Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1076 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 03 kwietnia 2013 - 22:41

iMac, gry...może warto wspomnieć, że OSX i gry to pomyłka, a Windows ( B.C. ) miało być jedynie dodatkiem dla "zmuszonych uzywac programy z Windows na sprzęcie Apple. Więc Wasze oczekiwania są i będą niespełnione. Ktoś chce pograć i do tego "pokazać się" kupuje Alienware, nie iMac'a.

#1077 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 03 kwietnia 2013 - 22:44

League of Legends dziala ;). Poza tym, nie ma obecnie gier, ktorych nie daloby sie odpalic na OSX w 2880x1800 z wysokimi ustawieniami. Poza Wiedzminem oczywiscie ;). Dopiero Maxwell bedzie tutaj naprawde rewolucja oferujac 2.5 krotnosc wydajnosci w tym samym poziomie poboru pradu. GTX760M moim zdaniem bedzie dobra karta graficzna na to co jest obecnie dostepne. Nie ma co narzekac. Jesli Apple wsadzi GTX760M to bedzie to naprawde dobre urzadzenie w tym poziomie wydajnosci.

#1078 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 04 kwietnia 2013 - 06:56

League of Legends dziala ;).

Poza tym, nie ma obecnie gier, ktorych nie daloby sie odpalic na OSX w 2880x1800 z wysokimi ustawieniami. Poza Wiedzminem oczywiscie ;).
Dopiero Maxwell bedzie tutaj naprawde rewolucja oferujac 2.5 krotnosc wydajnosci w tym samym poziomie poboru pradu.

GTX760M moim zdaniem bedzie dobra karta graficzna na to co jest obecnie dostepne. Nie ma co narzekac. Jesli Apple wsadzi GTX760M to bedzie to naprawde dobre urzadzenie w tym poziomie wydajnosci.

Będzie to dobra karta w maku ale do pogrania będzie trzeba limitowac detale aby zachować płynność,
Miałem laptopa z gtx660 i powiem ze mimo ze wydajniejsza od gt550 to dalej nie daje konkretnej mocy w grach.
Stałem przed dylematem kupić retine 15 czy alienware m18x z dwoma 7970 i wybrałem aliena,
Niesamowity mocny sprzęt , dający przyjemność w pracy jak i w graniu, ma możliwość upgrejtowania kart gpu dysków pamięci dowolnie, serwis jest na drugi dzień u mnie w domu a kosztował zbliżona kwotę do Retina, siedzi tam 18calowa matryca samsunga dziś może będę kalibrowal ale wiem ze jest ok,

#1079 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 kwietnia 2013 - 14:12

up, Tylko ten Alien ma kilka wad; jest brzydki, gruby, ciężki, ma słabą baterie, mało pikseli na cal i ma duży spadek wartości.

#1080 Diwad

Diwad
  • 182 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 04 kwietnia 2013 - 14:23

I imo co najważniejsze - nie ma Mac OS:-)

#1081 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2013 - 14:50

iMac, gry...może warto wspomnieć, że OSX i gry to pomyłka, a Windows ( B.C. ) miało być jedynie dodatkiem dla "zmuszonych uzywac programy z Windows na sprzęcie Apple.
Więc Wasze oczekiwania są i będą niespełnione. Ktoś chce pograć i do tego "pokazać się" kupuje Alienware, nie iMac'a.

Jeśli ktoś chce pograć, to kupuje sobie konsole. :-)

#1082 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 04 kwietnia 2013 - 15:32

up,

Tylko ten Alien ma kilka wad; jest brzydki, gruby, ciężki, ma słabą baterie, mało pikseli na cal i ma duży spadek wartości.

matrycę ma fullHD samsunga i po kalibracji lepiej wypadła niż skalibrowana ipsowa w nowych macbookach! Robiła mi kalibrację osoba która zajmuje się tym i kalibrowała też prawie wszystkie modele maków, więc jak tylko otrzymam od niej wynik kalibracji to z chęcią go umieszczę aby troszkę głupio zrobiło się tym co zachwalają ips jako cud świata!!!
osobiście wolę mięć zwykłe 18 cali fullHD o lepszym pokryciu sRGB niż ips 15 z mega upakowanym pikselem co uważam że jest przesadą użytkową gdyż nie wszystkie programy z tego korzystają np adobe :)
alien jest mega ciężki bo nie ma być mobilnym ale wydajnym komputerem gdzie można dowolnie go upgrejtować , ma serwis 27 miesięczny w moim wypadku na drugi dzień serwisant naprawia a nie jak w przypadku appla tydzień lub dwa bez komputera,,

brzydki to jest pojęcie względne choć mi się podoba ale solidny jak najbardziej ma aluminiową anodyzowaną obudowę a jakość pozostała również na wysokim poziomie, spadek wartości akurat źle trafiłeś bo te modele na rynku wtórnym cieszą się większym wzięciem niż maki.

#1083 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 kwietnia 2013 - 16:01

spadek wartości akurat źle trafiłeś bo te modele na rynku wtórnym cieszą się większym wzięciem niż maki.

Dobra bajka, ale nie dla mnie. Cenę trzyma tak samo jak galaxy s3 a i wzięcie jest ze nikt tego nie kupi.

#1084 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 kwietnia 2013 - 16:07

alien jest mega ciężki bo nie ma być mobilnym ale wydajnym komputerem gdzie można dowolnie go upgrejtować , ma serwis 27 miesięczny w moim wypadku na drugi dzień serwisant naprawia a nie jak w przypadku appla tydzień lub dwa bez komputera,,

Idź się reklamować na jakieś fora PCtowców, którzy Cię zrozumieją. Mega ciężki, ale wydajny komputer, który można dowolnie upgrate'ować – to się nazywa PC i zwykle buczy sobie pod biurkiem, względnie nazywa się stacją roboczą i to jest kompletnie inna bajka.

Człowieku, porównujesz jakiegoś grzmota z mobilnym 15" laptopem. Albo nie, sorry, reklamujesz jakiegoś grzmota, tylko w nieodpowiednim wątku i na nieodpowiednim forum.

#1085 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 04 kwietnia 2013 - 18:32

Idź się reklamować na jakieś fora PCtowców, którzy Cię zrozumieją. Mega ciężki, ale wydajny komputer, który można dowolnie upgrate'ować – to się nazywa PC i zwykle buczy sobie pod biurkiem, względnie nazywa się stacją roboczą i to jest kompletnie inna bajka.

Człowieku, porównujesz jakiegoś grzmota z mobilnym 15" laptopem. Albo nie, sorry, reklamujesz jakiegoś grzmota, tylko w nieodpowiednim wątku i na nieodpowiednim forum.

A co do Hackintoshy – zluzujcie, jest wiele innych, znacznie poważniejszych możliwości złamania licencji, nie mówiąc o piraceniu. ar3kb – przedstawiłeś sytuację, w której Diwad musiałby ukraść nie system, a sprzęt. Poza tym, czytałeś wszystkie EULA, które akceptujesz? Może Apple, albo M$, albo dowolna inna firma zabrania korzystania z odtwarzacza MP3 w kiblu, a Ty łamiesz tę licencję właśnie w ten sposób?

jakoś strasznie dużo emocji wkładasz w tę wypowiedź :) spokojnie
długo zastanawiałem się nad kupnem mbp15 retina ale przeważyło kilka spraw

osobiście potrzebowałem mocnego komputera procesor/gpu/ilość pamięci ram typowo stacjonarnego w zastosowniu ale też łatwego do przeniesienia w obrębie domu , 10% mobilność więc raz na rok mogę go przenieść ręka się nie urwie
najważniejszym dla mnie była dobra matryca a 18 okazała się lepsza od ipesowej retiny co jest dla mnie dodatkowym plusem,
, budowa jakość wykonania moim zdaniem wysokiego lotu jest w alienie choć mbp z jego typowo aluminiową obudową nie ma konkurencji
wynikowo więcej plusów zdobył alienware i dlatego go kupiłem, gdybym potrzebował mobilnego komputera do noszenia z pewnością kupiłbym air 13 jak wiecie sa też tu userzy którzy obrabiają na nim grafikę z powodzeniem i cenią sobie go za mobilność.

pozdrawiam

#1086 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 kwietnia 2013 - 18:43

najważniejszym dla mnie była dobra matryca a 18 okazała się lepsza od ipesowej retiny co jest dla mnie dodatkowym plusem

Oglądałem w MM jakiegoś Aliena za ponad 10 000zł i niestety ale jakość obrazu była zdecydowanie gorsza od tej w rMBP. Kolejna sprawa to jak komputer ma być stacjonarny nie lepiej kupić zewnętrzny monitor który przebija pod każdym względem te laptopowe i nie męczy wzroku.

Co do wydajności zgadzam się, jeżeli ktoś szuka ''potwora'' seria Alienware jest trafnym wyborem.

#1087 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 04 kwietnia 2013 - 18:51

jak właściwie świecą matryce to pomiary potrafią to zweryfikować,, osoba która zajmuje się kalibracją i profilowaniem wyświetlaczy wszelakich ma certyfikowane urządzenia skalibrowała wyświetlacz w alienie 18 i powiedziała że dawno tak dobrej matrycy nie widziała i jest lepsza od tej ipesewej z mbr retina powtarzam jeszcze raz to był pomiar!! a nie coś na oko!

#1088 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 kwietnia 2013 - 18:56

Tak, tak. Dla mnie ważne jest to widzą moje oczy a nie co mówi jakiś ''fachowiec''. Kolejna sprawa to co miał powiedzieć, że to szmelc, jak płacisz to każdy słodzi.

#1089 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 04 kwietnia 2013 - 21:46

Tak, tak. Dla mnie ważne jest to widzą moje oczy a nie co mówi jakiś ''fachowiec''. Kolejna sprawa to co miał powiedzieć, że to szmelc, jak płacisz to każdy słodzi.

czy ty rozumiesz że to urządzenia pomiarowe wykazały? dla ciekawości lubi maci i je posiada w domu :)
akurat jest to mój dobry znajomy i nie wziął złotówki więc wiesz już chyba wyczerpałeś limit :)
co zrobić takie są fakty matryca ipesowa nie jest ideałem jak matryca z takiego "szmelcu" jest lepsza.

#1090 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 04 kwietnia 2013 - 22:11

Panowie ale bez jaj, kalibrowanie matrycy w Alienware by pograć w jakiegoś RTS czy FPP? A może kalibrowanie MBP do wysyłania fotek na "Fejsa" i by "polajkowac" fotki znajomych? Ktoś, kto poważnie myśli o obróbce grafiki i fotografii nie kupuje TYLKO laptop, ale porządny monitor i wtedy jest zabawa w kalibrowanie. Jeśli są to reporterzy w terenie, to wysyłają surowe zdjęcie, dopiero redakcja zajmuje się poprawkami. Komuś poważnie coś zaszkodziło, kalibrowanie ekranu w domu do gier, gadu gadu i Fejsa...wow!

#1091 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 04 kwietnia 2013 - 22:28

kalibrowanie aby obróbka zdjęć była przynajmniej sensowna jak i sam odbiór ekranu, nie chodzi tylko o granie , uwierz że różnica jest jak zdjęcie poświaty palnika acetylowego czyli jaskrawo niebieskiego przebarwienia ustawienia domyślnego które męczy w oczy to samo tyczy się większości matryc komputerowych teraz, po kalibracji często ten efekt znika jest poprawiony gamut skala szarości itd, taka moda na niebiesko. Dla ciekawości napisałem że matryca w alienware jest lepsza w pomiarach od ipesowej w mpr to zauważyłem że nie dociera ten fakt i zaczyna się nazewnictwo typu szmelc itd , więc proszę troszkę też powagi nie wszystko w applu jest the best, choć lubię appla poważnie.

#1092 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 06 kwietnia 2013 - 16:07

oto wyniki pomiarów 18 samsunga która siedzi w "szmelcu" aw m18x czekam na wyniki IPS retiny :)

#1093 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 kwietnia 2013 - 16:14

up. Teraz za wszelką cenę próbujesz się dowartościować i uzasadnić swój wybór. Prawda jest taka że mnie i 99% innych osób nie obchodzi to co pokazuje jakiś program i mówi ''fachowiec'' ale to co widzą NASZE oczy. Alien to dobry sprzęt do grania, PROFESJONALISTA nie bawi się w kalibrowanie takich matryc tylko kupuje monitor przewyższający cenę w/w komputera. I tyczy to zarówno rMBP jak i Della. W porównaniu profesjonalnych monitorów matryca z laptopa to nic innego jak zabawka.

#1094 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 06 kwietnia 2013 - 16:18

jak obiecałem tak umieszczam jeżeli miałbym obrabiać grafikę na laptopie w domu bo takie argumenty w większości tu padają na forum argumentując zakup retiny jako komputera do grafiki , to jeszcze raz wybrałbym m18x bo ma większą i kolorystycznie lepszą matrycę niż retina szkoda że nie ma osx ale co zrobić taki rynek ;) pozdrawiam

#1095 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 06 kwietnia 2013 - 19:14

NVIDIA GeForce GT 750M | techPowerUp GPU Database

Z tego wynika ze to wlasnie ta najpredzej karta trafi do nowego rMBP. 33W TDP. GTX760M najwyrazniej bedzie po prostu GTX 670M po rebrandzie.

#1096 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 06 kwietnia 2013 - 20:51

nie należy się spodziewać wyraźnego skoku wydajności względem liderów gpu patrząc po specyfikacji gt650 vs gt750
Mobilne karty graficzne - rozpiska osiągów - Notebookcheck.pl
obecnie mam w laptopie pozycję numer 2 :)

- - - Połączono posty - - -

i jeszcze jedno, ktoś wcześniej napisał że w alienach są słabe baterie,
właśnie testuję i mam obecnie włączony komputer przez 6h20min i jeszcze 28% baterii zostało :)
komputer ma tryb oszczędności jedynie włączony i załączoną vga intel HD z ok 50% podświetlenie klawiatury , zwykłe obciążenie internet przeglądanie zdjęć muzyka,
tak więc łatwo jest coś napisać co mija się z prawdą jak widać po raz kolejny tu na forum :)

#1097 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 kwietnia 2013 - 15:13

Nadal jest to typowo gamingowy laptop przydatny dla garstki użytkowników.

#1098 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 07 kwietnia 2013 - 16:10

Nadal jest to typowo gamingowy laptop przydatny dla garstki użytkowników.

oczywiście zgadzam się każda gra zostanie odpalona bez problemu ze względu na najmocniejszy układ graficzny który posiada.
Dodatkowo należy wpomnieć, że ze względu na bardzo dobrą matrycę 18cali bardziej komfortowo można na nim obrobić grafikę/cad czy zmontować film w porównaniu do mbpr. To jest tylko moja odpowiedź na stwierdzenie że AW to szmelc.
pozdr.

#1099 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 07 kwietnia 2013 - 16:33

Też bym wolał twojego laptopa, gdyby nie to, że waży prawie 6kg, a z zasilaczem pewnie ponad. Gabaryty też nie są najwygodniejsze, tak samo pewnie jak rzeczywisty czas pracy na baterii. Ciekaw jestem jeszcze jak jest z poziomem hałasu takiego potwora.

#1100 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 07 kwietnia 2013 - 16:50

Też bym wolał twojego laptopa, gdyby nie to, że waży prawie 6kg, a z zasilaczem pewnie ponad. Gabaryty też nie są najwygodniejsze, tak samo pewnie jak rzeczywisty czas pracy na baterii.

Ciekaw jestem jeszcze jak jest z poziomem hałasu takiego potwora.

Podczas pracy w idlu czyli www zdjęcia muzyka absolutnie go nie słychać.
Bardzo sporadycznie minimalnie zwiększy obroty wentylator cpu ale system chłodzenia jest wydajny i obecnie mam poniżej 50stopni na wszystkich rdzeniach.
Sytuacja zmienia się jak odpali się grę tu już wentylatory zaczynają szumieć ale też nie na tyle żeby zagłuszało np nocną ciszę w pokoju czy np oglądanie przez drugą osobę filmu. Waga tego laptopa jest duża i absolutnie mobilność jest najsłabszym jego punktem, osobiście raz na miesiąc jak go zabiorę ręką mi nie odpadnie.
pozdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych