Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#826 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 03 lutego 2013 - 21:49

Nie chcę 4 egzemplarza, jestem szczerze zmęczony tym cyrkami. Pozdrawiam

Oddaj go. Odzyskaj kasę i daj sobie i nam święty spokój :).

- - - Połączono posty - - -

Kupuję komputer Apple i mam mieć wszystko ustawione, żeby działało- za to też płacę.
Przepraszam, ale krew zalewa.
Pozdrawiam

A co? Kupiłeś retinę i Ci nie działa? Czy przeczytałeś tekst na forum, że komuś nie działa i Cie krew zalała? :) Bo zobacz, zonk! Ja kupiłem rMBP w sierpniu 2012, używam go codziennie przez kilkanaście godzin i nie mam jakichkolwiek problemów. I co? Cieszysz się tym, że mi działa ( ja się cieszę ;)czy dalej Cię krew zalewa, że komuś jednak nie działa? :).

#827 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 03 lutego 2013 - 22:09

Kupiłeś retinę i Ci nie działa?

Przeczytaj parę postów wyżej.

Czy przeczytałeś tekst na forum, że komuś nie działa i Cie krew zalała?

To też.

Bo zobacz, zonk! Ja kupiłem rMBP w sierpniu 2012, używam go codziennie przez kilkanaście godzin i nie mam jakichkolwiek problemów

Zonk! Ja kupiłem w październiku 2009 swojego MBP, byłem z nim na wszystkich kontynentach i ZONK! Działa i zarabiam na nim na życie.
To, co napisałeś nic nie wnosi, tylko coś gadasz od rzeczy, żeby się popisać.

Cieszysz się tym, że mi działa

Niech działa jak najdłużej.

czy dalej Cię krew zalewa, że komuś jednak nie działa?

Mi nie działało- pozbyłem się.

Pozdrawiam

#828 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2013 - 13:42

Witajcie. Dzisiaj odebralem moja Retina z serwisu , potwierdzono ghost. Dostalem matryce samsunga. Zrobilem test Monitor Calibration Tests: Black Point i kwadracik u mnie jest delikatnie widoczny juz na wartosci 1,1,1 - 2,2,2 to czy jest to dobrze czy zle ? dodam ze w Matrycy LG kwadrcik byl widoczny na wartosci 7,7,7 . Jak jest w waszych retinach ?

#829 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 lutego 2013 - 14:12

Witajcie. Dzisiaj odebralem moja Retina z serwisu , potwierdzono ghost. Dostalem matryce samsunga. Zrobilem test Monitor Calibration Tests: Black Point i kwadracik u mnie jest delikatnie widoczny juz na wartosci 1,1,1 - 2,2,2 to czy jest to dobrze czy zle ? dodam ze w Matrycy LG kwadrcik byl widoczny na wartosci 7,7,7 . Jak jest w waszych retinach ?

Nie patrz na kwadraciki tylko się ciesz ze działa.

#830 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2013 - 14:14

Nie patrz na kwadraciki tylko się ciesz ze działa.

ciesze sie:) ale jestem ciekaw czy to jest dobrze czy nie ?

#831 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 08 lutego 2013 - 14:19

... kwadracik u mnie jest delikatnie widoczny juz na wartosci 1,1,1 - 2,2,2 to czy jest to dobrze czy zle ? dodam ze w Matrycy LG kwadrcik byl widoczny na wartosci 7,7,7 . Jak jest w waszych retinach ?

Mam LG kwadracik widoczny 7.7.7
Nie wiem jakie to ma znacznie ...

#832 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2013 - 15:13

Ktos na forum sie wypowiadal ze podobno im mniej tym lepiej... ale sam nie wiem do konca o co chodzi. Moze wypowie sie w tej kwesti ktos bardziej ogarniety w tej sprawie

#833 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 08 lutego 2013 - 15:15

ciesze sie:) ale jestem ciekaw czy to jest dobrze czy nie ?

Cytat ze strony z kwadracikiem "A top quality monitor using an excellent calibration system can show the difference between levels 0 and 1."

Z tego co ja rozumiem to w tych kwadracikach chodzi o to ile nasz monitor rozróżnia skali szarości czyli jak we wszystkich 23 krokach widać różnicę to np. grafika która składa się z 23 odcieni zostanie wyświetlona w 23 odcieniach a nie np. w 16 (bo pierwsze 7 zostanie wyświetlona jako jeden ten sam kolor).

#834 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 08 lutego 2013 - 16:36

Nie wiem z jakim panelem mam maka ale retina oprofilowana kalibratorem i1pro wyświetla kwadracik o wartości 4,4,4

#835 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 17:29

Moja retina skrzypi przy otwieraniu, poruszaniu. Czytałem, że to może być czasem kwestia dokręcenia śrub pod spodem. Ma ktoś z okolic Bydgoszczy wkrętak Pentalobe? Chętnie bym to sprawdził i dokręcił, bo mnie irytuje ten fakt.

#836 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 17:38

może wystarczy kropelka oliwy zegarmistrzowskiej :)

#837 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 lutego 2013 - 08:16

retina mojej zony na poczatku miala problem bo spodni panel byl niedokrecony niestety i rzeczywiscie skrzypial przy podonoszeniu komputera. szybka wizyta w apple store, 5 minut dokrecania i po problemie :) moj komp nie mial tego problemu, podobno wlasnie niektore egzemplarze nie sa dobrze dokrecone.

#838 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 12:46

retina mojej zony na poczatku miala problem bo spodni panel byl niedokrecony niestety i rzeczywiscie skrzypial przy podonoszeniu komputera. szybka wizyta w apple store, 5 minut dokrecania i po problemie :)

moj komp nie mial tego problemu, podobno wlasnie niektore egzemplarze nie sa dobrze dokrecone.

Też o tym czytałem. Dlatego czekam na zamówiony wkrętak ;)

#839 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 12 lutego 2013 - 22:22

Od dziś dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy 15 z retina, wersja USA kupiona w pl, na allegro na FV za 8149zl hehe 2000 mniej niż w ispocie xD, starego sprzedałem za 3k - Zwrot za FV to wyszedł jakoś w przybliżeniu 3500 tragedii nie ma :), a płaski Enter przeżyję :). Ogólnie jak na cały dzień zabawy itp no powiem krótko zapierdziela FEST, SSD jednak robi robotę i ta cisza..... nie wiem ale na opcji full eco jak ja to mówię czyli klawiatura na zero ekran na 3-4 kropki i pokazuje w porywach ponad 9h na starcie :), jak przeglądam neta to specjalnie to nie spada :). pzdr. Łukasz

#840 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 lutego 2013 - 15:22

wyspiarz, jaka konfiguracja sprzętowa ?
okazja niezła, powodzonka.

#841 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 13 lutego 2013 - 15:46

Apple przed chwilą zaktualizowało Macbooka Pro Retina 15" i 13" Niższe ceny, lepsze procesory i więcej ramu za mniejszą kwotę.

#842 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 13 lutego 2013 - 16:23

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

edit from anarti: tak sie dzieje jak sie nie ma polskiej klawiatury na komputerze niestety.

#843 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 16:48

właśnie zamówiłem w polskim Apple Online Store - RETINA 15" 16GB 2.7GHz 512SSD za 11.999 PLN brutto (to ten nowy model i taniej niż na allegro). Dostałem jeszcze rabat 5% (zamówiłem przez telefon) - czyli wyszło 11399 brutto po rabacie.... posiadając unijny NIP płacę w cenie netto czyli dokładnie zapłacę: 9267,52 PLN. A wy dalej kupujcie na alledrogo od wódek i innych "importerów - cwaniaków"

#844 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 13 lutego 2013 - 23:20

wyspiarz, jaka konfiguracja sprzętowa ?
okazja niezła, powodzonka.

Ten podstawowy :) 15 retina wersja USA, legalnie w sklepie na FV :)

Apple MacBook Pro Retina 15" MC975 FV23% W-wa (3013332508) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

generalnie czy potrzeba WIĘCEJ nie wiem mi nie :), jak bym miał dopłacać pare K za 512GB ciut szybszy procek który w praktyce pewnie nic by nie zmienił, to raczej nie ma szans na tą dopłatę z mojej strony, jedynie moze RAM by mnie skusił ale też nie wiem czy na pewno, no i zależy w jakiej cenie ale samego nie da się zmienić w konfigu a z lutownicą latał nie będę xD. WOW chodzi MEGA WYPASIENIE jak i wygląda chyba jeszcze lepiej i praca wszystkiego MEGA szybkie, kompa włącza sie w ja wiem nie mierzyłem strzelam 10s. Itunes odpala się od razu w 0.5-1s a 2-3x dłużej łączy się z serwerem xD, generalnie SSD robi robotę, każdy program odpala się niemal natychmiast, na wcześniejszym macy (2010 z i5 8db ramu GF330GT ) to ikonki podskakiwaly parę sekund itp tutaj wsio praktycznie odpala się od "kopa"

pzdr. Łukasz

#845 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 16:30

właśnie zamówiłem w polskim Apple Online Store - RETINA 15" 16GB 2.7GHz 512SSD za 11.999 PLN brutto (to ten nowy model i taniej niż na allegro)."

zmieniłem zamówienie na procesor 2.8GHz (z racji 8MB cache vs. 6MB cache w 2.7GHz) i dodatkowo jeszcze będę płacił kartą poprzez Alior Sync - co da mi 5% rabatu (ich usługa cashback) :) Nie mam zamiaru reklamować banku ale chodzi o całkowite wyliczenie ceny, czyli: Apple Online Store - 5% rabatu od Apple - 5% cashbacku z alior sync i VAT w moim przypadku wynosi 0%.

#846 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 21:24

Apple daje 5% rabatu? Nie widziałem takiej infrmacji na ich stronie.

#847 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 lutego 2013 - 22:13

Chyba chodzi o zniżkę dla sektora edu Rabaty Apple dla sektora edukacji - Apple Store (Polska)

#848 slodziak69

slodziak69
  • 35 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 lutego 2013 - 22:16

Rabat dla sektora edukacji wynosi (według moich obliczeń) 8%.

#849 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 lutego 2013 - 22:24

Oficjalnie wynosi 6%. To pewnie dostał rabat dla stałych klientów czy coś.

#850 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 22:41

dostałem rabat ot tak - bez powodu :) podobno dlatego, że całe zamówienie złożone zostało telefonicznie (a nie przez WWW), zatem warto próbować :) przy takiej kwocie 5% to bardzo dużo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych