Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moutain Lion... Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#276 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 13:55

Nie ma uaktualnień. Wszystko z poziomu App Store. Tragedia, to skreśla dla mnie kompletnie ten system.

#277 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 05 stycznia 2013 - 14:03

Cytat

Nie ma uaktualnień. Wszystko z poziomu App Store. Tragedia, to skreśla dla mnie kompletnie ten system.

Ale bzdura. A to co to jest? Np. OS X Mountain Lion Update v10.8.1

#278 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 14:22

@kracek Mówisz o tzw. Combo Update- z tego co wiem, dot. jedynie systemu . Poza tym do tej pory uaktualnienia drukarek, sprzętu, oprogramowania iLife itp. itd. było zawsze w Uaktualnieniach. Jedynym teraz wyjście jest pobieranie ręcznie wszystkiego jeżeli ktoś nie ma swojego "ajpel ajDi". A zapomniałem dodać, że poza minusem w postaci uaktualnień. Sporym minusem jest dystrybucja samego systemu, ale o tym już trułem w innych wątkach ;)

#279 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 15:02

Cytat

Jedynym teraz wyjście jest pobieranie ręcznie wszystkiego jeżeli ktoś nie ma swojego "ajpel ajDi".

Jaki jest problem z założeniem apple id?

#280 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 05 stycznia 2013 - 15:13

Cytat

Niby żaden, ale po co zmieniać coś co funkcjonowało doskonale przez lata? Jeśli chcę mieć konto Apple to sobie je zakładam, nie chcę - nie zakładam. Ale w przypadku gdy Apple wymusza na mnie rejestrację w celu pobrania łatek - czuję dyskomfort, nie podoba mi się to. Wolę rozwiązanie klasyczne, uaktualnienia z poziomu OS.

#281 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 05 stycznia 2013 - 15:20

Cytat

Tak dla idei. Nie bo nie. Żeby było na co marudzić ;)

#282 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 15:24

Cytat

Niby żaden, ale po co zmieniać coś co funkcjonowało doskonale przez lata? Jeśli chcę mieć konto Apple to sobie je zakładam, nie chcę - nie zakładam. Ale w przypadku gdy Apple wymusza na mnie rejestrację w celu pobrania łatek - czuję dyskomfort, nie podoba mi się to. Wolę rozwiązanie klasyczne, uaktualnienia z poziomu OS.

No widzisz. Dla mnie jest wygodniej jak mam wszystko w jednym.Zakładam,że jesteś w mniejszości więc apple robi coś co ułatwia życie "większości". A bez apple id to tak troszke kiszka. np. iCloud.

Cytat

Tak dla idei. Nie bo nie. Żeby było na co marudzić ;)

ok :D

#283 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2013 - 15:25

Cytat

Świat idzie naprzód, kiedyś system można było kupić na płytach, a teraz już nie, ba Apple odchodzi od montowania napędów w nowych produktach. Skoro postawili na elektroniczną formę dystrybucji, to logicznym następstwem jest również ściąganie z tego samego źródła aktualizacji poprzez jeden sklep, a nie robienie osobnych tworów do zakupu i aktualizowania. Nie wiem jaki dyskomfort się z tym wiąże przy ściąganiu aktualizacji nawet nie trzeba wklepywać hasła, liczba kliknięć taka sama jak poprzednio.

#284 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 19:37

To przynajmiej, niech przy uaktualnieniach systemu, drukarek, peryferi itp. nie wymuszają Apple ID. A system niech będzie w normalnej dystrybucji.
No bez jaj! Żaden przeciętny użytkownik komputera, nie potrzebuje apple id?! Po co to?! W Mac App Store i tak nie ma prawie nic ciekawego.
iCloud?! - a po co to komu. Żeby nie było... Mam to już z rok chyba - ani razu nie użyłem, ani razu się nie przydało, głupia zabawka, może jedyną fajną rzeczą to Photo Stream - chociaż i tak nie używam. Chciałem sobie nie dawno zrobić iDisk - rewelacyjna usługa... wygasła po miesiącu odkąd się dowiedziałem... :)

Może i jestem staroświecki, jeżeli chodzi o CD, uaktualnienia itp. ale wierzcie mi te wszystkie głupoty naprawdę komplikują zwykłym użytkownikom pracę.

#285 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 20:11

Cytat

To przynajmiej, niech przy uaktualnieniach systemu, drukarek, peryferi itp. nie wymuszają Apple ID. A system niech będzie w normalnej dystrybucji.
No bez jaj! Żaden przeciętny użytkownik komputera, nie potrzebuje apple id?! Po co to?! W Mac App Store i tak nie ma prawie nic ciekawego.
iCloud?! - a po co to komu. Żeby nie było... Mam to już z rok chyba - ani razu nie użyłem, ani razu się nie przydało, głupia zabawka, może jedyną fajną rzeczą to Photo Stream - chociaż i tak nie używam. Chciałem sobie nie dawno zrobić iDisk - rewelacyjna usługa... wygasła po miesiącu odkąd się dowiedziałem... :)

Może i jestem staroświecki, jeżeli chodzi o CD, uaktualnienia itp. ale wierzcie mi te wszystkie głupoty naprawdę komplikują zwykłym użytkownikom pracę.

Skoro masz iCloud to musisz mieć apple id !!! Zrozum. Ty nie używasz a pewnie połowa forumowiczów używa i jest bardzo zadowolona z tego.

#286 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 stycznia 2013 - 20:22

Proszę o niedyskutowanie z trollem. Wolałbym tutaj sensowne dyskusje.

#287 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 20:27

Cytat

Proszę o niedyskutowanie z trollem.
Wolałbym tutaj sensowne dyskusje.

Masz racje.Szkoda gadać.

#288 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 20:57

A ja bym "wolał", żebyś się już nie odzywał jak nie masz nic do powiedzenia. ;) No. Mam apple id... A druga połowa nie używa i jest zadowolona. Bezsensowne argumenty. Stali użytkownicy tego forum to milosnicy gadzetów i nowinek technicznych w większosci. Ja mowię o zwykłych użytkownikach.

#289 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2013 - 21:14

Cytat

Ja mowię o zwykłych użytkownikach.

Nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich zwykłych użytkowników. Rozwiązanie Apple jest proste i funkcjonalne, nie podoba się? Polecam laptopy Dell'a, najlepiej w wersji bez preinstalowanego systemu operacyjnego. Dostaniesz numer serwisowy, dzięki któremu będziesz sobie szukał sterowników na ich stronie. Oczywiście każdy model lapka istnieje w kilku konfiguracjach, ale Twój numer serwisowy i tak tego nie ogarnia, musisz wiedzieć jaki masz układ od muzyki czy sieci. Jak już się zdecydujesz, to na dysk ściągnie Ci się plik o nic nie mówiącej nazwie składającej się z literki i ciągu cyfr. Całość powtarzasz do momentu ściągnięcia kompletu. Staroświecko, nie musisz zakładać żadnego konta, ale za to jak upierdliwie.

#290 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 22:04

Cytat

Tak. Wiem jak się instaluje sterowniki.
Wiem też, że windows to shit, a w szczególności 8. Dłużej działam na PC niż na Os X. A jak Pc to polecam zrobić Debiana+lxde, albo sam compiz jako menadzer okien, wtedy to ma kopa! ;) Ale to tak poza tematem...
Sprzęt Apple jest najlepszy. To co powiedziałeś nie ma tu nic do rzeczy. Ja mówię o komputerach Apple, które od zawsze tworzone były z myślą o zwykłych użytkownikach. Nie mówcie o tym, że kierunek robienia z Maka iOSa wszystkim się podoba, bo tak wcale nie jest.

- - - Połączono posty - - -

I nie gadajcie mi tu o prostocie bo utworzenie "darmowego konta" w App store jest niezbyt proste

A czy teraz jest robiony dla geek'ów?

Przecież konto w app store jest "darmowe" oraz darmowe i utworzenie to nie jest problem.

#291 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2013 - 22:18

Cytat

I nie gadajcie mi tu o prostocie bo utworzenie "darmowego konta" w App store jest niezbyt proste

Za konto się nie płaci, tak więc każde konto jest darmowe. Zastanów się może o co Ci chodzi, z jednej strony według Ciebie dla zwykłego użytkownika trudne jest wklepanie Apple ID, a z drugiej wyskakujesz z Debian'em. Wiemy, że masz Linux'a, nie lubisz Windows'a, słabo znasz się na sprzęcie (bo uważasz, że Apple robi najlepszy ;)), ale nijak nie wiadomo co nieprzyjaznego dla zwykłego użytkownika jest w Apple ID.

#292 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 22:20

Cytat

Za konto się nie płaci, tak więc każde konto jest darmowe. Zastanów się może o co Ci chodzi, z jednej strony według Ciebie dla zwykłego użytkownika trudne jest wklepanie Apple ID, a z drugiej wyskakujesz z Debian'em. Wiemy, że masz Linux'a, nie lubisz Windows'a, słabo znasz się na sprzęcie (bo uważasz, że Apple robi najlepszy ;)), ale nijak nie wiadomo co nieprzyjaznego dla zwykłego użytkownika jest w Apple ID.

i w uaktualnieniu!

#293 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 05 stycznia 2013 - 23:27

Cytat

No widzisz. Dla mnie jest wygodniej jak mam wszystko w jednym.Zakładam,że jesteś w mniejszości więc apple robi coś co ułatwia życie "większości". A bez apple id to tak troszke kiszka. np. iCloud.

Nie twierdzę że to złe rozwiązanie, twierdzę natomiast że złym jest zmuszanie użytkownika do określonego sposobu działania. Powinieneś mieć wybór sposobu w jaki chcesz aktualizować swój system. Lubisz czuć się członkiem społeczności posiadaczy jabłek, masz prawo. Dla kogoś innego maszyna może stać w studiu nagrań i służy jako DAW, nie być podłączona do sieci a muzyk pracujący na niej niekoniecznie chce bratać się z korporacją zza oceanu rejestrując się na ich żądanie. Użytkownicy komputerów Apple to nie tylko nastolatki z tabletami, widać Apple wrzuca wszystkich do jednego worka. Ponarzekać można, to nasza cecha narodowa ;) Mnie osobiście rozwiązanie serwowane przez Apple nie podoba się.

#294 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 05 stycznia 2013 - 23:41

Cytat

Nie twierdzę że to złe rozwiązanie, twierdzę natomiast że złym jest zmuszanie użytkownika do określonego sposobu działania. Powinieneś mieć wybór sposobu w jaki chcesz aktualizować swój system. Lubisz czuć się członkiem społeczności posiadaczy jabłek, masz prawo. Dla kogoś innego maszyna może stać w studiu nagrań i służy jako DAW, nie być podłączona do sieci a muzyk pracujący na niej niekoniecznie chce bratać się z korporacją zza oceanu rejestrując się na ich żądanie. Użytkownicy komputerów Apple to nie tylko nastolatki z tabletami, widać Apple wrzuca wszystkich do jednego worka. Ponarzekać można, to nasza cecha narodowa ;) Mnie osobiście rozwiązanie serwowane przez Apple nie podoba się.

To jak niepodłączona do sieci to update'ów chyba nie pociągnie nawet jak nie trzeba będzie Apple ID.

#295 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 23:43

Cytat

To jak niepodłączona do sieci to update'ów chyba nie pociągnie nawet jak nie trzeba będzie Apple ID.

Uprzedziłeś mnie :D

#296 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 05 stycznia 2013 - 23:56

Cytat

Wiem też, że windows to shit, a w szczególności 8. robienia z Maka iOSa wszystkim się podoba, bo tak wcale nie jest.

Tego "shitu" jak to określiłeś używa większość informatycznego świata, w zastosowaniach strategicznych również. Pracuję z maszynami których sterowniki PLC działają pod kontrolą systemu Windows a nigdzie w Polsce nie widziałem OSX w zastosowaniu kontroli procesu. Komputer to tylko narzędzie, więc darujmy sobie tego typu określenia.

- - - Połączono posty - - -

Cytat

A w czym problem podłączyć taką maszynę do sieci co jakiś czas żeby pobrać łaty? Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Nie technikalia tutaj są istotne tylko wymuszenie na tym przykładowym muzyku założenia konta Apple ID. Jeśli on bardzo tego pragnie i żyć bez tego nie może to założy, ale jeśli nie ma ochoty to nie. Teraz niestety musi on mieć ochotę. Nie bardzo rozumiem cel takiego działania ale może jestem staroświecki ;)

#297 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 00:27

Cytat

Tego "shitu" jak to określiłeś używa większość informatycznego świata, w zastosowaniach strategicznych również. Pracuję z maszynami których sterowniki PLC działają pod kontrolą systemu Windows a nigdzie w Polsce nie widziałem OSX w zastosowaniu kontroli procesu. Komputer to tylko narzędzie, więc darujmy sobie tego typu określenia.

Ja to na tym forum pisałem bardzo długo, niestety nikt (większość) tego nie rozumie :)

#298 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 314 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 23:31

Cytat

Dyskusja rozwija się ciekawie

Nie. Znaczy, tak, ale nie w tym wątku. Poczyściłem.

#299 nutabe

nutabe
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2013 - 15:38

Witam!
Ja dziś się już poddałem:( Zamawiam blaszaka i go sobie poskładam. Brak nowych sterowników pod ML po prostu uniemożliwia mi normalną pracę. Wywaliło mi 2 drukarki, spektrofotometr, prolustrzanki - musiałem kombinować ze starymi sterownikami, siedzieć godzinami na forach i szukać pomocy. Już mi się nie chce. Jak mój MacPro ma być iPadem to mam to w d...ie.\

CS5 wykłada się w Dreamwaver i Fireworks, tak po prostu. Raz działa a ras się wykrzacza, znikają mi pędzle w PS, ciągle jak nie urok to sraczka. Support ma mnie w d..ie i pisze jakieś bzdury jakbym był jakimś amerykańskim debilem co nie wie jak podłączyć myszkę. Żenada.

Zniknął mi zaraz na początku zewnętrzny dysk 1TB w Raid 1!!! Zrobiło mi się gorąco. Po prostu WD nie miał nowych sterowników do Raid pod ML. ML to dla mnie Vista, taki sam badziew, wokoło którego non sto trzeba chodzić i pilnować.

Mógłbym wrócić do SnowLeo - z nim nie było żadnych problemów - ale PC będzie x razy szybszy i o połowę tańszy. Mam obok blaszaka z Win 7 64bit i wsio hula jak należy bez zwiech i piardnięć. Sterowniki są do wszystkiego i działają poprawnie. Aż dziwne...

Już mi się nie chce...
Dopisek o sprzedaży usunięty zgodnie z regulaminem. // ftpd
Pozdro!

#300 adi343

adi343
  • 107 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 21:11

MINUSY: 1) Mnie nie podoba się powolne otwieranie i zamykanie. MacBook Pro 13" mid 2010. Snow Leopard otwierał się w mniej niż 30 sekund. Teraz ML otwiera się około minuty. 2) Nadal brakuje banalnej rzeczy jaką jest zmiana nazwy wielu folderom na raz PLUSY: 1) iCloud U was też tak jest z tym uruchamianiem ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych