Siema!
Jestem od dwóch lat użytkownikiem dwóch modeli htc i korci mnie strasznie wzięcie iP5 na przedłużenie umowy. Jestem nowy na tym forum i oczywiście włosy stają dęba jak czytam o tych wszystkich przypadłościach, ale zastanawiam się, jak mocne wyciągać z tego wnioski. Wiadomo jaki jest internet: o zajście w ciąże pytają ci, co uprawiają seks bez gumki, a na o zdrowiu piszą generalnie chorzy... Oczywiście uważam, że każdy defekt w telefonie za 3k od firmy, która ma jedną premierę na dwa lata jest pożałowania godny, ale chciałbym aby doświadczeni userzy i członkowie społeczości powiedzieli, czy ta "piątka" to rzeczywiście jakiś niewypał czy przy okazji poprzednich premier net tak samo huczał od narzekań? Pytam o skalę...
Osobiście miałem w łapach kilka 'piątek' w warszawskich salonach (Złote, Arkadia, Galeria Mokotów, Plus na Chmielnej, salony na pl. konsty) i każdy czarny model rzeczywiście miał istotne odpryski... Ale żaden oprócz iSpota w złotych nie miał ich na tyle (zważywszy na to, przez ile rąk przeszły), żeby przestać być ładnym, dobrze wykonanym kawałkiem elektroniki.
Podsumowując, będę wdzięczny o jakieś podsumowanie przez doświadczonego Applefana
Szczególnie chodzi mi o usterki poza odpryskami na obudowie...
No więc będe się starać krótko i na temat, iPhone 5 to piękne urządzenie, wykonane bardzo szczegółowo z dużym smakiem i osobiście uważam go za najładniejszy smartfon na rynku (tuż obok iPhone 4/4S)
ALE:
- jest mniej wytrzymałą konstrukcją niż 4/4S ze względu na rodzaj użytych materiałów bo nie okłamujmy się aluminium jest metalem dużo miększym od stali i tym samym łatwiej o wgniecenia czy zadrapania (nie wspomne już o czarnym egzemplarzu który się rysuje od samego patrzenia)
- wiele ludzi mówiło że ekran działa lepiej niż w 4/4S bo jest wykonany w technologii incell a ja osobiście widziałem kilka testów i czytałem kilka opinii że jest mniej responsywny na dotyk, ja osobiście nie zauważyłem tego problemu poza jednym
Apple iPhone 5 scrolling glitch demo - YouTube i to naprawdę może przeszkodzić w grach w których trzyba szybko machać paluchami:)
- bardzo dużo osób skarży się na trwałość przycisków Home Button oraz Sleep/Wake Button, ja osobiście doświadczyłem problemy z tym drugim gdzie trzeba było mocno naciskać aby zablokować telefon, z tego co słyszałem od kumpla który pracuje w jednym z Apple Store w UK problem ten raportuje duża liczba klientów
- zażółcone ekrany w zasadzie występowały już w poprzednich modelach ale też doskwierają ludziom, sam miałem jeden egzemplarz i bardzo mi się to nie podoba jest to poprostu zła kalibracja przy produkcji a nie jakiś wysychający klej pod taflą szkła
Mam wrażenie że narzekań i reklamacji iPhone'a 5 jest znacznie więcej niż przy modelach iPhone'a 4/4S, ja osobiście sam wymieniałem telefon 3 razy i było to bardzo nie miłe bo za taką cenę w zasadzie nie powinno być problemów na taką skalę a przypomne ze z mojego otoczenia jak i na tym forum jest duża liczba osób które wymianiały telefon po kilka razy. PROBLEM WIĘC NAPEWNO ISTNIEJE.
Na koniec dodam że jest to piękny kawałek elektroniki ale Apple musi trochę przycisnąć pasa w departamencie jakości bo za dużo bubli wypuścili przy tej premierze, nie jestem użytkownikiem tylko tego forum i są ogromne ilości niezadowolonych klientów, nawet na oficjalnej stronie
Apple
Czy warto kupować? TAK WARTO, wadliwy model zawsze wymienisz a w momencie gdy dostaniesz idealną sztukę będziesz zakochany!
Jeśli natomiast chcesz spróbować równie mocnego lecz na chwilę obecną tańszego modelu który napewno będzie wspierany przez apple przez kilka lat to proponuje iPhone'a 4S, osobiście go posiadam gdyż zrezygnowałem z iP5 i uważam ten model za BARDZIEJ TRWAŁĄ KONSTRUKCJĘ I RÓWNIE SZYBKĄ W DZIAŁANIU, 4S NIE MA SIĘ CZEGO WSTYDZIĆ.