Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
958 odpowiedzi w tym temacie

#501 piotresce

piotresce
  • 1聽568 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 23 grudnia 2012 - 11:30

A jak by艂o z pierwszym ajfonem? Tez od razu mia艂 multum aplikacji w AppStore? Tak samo by艂o z androidem jak wchodzi艂 na rynek. Z pocz膮tku brak aplikacji a teraz? Wiec nie narzekajcie, tylko dajcie troch臋 czasu temu systemowi na rozwini臋cie si臋.

Aplikacje ros艂y jak grzyby po deszczu a w tym przypadku mamy kompletny zast贸j....nawet za aplikacj臋 z wynikami mecz贸w chc膮 kas臋...:)

#502 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 23 grudnia 2012 - 17:07

Spory zastoj mozna zawdzieczyc Google'owi ktory swoich uslug nie dopuszcza na WP a te, ktore jako tako dzialaja (gmail po exchange) usuwa. Wydawac by sie moglo "gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta" ale w tym wypadku Google i Apple niezle wspolpracuja by MS sie nie wybi艂. Ja dalej trzymam kciuki bo Windows 8 mi sie bardzo podoba.

#503 piotresce

piotresce
  • 1聽568 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 23 grudnia 2012 - 19:42

Spory zastoj mozna zawdzieczyc Google'owi ktory swoich uslug nie dopuszcza na WP a te, ktore jako tako dzialaja (gmail po exchange) usuwa. Wydawac by sie moglo "gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta" ale w tym wypadku Google i Apple niezle wspolpracuja by MS sie nie wybi艂. Ja dalej trzymam kciuki bo Windows 8 mi sie bardzo podoba.

A mnie po dw贸ch dniach po prostu znudzi艂....

#504 kosa6

kosa6
  • 675 post贸w

Napisano 23 grudnia 2012 - 20:08

Eee, czyli jeste艣 "typowy kilku-dniowiec wszystko wiedz膮cy" - tak was nazywam. A prawda jest taka, 偶e nie da艂e艣 mu szansy bo z g贸ry zak艂ada艂e艣 偶e Ci si臋 nie podoba.

#505 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 23 grudnia 2012 - 22:11

A mnie po dw贸ch dniach po prostu znudzi艂....

No i trudno, nijak to wplynie na jego przyszlosc ;)

#506 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 post贸w

Napisano 24 grudnia 2012 - 22:09

Na dzie艅 dzisiejszy Nokia raczej nie ma czego szuka膰 w艣r贸d urz膮d偶e艅 high end. Nokia dzi艣 mo偶e jedynie powalczy膰 w klasie Entry level, lumia 620 mo偶e by膰 dobrym dealem

#507 iPit

iPit
  • 143 post贸w
  • Sk膮dK-ce

Napisano 26 grudnia 2012 - 20:16

Nokia nap臋dza wszystko reklamami w TV, kampaniami z gwiazdami a to nie t臋dy droga. Smartfon wygl膮da fajnie, ale jest za duuzy, to samo co zreszt膮 S3. Kafelki w 偶adnym stopniu do mnie nie przemawiaj膮. Sam wygl膮d nokii, wykonanie jak najbardziej na plus, reszta na minus.

#508 effe

effe
  • 6聽547 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 26 grudnia 2012 - 20:21

Nokia nap臋dza wszystko reklamami w TV, kampaniami z gwiazdami a to nie t臋dy droga. Smartfon wygl膮da fajnie, ale jest za duuzy, to samo co zreszt膮 S3. Kafelki w 偶adnym stopniu do mnie nie przemawiaj膮. Sam wygl膮d nokii, wykonanie jak najbardziej na plus, reszta na minus.

A ja mam zupe艂nie inne odczucia. Sam system, kafelki jak najbardziej na plus, ale design samego telefonu absolutnie do mnie nie przemawia. To typowy telefon dla m艂odzie偶y.

#509 piotresce

piotresce
  • 1聽568 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 26 grudnia 2012 - 20:30

No i trudno, nijak to wplynie na jego przyszlosc ;)

No wp艂ywa...sprzeda偶 le偶y totalnie...

#510 Areeek

Areeek
  • 5 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 28 grudnia 2012 - 21:01

Kilka wad WP8: brak synchronizacji zak艂adek / otwartych kart w ie klient email nie pobiera automatycznie obrazk贸w dialer nie obs艂uguje t9 nie da si臋 zmieni膰 domy艣lnych aplikacji nie podtrzyuje wifi nie da si臋 prosto zmieni膰 dzwonka na w艂asny tylko 3 poziomy jasno艣ci dziwna wielozadaniowo艣膰 brak mo偶liwo艣ci przewijania materia艂贸w audio/video za pomoc膮 paska post臋pu kafelek od stanu baterii (aplikacja baterry status) od艣wie偶a si臋 co 30 minut (wina api)

#511 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 28 grudnia 2012 - 21:15

Tylko wm jest ju偶 troch臋 na rynku, a sensownych aplikacji na t膮 platform臋 jak nie by艂o tak nie ma. Mia艂em lumi臋 800 tu偶 po premierze, ostatnio przez chwil臋 korzysta艂em z 610 i nic si臋 nie zmieni艂o.

A kolega chyba sobie jaja robi. Mia艂e艣 lumi臋 800 i ostatnio lumi臋 610 i my艣la艂e艣 偶e masz Windows Mobile? Nie m贸w mi 偶e nie zauwa偶y艂e艣 偶e to nie jest 偶aden WM tylko WP. Dwa r贸偶ne systemy, ludzie jak mo偶na je myli膰? Windows Mobile a Windows Phone.. To tak jak bym powiedzia艂 "a no kupi艂em sobie tego ajfona 3gs ale nie lubi臋 androida wi臋c odda艂em babci"

#512 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 grudnia 2012 - 14:24

Pewnie przejezyczenie co nie zmienia faktu, ze wciag brakuje wielu aplikacji, gdyby tylko sie pojawi艂y sadze, ze mn贸stwo u偶ytkownik贸w by sie przesiadlo na WP i by艂aby bardziej zadowolona ni偶 z iOS/Android.

#513 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:31

A wiesz .. u偶ywa艂em WP przez 2 miesi膮ce na Lumii 800 i nie brakowa艂o mi 偶adnej aplikacji. Mia艂em wszystko czego potrzebowa艂em. Wi臋c nie wiem czego ludzie u偶ywaj膮 na telefonach 偶e im czego艣 brakuje..

#514 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:55

Chocia偶by gier. Gry to g艂贸wny element sukcesu iPhone/iPod Touch. No i dla gier ca艂y ten post臋p technologiczny jest kierowany.

#515 japusz

japusz
  • 361 post贸w

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:59

Dobra,tylko WP nie jest systemem skierowanym pod gry czy dla m艂odocianych u偶ytkownik贸w. Wi臋c brak gier nie jest tu dyskfalifikuj膮cy.

#516 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 29 grudnia 2012 - 16:05

Gry s膮 g艂贸wnie dla dzieci i gimbus贸w. Wi臋kszo艣膰 powa偶nych ludzi nie ma czasu na granie.

#517 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 29 grudnia 2012 - 16:10

Powiem tak. Przez 2 miesi膮ce gra艂em na Lumii 800 w gry kt贸re by艂y 艣wietnie dopracowane, chodzi艂y idealnie p艂ynnie, ani si臋 nie przycina艂y ani nie zwalnia艂y. Gra艂em w oko艂o 15-20 r贸偶nych gier, wszystkie darmowe bo nie mam konta w banku wi臋c nie kupuj臋 aplikacji, ale musze przyzna膰 偶e 80% aplikacji i gier na WP jest p艂atnych, co oznacza 偶e mi wystarcza艂o marne 20% do zwyk艂ego egzystowania, oraz zaskakiwania koleg贸w z Ip 4s 偶e ten nieznany system ma tak dopracowane gry i chodzi tak stabilnie i szybko (gdzieniegdzie szybciej od Ip 4s) wi臋c nie wiem na co wy tak psioczycie.. chyba tego systemu nie mieli艣cie w r臋ku. EDIT. Oczywi艣cie wybiera艂em tylko gry z gatunku RPG bo tylko w takie gram, do tego dochodz膮 tysi膮ce innych gier. Wi臋cej gier nie zd膮偶y艂em potestowa膰 bo nie lubi臋 gry zostawia膰 w po艂owie i zaczyna膰 drugiej. :)

#518 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w
  • Sk膮dSchlesierland - K枚nigsh眉tte/Laurah眉tte

Napisano 29 grudnia 2012 - 16:12

Posiadam i jedno i drugie. Dzi臋ki Lumia 920 wiedzia艂em, 偶e przejd臋 na Windows nie tylko 8 mobilny, ale i system desktopowy. Efekt? My艣l臋, 偶e ludzie pokroju kilku fan贸w Apple, dla kt贸rych "Android jest fe, bo jest fe", a "Windows to shit, bo jest shit" powinni zacz膮膰 mniej odzywac si臋, a cz臋艣ciej si臋ga膰 po produkty innych firm. Wyros艂em i wros艂em tak bardzo na i w ekosystem Apple, 偶e W8 by艂a dla mnie decyzj膮 dosy膰 oczywist膮 "nowe wszystko, nowe wydatki, nowy sprz臋t". Wybra艂em W8, kupi艂em Lumia 920, Microsoft Surface RT, Samsung ATIV 8 i ... czekam na Surface Pro zdecydowany, 偶e kupuj臋. Pow贸d? 呕aden system nie by艂 tak dawno intuicyjny, ciekawy, interaktywny i z mozliwo艣ci膮 dopasowania. Nie wiem jak android NIE WYPOWIADAM SI臉, NIE MAM I NIE UZYWAM - NIE KRYTYKUJE, ale to, co daje Microsoft w swoim systemie deklasuje Apple na ka偶dym polu. Oczywiscie, jesli kto艣 ma MBP czy MBAir, do tego AppleTV...wyb贸r jest TYLKO jeden - iPhone5. Jesli natomiast kto艣 chce stworzy膰 od podstaw sw贸j osobisty ekosystem w oparciu o produkty ciekawe, nowoczesne, trwa艂e i wydajne. Do tego umozliwiaj膮ce wykonywanie pracy - szybko i wydajnie...stawiam na Microsoft. System Mobilny to dodatek do Desktopowego. A Windows 8 Pro nie ma sobie r贸wnych, a tym bardziej w kwestii wydajnej pracy na szybkich i nowoczesnych maszynach. Apple i jego coraz bardziej "terminalowy" OSX z coraz wiekszymi niedogodno艣ciami? Podzi臋kowa艂em.

#519 Marti701

Marti701
  • 121 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 grudnia 2012 - 18:07

Zastanawiam si臋 o czym ty piszesz? Gdzie Ty widzisz t膮 rewolucje w systemie MS? Mo偶esz poda膰 konkrety?

#520 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 29 grudnia 2012 - 19:52

Synchronizacja urz膮dze艅 dzieki Sky drive. Aktywne kafelki, czytelny i dost臋pny dla ka偶dego interface. Ma艂o? Zapomnia艂em, 偶e gdy Apple wprowadzi艂o Dashboard...by艂o to mega in plus. Tutaj mam to samo, nie musz臋 przenosi膰 si臋 do innego okna. Oczywi艣cie jak rozumiem u偶ywa艂e艣 Win8 d艂u偶ej ni偶 chwil臋. No i jeszcze jedna sprawa najistotniejsza. Windows jest stworzony z my艣la o ekranie dotykowym. I brak takiego ekranu jest jedynie namiastk膮 mozliwo艣ci jakie daje Win8. Ale rozumiem, 偶e gdyby to Apple jako pierwsi stworzyli interface dotykowy, to do dzis pokazywaliby艣cie palcami i pisali "jak mozna uzywac myszki i klawiatury fizycznej". Faktycznie, gdy konkurencja wprowadzi艂a system operacyjny w inny wymiar, w inne mozliwosci obs艂ugi przez u偶ytkownika, Ty pytasz si臋 "co takiego jest innowacyjne". C贸偶 moge Ci odpisa膰? Nic, bo jesli w pe艂ni obs艂ugiwany system operacyjny dotykiem, do tego DOSKONALE dzia艂aj膮cy na ka偶dej maszynie, tej wolniejszej i tej szybszej, do tego stabilny to ma艂o...to Apple jest wiosk膮, a OSX to klepisko i po 艣rodku ogie艅. Kogos, kto nie widzi rzeczy oczywistych nie chce i nie b臋d臋 przekonywa艂. Podam jedno por贸wnanie sprz臋towe i programowe: Samsung ATIV z intel ATOM + Windows 8, oraz Microsoft Surface Win 8RT na NVIDIA Tegra. Ulubiona pozycja w wolnym czasie: HERO ZERO. Gra na przegl膮dark臋, Flash Player wymagany. Obydwa urz膮dzenia bez problemu, cicho i bez zaci臋膰. Oczywiscie przegl膮darka z Flash na desktop i w Metro / wystarczy wpisa膰 r臋cznie stron臋 www by udostepnic jej mozliwo艣膰 korzystania z Flash w wersji Metro - bez JB!/ I teraz nasz komputer marze艅: MBP 13" z i5 + 8GB.Efekt? Po kilku minutach wentylator zaczyna wyc jak szalony /lotnisko/, sprz臋t nagrzewa si臋 do granic mo偶liwo艣ci i sprawia wrazenie, ze za chwil臋 nie b臋dzie z nim OK. Jesli takie por贸wnanie, czyli codzienno艣膰 to ma艂o...nie mam wi臋cej pyta艅 i odpowiedzi. A wyros艂em r贸wnolegle na Windows i Apple'owym systemie od po艂owy lat 90 uzywajc ich r贸wnolegle. O ile czasy Millenium czy Visty wspominam jako kiepskie, to W8 uwa偶am za system rewolucyjny i rewelacyjny. Tymczasem 偶ycze mi艂ego klikania w mysze i klawiature, mnie wystarczy ekran by zrobic to samo, do tego szybciej i przyjemniej...faktycznie, to ma艂o.

#521 Marti701

Marti701
  • 121 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:56

Ja prosi艂em rewolucje, o kt贸rej tak odwa偶nie piszesz. Inne firmy synchronizacje w chmurze posiadaj膮 od dawna. SkyDrive oferuje takie same funkcje dla Androida, iOS, WP, Windows, OS X, wi臋c nie wiem czym sie podniecasz? Surface? Najgorszy tablet 2012 roku, kt贸ry zbiera same negatywy? Super. Ativ na Atomie? Do obs艂ugi kafelk贸w sie nadaje, do niczego wi臋cej. Flash? Jakbym s艂ysza艂 Androidowca :D Niestety na Windows RT, oraz WP8 go nie ma. Jest tylko na Windows 8 (desktop), tak samo jak na OS X, wi臋c gdzie ta rewolucja?

#522 wieslawo

wieslawo
  • 3聽698 post贸w
  • Sk膮dL-no/P-艅

Napisano 29 grudnia 2012 - 21:50

Sam wymieniasz SkyDrive, chmur臋, kt贸ra nie jest ograniczona do jednego systemu. Microsoft m贸g艂 ograniczy膰聽SkyDrive dla Windows 7/8 i kropka. Jednak jest zupe艂nie inaczej, nawet nie ograniczy艂 SkyDrive dla tylko Windows, da艂 SkyDrive ka偶demu kto chce. Widzisz r贸偶nic臋? W dodatku Apple wymusi艂o zakup nowego systemu (a widz膮c jak pracuj膮聽i Lion i ML to i nowego komputera) je偶eli chce si臋聽korzysta膰聽z iCloud (a chce si臋聽bo si臋聽zwykle posiada iPhone/iPad). Nie ma uzasadnienia najmniejszego dla ograniczenia iCloud do OsX 10.7/8. A wymienili艣my ledwo jedn膮 funkcj臋. Kolejn膮 jest rewolucja w podej艣ciu. Dostajesz de facto w Windows 8 dwa systemy. Jeden, wybitnie rozrywkowy, dla sprawdzenia mejla, poczty, Skype w wybitnie prostym intuicyjnym wydaniu Modern UI i drugi, kryj膮cy si臋聽pod nim, kiedy potrzebujesz pe艂nych funkcji Windows i pracy na aplikacjach bardziej wymagaj膮cych. Co w tym czasie zrobi艂o Apple? Doda艂o zabawkowe Launchpad, kiepskie Mission Control oraz zintegrowa艂o system z Facebookiem i Twiterem chwal膮c si臋聽tym prze艂omowym osi膮gni臋ciem jako key feature systemu. W czasie kiedy Apple upodabnia w idiotyczny spos贸b sw贸j desktopowy system do mobilnego Microsoft stworzy艂 co艣 zupe艂nie innego. Mobilny wygodny system wsz臋dzie wygl膮daj膮cy tak samo, w telefonie z uwagi na jego przeznaczenie ograniczony tylko do Modern UI oraz gdy potrzeba pot臋偶nego klasycznego Windows bez tej dzieci臋cej "finezji" i landrykowato艣ci jak膮聽raczy nas obecnie Apple. Wiem, 偶e to pytanie by艂o kierowane do Arka, ale naprawd臋聽nie potrafi臋聽zrozumie膰聽takiego swoistego zacietrzewienia "bo nie od Apple to syf". Rozumiem 偶e Windows 8 nie sprzedaje si臋聽rewelacyjnie, du偶o plotek powsta艂o na jego temat zanim jeszcze si臋聽pojawi艂. Poza tym 艣rodowisko pracuj膮ce z Windows od 95 roku znaj膮 taki a nie inny system z Redmont. Wystarczy jednak troch臋 poklika膰 by polubi膰.

#523 Marti701

Marti701
  • 121 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 grudnia 2012 - 22:37

Rewolucja SkyDrive? Tak膮 funkcjonalno艣膰 od dawna oferuje Dropbox, GoogleDrive i dziesi膮tki tego typu program贸w i us艂ug. Wiesz problem jest z tym, 偶e mnie jest ci臋偶ko zaskoczy膰. Posiadacz wielu telefon贸w z Androidem, od 2009 roku. Od ponad roku produkty Apple. To samo z WP. Wi臋c jak widzisz, nie jestem zasmarkanym fanboyem Apple, ale mam dosy膰 spore do艣wiadczenie z systemami mobilnymi. Skoro pisze rewolucja, to chcia艂bym o niej us艂ysze膰. Bo ja nie widz臋 nic, co by nie oferowa艂 ju偶 Android i iOS.

- - - Po艂膮czono posty - - -

Niestety, na t膮 chwile WP8 to mo偶e konkurowa膰 z BADA od Samsunga. Nie wprowadza on 偶adnych rewolucji, ani funkcji jakie by nie by艂y dost臋pne na innych systemach. MS poczyni艂 du偶e kroki wzgl臋dem WM, ale na WP to jeszcze nie czas i pora. Kafelki to zbyt ma艂o, by przyci膮gn膮膰 u偶ytkownik贸w.

#524 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 30 grudnia 2012 - 01:01

Jest Flash na Windows, od RT po 8Pro i to w Metro. Oczywiscie tak samo jak po wyj艣ciu do trybu DESKTOP. I nie pisz bzdur oraz nie k艂am, bo id臋 o zak艂ad z Tob膮, 偶e mam FLASH'a w Surface. O ile...10K. Wchodzisz? Kwot臋 przeznaczamy na dzieciaki z dowolnego domu dziecka. Ka偶dy potrafi pisac bzdury, do tego wyssane z palca. Okazuje si臋,偶e jedn膮 z brzydkich cech fanatyk贸w Apple jest...k艂amstwo. Kolejne k艂amstwo: do 1.12.2012 sprzeda艂o sie ponad 40 mln. kopii Windows 8, przy...niespadaj膮cym zainteresowaniu "starej" 7. Oczywiscie napiszesz mi kolejna bajk臋, 偶e wliczane sa kopie zainstalowane na laptopach fabrycznie. Alez tak! Tylko nadal to jest kopia sprzedana, po 2 gdyby komu艣 zaleza艂o na OS X kupi艂by sprz臋t Apple, kolejn膮 kwesti膮 jest to, 偶e twierdzenie, jakoby komu艣 na si艂臋...to kolejne brednie fanatyk贸w. Tak samo moge napisac, 偶e Apple zmusza mnie do OSX gdy kupuj臋 ich sprz臋t. Nikt nikogo nie zmusza, specyfikacja sprz臋tu jest taka, 偶e Apple w swojej ofercie ma sprz臋t z OSX, natomiast Dell, HP i kilku innych posiadaj膮 sprz臋t z Windows. Nie ma po zakupie masowej migracji na Linux'a. Zainteresowanie okienkami wynika nie z zakupu sprzetu, a ze 艣wiadomego wyboru produktu wi膮zanego "sprz臋t + system", tak jak u Apple. Jesli w 40 mln. kopii w tak kr贸tkim czasie jest pora偶k膮, to nie masz poj臋cia o czym piszesz, a ja wr臋cz twierdz臋, 偶e tak jest. I tak jak pisa艂em powy偶ej, nie mam zamiaru przekonywac konia, 偶e na 2 nogach mozna normalnie funkcjonowac. ko艅,jak to ko艅...艣wiat sw贸j widzi jedynie z pozycji "na czterech". Wracam do klikania na Surface w Hero Zero /polecam/ oczywiscie gra na FLASH, grana w IE na METRO.

#525 wieslawo

wieslawo
  • 3聽698 post贸w
  • Sk膮dL-no/P-艅

Napisano 30 grudnia 2012 - 02:18

Dropbox ok. Ale rozmawiamy chyba o chmurze systemowej. Na tym polu konkurowa膰 mog膮 tylko Apple i Microsft oferuj膮c system na telefon/tablet/desktop. Pewnie 偶e to nie rewolucja, ale jedynym konurentem jest iCloud a przy nim SkyDrive...jest rewolucj膮. Mo偶na si臋 otworzy膰 na konkurencyjny system ze swoj膮 chmur膮 i krzywda si臋 nie dzieje.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych