmiało mogę stwierdzić że jest to chyba najfajniejszy (najciekawszy) iphone pod względem designu jaki miałem, nawet w porównaniu z 3g do którego mam duży sentyment i który bardzo mi się podobał. Ciekawe jest to że Apple podaje iż tylne szklane wstawki są dopasowywane na podstawie zdjęć z 725 różnych wariantów, a mimo to według mnie spasowanie tych elementów wcale nie jest perfekcyjne i mogło by być lepsze, choć od razu dodaje iż nie jest ono gorsze niż w innych iphonach, tyle że w poprzedniku cały tył był ze szkła :P. Aha i jeszcze jedno co wpadło mi w oko to to iż nowy dock connector ma kształt owalny ale już sama wtyczka lightning z przekroju jest raczej elipsą co sprawia iż po podłączeniu po bokach zostają szczeliny, widać żaden geniusz w Apple nie wpadł na to żeby wtyczke zrobić w tym samym kształcie co docka, tak jak to było w 4 i 4s :D. To tyle z takich ciekawostek o których raczej wcześniej nie było:)

- - - Połączono posty - - -

Mam jeszcze jedno pytanie do was, czy u was też nie ma wybitego numeru seryjnego urządzenia na tacce sim tak jak to było w poprzednich iphonach? A jeśli tak to jak teraz rozpatrują gwarancję, skoro spisanie nr z tacki sim to było zawsze ich pierwsze działanie, czy może teraz ten nr jest ukryty gdzie indziej?

#884 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 14:17

[...]pewnie jakiś chińczyk w stresie zapomniał jej zerwać i została w szczelinie :P.

Ta genialna myśl nie była konieczna...

#885 Waski14

Waski14
  • 33 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 16:02

Tak, masz rację ale jakoś sobie nie mogłem darować :P, dalej zastanawia mnie jednak fakt braku nr seryjnego na tacce sim, czy ktos mógł by to potwierdzić ze swoim modelem telefonu :)?

#886 Dalvikir

Dalvikir
  • 168 postów
  • SkądPL

Napisano 26 listopada 2012 - 17:11

Tak, masz rację ale jakoś sobie nie mogłem darować :P, dalej zastanawia mnie jednak fakt braku nr seryjnego na tacce sim, czy ktos mógł by to potwierdzić ze swoim modelem telefonu :)?

Tez nie mialem nr seryjnego w moim iP5 a mialem ich 3

#887 6600

6600
  • 39 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 listopada 2012 - 09:36

Witam. Telefon jest wiadomo jaki, ale oczywiście mam kilka problemów. - home button czasami się zacina i trzeba celować w dolny obszar przycisku żeby na bank to działało - odpryski... akurat to jest dla mnie mały problem, ale jednak te odpryski są -i najgorsza dla mnie opcja czyli niebieska/fioletowa poświata w zdjęciach robionych np. w ciemnym pokoju z lampą błyskową (wygląda tak jakbym zrobił zdjęcie w max zadymionym pokoju) po kilkunastu godzinach na razie tylko tyle :) I mam pytanie.... chyba przysługuje mi gwarancja na te usterki czy może dla Apple to jest już norma?? Mój tel. to Ip5 32gb black z Orange. Polecacie oddać na gwarancję? Miał ktoś podobny przypadek?

#888 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 listopada 2012 - 10:24

Nie ma juz numeru seryjnego na tacce sim

#889 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 14:56

Panowie czy to normalne,ze w piątce jest ciszej pod względem dzwonka SMS/maila niż w 4S? Dźwięk połączenia jest na podobnym poziomie co 4S.

#890 Gemini

Gemini
  • 96 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 listopada 2012 - 15:43

Witam. Telefon jest wiadomo jaki, ale oczywiście mam kilka problemów.

- home button czasami się zacina i trzeba celować w dolny obszar przycisku żeby na bank to działało
- odpryski... akurat to jest dla mnie mały problem, ale jednak te odpryski są
-i najgorsza dla mnie opcja czyli niebieska/fioletowa poświata w zdjęciach robionych np. w ciemnym pokoju z lampą błyskową (wygląda tak jakbym zrobił zdjęcie w max zadymionym pokoju)

po kilkunastu godzinach na razie tylko tyle :)

I mam pytanie.... chyba przysługuje mi gwarancja na te usterki czy może dla Apple to jest już norma??

Mój tel. to Ip5 32gb black z Orange.
Polecacie oddać na gwarancję? Miał ktoś podobny przypadek?

Było już setki razy wałkowane, że możesz wymieniać na jakiej chcesz podstawie w okreslonym czasie.

EDIT:
Wkrótce i ja podzielę się opinią :D Wczoraj zamówiłem, termin dostawy był na 13 grudnia, a dziś niespodzianka! Wysyłka w tydzień i ma przyjść 7 :)!

#891 kilde

kilde
  • 2 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 23:41

Po czterech tygodniach oczekiwania w końcu dotarł do mnie z AO Iphone 5 czarna wersja.Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami i ogólnym wrażeniem jeśli chodzi o ten telefon. Iphona używam od wersji 3g, potem była 4, 4s teraz 5. Przejdę do sedna: za nic nie mogę zrozumieć narzekań niektórych użytkowników-że kształt podobny do 4, że za lekki, że tylko ewolucja,że wygląda jak plastykowy z bazaru, że za długi , że to , że tamto... Dla mnie telefon genialny.Świetnie zaprojektowany, niewiele elektroniki użytkowej daje tyle przyjemności korzystania z niej tylko z racji designu co I5.Powielę kilka opinii, które pojawiły się wcześniej-waga jest idealnie dobrana do wielkości telefonu, po kilku minutach korzystania wzięty do ręki Iphone 4s wydaje się być modelem przestarzałym, za ciężki, za gruby, co innego Iphone 5, niesamowicie cienki.Tak jak ktoś wcześniej napisał : Monolit.Słuchawki na pewno lepsze niż poprzednie, niesamowicie małe złącze lightning, piekielnie szybki, niczego więcej nie trzeba. Jeżeli ktoś z Was zastanawia się nad kolorem (sam toczyłem ze sobą boje-raz brałem białego raz czarnego) brać Czarnego, piep....ć to że może się zarysować. Biały jest elegancki nie powiem ale Czarny to klasa sama w sobie. Lepiej jeździć porysowanym,używanym ,czarnym Porsche niż nową toyotą. Jednym słowem: Brać.

#892 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 28 listopada 2012 - 23:54

W końcu i ja mam swojego iPhone'a 5 ;-) 32GB czarny z T-mobile. Kupiłem na allegro, ale jako nowy - zafoliowany. Użytkownikiem iPhone jestem od modelu 3G i po kolei zmieniałem za każdym razem jak wychodził nowy model. Nigdy tego nie żałowałem i teraz również. Wiem, że wiele osób mówi, że skok szybkości odczuwamy wyraźnie co 2 modele, ale ja tam wole zawsze najnowszy i zawsze jest lepiej, szybciej.... Design super i to głównie przesądziło o wymianie, system śmiga aż miło. Pierwsze wrażenia to słuchawki, jak na takie z pudełka apple grają naprawdę świetnie! Aż trudno uwierzyć, że to te same słuchawki tylko inna konstrukcja... Lepsza wibracja to na pewno. Ekran bardzo na plus. Bawiłem się wcześniej 5tką w Apple Store i aż tak tego nie odczułem, ale po godzinie z nim w domu na prawdę widać różnicę i nie chodzi tylko o dodatkowy rządek ikon. Mój egzemplarz nie ma żadnych skaz, odprysków itp., w sumie nigdy jeszcze mi się to nie zdarzyło w żadnym poprzednim sprzęcie apple (a kupowałem już 4kę po premierze, gdzie większości świrował zasięg a mi nie, czy choćby miałem dwa iPady 3 i żaden z nich nie miał 'zasikanego' ekranu). Jak dla mnie jedyna 'wada' to że na 4/4s nakleiłem folię na tył i praktycznie nikt nie wiedział, że ona tam jest, a tył był idealnie zabezpieczony. Tutaj już nie tak łatwo, bo na łączeniach będzie ją widać. Póki co zakupiłem etui: ETUI SGP SPIGEN GRIP do iPhone 5 Folia FV (2758435233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i bardzo polecam. Nie jest tanie, ale dobrze wykonane, prawdziwa skóra i piękny prosty design. Samo etui na prawdę świetne, choć nie wiem czy osobiście przekonam się na dłuższą metę do używania go, bo od 2lat zawsze chodziłem z iPhonem tylko w foliach... Podsumowując 5tkę polecam każdemu, nawet jeśli to przesiadka tylko (aż) z 4S ;-)

No jeszcze mały minusik na koniec za brak w ofercie apple docka do iPhone, od dwóch lat towarzyszył mi nieprzerwanie, a teraz klops... Nigdy nie lubiłem zamienników, a teraz będę musiał poszukać...

PS: Nie chce ktoś kupić 4S w idealnym stanie? :D

#893 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 19:18

A jak u was z zasiegiem? U mnie w centrum Krakowa na 3G w Play przewaznie mam 3-4 kreski. Pelny 5-kreskowy zasieg pokazuje sie dosc rzadko...

#894 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 19:25

A jak u was z zasiegiem? U mnie w centrum Krakowa na 3G w Play przewaznie mam 3-4 kreski. Pelny 5-kreskowy zasieg pokazuje sie dosc rzadko...

U mnie podobnie/identycznie jak w 4s

#895 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 19:26

U mnie podobnie/identycznie jak w 4s

To znaczy?
Krotko uzywalem 4S w PL i nie za bardzo mam porownanie.

#896 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 listopada 2012 - 21:29

Ja po 24 godzinach z iPhonem 5 stwierdzam, że zasięg jest około jedną 'kreskę' mniejszy niż to było w 4S. Jednak zawsze jest. Nie wiem czy to złudzenie czy nie, ale takie odniosłem wrażenie, że jest minimalnie gorzej.

- - - Połączono posty - - -

Za to już widzę, że bateria jest dużo dużo lepsza ;-)

#897 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 21:36

U mnie zasięg identyczny w porównaniu do 4 :)

#898 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 21:39

...Za to już widzę, że bateria jest dużo dużo lepsza ;-)

Mówisz to serio? Czy to tylko taki żart?

#899 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 listopada 2012 - 21:44

Mówię jak najbardziej serio. Wczoraj wieczorem naładowałem około 22 i do teraz mam jeszcze 40%. Natomiast w 4ce i 4S zazwyczaj gdy o 7-8 rano odłączyłem od ładowarki to już w granicach 19-20 był załatwiony na 0%... :/

#900 anko21

anko21
  • 142 postów
  • SkądPłock,PL

Napisano 29 listopada 2012 - 22:57

Również potwierdzam że bateria jest lepsza niż w moim starym 4s :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych