Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#776 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2013 - 00:45

moj kolega kupil retine jakis czas temu ma matryce LG i dzisiaj zauwazylismy ze ma jeden martwy piksel , jest on bardzo malo widoczny ale jest. I pytanie jak to jest z tymi martwymi pikselami czy jeden piksel kwalifikuje sie do wymiany matrycy ?

#777 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 16 stycznia 2013 - 01:18

moj kolega kupil retine jakis czas temu ma matryce LG i dzisiaj zauwazylismy ze ma jeden martwy piksel , jest on bardzo malo widoczny ale jest. I pytanie jak to jest z tymi martwymi pikselami czy jeden piksel kwalifikuje sie do wymiany matrycy ?

Iron pisał kiedyś, że wymieniają nawet w przypadku jednego bad pixela więc raczej kwalifikuje się do wymiany.
wpis: http://myapple.pl/ko...tml#post1946582

#778 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2013 - 01:49

a jak MBPr byla kupiona w iSpocie to czy gwarancja jest wazna tylko w ispocie czy mozna oddac do cortlandu ?

#779 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 stycznia 2013 - 01:50

Dokładnie, później np. ściągając sterowniki ze strony producenta trzeba zgadywać jakiej firmy mamy touchpad albo kartę WLAN. Paranoja.

To akurat można łatwo sprawdzić, wyświetlając listę podzespołów.

Piszesz, bo używasz Della a Macbooka chcialbyś kupić? A może te wnioski wynikają wyłącznie z tego, że "wiem, bo gdzieś czytałem"?
10 lat temu to Dell miał znakomite laptopy, sam kupowałem i to było coś, ale nie teraz. Był IBM, Toshiba i Dell ... komputery nie do zdarcia. To, co mamy teraz w sklepach to chińska plastikowa tandeta i tyle.

Delle Precision i HP EliteBooki nie są plastikowe ani tandetne. Wręcz odwrotnie, bo mają solidne metalowe obudowy, opcjonalne matryce IPS, nawet 5 lat gwarancji i serwis NBD.

https://www.google.p...f577c25ee&ion=1
https://www.google.p...iw=1400&bih=964

a jak MBPr byla kupiona w iSpocie to czy gwarancja jest wazna tylko w ispocie czy mozna oddac do cortlandu ?

Na całym świecie w serwisach Apple.

Apple - Informacje prawne - Produkty Apple a gwarancja ustawowa w UE

#780 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2013 - 02:04

To akurat można łatwo sprawdzić, wyświetlając listę podzespołów.

Delle Precision i HP EliteBooki nie są plastikowe ani tandetne.

Na całym świecie w serwisach Apple.

Apple - Informacje prawne - Produkty Apple a gwarancja ustawowa w UE

czyli cortland jak najbardziej :)
...a i najwazniejsze gdzie na stronie apple mozna zarejestrowac macbooka zeby gwarancja byla miedzynarodowa w kazdym autoryzowanym serwisie ?

#781 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 16 stycznia 2013 - 08:33

pracuje na dellu precision i moge powiedziec ze nie jest to plastikowa zabawka. niemniej jednak, jest masakrycznie gruby jak na laptopa, ma ekran 16:9 (IPS) gdzie jest zmarnowane conajmniej 5cm od gory i dolu na platikowa ramke wokol LCD (totalny bezsens z tymi 16:9). Jest to laptop do pracy, programy cadowskie itp, nie potrzebuje ekranu 16:9 do ogladania na nim filmow, tymbardziej chyle czolo przed applem ze ciagle uzywaja 16:10! Gdybym jednak mial kupowac komputer dla siebie to niestety nie bylby to dell z wyzej wymienionych powodow. Niestety swiat cada windosem stoi wiec albo kupuje sie parallels i winde albo kompa z windowsem. trzeba isc na kompromis niestety.

#782 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 16 stycznia 2013 - 09:31

czyli cortland jak najbardziej :)
...a i najwazniejsze gdzie na stronie apple mozna zarejestrowac macbooka zeby gwarancja byla miedzynarodowa w kazdym autoryzowanym serwisie ?

Taką gwarancję przez rok od zakupu po prostu posiadasz. Możesz sprawdzić w "Ten Mac..." -> "Więcej informacji" -> "Serwis" -> "Sprawdź dane gwarancji i wsparcia". Dla pewności możesz zatrzymać dowód zakupu.
Jeżeli zaś chodzi o AppleCare, to w Polsce Apple jeszcze nie udostępniło nam szaraczkom możliwości rejestracji on-line, trzeba dzwonić.

#783 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 16 stycznia 2013 - 09:38

pracuje na dellu precision i moge powiedziec ze nie jest to plastikowa zabawka. niemniej jednak, jest masakrycznie gruby jak na laptopa, ma ekran 16:9 (IPS) gdzie jest zmarnowane conajmniej 5cm od gory i dolu na platikowa ramke wokol LCD (totalny bezsens z tymi 16:9). Jest to laptop do pracy, programy cadowskie itp, nie potrzebuje ekranu 16:9 do ogladania na nim filmow, tymbardziej chyle czolo przed applem ze ciagle uzywaja 16:10!

Gdybym jednak mial kupowac komputer dla siebie to niestety nie bylby to dell z wyzej wymienionych powodow.

Niestety swiat cada windosem stoi wiec albo kupuje sie parallels i winde albo kompa z windowsem. trzeba isc na kompromis niestety.

Niestety. Oprócz windowsa do cada w dellu mamy jeszcze nvidię quadro - kolejny argument. Tutaj zostawia wszystkie macbooki daleko w tyle. Z wad wykonania mam zastrzeżenia tylko do klawiatury, bo nie wydaje się zbyt trwała.

#784 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 16 stycznia 2013 - 09:39

A u Apple ma być inaczej, bo ma być uczciwie i solidnie.

Jakkolwiek lepiej żeby były 2 rodzaje matryc, szczególnie jeśli jedne z nich mają jakieś wady, niż żeby było tak jak jest/było w iMacach że jeśli miało się żółte matryce że nie dało się nic z tym zrobić, bo matryce po jakimś czasie i tak żółkły.

To nie Biedronka - codziennie niskie ceny i na co trafisz, to masz. Amen. Za kilkanaście tyś. zł produkt ma być perfekt i basta.

Chodziło mi o to, że Dell, HP czy SONY też sprzedaje laptopy które kosztują po kilkanaście tyś. zł i te produkty praktycznie nie różnią się jakością od Apple za tą samą cenę. I też czasem jeden egzemplarz ma taką matryce, a drugi inną.
A co do tandetności dzisiejszych laptopów, to proponuję przestać oglądać laptopy za mniej niż 2000 zł z podzespołami jak Core i5 i jakaś dedykowana karta graficzna która daje radę w czymś więcej niż w graniu w gierki flash, bo laptop z takimi podzespołami i w takiej cenie musi być z plastiku i mieć słabą matryce bo na czymś producent musiał oszczędzić.

#785 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 19:47

Do grania to jest PC a nie lapki z mobilną grafiką.

Ja zaś mam nowego rMBP z ekranem wprawdzie LG ale idealny pod każdym jednym względem. Jestem wreszcie zadowolony, w UK wymienili na nowy.

nie do końca, mam obecnie asusa g73jh 17cali z ATI Mobility Radeon HD 5870 1GB GDDR5 i na pełnym HD gry chodzą na maks detalach np borderland 1 i 2 , crysis minimalnie mniejsza rozdzielczość ale płynnie,
spytałem się kumpla on ma akurat macbooka pro z gt650 i temp w teście fumarka nie wychodziła ponad 85 stopni na gpu po ponad 10min więc nie jest źle,
wydajność gt650 jest zbliżona do mojej ati, i da się pograć jedynie wielkość ekranu pozostawia troszkę do życzenia.

- - - Połączono posty - - -

W 15 calowych pewnie będzie to GeForce 850M lub Radeon 9750M.

swoją drogą dla mnie dziwnym produktem jest macbook pro 13,
generalnie tak samo wydajny jak air 13 , kosztuje tyle samo a klocek,
jaki jest jego sens?
dziwię się że apple nie robi macbook pro zaczynając od 15 a kończąc na 17
jak ma być do zastosowań pro to jak coś zrobić na 13? :)

Dyski SSD - padają, owszem. Ale czy talerze nie padały? Przecież były całe serie HDD w milionach sztuk które padały po kilku miesiącach używania. Co więcej SSD wymusza u użytkownika większą dyscyplinę z backupami ponieważ jak padnie to praktyczna szansa na odzyskanie danych jest minimalna nawet w firmie specjalizującej się w tego typu usługach :) Szybkość wynagradza to jednak z naddatkiem.
I na koniec - topowy model za 10 tys. i taka fuszera. Niezawodne modele - których obecnie już nie ma na rynku semiprofi - zawsze były bardzo drogie (2000-3000 USD) i nigdy nie oferowały nowinek technologicznych. Zawsze były 2, 3 kroki za "topem". Tak więc gdybyś za tę cenę dostał MacBooka Pro z TFT i niską rozdziałką, zintegrowaną kartą graficzną, Sandy Bridge i 2xHDD w RAID to byłoby to zrozumiałe.

kiedyś hdd często padały obecnie sporadycznie, czy mając hdd czy sdd należy robić archiwizację, mając NASa nie mam potrzeby posiadania dużego dysku , raczej mile widziana jest wydajność i tu sdd pokazuje co potrafi ale nie wszystkie sdd są tak wydajne jak byśmy oczekiwali.

W tamtym tygodniu otrzymalem propozycje pracy w pewnej firmie, w ktorej jednym z glownych dostawcow Pecetow jest wlasnie Apple. Kilka dni temu dolaczylem do ich zespolu i mialem przyjemnosc obcowania z tym MacBookiem. Szczerze powiem iz ostrosc obrazu powala na kolana. Nigdy wczesniej nie mialem wiekszej stycznosci z produktami Apple, w znaczeniu takim iz nie posiadalem ich na wlasnosc (pomijam kwestie zwiazane z "przelotnym" uzywaniem). Sama jakosc wykonania powala na kolana. Wszystko idelnie spasowane. Ekran swietny, wrecz jestem wstanie stwierdzic iz jest "perfekto". Z systemem oczywiscie mialem stycznosc wczesniej, kilkukrotnie, lecz nie w wiekszym stopniu. Otrzymalem firmowego MacBooka lecz z roku 2011, podajrze koniec 2011 i jestem naprawde zadowolony z kazdego cala tego produktu. Jako Admin, pasjonat i zarazem znawca wielu innych pecetow, note/netbook´ow, jestem w stanie stwierdzic ze pod wzgeledem jakosci wykonania, jest to najwyzsza polka;)

Co do produktow Apple, ze sluchu i opini znajomych i wspolpracownikow wynika tyle ze nie mieli oni zadnych wiekszych problemow z produktami tej firmy. Smiem twierdzic iz pod wzgledem jakosci wykonania oraz systemu, Apple to najlepsza firma;) Kolega wyzej najwidoczniej ma duzego pecha bo nie slyszalem by ktos mial problemy tej skali z ich produktami;)

P.S- Brak polskich znakow zapewne razi w oczy, lecz aktualnie nie jestem w posiadaniu innej klawiatury niz Norweskiej.

nie do końca tak jest jak piszesz że wszystkie produkty są najwyższa półka,
miałem kilka maków, styczność mam z nimi od przeszło 17lat, procowałem jako admin i użytkownik różnych maków i wierz mi różowo nie jest,
fakt że są to fajne komputery i system operacyjny ale też są i wpadki, np kupiłem pierwszego imaka g5, padła 2 razy płyta główna bo źle zaprojektowali kanał wentylacyjny i kondy padały obok a g5 potrafiła się grzać :) znajomy miał macbooka z nvidią gt8600 jak pamiętam - padła płyta :) , miałem ibooka, plastyki pękały fatalnie! :) itd itd, dobry kierunek obrali z obudowami alu ale są też producenci którzy też wytwarzają lapy w całym alu i nieźle im to wychodzi,

Piszesz, bo używasz Della a Macbooka chcialbyś kupić? A może te wnioski wynikają wyłącznie z tego, że "wiem, bo gdzieś czytałem"?
10 lat temu to Dell miał znakomite laptopy, sam kupowałem i to było coś, ale nie teraz. Był IBM, Toshiba i Dell ... komputery nie do zdarcia. To, co mamy teraz w sklepach to chińska plastikowa tandeta i tyle.

A u Apple ma być inaczej, bo ma być uczciwie i solidnie.

ee tam przesadzasz,
http://pl.asus.com/N...VivoBook_S200E/
jest kilka modeli innych firm też z mocnymi aluminiowymi obudowami :)

#786 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 stycznia 2013 - 02:35

swoją drogą dla mnie dziwnym produktem jest macbook pro 13,
generalnie tak samo wydajny jak air 13 , kosztuje tyle samo a klocek,
jaki jest jego sens?
dziwię się że apple nie robi macbook pro zaczynając od 15 a kończąc na 17
jak ma być do zastosowań pro to jak coś zrobić na 13? :)

Sens jest, bo 13 jest idealne w podróży, a w biurze czy domu i tak podłącza duży się monitor.

#787 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 09:24

Sens jest, bo 13 jest idealne w podróży, a w biurze czy domu i tak podłącza duży się monitor.

nie do końca, air jest praktycznie z takimi samymi bebechami i wydajnością a jest lżejszy porównując do zwykłego pro bez retiny,
mało tego air 13 ma wyższą rozdzielczość lcd,, tak więc 13 macbook pro nie daje nic jak dla mnie więcej poza troszkę szybszym procem,

Apple - MacBook Air - Technical Specifications
Apple - MacBook Pro - Technical Specifications

gdyby macbook pro 13 miał mocniejszą vga , dodatkowo lepszy lcd , zaczynało by mieć sens i argumenty za nim,
a tak jest to produkt nie sprecyzowany i moim zdaniem apple powinno przesunąć gamme modeli na 15 i 17

#788 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 19 stycznia 2013 - 09:38

17'' im się chyba nie sprzedawała za dobrze, skoro 17'' już nie robią (imho ludzie wybierali 15'' nie tylko ze względu na mobilność, ale też na czytnik kart SD, którego w 17 nie było.... a expresss card już chyba nie jest tak popularne jak kiedyś)

#789 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 10:35

czytnik można dokupić na usb to nie powód

#790 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2013 - 13:38

Mam przed sobą 2 MBPr jeden z Matryca LG a drugi z Samsungiem. I moje spostrzeżenie jest takie że matryca Lg ma lepsze odzwierciedlenie kolorów i ma lepsza biel i jasnośc. Moim zadniem o LG jest lepsza od Samsunga.

#791 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 13:54

Mam przed sobą 2 MBPr jeden z Matryca LG a drugi z Samsungiem. I moje spostrzeżenie jest takie że matryca Lg ma lepsze odzwierciedlenie kolorów i ma lepsza biel i jasnośc. Moim zadniem o LG jest lepsza od Samsunga.

Też mam takie spostrzeżenia, ale jedna rzecz jest na korzyść Samsunga - inaczej ustawiony punkt czerni, co jest dość istotne przy pracy z grafiką i zdjęciami - widać lepiej detale w cieniach. Warto sobie to sprawdzić - Monitor Calibration Tests: Black Point

Nie wiem, jakiej firmy jest matryca w Ipadzie 3, ale jak porównywałem to bije on na łeb zarówno LG i Samsunga w Macbooku - większy poziom jasności do dyspozycji, dobrze ustawiony punkt czerni. Produkt wart 1/4 ceny komputera ... bez komentarza ;)
Jako osoba zajmująca się profesjonalnie zdjęciami tego samego oczekiwałem od tego komputera, a niestety tak nie jest. Czekam na 3 egzemplarz.

#792 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 stycznia 2013 - 14:01

Ja miałem już kilkanaście modeli rMBP. Wszystko zależy na jaką matrycę trafisz, ja osobiście miałem szczęście do Samsunga i moje spostrzeżenia są odwrotne. Uważam że Samsung ma lepszą jakość a kolory bardziej naturalne. LG strasznie cukierkowe czego nie lubię.

Wszystko zależy od egzemplarza.

#793 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 stycznia 2013 - 23:50

nie do końca, air jest praktycznie z takimi samymi bebechami i wydajnością a jest lżejszy porównując do zwykłego pro bez retiny,
mało tego air 13 ma wyższą rozdzielczość lcd,, tak więc 13 macbook pro nie daje nic jak dla mnie więcej poza troszkę szybszym procem,

Apple - MacBook Air - Technical Specifications
Apple - MacBook Pro - Technical Specifications

gdyby macbook pro 13 miał mocniejszą vga , dodatkowo lepszy lcd , zaczynało by mieć sens i argumenty za nim,
a tak jest to produkt nie sprecyzowany i moim zdaniem apple powinno przesunąć gamme modeli na 15 i 17

No zwykły Pro 13 faktycznie nie ma większego sensu, zresztą ma być wycofany z oferty w połowie roku bo ludzie wolą model z Retiną.

#794 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 09:59

No zwykły Pro 13 faktycznie nie ma większego sensu, zresztą ma być wycofany z oferty w połowie roku bo ludzie wolą model z Retiną.

Przycinającą się na animacjach UI - podziękuję.

Gdy wybierałem, Air miał max 4GB ramu. Obecnie ma max 8, pro max 16. Pro to tańsza rozbudowa SSD (którą przy okazji można sobie rozłożyć na raty). Mocniejszy procesor. Port RJ45. Dla mnie to idealny sprzęt, który przez większość czasu pracuje pod dobry duży graficzny monitor. Retina nie jest mi potrzebna a różnicę w cenie chętnie dokładam do akcesoriów. Na szczęście PRO popracuje ładnych parę lat. A wtedy może skończą się już beta testy retiny.

#795 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 21 stycznia 2013 - 12:31

To ze teraz WebKit nie wyrabia z generowaniem stron w tak duzej rozdzielczosci, nie oznacza, ze w przyszlosci nadal tak bedzie. Haswell i ich karty graficzne o kodowej nazwie GT3(zapewne Intel HD 5000) beda mialy duzo, ponad 2.5 raza wyzsza wydajnosc niz HD 4000. Zeby to lepiej zobrazowac, wystarczy wyobrazic sobie 13 calowego MBPr z 4 rdzeniowym prockiem i Radeonem HD6750M. Wydajnosc powinna byc podobna. O ile oczywiscie Apple raczy zaskoczyc wszystkich i umiescic w 13 Retina 4 rdzeniowca o TDP 35W.

#796 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 12:51

Dla mnie to idealny sprzęt, który przez większość czasu pracuje pod dobry duży graficzny monitor.

Ja od kiedy przesiadłem się z MBP2009 15" na rMBP 15" jeszcze nie podłączyłem komputera do zewnętrznego monitora. Przestrzeń robocza przy 1920x1200 jest wystarczająco duża. Dla mnie to jest laptop idealny. Stary Lenovo ThinkVision z matrycą S-IPS stoi i się kurzy.

#797 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 13:29

Ja od kiedy przesiadłem się z MBP2009 15" na rMBP 15" jeszcze nie podłączyłem komputera do zewnętrznego monitora. Przestrzeń robocza przy 1920x1200 jest wystarczająco duża. Dla mnie to jest laptop idealny. Stary Lenovo ThinkVision z matrycą S-IPS stoi i się kurzy.

Primo mowa o matrycy 13".
Secundo jeśli komputer stoi na jakiejś podstawce mogę to zrozumieć. Jeśli nie to nie wyobrażam sobie garbienia się przed ekranem MBP. Nijak ma się to do ergonomii pracy.

#798 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 14:48

Primo mowa o matrycy 13".

Po pierwsze primo ;) wątek dotyczy nieco innego komputera. W chwili obecnej 13" Pro (z retiną włącznie) jest jak dla mnie trochę bez sensu. Ale to już nieco inna historia...

Secundo jeśli komputer stoi na jakiejś podstawce mogę to zrozumieć. Jeśli nie to nie wyobrażam sobie garbienia się przed ekranem MBP. Nijak ma się to do ergonomii pracy.

Po drugie primo - obecnie "na taśmie" pracuję jak biały człowiek, wygodne krzesło, biurko, dwa monitory, Windows 2008 Server (tworzenie softu na rynek enterprice). Z MBPr korzystam w domu, pisząc soft na iOS jako hobby i jest to zasadniczo rozrywka. Stąd też przyjmuję w tym celu pozycję horyzontalną :)

#799 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 08:06

[...]

Czyli się rozumiemy :) Ja rozpuszczony "taśmą" nawet do prywatnej pracy postawiłem wielki ekran co by coś widzieć na skalibrowanym ekranie. Horyzontalnie to mogę jedynie spać. Pozdrawiam.

#800 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 15:11

To ze teraz WebKit nie wyrabia z generowaniem stron w tak duzej rozdzielczosci, nie oznacza, ze w przyszlosci nadal tak bedzie.

Haswell i ich karty graficzne o kodowej nazwie GT3(zapewne Intel HD 5000) beda mialy duzo, ponad 2.5 raza wyzsza wydajnosc niz HD 4000.

Zeby to lepiej zobrazowac, wystarczy wyobrazic sobie 13 calowego MBPr z 4 rdzeniowym prockiem i Radeonem HD6750M. Wydajnosc powinna byc podobna. O ile oczywiscie Apple raczy zaskoczyc wszystkich i umiescic w 13 Retina 4 rdzeniowca o TDP 35W.

Dobrze by było gdyby MBP 13 dostał mocniejszy proc vga i dysk bo air ma praktycznie taką samą wydajność a 13 zwykła moim zdaniem ma rozdzielczość matrycy fatalnie małą np w porównaniu do MBA 13, problemem może być jednak jak nowe układy będą generowały ciepło i jak układ chłodzący sobie z tym poradzi bo mała obudowa nie ułatwia zadania,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych