MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.
Napisano 07 kwietnia 2013 - 17:41
Napisano 07 kwietnia 2013 - 19:39
Ale o czym my mowimy? O laptopie mobilnym, czy o komputerze stacjonarnym z mozliwoscia przeniesienia go? Bo Alienware ani zaden inny komputer o wadze powyzej 3 KG mobilnym nie jest. Powyzej tej wagi to juz sa komputery stacjonarne.
P.S. Moj stary komputer stacjonarny wazyl okolo 6 KG, wiec niewiele wiecej niz ten Alienware.
Lukasz, miales widac racje. Najpredzej bedzie w rMBP GT750M. I takze sie potwierdza to, ze Intel bedzie oferowal 2 linie procesorow. Jedna z GT2 druga z GT3. GT2 beda miec typowe TDP 35-45W. Te z GT3 beda miec 2W wyzsze. I 400 MHz nizsze taktowanie glownego procesora.
4850QM bedzie miec taktowanie 2.4 GHz, 8 MB Cache L3, dodatkowy cache dla karty graficznej i GPU Intel 5200. TDP tego procka wyniesie 45W.
4820QM bedzie miec taktowanie 2.8 GHz, 8 MB L3 i Intel HD 4600.
i co z tego że ważył 6kg twój stacjonarny?
mogłeś go w 5sekund włożyć pod pachę i pójść?
chyba troszkę już szukasz dziury w całym
dla jednego powyżej 1,5kg laptop nie jest mobilny dla Ciebie powyżej 3kg
dla mnie aw jest mobilny mimo swojej wagi i chyba zakończmy temat mobilności.
co do proców
to mocniejsze wersje gpu mają wyjść później.
Napisano 12 kwietnia 2013 - 12:15

Napisano 12 kwietnia 2013 - 14:56
Napisano 12 kwietnia 2013 - 17:04
Napisano 19 kwietnia 2013 - 15:41
Napisano 19 kwietnia 2013 - 16:37
Ja jestem nieco zawiedziony. Straszna krowa, poza tym w takim DIablo 3 nie mogę wybrć nic oprócz najwyższej rozdzielczości. Pozostałe są jakieś dziwne np 1867x1342 i wyglądają paskudnie. Zastanawiam się nad zamianą na iMaca i powrót do Air 11".
Aha i ekran Retina jest przereklamowany. W pracy mam zwykłego 14" HP i jakoś nie odczułem efektu "ojej, po retinie na nic innego nie mogę patrzyć, wszędzie widzę piksele"
podejrzewam ze nie miales stycznosci z retina skoro tak piszesz... a jesli miales to widziales ja tylko w sklepie na wystawie. Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy zwykla 14 HP a Retiną (hahahahaha) to proponuje udać sie do okulisty !
Napisano 19 kwietnia 2013 - 17:50
podejrzewam ze nie miales stycznosci z retina skoro tak piszesz... a jesli miales to widziales ja tylko w sklepie na wystawie. Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy zwykla 14 HP a Retiną (hahahahaha) to proponuje udać sie do okulisty !
No jak nie widziałem jak mam retinę. Miałem wcześniej MacBook Air 11" i na takim ekranie przy tej rozdzielczości nie widać żadnej, osławionej już na tym forum "pixelozy". Obraz był ostry, trochę za mały, ale ostry. Odnośnie tego mac'a, który mam obecnie - krówsko.
Napisano 20 kwietnia 2013 - 13:18
No jak nie widziałem jak mam retinę. Miałem wcześniej MacBook Air 11" i na takim ekranie przy tej rozdzielczości nie widać żadnej, osławionej już na tym forum "pixelozy". Obraz był ostry, trochę za mały, ale ostry. Odnośnie tego mac'a, który mam obecnie - krówsko.
Czyli wizyta u okulisty wskazana. Jeżeli uważasz że na 11'' MBA obraz jest ostry względem rMBP to nie wiem co powiedzieć.
Retina może nie jest idealna ale pierwsze wrażenie patrząc na ekran jest porażające. Ja po kilkumiesięcznym korzystaniu z Retiny nie widzę możliwości powrotu do klasycznego MBP.
Napisano 20 kwietnia 2013 - 13:22

Napisano 20 kwietnia 2013 - 17:11
Czyli wizyta u okulisty wskazana. Jeżeli uważasz że na 11'' MBA obraz jest ostry względem rMBP to nie wiem co powiedzieć.
Retina może nie jest idealna ale pierwsze wrażenie patrząc na ekran jest porażające. Ja po kilkumiesięcznym korzystaniu z Retiny nie widzę możliwości powrotu do klasycznego MBP.
Rety, czytajcie co poniektórzy ze zrozumieniem

Napisano 23 kwietnia 2013 - 15:55

Napisano 23 kwietnia 2013 - 16:09
Zanim kupiłem pierwszy produkt Apple - iPad 2, widziałem parę opinii, że coś tam nie działa, że nie warto... zdecydowałem się i kupiłem, jestem zadowolony do dzisiaj.
Przy zakupie iPhone'a 5 przeżyłem już małą nerwówkę - tyle można się było tu na forum naczytać, że zakup tego telefonu można by przyrównać do poruszania się po polu minowym. MASAKRA. Zaryzykowałem, jestem mega szczęśliwy od pół roku.
Dzisiaj w nocy przeglądałem wątek o MacBooku 15 Retina. Też czasem można dojść do wniosku, że to straszne ryzyko, tym bardziej, że pieniądze nie małe...
Ostatecznie jutro jadę do jednego z marketów po odbiór fabrycznie zapakowanego MBPr15, dostałem dodatkowo rabat 200 zł, w sumie zapłacę 8599 złjak dla mnie warto. Do tego rozszerzona gwarancja na 4 lata. Na miejscu sprawdzam egzemplarz po egzemplarzu i kupię dopiero jak komputer przejdzie test na ghosting.
Dam relację później.
Fajna opowieść...tyle tylko, co to ma wspólnego z opiniami o MBPr jako użytkownik?
Relacje? Z czego? Z zakupu? Wchodzisz, płacisz, wychodzisz. Potem używasz. Jak juz minie sporo wody w Wiśle wtedy możesz pisać swoje spostrzeżenia.
Osobiście uważam, ze MBPr to jeden z nielicznych produktów Apple zaslugujacy na uznanie, gdyby nie problemy z matrycami byłoby rewelacyjnie na maksa.
Napisano 23 kwietnia 2013 - 16:18

Napisano 23 kwietnia 2013 - 18:05
Napisano 23 kwietnia 2013 - 22:18
Zanim kupiłem pierwszy produkt Apple - iPad 2, widziałem parę opinii, że coś tam nie działa, że nie warto... zdecydowałem się i kupiłem, jestem zadowolony do dzisiaj.
Przy zakupie iPhone'a 5 przeżyłem już małą nerwówkę - tyle można się było tu na forum naczytać, że zakup tego telefonu można by przyrównać do poruszania się po polu minowym. MASAKRA. Zaryzykowałem, jestem mega szczęśliwy od pół roku.
Dzisiaj w nocy przeglądałem wątek o MacBooku 15 Retina. Też czasem można dojść do wniosku, że to straszne ryzyko, tym bardziej, że pieniądze nie małe...
Ostatecznie jutro jadę do jednego z marketów po odbiór fabrycznie zapakowanego MBPr15, dostałem dodatkowo rabat 200 zł, w sumie zapłacę 8599 złjak dla mnie warto. Do tego rozszerzona gwarancja na 4 lata. Na miejscu sprawdzam egzemplarz po egzemplarzu i kupię dopiero jak komputer przejdzie test na ghosting.
Dam relację później.
Miałem podobnie, mógłbym w sumie napisać to samo, bo najczęściej nie mam problemów tych, które naprawdę spora część osób ma. Sęk w tym, że kupiłem iPada "the new" rok temu, było naprawdę sporo tematów na forach o zasikanych ekranach i trafiłem...na ipada z plamą w rogu ekranu, tak jak przynajmniej 60%? użytkowników tego forum albo nawet więcej. Moja passa skończyła się i teraz mniej więcej wiem, że kiedyś zawsze szczęście się skończy dlatego czasem naprawdę warto się zastanowić nad tymi opiniami. Dobrze przynajmniej, że iPada wymieniono mi na sprawnego już za pierwszym razem. Oczywiście życzę jak najlepiej

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:27
Myślę że jeśli tutaj co drugi użytkownik informuje społeczność że odsyła na serwis z powodu byle czego, to warto też napisać coś pozytywnego, np. że ktoś się zdecydował jednak kupić - mój post nie jest wyjątkiem, to raz. Dwa daję znać, że jest do kupienia w jednym z marketów w dobrej cenie, nie podaję nazwy, bo nie wiem czy to zgodne z regulaminem. Myślę więc, że dla tych co rozważają zakup, mój post coś wnosi. Duże markety z elektroniką są w Polsce raptem cztery, więc można przejrzeć strony i zobaczyć gdzie jest taka dobra cena
Może najpierw poczytaj na internecie jakie ten market ma opinie odnośnie reklamacji wadliwych towarów i czy dostał z tego powodu jakąś karę od UOKIK

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:32
Napisano 25 kwietnia 2013 - 02:42

Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:36
Juz widzę chętnego sprzedawcę do rozpakowywania kilku egzemplarzy, bo Ty chcesz cos sprawdzić na miejscu.
Nie wiem co chciałeś wyrazić, ale wiedz ze przed zakupem dokładnie sprawdziłem komputer na miesjcu, pracownicy razem ze mną przeprowadzili 10 minutowy test na duchy, a w trakcie powiedzieli, że jakby coś było nie tak, to mamy jeszcze jedną sztukę.
Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:43
Nie wiem co chciałeś wyrazić, ale wiedz ze przed zakupem dokładnie sprawdziłem komputer na miesjcu, pracownicy razem ze mną przeprowadzili 10 minutowy test na duchy, a w trakcie powiedzieli, że jakby coś było nie tak, to mamy jeszcze jedną sztukę.
Cieszy podejście sprzedawcy do kupującego.
Tylko pogratulować takiej możliwości o jakiej piszesz.
Życzę udanego i bezawaryjnego użytkowania

Czasem sprawdzaj matryce, bo lubią wychodzić bad piksele.
Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:46

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:21
Wedlug analityka z KGI Securities, Ming-Chi Kuo, nowa linia Macbookow Pro z odswiezona wersja procesorow Haswell ma byc zaprezentowana w czerwcu podczas WWDC.
Tez uwazacie ze pan Ming-Chi sie troche zagalopowal z tymi napedami optycznymi?
Sory jesli kogos wprowadzilem w blad z tymi napedami. Czytalem i pisalem to na szybko. Z angielskim u mnie ok, nawet po Naszemu zdaza mi sie cos przeoczyc/niedoczytac.
Zrodlo: Upgraded MacBook models expected to highlight WWDC 2013
Napisano 28 kwietnia 2013 - 16:56
Napisano 28 kwietnia 2013 - 22:48
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych