Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Moutain Lion... Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

• Please log in to reply
330 replies to this topic

#301 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 08 January 2013 - 22:06

MINUSY:
1) Mnie nie podoba się powolne otwieranie i zamykanie. MacBook Pro 13" mid 2010. Snow Leopard otwierał się w mniej niż 30 sekund. Teraz ML otwiera się około minuty.
2) Nadal brakuje banalnej rzeczy jaką jest zmiana nazwy wielu folderom na raz
PLUSY:
1) iCloud

U was też tak jest z tym uruchamianiem ?

Hmm nie. Białas z 2010 około 20 sek. a Pro z 11 4 :D

#302 adi343

adi343
  • 107 posts

Posted 09 January 2013 - 20:18

Hmm nie. Białas z 2010 około 20 sek. a Pro z 11 4 :D

Jestem w szoku. Ale SSD, HDD ?

#303 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 09 January 2013 - 21:14

Jestem w szoku. Ale SSD, HDD ?

W Pro SSD :D

#304 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 21:22

Mini i7 z dyskiem 5400 przed zmianą na SSD startowało mi w jakieś 20 sekund. Coś masz nie tak. Masz jakieś fan control czy inny badziew? Zajrzyj do logów w Konsoli.

#305 adi343

adi343
  • 107 posts

Posted 09 January 2013 - 23:51

a czego konkretnie szukać w logach konsoli ?

#306 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 January 2013 - 11:21

Nadmiaru czegokolwiek w momencie jak komputer startuje. Jeżeli jakiś błąd się powtarza regularnie (na przykład co minutę i bywa częściej) to już masz sygnał że coś jest nie tak. Niestety apdejtowanie systemu powoduje, że stare rzeczy potrafią trochę psuć (kwestie typu codesign na przykład).

#307 foros-e23396efe1

foros-e23396efe1
  • 50 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 January 2013 - 14:52

Na C2D i HDD 60 sekund na rozruch jest normalne. Wymień dysk HDD na SSD np. Samsung. Jak ktoś tu ładnie napisał, taka wymiana dysku jest jak nowe życie dla macbooka pro. Sam to zrobiłem pół roku temu. Potwierdzam z doświadczenia na MBP 13"MID 2010,C2D 2,66, SSD 256GB samsung 830, że Mountain Lion jak do tej pory jest najsprawniejszym systemem Apple, znacznie przewyższa Leoparda.

#308 adi343

adi343
  • 107 posts

Posted 10 January 2013 - 22:14

Na C2D i HDD 60 sekund na rozruch jest normalne. Wymień dysk HDD na SSD np. Samsung. Jak ktoś tu ładnie napisał, taka wymiana dysku jest jak nowe życie dla macbooka pro. Sam to zrobiłem pół roku temu. Potwierdzam z doświadczenia na MBP 13"MID 2010,C2D 2,66, SSD 256GB samsung 830, że Mountain Lion jak do tej pory jest najsprawniejszym systemem Apple, znacznie przewyższa Leoparda.

foros a w ile sekund uruchamia Ci się ?

#309 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 11 January 2013 - 12:14

To nie jest wątek 'polansuję się czasem uruchamiania', delikatnie (póki co) zwracam uwagę. Wróćcie do omawiania systemu, a nie wałkujesz jeden temat dwie strony.

#310 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 20 January 2013 - 12:50

Można jakoś włączyć gest "podwójne puknięcie" do zaznaczania albo przesuwania okna? Znalazłem tylko z trzema palcami.

#311 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 20 January 2013 - 15:13

To nie jest wątek do zadawania pytań.

#312 Homik

Homik
  • 173 posts
  • SkądWawa

Posted 27 January 2013 - 21:40

System trochę ładniejszy, dopracowany program Mail. Ale bez rewelacji. Niestety problem miałem z zainstalowaniem drukarki. Część programów nie jest kompatybilna z systemem, np. parallels 7 - muszę wydać kolejną kasę itd. Generalnie wracam do poprzedniej wersji. Działała bez zarzutu. Z opcją using Roxetta ..........

#313 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 January 2013 - 22:05

Część programów nie jest kompatybilna z systemem, np. parallels 7 - muszę wydać kolejną kasę itd.

Działa bez problemu.

#314 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 27 January 2013 - 22:10

Pytanie brzmi:

Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

Moja odpowiedz - wszystko mnie denerwuje w Moutain Lionie.
I wybaczcie, z oczywistych względów, to musi wystarczyć jako uzasadnienie.

#315 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 28 January 2013 - 11:32

Cieszymy się Twoim szczęściem, opłakujemy nieszczęście. Z oczywistych względów też nie napiszę, dlaczego. A co mi tam.

#316 Homik

Homik
  • 173 posts
  • SkądWawa

Posted 29 January 2013 - 22:26

Wesoł mógbyś mnie oświecić jak Parallels Desktop 7 for Mac ma mi zadziałać na tym nowym systemie? Mam go na MB_pro. dzięki z góry!

#317 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 29 January 2013 - 22:28

Wesoł mógbyś mnie oświecić jak Parallels Desktop 7 for Mac ma mi zadziałać na tym nowym systemie? Mam go na MB_pro.
dzięki z góry!

ftpd już napisał,że to nie jest wątek do zadawania pytań.

#318 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 January 2013 - 22:54

Wesoł mógbyś mnie oświecić jak Parallels Desktop 7 for Mac ma mi zadziałać na tym nowym systemie? Mam go na MB_pro.
dzięki z góry!

Musisz mieć wersje 7.0.15104, poniżej update:
http://www.parallels...op/download/dr/

#319 foros-e23396efe1

foros-e23396efe1
  • 50 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 January 2013 - 14:28

Cieszymy się Twoim szczęściem, opłakujemy nieszczęście.
Z oczywistych względów też nie napiszę, dlaczego. A co mi tam.

Proszę pisać we własnym imieniu.

#320 Homik

Homik
  • 173 posts
  • SkądWawa

Posted 31 January 2013 - 06:16

Wesoł... dziękuję!!

#321 airacobra

airacobra
  • 155 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 January 2013 - 18:34

Szokiem jest fakt, że zwykła prosta drukarka Samsung ML-1640 przestała działać normalnie. Na Snow Leopardzie nie było problemu. Po zainstalowaniu ML - czuję się jak w czasach Windows, tych gorszych. Puszczam zwykłą kartkę txt do druku, jedną stronę, drukarka zaczyna migać i nie drukuje, innym razem zaczyna migać, rolki zaczynają się ruszać ale nie wciąga papieru i nie drukuje. Jeszcze innym razem wydrukuje bez problemu. Loteria. Pewnie apple stawia na ekologie i chce, żebym mniej drukował. W ramach ochrony lasu. Aha pomaga przepięcie drukarki z jedno portu USB do drugiego. Nie wiem dlaczego ale pomaga. Co ciekawe nigdy nie wiadomo, czy będzie można wydrukować 2 strony, czy może tylko 1. A może 3 się uda. Raz można wydrukować dwie jedna po drugiej, innym razem nie bardzo. Raz można odczekać, innym razem nic to nie daje. Ogólnie... wszystkie dodatki dla których zainstalowałem ML, typu synchro, chmura etc. - bardzo mnie cieszą ale takie prozaiczne wpadki, a jest ich więcej wk... mnie na maxa i nikomu MLa bym nie polecił? Stabilność OSX? Odchodzi w przeszłość... no ale najważniejsze, że będziemy mieć 50 nowych modeli iPada w roku. To jest podstawa. I co chwila nowy system... IMO naprawdę niewiele czasu potrzeba, żeby Apple przyrównało w dół do Microsoftu, a może ich nawet w tym upadku prześcignie. Póki co wszystko na to wskazuje. Bo nikt mi nie powie, że się czepiam, bo nie mogę czegoś wydrukować...

#322 krisdyl

krisdyl
  • 41 posts

Posted 06 February 2013 - 22:05

Denerwuje mnie, że nie można ustawić tapety na stałe, zawsze po restarcie powraca do systemowej...

#323 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 February 2013 - 14:43

To masz coś zmieszane. Albo jest problem z uprawnieniami albo masz jakąś nakładkę, która Ci miesza. Na początek wejdź w bibliotekę swojego użytkownika (Menu, Idź (z altem) i do folderu Biblioteka - bez alta nie widać folderu biblioteka). Tam Preferences i usuń com.apple.desktop.plist i ewentualnie jeszcze com.apple.desktop.plist.lockfile czy jakoś tak.

#324 kapen

kapen
  • 48 posts
  • SkądVancouver

Posted 08 February 2013 - 06:56

Nie chcę zakładać nowego tematu bo to tylko taka "pierdółka" ale drażni mnie już od ok 2 lat. Jak pamiętacie Snow Leopard w App Expose przyciemniał tło biurka i podświetlał okna i ikonkę programu w doku, którego chcieliśmy podejrzeć wszystkie okna. Od czasu Liona nie ma opcji podświetlenia ikonki i jak dla mnie przyciemnienie biurka jest trochę za słabe. Lubię mission control, ale brak możliwości ustawień wg. mojego "widzi mi się" strasznie mnie drażni, jestem sfrustrowany tym że apple nie dodało tych opcji. Przekopałem setki tematów i nie znalazłem żadnego rozwiązania :( Dla tych, którzy nie wiedzą o czym mówię screen poniżej wam to pokaże: [ATTACH=CONFIG]13646[/ATTACH]

#325 DPL

DPL
  • 6 posts

Posted 11 February 2013 - 11:03

Ja wczoraj miałem możliwość sprawdzenia ML na wielu ekranach. Okazuje się, że na dwóch ekranach z opcją osobnego wyświetlania, nie można osobo kontrolować wyświetlania biurka! Zmieniając obszar roboczy na jednym ekranie automatycznie zmienia sie on także na drugim. To mi się zdecydowanie nie podoba! Na pierwszym ekranie oglądałem koncert a na drugim chcialem znaleźć teksty piosenek i nie było to proste sprawić, aby wszystko działało. Żeby zachować obraz na telewizorze, nie zmienialem w ogóle obszarów roboczych. Czytając posty innych i korzystając kilka tygodni z ML, mam wrażenie że system jest pełny takich małych niedoróbek i mam nadzieje, że Apple coś z tym zrobi. Wczoraj przyszla aktualizacja dla wi-fi, które w sobote mi wariowało. Liczę na wiekszą ilość łatek. System jest przyjemny ale jednocześnie niestabilny i niedorobiony. Aby zachować jego stabilność muszę kontrolować procesy i reagować w porę prz używaniu kilku programów. Problem pojawia się szczególnie po kilku godzinach pracy. Czasem system wymaga restartu, aby wróciła mu płynność. Nie po to przesiadlem się na Maca, żeby teraz pilnować go jak Winde. To też mi się nie podoba. Jak się okazuje, nie jest to także problem RAMu w ilości jedynie 2GB, jak sądziłęm wcześniej. Dlatego, że jak do tej pory, przy największym obiciążeniu, 1/3 pamieci wciąż jest nieużywana. Zatem ML tak bardzo dobrze zarządza energią, że nie potrafi przydzielić pamięci na czas? To też mi się zdecydowanie nie podoba. Co mi się podoba? System jako taki z jego funkcjonalnościami - gdyby tylko działał sprawnie, to zasłużył by na miano najbardziej zaawansowanego. Może Apple, mimo deklaracji, nie chce wspierać sprzętu, który jest starszy niż rok .:confused:.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users