Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1451 odpowiedzi w tym temacie

#1 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 22 września 2012 - 20:04

Pewnie jak wielu z Was, również i ja noszę się z zamiarem zakupu iPhone'a 5. Jednak po moich doświadczeniach z iPadem 3 (pięć wymian, brak pełnej satysfakcji, wszystko opisane w wątku http://myapple.pl/ip...-store-102.html) zakup w dniu premiery zdecydowanie odpada... I okazuje się, że chyba słusznie, bo proszę:
1. Zasik:
iPhone 5 Users Reporting Yellow Tint On Their Displays [PHOTOS] | Redmond Pie
oraz
2. Bąblowanie:
iPhone 5 Screen Issue - YouTube
Czy ktoś z Was ma już iP5 (np. z Drezna)? Czy wszystko z ekranem jest OK?

#2 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 22 września 2012 - 20:21

Witam,

@tmb,

Narazie nie ma co panikowac, lecz mozna sie takze spodziewac, iz niektorzy z was beda mieli podobne "problemiki"
jak userzy np. z Niemiec.

Minimalne skazy dotycza przede wszystkim obudowy - modele czarne.
Na 200 ankietowanych okolo 75 userow ma skazy na obudowie.

Dołączona grafika

Co do twego pytania "zakup z Drezna w dniu premiery"

Moj kolega, ktory kupil iPhone'a5 64Gb- czarny powiedzial;

"spodziewm sie w przypadku uzywania bumpera, ze beda slady".

Na pierwszy rzut oka tyl iphone'a5 przypomina gorna obudowe AppleTv:)

Pozdrawiam

GAMA007

#3 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 22 września 2012 - 20:27

Witam,

@tmb,

Narazie nie ma co panikowac, lecz mozna sie takze spodziewac, iz niektorzy z was beda mieli podobne "problemiki"
jak userzy np. z Niemiec.

To rzeczywiście "problemik", natomiast to, co przeszedłem z iPadem 3, problemikiem już nie było, bo wpatrywanie się w różowo lub żółto zaplamiony ekran z deadpikselami i prześwitem w uszczelkach nie należało do przyjemności. Tymczasem doniesienia ze świata sugerują, że również w iPhonie nie jest zbyt wesoło z jakością matrycy... i to już jest problem w sprzęcie podchodzącym cenowo pod 4k.

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 września 2012 - 20:28

Ja z doświadczenia wiem ze nie warto kupować w czasie premiery, zawsze miałem problemy z takimi "zabawkami".

#5 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 września 2012 - 20:32

Ja z doświadczenia wiem ze nie warto kupować w czasie premiery, zawsze miałem problemy z takimi "zabawkami".

To miałeś po prostu pecha. Ja i inni z mojego otoczenia zawsze kupujemy w czasie premiery i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów.
Wytłumaczcie mi co za różnica czy kupisz w czasie premiery czy 5 miesięcy później? Przecież chyba Apple nie robi na początku bubli by później zrobić lepsze jakościowo wersje?

#6 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 22 września 2012 - 20:35

Bubli nie robi, ale jak każdy producent - stopniowo eliminuje ewentualne problemy, niedopatrzenia na taśmie produkcyjnej... mało który producent przyznaje się, że w ogóle jakieś występują, ale zwykle są i zwykle z czasem się eliminuje "choroby wieku dziecięcego"

#7 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 września 2012 - 20:38

Bubli nie robi, ale jak każdy producent - stopniowo eliminuje ewentualne problemy, niedopatrzenia na taśmie produkcyjnej... mało który producent przyznaje się, że w ogóle jakieś występują, ale zwykle są i zwykle z czasem się eliminuje "choroby wieku dziecięcego"

Dokładnie.

#8 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 września 2012 - 20:40

Dzięki za wyjaśnienie. Możliwe, że tak to wygląda. Widać, że mam na prawdę szczęście. Oby w przypadku iP5 było podobnie.

#9 djksyy

djksyy
  • 272 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 22 września 2012 - 20:40

Mam bialego z premiery z Drezna. Zadnych wad nie widze i do ekranu uwag tez nie mam.

#10 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 września 2012 - 21:03

W moim przypadku na rok 2011/12 wyglądało to tak; iPhone 4S, kupiony zaraz po premierze. Wibracja charczała, kurz pod szybką, słaba bateria. -iPad 3, kupiony zaraz po premierze. Plamy na ekranie -MBPr, kupiony podczas premiery w USA. Dwa martwe piksele O ile w przypadku MBP dostałem nową matrycę i wszystko OK to z ''zabawkami'' na iOS jest gorzej. Dostałem refuby, potem nikt nie chce tego kupić... iPhone-y miałem jeszcze 3 kupione w 2012, żaden nie miał wad. podobnie z iPadem.

#11 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 22 września 2012 - 21:11

To ile czekasz?

#12 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 września 2012 - 21:14

W moim przypadku na rok 2011/12 wyglądało to tak;
iPhone 4S, kupiony zaraz po premierze. Wibracja charczała, kurz pod szybką, słaba bateria.
-iPad 3, kupiony zaraz po premierze. Plamy na ekranie
-MBPr, kupiony podczas premiery w USA. Dwa martwe piksele

O ile w przypadku MBP dostałem nową matrycę i wszystko OK to z ''zabawkami'' na iOS jest gorzej. Dostałem refuby, potem nikt nie chce tego kupić...

iPhone-y miałem jeszcze 3 kupione w 2012, żaden nie miał wad. podobnie z iPadem.

No z takimi przeżyciami, to nie dziwię się, że można się na Apple wkurzyć.
Ja stosunkowo jestem jeszcze młodym użytkownikiem tej firmy, bo dopiero od 2008r. Jednak "odpukać", nigdy problemów większych nie miałem.

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 22 września 2012 - 21:20

Wszystkie iPhone i iPady kupione w dniu premiery, żadnych problemów.

#14 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 22 września 2012 - 21:41

-iPad 3, kupiony zaraz po premierze. Plamy na ekranie

iPadów 3 odesłałem 8 czy 9 (wady ekranu, uszczelki) i w rezultacie nie mam tabletu. MBPr na początku wymieniłem 2 z uwagi na hot pixele. Iphone 4 i 4s kupiony w ASO nie miały wad. Ciekawe jak będzie teraz.

---------- Wpis dodano o 22:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:23 ----------

Jeszcze kolejny ujawniony problem

iPhone 5 Rattle Problem (something loose inside) - YouTube

#15 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 września 2012 - 21:50

Widać minęła doba a problemów przybywa. Odczuwam spadek jakości produktów Apple...:(

O ile materiały czasem były gorsze to awaryjność znacznie mniejsza.

Patrząc na pudełka widzę że Apple bez Jobsa zmienia się. Nie jest to już malutkie, maksymalnie zminimalizowane pudełeczko tylko duże pudło.

Jestem przywiązany do takich detali i bardziej podobało mi się te z 4S bądź 4.

Zapewne także kupię nowego iPhone'a, ba kupię go na 100%. Ale najwcześniej pod koniec października lub w listopadzie. Mam złe przeżycia a nie chce refuba za ponad 3000zł :)

---------- Wpis dodano o 22:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:47 ----------

To ile czekasz?

Miesiąc od daty premiery światowej.

#16 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 września 2012 - 21:51

Widać minęła doba a problemów przybywa. Odczuwam spadek jakości produktów Apple...:(

Niestety spadek jakości widać u każdego producenta. Dzisiaj sprzęty się robi masowo, tak jakby jednorazówki. Niestety taka prawda.
z roku na rok jakość sprzętów spada.

#17 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 22 września 2012 - 21:52

Miesiąc od daty premiery światowej.

Krótko, nie wiem czy to czas wystarczający aby trafić na sztukę wyprodukowaną w innym terminie niż w czasie premiery.

#18 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 22 września 2012 - 21:55

Niestety spadek jakości widać u każdego producenta. Dzisiaj sprzęty się robi masowo, tak jakby jednorazówki. Niestety taka prawda.
z roku na rok jakość sprzętów spada.

Celowo spada... firmy nie chcą wpaść w pułapkę w jakiej się znalazły na początku lat dziewięćdziesiątych, gdy sprzęt elektroniczny był tak dobry, że starczał na wieki - ludzie przestali kupować nowe... potem jeszcze ekolodzy się wtrącili...
Sam mam TV i wieżę minihifi z tego okresu... wszystko działa jak marzenie, a dźwięk hifi jest jakości tego co dzisiaj dają zestawy za parę tyś...

#19 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 22 września 2012 - 22:09

Sam mam TV i wieżę minihifi z tego okresu...

Jakiej marki?

#20 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 22 września 2012 - 22:23

Celowo spada... firmy nie chcą wpaść w pułapkę w jakiej się znalazły na początku lat dziewięćdziesiątych, gdy sprzęt elektroniczny był tak dobry, że starczał na wieki - ludzie przestali kupować nowe... potem jeszcze ekolodzy się wtrącili...
Sam mam TV i wieżę minihifi z tego okresu... wszystko działa jak marzenie, a dźwięk hifi jest jakości tego co dzisiaj dają zestawy za parę tyś...

Zgadzam się ale nie do końca. Skoro Apple wymienia wadliwe egzemplarze (a jest ich z moich obserwacji sporo) to jaki w tym biznes? Zrozumiałbym gdyby to były usterki ujawniające się po zakończeniu okresu gwarancji ale wymiana wadliwego sprzętu i dawanie nowej następnej sztuki za darmo to chyba nie interes...

---------- Wpis dodano o 23:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:22 ----------

Jakiej marki?

Ja mam nokie 3310 do dzisiaj. Rzucałem nią o beton a ona nic. Nie to co Iphone. Oto przykład;)

#21 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 22 września 2012 - 22:33

Crisco - Sony :) kupiłem też mini hifi sony w zeszłym roku, ale wygląda przy tej 20 letniej jak jakaś Hama czy esperanza... :) Jolaos - jest interes, bo raz - wymieniają na gwarancji tylko a ta szybko mija, po drugie jak przyjmą - to ten sprzęt idzie dalej do klienta jako refurb... Trzeba też dodać, że telefony czy tablety to inna kategoria sprzętu- błyskawicznie się starzeje, sprzęt grający czy telewizor starcza na dużo dłużej

#22 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 22 września 2012 - 22:43

Ja bym powiedział inaczej. To nie sprzęt się starzeje a nasze wymagania względem niego rosną. Zresztą podsycane w odpowiedni sposób reklamami. I biznes się kręci. Jak dla mnie IP 4s jest wystarczający. Jednak jak widać, "może być lepszy". To co dzisiaj jest szczytem technologii jutro będzie przestarzałe. Ale pytanie: czy aby tego potrzebujemy?

#23 maibatsu

maibatsu
  • 245 postów

Napisano 22 września 2012 - 22:49

Na 200 ankietowanych okolo 75 userow ma skazy na obudowie.

Wooow.

#24 andmisz

andmisz
  • 77 postów

Napisano 22 września 2012 - 23:59

Jeśli chodzi o mnie, to od dawna uważałem, że wyświetlacz w iPhone powinien być panoramiczny, dlatego tak oczekuję iPhona 5. Jeśli by miał to samo, co 4S (ale wyświetlacz 16:9), to też bym go prawdopodobnie kupił.

#25 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 września 2012 - 00:16

Ja uwazam ze ekran powinien miec takie proporcje jak zdjecia - przegladanie fot z czarnymi paskami po bokach to bezsens. No ale nie o tym watek ..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych