Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1101 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 07 kwietnia 2013 - 17:41

Ale o czym my mowimy? O laptopie mobilnym, czy o komputerze stacjonarnym z mozliwoscia przeniesienia go? Bo Alienware ani zaden inny komputer o wadze powyzej 3 KG mobilnym nie jest. Powyzej tej wagi to juz sa komputery stacjonarne. P.S. Moj stary komputer stacjonarny wazyl okolo 6 KG, wiec niewiele wiecej niz ten Alienware. Lukasz, miales widac racje. Najpredzej bedzie w rMBP GT750M. I takze sie potwierdza to, ze Intel bedzie oferowal 2 linie procesorow. Jedna z GT2 druga z GT3. GT2 beda miec typowe TDP 35-45W. Te z GT3 beda miec 2W wyzsze. I 400 MHz nizsze taktowanie glownego procesora. 4850QM bedzie miec taktowanie 2.4 GHz, 8 MB Cache L3, dodatkowy cache dla karty graficznej i GPU Intel 5200. TDP tego procka wyniesie 45W. 4820QM bedzie miec taktowanie 2.8 GHz, 8 MB L3 i Intel HD 4600.

#1102 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 07 kwietnia 2013 - 19:39

Ale o czym my mowimy? O laptopie mobilnym, czy o komputerze stacjonarnym z mozliwoscia przeniesienia go? Bo Alienware ani zaden inny komputer o wadze powyzej 3 KG mobilnym nie jest. Powyzej tej wagi to juz sa komputery stacjonarne.

P.S. Moj stary komputer stacjonarny wazyl okolo 6 KG, wiec niewiele wiecej niz ten Alienware.

Lukasz, miales widac racje. Najpredzej bedzie w rMBP GT750M. I takze sie potwierdza to, ze Intel bedzie oferowal 2 linie procesorow. Jedna z GT2 druga z GT3. GT2 beda miec typowe TDP 35-45W. Te z GT3 beda miec 2W wyzsze. I 400 MHz nizsze taktowanie glownego procesora.
4850QM bedzie miec taktowanie 2.4 GHz, 8 MB Cache L3, dodatkowy cache dla karty graficznej i GPU Intel 5200. TDP tego procka wyniesie 45W.
4820QM bedzie miec taktowanie 2.8 GHz, 8 MB L3 i Intel HD 4600.

i co z tego że ważył 6kg twój stacjonarny?
mogłeś go w 5sekund włożyć pod pachę i pójść?
chyba troszkę już szukasz dziury w całym
dla jednego powyżej 1,5kg laptop nie jest mobilny dla Ciebie powyżej 3kg
dla mnie aw jest mobilny mimo swojej wagi i chyba zakończmy temat mobilności.

co do proców
to mocniejsze wersje gpu mają wyjść później.

#1103 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 12 kwietnia 2013 - 12:15

Ja jestem nieco zawiedziony. Straszna krowa, poza tym w takim DIablo 3 nie mogę wybrć nic oprócz najwyższej rozdzielczości. Pozostałe są jakieś dziwne np 1867x1342 i wyglądają paskudnie. Zastanawiam się nad zamianą na iMaca i powrót do Air 11". Aha i ekran Retina jest przereklamowany. W pracy mam zwykłego 14" HP i jakoś nie odczułem efektu "ojej, po retinie na nic innego nie mogę patrzyć, wszędzie widzę piksele" :)

#1104 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 kwietnia 2013 - 14:56

Jestem posiadaczem tego komputera od 3 dni i muszę przyznać że jest to kawał dobrego sprzętu. Trochę trudno przyzwyczaić się do 15 cali w momencie kiedy całe życie pracowałem na ekranach minimum 21", ale matryca naprawdę bajka, wszystko ostre i wyraźne jak żyleta. Miałem drobne problemy z dostosowaniem rozdzielczości w Windows 8 na Parallels, ale trochę zabawy i się udało. Trafiłem na idealny egzemplarz, bez żadnych problemów. Generalnie bardzo na plus i póki co mogę szczerze polecić.

#1105 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 12 kwietnia 2013 - 17:04

Hubson, a jak wygladaja u ciebie temperatury pod obciazeniem? Chcialbym by posiadacze Procesorow o taktowaniu powyzej 2.6 GHz napisali jakie maja temperatury pod obciazeniem w tym temacie. Jesli to mozliwe zarowno w OSX jak i Windows.

#1106 tomek...

tomek...
  • 59 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 15:41

Witam Dzisiaj przyjechała do mnie 15-calowa Retina i mam pewien problem z wyświetlaniem okien aplikacji. Zrobiłem zrzut góry ekranu poniżej, występują następujące problemu: - górny pasek narzędziowy nie wyświetla kilku ikonek (od wifi, blutootha, archiwizacji i głośności). - pasek narzędziowy od Safari nie wyświetla np cofania i przechodzenia do następnej strony. - pasek narzędziowy Maila na wyświetla ikonek odbioru wiadomości, odpowiadania, przekazywania dalej itd. Oczywiście odpowiednie przyciski działają. Czy jest jakiś sposób na poprawę wyświetlania? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Pozdrawiam Tomek EDIT: Problem rozwiązany - bruździł jakiś programik w autostarcie.

#1107 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 kwietnia 2013 - 16:37

Ja jestem nieco zawiedziony. Straszna krowa, poza tym w takim DIablo 3 nie mogę wybrć nic oprócz najwyższej rozdzielczości. Pozostałe są jakieś dziwne np 1867x1342 i wyglądają paskudnie. Zastanawiam się nad zamianą na iMaca i powrót do Air 11".
Aha i ekran Retina jest przereklamowany. W pracy mam zwykłego 14" HP i jakoś nie odczułem efektu "ojej, po retinie na nic innego nie mogę patrzyć, wszędzie widzę piksele" :)

podejrzewam ze nie miales stycznosci z retina skoro tak piszesz... a jesli miales to widziales ja tylko w sklepie na wystawie. Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy zwykla 14 HP a Retiną (hahahahaha) to proponuje udać sie do okulisty !

#1108 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 19 kwietnia 2013 - 17:50

podejrzewam ze nie miales stycznosci z retina skoro tak piszesz... a jesli miales to widziales ja tylko w sklepie na wystawie. Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy zwykla 14 HP a Retiną (hahahahaha) to proponuje udać sie do okulisty !

No jak nie widziałem jak mam retinę. Miałem wcześniej MacBook Air 11" i na takim ekranie przy tej rozdzielczości nie widać żadnej, osławionej już na tym forum "pixelozy". Obraz był ostry, trochę za mały, ale ostry. Odnośnie tego mac'a, który mam obecnie - krówsko.

#1109 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 kwietnia 2013 - 13:18

No jak nie widziałem jak mam retinę. Miałem wcześniej MacBook Air 11" i na takim ekranie przy tej rozdzielczości nie widać żadnej, osławionej już na tym forum "pixelozy". Obraz był ostry, trochę za mały, ale ostry. Odnośnie tego mac'a, który mam obecnie - krówsko.

Czyli wizyta u okulisty wskazana. Jeżeli uważasz że na 11'' MBA obraz jest ostry względem rMBP to nie wiem co powiedzieć.

Retina może nie jest idealna ale pierwsze wrażenie patrząc na ekran jest porażające. Ja po kilkumiesięcznym korzystaniu z Retiny nie widzę możliwości powrotu do klasycznego MBP.

#1110 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 20 kwietnia 2013 - 13:22

Mam w domu Retinę 13" i Aira 11" i mogę bezpośrednio porównać ekrany. Różnica jest olbrzymia nawet przy zwykłej pracy biurowej, czy przeglądaniu (o dziwo) internetu (jednak spora część elementów strony internetowych jest wektorowa, zwłaszcza tekst, a to daje bardzo dużo), nie wspominając o innych zastosowaniach. Z drugiej strony trzeba mieć sprawny wzrok, bez okularów, albo w brudnych i jeden i drugi obraz jest rozmazany :P Inna kwestia, że jeżeli ktoś się zaprze, to będzie bronił swojej tezy ile sił. Ja wychodzę z założenia, że dla mnie różnica jest i według mnie Retina to był najlepszy możliwy wybór, ale nie wszyscy muszą tak uważać. Najlepszą opcją więc będzie dla zastanawiających się przejść się do sklepu i sobie porównać.

#1111 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 20 kwietnia 2013 - 17:11

Czyli wizyta u okulisty wskazana. Jeżeli uważasz że na 11'' MBA obraz jest ostry względem rMBP to nie wiem co powiedzieć.

Retina może nie jest idealna ale pierwsze wrażenie patrząc na ekran jest porażające. Ja po kilkumiesięcznym korzystaniu z Retiny nie widzę możliwości powrotu do klasycznego MBP.

Rety, czytajcie co poniektórzy ze zrozumieniem :) Nie napisałem, że jest gorszy obraz retiny tylko u mnie nie wywołuje efektu "wow" jak u innych. Poza tym wzrok mam doskonały, a generalnie nie odpowiadają mi gabaryty.

#1112 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2013 - 15:55

Zanim kupiłem pierwszy produkt Apple - iPad 2, widziałem parę opinii, że coś tam nie działa, że nie warto... zdecydowałem się i kupiłem, jestem zadowolony do dzisiaj. Przy zakupie iPhone'a 5 przeżyłem już małą nerwówkę - tyle można się było tu na forum naczytać, że zakup tego telefonu można by przyrównać do poruszania się po polu minowym. MASAKRA. Zaryzykowałem, jestem mega szczęśliwy od pół roku. Dzisiaj w nocy przeglądałem wątek o MacBooku 15 Retina. Też czasem można dojść do wniosku, że to straszne ryzyko, tym bardziej, że pieniądze nie małe... Ostatecznie jutro jadę do jednego z marketów po odbiór fabrycznie zapakowanego MBPr15, dostałem dodatkowo rabat 200 zł, w sumie zapłacę 8599 zł :) jak dla mnie warto. Do tego rozszerzona gwarancja na 4 lata. Na miejscu sprawdzam egzemplarz po egzemplarzu i kupię dopiero jak komputer przejdzie test na ghosting. Dam relację później.

#1113 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 23 kwietnia 2013 - 16:09

Zanim kupiłem pierwszy produkt Apple - iPad 2, widziałem parę opinii, że coś tam nie działa, że nie warto... zdecydowałem się i kupiłem, jestem zadowolony do dzisiaj.

Przy zakupie iPhone'a 5 przeżyłem już małą nerwówkę - tyle można się było tu na forum naczytać, że zakup tego telefonu można by przyrównać do poruszania się po polu minowym. MASAKRA. Zaryzykowałem, jestem mega szczęśliwy od pół roku.

Dzisiaj w nocy przeglądałem wątek o MacBooku 15 Retina. Też czasem można dojść do wniosku, że to straszne ryzyko, tym bardziej, że pieniądze nie małe...

Ostatecznie jutro jadę do jednego z marketów po odbiór fabrycznie zapakowanego MBPr15, dostałem dodatkowo rabat 200 zł, w sumie zapłacę 8599 zł :) jak dla mnie warto. Do tego rozszerzona gwarancja na 4 lata. Na miejscu sprawdzam egzemplarz po egzemplarzu i kupię dopiero jak komputer przejdzie test na ghosting.

Dam relację później.

Fajna opowieść...tyle tylko, co to ma wspólnego z opiniami o MBPr jako użytkownik?
Relacje? Z czego? Z zakupu? Wchodzisz, płacisz, wychodzisz. Potem używasz. Jak juz minie sporo wody w Wiśle wtedy możesz pisać swoje spostrzeżenia.
Osobiście uważam, ze MBPr to jeden z nielicznych produktów Apple zaslugujacy na uznanie, gdyby nie problemy z matrycami byłoby rewelacyjnie na maksa.

#1114 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2013 - 16:18

Myślę że jeśli tutaj co drugi użytkownik informuje społeczność że odsyła na serwis z powodu byle czego, to warto też napisać coś pozytywnego, np. że ktoś się zdecydował jednak kupić - mój post nie jest wyjątkiem, to raz. Dwa daję znać, że jest do kupienia w jednym z marketów w dobrej cenie, nie podaję nazwy, bo nie wiem czy to zgodne z regulaminem. Myślę więc, że dla tych co rozważają zakup, mój post coś wnosi. Duże markety z elektroniką są w Polsce raptem cztery, więc można przejrzeć strony i zobaczyć gdzie jest taka dobra cena :)

#1115 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 23 kwietnia 2013 - 18:05

O problemach biadolą niemal wszyscy "poszkodowani" przez apple, Ci którym sprzęt po prostu działa prawdopodobnie nie tracą czasu na "peany o maku"

#1116 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 23 kwietnia 2013 - 22:18

Zanim kupiłem pierwszy produkt Apple - iPad 2, widziałem parę opinii, że coś tam nie działa, że nie warto... zdecydowałem się i kupiłem, jestem zadowolony do dzisiaj.

Przy zakupie iPhone'a 5 przeżyłem już małą nerwówkę - tyle można się było tu na forum naczytać, że zakup tego telefonu można by przyrównać do poruszania się po polu minowym. MASAKRA. Zaryzykowałem, jestem mega szczęśliwy od pół roku.

Dzisiaj w nocy przeglądałem wątek o MacBooku 15 Retina. Też czasem można dojść do wniosku, że to straszne ryzyko, tym bardziej, że pieniądze nie małe...

Ostatecznie jutro jadę do jednego z marketów po odbiór fabrycznie zapakowanego MBPr15, dostałem dodatkowo rabat 200 zł, w sumie zapłacę 8599 zł :) jak dla mnie warto. Do tego rozszerzona gwarancja na 4 lata. Na miejscu sprawdzam egzemplarz po egzemplarzu i kupię dopiero jak komputer przejdzie test na ghosting.

Dam relację później.

Miałem podobnie, mógłbym w sumie napisać to samo, bo najczęściej nie mam problemów tych, które naprawdę spora część osób ma. Sęk w tym, że kupiłem iPada "the new" rok temu, było naprawdę sporo tematów na forach o zasikanych ekranach i trafiłem...na ipada z plamą w rogu ekranu, tak jak przynajmniej 60%? użytkowników tego forum albo nawet więcej. Moja passa skończyła się i teraz mniej więcej wiem, że kiedyś zawsze szczęście się skończy dlatego czasem naprawdę warto się zastanowić nad tymi opiniami. Dobrze przynajmniej, że iPada wymieniono mi na sprawnego już za pierwszym razem. Oczywiście życzę jak najlepiej :D(dysku i ekranu samsunga)

#1117 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:27

Myślę że jeśli tutaj co drugi użytkownik informuje społeczność że odsyła na serwis z powodu byle czego, to warto też napisać coś pozytywnego, np. że ktoś się zdecydował jednak kupić - mój post nie jest wyjątkiem, to raz. Dwa daję znać, że jest do kupienia w jednym z marketów w dobrej cenie, nie podaję nazwy, bo nie wiem czy to zgodne z regulaminem. Myślę więc, że dla tych co rozważają zakup, mój post coś wnosi. Duże markety z elektroniką są w Polsce raptem cztery, więc można przejrzeć strony i zobaczyć gdzie jest taka dobra cena :)

Może najpierw poczytaj na internecie jakie ten market ma opinie odnośnie reklamacji wadliwych towarów i czy dostał z tego powodu jakąś karę od UOKIK ;)

#1118 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:32

Juz widzę chętnego sprzedawcę do rozpakowywania kilku egzemplarzy, bo Ty chcesz cos sprawdzić na miejscu.

#1119 luk4sek

luk4sek
  • 283 postów

Napisano 25 kwietnia 2013 - 02:42

jak będzie coś nie tak to przez punkt serwisowy dadzą kolejną sztukę z magazynu jak i ona będzie wadliwa to zazwyczaj ściągają coś z innej partii, mówię przynajmniej o 2 sieciach prowadzonych przez tą samą spółkę:)

#1120 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:36

Juz widzę chętnego sprzedawcę do rozpakowywania kilku egzemplarzy, bo Ty chcesz cos sprawdzić na miejscu.

Nie wiem co chciałeś wyrazić, ale wiedz ze przed zakupem dokładnie sprawdziłem komputer na miesjcu, pracownicy razem ze mną przeprowadzili 10 minutowy test na duchy, a w trakcie powiedzieli, że jakby coś było nie tak, to mamy jeszcze jedną sztukę.

#1121 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:43

Nie wiem co chciałeś wyrazić, ale wiedz ze przed zakupem dokładnie sprawdziłem komputer na miesjcu, pracownicy razem ze mną przeprowadzili 10 minutowy test na duchy, a w trakcie powiedzieli, że jakby coś było nie tak, to mamy jeszcze jedną sztukę.

Cieszy podejście sprzedawcy do kupującego.
Tylko pogratulować takiej możliwości o jakiej piszesz.
Życzę udanego i bezawaryjnego użytkowania :)

Czasem sprawdzaj matryce, bo lubią wychodzić bad piksele.

#1122 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 kwietnia 2013 - 18:46

Nie dziękuję, żeby nie zapeszać :) Właśnie to był dla mnie ewenement, bo cała załoga była taka, nie to że jedna osoba. Mówię o MM na Okęciu w Warszawie - al. Krakowska. Gdyby nie to, że komputer obejrzałem i na moich oczach otwierali fabryczne pudło, podejrzewałbym że jest jakiś trefny... więcej na koniec mówili o moich prawach do odstąpienia od umowy niż o tym jak trafić do wyjścia :) Jestem w trakcie wdrażania się w nowy system, na etapie Wielkich Odkryć typu naciśnij enter żeby zmienić nazwę... Pierwszy Mac.

#1123 Diwad

Diwad
  • 182 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:21

Dla zainteresowanych tematyka nowych MacBooków:

Wedlug analityka z KGI Securities, Ming-Chi Kuo, nowa linia Macbookow Pro z odswiezona wersja procesorow Haswell ma byc zaprezentowana w czerwcu podczas WWDC. Apple ma powrocic do napedow SuperDrive, co moim zdaniem jest nierealne. Nowe wersje MBP mialaby trafic do sprzedazy pod koniec drugiego kwartalu, a rMBP w pozniejszym czasie.

Tez uwazacie ze pan Ming-Chi sie troche zagalopowal z tymi napedami optycznymi?

Sory jesli kogos wprowadzilem w blad z tymi napedami. Czytalem i pisalem to na szybko. Z angielskim u mnie ok, nawet po Naszemu zdaza mi sie cos przeoczyc/niedoczytac.

Zrodlo: Upgraded MacBook models expected to highlight WWDC 2013

#1124 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 28 kwietnia 2013 - 16:56

W szkolach powinni na lekcjach jezyka angielskiego, oprocz slownictwa uczyc czytania ze zrozumieniem. Kuo nie mowi ze Apple powroci do napedow optycznych. Twierdzi ze obecna linia Macbookow Pro bez ekranu retina nadal bedzie kontynuowana. Jest to spowodowane tym, ze MBP13 nadal pozostaje najpopularniejszym Maciem(wedlug Kuo). Ja wiem jedno - niczego ciekawego nie mozna sie spodziewac po nowej rewizji rMBP. P.S. Nie wierze w to by Apple zostawilo linie MBP.

#1125 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 22:48

mam retine od pierwszego dnia jak pojawily sie w PL na poczatku kupilem wersje z dyskiem 256GB po pol roku okazalo sie za to za malo dla mnie sprzedalem i kupilme z 512GB na ta chwile nie ma dla mnie lepszego komputera - PO KAZDYM WZGLEDEM ! niesamowita bateria niesamowity wyswietlacz niesamowita klawiatura niesamowity gladzik bezglosny przy przegladaniu www co do ceny to pownna byc mysle okolo 40% nizsza ! co do telefonu : android rulez i pod kazdym wzgldem bije na glowe IP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych