Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moutain Lion... Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#251 grubynawro

grubynawro
  • 13 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 września 2012 - 18:40

Zauważyłem jeszcze że komputer wyłącza się teraz znacznie dłużej, a po włączeniu nie mam paska na górze ekranu, dopiero gdy uruchomię jakiś program to wtedy się pojawia, trochę to denerwujące i wydaje mi się że nie powinno tak być :/

Też tak u mnie się robi i jest to wkurzające troszkę. Zna ktoś receptę na to, czy to taki bug?

#252 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 22 września 2012 - 21:16

Wydaje mi się, że takie problemy jak temperatury, długie wyłączanie, brak paska na górze ekranu powinny być już poprawione przez Apple. Przecież ML jest już długo i doczekał się 2 aktualizacji. W przypadku mojego MBA największym minusem są temperatury bardzo odczuwalne na obudowie - Chrome z 10 kartami (bez flasha) iTunes z włączoną wizualzacją a temperatura procesora przy 2000 obr. 76-82 stponie. Moim zdaniem to co najmniej o kilka stopni za dużo. Do tego dochodzi dzisiaj: klatkowanie w animacjach przechodzenia ekranów w launchpadzie, między programami i dashboardem (a 4,5GB ramu jeszcze wolne)

#253 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 23 września 2012 - 11:02

10.8.2 Integracja z facebookiem Po zainstalowaniu updateu pojawiła się ta opcja, korzysta ktoś z tego? Dobrze wam to działa? Ja mam problem, bo nie mogę połączyć kontaktów z książki adresowej z facebookowymi, np. ktoś ma wpisane a FB "Krzyś", a w książce jest "Krzysztofem" to nie idzie ich spiąć.

#254 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 23 września 2012 - 12:42

http://myapple.pl/wi...tml#post1970051

#255 sebek0222

sebek0222
  • 15 postów

Napisano 26 września 2012 - 23:27

Mnie irytuje dość duży rozmiar czcionki w Finderze, chodzi mi tutaj o lewe menu. Ktoś wie czy można gdzieś to zredukować ?

#256 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 27 września 2012 - 06:25

A mnie denerwuje że od czasu do czasu (bez żadnej reguły) nie pamięta wybranego tła biurka i wraca sobie w najlepsze do poprzedniego ... nie wspominjąc o ekranie logowania który to jest różny za każdym razem

#257 Kayne

Kayne
  • 189 postów

Napisano 27 września 2012 - 11:22

To masz coś skopane, trygrysio. U mnie takiego dziwnego zjawiska nie ma ;)

#258 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 września 2012 - 12:02

Ja tapety trzymam na Dropbox'ie i jak odpalam Aira bez dostępu do sieci, to wówczas tapety się gubiły (piszę w czasie przeszłym, bo ostatni raz coś takiego zdarzyło mi się na 10.7).

#259 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 27 września 2012 - 16:30

To masz coś skopane, trygrysio. U mnie takiego dziwnego zjawiska nie ma ;)

Widzę takie zjawisko pierwszy raz, co ciekawe mam osobny folder z tapetami i dodaje go do listy katalogów w zakładce Wygaszacz i biurko - Preferencji systemowych .... i czasami ten dodany folder znika i muszę go dodawać od nowa ... myśle że przez to nie ładuje tapet

#260 igoro1980

igoro1980
  • 15 postów

Napisano 03 października 2012 - 16:24

Wczoraj na nowiutkiego Samsunga SSD 830, 256gb zainstalowałem ML. Instalacja zajęła ok. godziny (długo bo pendrive z ML) nie widziała SSD, jak później doszedłem, w pierwszym kroku powinienem go sformatować :-) Po pierwszym dniu, jestem zachwycony, różnica kolosalna, Safari w końcu s z a l e j e!! Jakikolwiek program Adobe CS6 otwiera się momentalnie. POLECAM

#261 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 05 listopada 2012 - 19:56

Minusy jak na razie znalazłem dwa: safari odświeżające kartę po użyciu gestu page back - bardzo irytujące. Mniej irytujące to problemy ze zmianą tapety: po ponownym uruchomieniu komputera wraca do ustawień którejś z preinstalowanych tapet. W sumie mało przeszkadza.

#262 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 05 listopada 2012 - 20:07

Masz coś skopane podczas instalacji, śmieci w systemie - tapeta zawsze jest taka jaką ustawisz, niezależnie do włączania, wyłączania...

#263 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 05 listopada 2012 - 20:32

Raczej mała szansa na śmieci w systemie, komputer jest nowy (parę dni). Wgrałem 3 nowe tapety do katalogu z tapetami i po ustawieniu tej nowej wraca do poprzedniej...

#264 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 05 listopada 2012 - 20:48

To spróbuj normalnym sposobem... :) Ustaw tapetę jakiegokolwiek obrazka, bez wrzucania go do jakiegoś folderu z tapetami :)

#265 Lorafen

Lorafen
  • 5 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 10:24

Nie jest to kwestia żadnych śmieci w systemie tylko bug systemu.
Tutaj był już poruszany ten [URL="http://myapple.pl/os-x-10_8-mountain-lion/244503-ciagle-powracajaca-tapeta-po-zmianie-jej-w-preferencjach.html"]problem[/URL].
Też się z tym ciągle u siebie spotykam chociaż sprzęt nowy (macbook pro retina) i dodatkowo jeszcze przeinstalowałem system. Jak zgooglesz temat to wyskakuje pełno linków.

Również niestabilnie chodzi wi-fi, zdarza mu się gubić sygnał bez powodu, chociaż wskaźnik w ikonie połączenia jest cały czas maksymalny.

#266 CinekPrzecinek

CinekPrzecinek
  • 49 postów
  • SkądŚwiętochłowice

Napisano 13 listopada 2012 - 13:12

Jest to mój pierwszy Mac OS, więc trudno mi porównywać do poprzednich wersji systemu. Ale parę rzeczy mnie denerwuje, mam tu na myśli przycięcia systemu: - app store nie chodzi idealnie płynnie - mail - tutaj płynność to chyba jakiś żart (szczególnie gdy pokazuję/ukrywam skrzynki pocztowe (lewa kolumna)) - czasami przycina przy przełączaniu okien - szachy lagują nie wiedzieć czemu Na baterii trzyma długo, obudowa chłodna.

#267 swierqman

swierqman
  • 12 postów
  • SkądRacibórz, Poland

Napisano 14 grudnia 2012 - 12:36

jest parę drobiazgów(macbook retina): - bateria nie trzyma tyle ile powinna (ponoć wina systemu) - sterowniki do karty zintegrowanej karty intela są moim zdaniem beznadziejne ( co w trybie pełnoekranowym na ML powoduje jakieś graficzne bugi np. otwarte na full screen notatki + launchpad (jako gest) - przycinki przy przełączaniu ekranów, launchpad - znikająca tapeta - potwierdzam - itunes przycina na zintegrowanej karcie i głośnikach wbudowanych czego nie robi w przypadku wyjścia audio lub zmiany na GT650 - denerwuje mnie brak opcji ustawienia sobie tzw. zamrożenia jednego z monitorów ( w przypadku kiedy zmienimy gestem ekran główny, zmienia nam się również na projektorze) jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę, generalnie kocham ten system jednak jak wiemy idealnych nie ma :(

#268 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 317 postów

Napisano 14 grudnia 2012 - 16:00

To nie jest wątek do zadawania pytań.

#269 adi343

adi343
  • 107 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 00:23

Co się podoba - Jedynie iTunes 11 Co irytuje - powolne uruchamianie, powolne wyłączanie, wolno chodzi, momentami potrafi się zawiesić na jakieś 4 sekundy. Wszystko co ciekawe na czysto (nowo zainstalowany system, MacBook Pro 13" mid 2010)... Generalnie porównując do Snow Leoparda czy nawet samego Windows 8 to ML jest istną porażką...

#270 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2013 - 01:22

Mnie wkurza potrzeba wpisywania nazwy administratora gry chcę uruchomić ponownie system. Czy można to zmienić ?

#271 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 02 stycznia 2013 - 09:32

Mnie wkurza potrzeba wpisywania nazwy administratora gry chcę uruchomić ponownie system. Czy można to zmienić ?

opcje logowania - tak się to nazywa - można zmienić w: preferencje sytemowe/użytkownicy i grupy — następnie zanaczyć opcję "pokaż okno logowania jako listę użytkowników" (Ty pewnie masz odznaczone "jako pola z nazwą i hasłem")

#272 Lassar71

Lassar71
  • 57 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 stycznia 2013 - 09:14

Pro retina na plus: po zainstalowaniu EFI (kiedystam), plynnosc szybkosc zajefajnosc nic nie tnie nic nie przycina (nie liczac duzych plikow w pdf) ktos tu wczesniej pisal o szybkosci w8 - sprawdzilem zainstalowalem wywalilem. na minus dlugi czas wybudzenia przy braku zasilania po dluzszym czasie od zamkniecia. tapeta mi sie zmienia jak podlacze do projektora np. (do tego nie pamieta klonowania ekranow)

#273 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 03 stycznia 2013 - 17:08

Najbardziej mnie wpienia w ML, to ciągle rozłączające się wifi gdy ekran wygaśnie. Szukam już któryś miesiąc jak, to cholerstwo wyłączyć, ale znaleźć nie mogę. Doprawdy czasami może doprowadzić do szaleństwa.

#274 adi343

adi343
  • 107 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 02:57

o jakiej wy tu płynności mówicie ? Wym się też dopiero łaskawie po około 8 sekundach zamyka system, a otwiera w około 50 sekund ?

#275 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 11:50

o jakiej wy tu płynności mówicie ? Wym się też dopiero łaskawie po około 8 sekundach zamyka system, a otwiera w około 50 sekund ?

@adi343 jaki masz komputer ?
Na pro otwiera sie pare sekund a na białasie ok 20 .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych