Posted 11 February 2013 - 11:03
Ja wczoraj miałem możliwość sprawdzenia ML na wielu ekranach. Okazuje się, że na dwóch ekranach z opcją osobnego wyświetlania, nie można osobo kontrolować wyświetlania biurka! Zmieniając obszar roboczy na jednym ekranie automatycznie zmienia sie on także na drugim. To mi się zdecydowanie nie podoba! Na pierwszym ekranie oglądałem koncert a na drugim chcialem znaleźć teksty piosenek i nie było to proste sprawić, aby wszystko działało. Żeby zachować obraz na telewizorze, nie zmienialem w ogóle obszarów roboczych.
Czytając posty innych i korzystając kilka tygodni z ML, mam wrażenie że system jest pełny takich małych niedoróbek i mam nadzieje, że Apple coś z tym zrobi. Wczoraj przyszla aktualizacja dla wi-fi, które w sobote mi wariowało. Liczę na wiekszą ilość łatek. System jest przyjemny ale jednocześnie niestabilny i niedorobiony. Aby zachować jego stabilność muszę kontrolować procesy i reagować w porę prz używaniu kilku programów. Problem pojawia się szczególnie po kilku godzinach pracy. Czasem system wymaga restartu, aby wróciła mu płynność. Nie po to przesiadlem się na Maca, żeby teraz pilnować go jak Winde.
To też mi się nie podoba.
Jak się okazuje, nie jest to także problem RAMu w ilości jedynie 2GB, jak sądziłęm wcześniej. Dlatego, że jak do tej pory, przy największym obiciążeniu, 1/3 pamieci wciąż jest nieużywana. Zatem ML tak bardzo dobrze zarządza energią, że nie potrafi przydzielić pamięci na czas?
To też mi się zdecydowanie nie podoba.
Co mi się podoba? System jako taki z jego funkcjonalnościami - gdyby tylko działał sprawnie, to zasłużył by na miano najbardziej zaawansowanego. Może Apple, mimo deklaracji, nie chce wspierać sprzętu, który jest starszy niż rok .:confused:.