Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#1251 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 lipca 2013 - 17:43

Nie. Pewna osoba z forum Macrumors doniosla, ze kontaktowala sie z ta siecia sklepow i jak sam twierdzi, to NIE jest pomylka.

Jakbym tak wierzył dla ''osób z forum'' skończyłbym pod mostem.

#1252 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 lipca 2013 - 19:00

Jakbym tak wierzył dla ''osób z forum'' skończyłbym pod mostem.

Problem w tym ze kilka osob sie kontaktowalo w tej sprawie. I ZAWSZE byla taka sama odpowiedz. Co ciekawe, siec znow podaje ze to jest Ivy Bridge procek. Cos tu jednak nie gra :).

Jeszcze jedno, patrzac na benchmarki zamieszczone na Anandtech odnosnie Iris Pro ktora ma rzekomo byc w MBPr z Haswellami mozna wysnuc wniosek ze... w obliczeniach OpenCL i GL szybsze od GT650M z Retiny jest nawet... Intel HD4000. Yep. For sure :).

Ide o zaklad ze benchmarki zostaly przez Ananda podkrecone by pokazac "mozliwosci" tego ukladu, inaczej by nie dostal probki szybciej niz inni. Znamienne tez dla mnie jest, to, ze wiekszosc danych w recenzji zeszlorocznej retiny 15 tak bardzo sie rozni od rzeczywistych testow zarowno dokonywanych przez uzytkownikow, jak i pozostale serwisy.

#1253 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 20:12

Panowie, a ja zastanawialem sie nad jedna rzecza - czy jezeli wszystkie benchmarki zostaly wykonane na Mavericksie, to czy nie oznacza to nowe Macbooki zostana zaprezentowane wraz z Maverickesem? Czy nie ma na to reguly? Testy pod 10.9, a prezentacja i sprzedaż pod ML...

#1254 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 10:45

Na to nie ma reguły. Mogą zostać wypuszczone z ML + kod na darmową aktualizację do Mavericksa, któraś generacja tak miała z Lionem i ML chyba.

#1255 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 16:01

Hehe, pojawiaja sie plotki jakoby wraz z premiera Haswell mialby sie pojawic takze... rMBP 17 :). Ma to sens. Iris Pro mogacy uniesc rozdzielczosc 4K do tego GTX760M ktory w takiej "budzie" sie bez problemow zmiesci.

Zobaczymy czy te ploteczki maja jakiekolwiek potwierdzenie w rzeczywistosci :).

One more thing. Patrzac na testy Intel Iris Pro przy TDP 47W ma wydajnosc podobna do GT750M( http://www.computerb...afik-im-test/3/ ). Sam naprawde nie wiem juz co myslec. Sterowniki pod OSX dla kart Intela sa duzo lepsze niz dla Windows(nawet o 50% lepsze rezultaty). Intel na pewno ma bardzo przyszlosciowe karty graficzne. Broadwell przyniesie nowa architekture kart graficznych nizszy proces i okolo 50% wiecej mocy przy tym samym TDP. Natomiast Skylake najprawdopodobniej przyniesie juz zupelnie nowy poziom wydajnosci. Ide o zaklad, ze w tym przedziale TDP ani AMD, ani Nvidia nie beda w stanie zaoferowac nic porownywalnego wydajnosciowo.

#1256 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 lipca 2013 - 22:59

rMBP 17'' to jedyny laptop który mógłby mnie poważnie zainteresować i nakłonić do sprzedaży iMac'a. Kluczową rolę odegra tu jakie dostanie (o ile się pojawi) podzespoły w szczególności GPU. Musiałby dostać standardowo 1920x1200 x 2, to już trochę sporo i potrzeba tutaj mocarnej grafiki. Szkoda że o graniu na rMBP w natywnej rozdzielczości można zapomnieć.

#1257 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 20 lipca 2013 - 16:43

rMBP 17'' to jedyny laptop który mógłby mnie poważnie zainteresować i nakłonić do sprzedaży iMac'a.
Kluczową rolę odegra tu jakie dostanie (o ile się pojawi) podzespoły w szczególności GPU.

Musiałby dostać standardowo 1920x1200 x 2, to już trochę sporo i potrzeba tutaj mocarnej grafiki.

Szkoda że o graniu na rMBP w natywnej rozdzielczości można zapomnieć.

Broadwell'owe karty graficzne beda miec znacznie wieksza przepustowosc pamieci eDRAM(okolo 80GB/s) oraz nowa architekture. Intel w tym roku dotrzymal slowa i zaoferowal naprawde wydajne integry. Przyszloroczne maja byc o 50% szybsze. Zapewne tak bedzie. Jesli tak rzeczywiscie bedzie to zaoferuja poziom wydajnosci GTX675M wiec juz calkiem mocnej karty graficznej. Natomiast rewolucja przyjdzie wraz ze Skylake. 2.5 raza szybsze karty graficzne niz te w Broadwell. Wydajnosc wieksza niz GTX680MX. I to integry. I to przy nawet 35W TDP. Jesli Intel dotrzyma slowa, Nvidia ani AMD nie bedzie w stanie zaproponowac czegokolwiek o podobnej wydajnosci przy tym TDP.

Pewnie wlasnie ta perspektywa sprawia ze Apple calkowicie odchodzi od ukladow Nvidii i AMD w laptopach(o ile odejdzie). Pewnie, bedzie jeszcze mozliwa konfiguracja z mocniejszym prockiem i zewnetrzna karta. Coz, taktyka malych kroczkow...

#1258 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 20 lipca 2013 - 20:18

@up To o czym piszesz to bardzo ale to bardzo fajna perspektywa, ale myślę że zarówno nVidia jak i AMD nie będą się temu bezczynnie przyglądać. Do tego do premiery Skylake karty mobile nVidii osiągną zapewne poziom dzisiejszego desktopowego Titana.

#1259 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 21 lipca 2013 - 01:30

@up
To o czym piszesz to bardzo ale to bardzo fajna perspektywa, ale myślę że zarówno nVidia jak i AMD nie będą się temu bezczynnie przyglądać. Do tego do premiery Skylake karty mobile nVidii osiągną zapewne poziom dzisiejszego desktopowego Titana.

Niestety nie. Wszystko wskazuje na to, ze Maxwell przy TDP 35W zaoferuje jedynie 50-70% wzrost wydajnosci w stosunku do poprzedniej generacji. By ukazac to w liczbach GT650M osiaga obecnie 2500 Pkt w 3dMarku11. GT850M osiagnie juz 4000Pkt. Intel Broadwell GPU osiagac bedzie 3500 pkt. Nadal pozostanie w zasiegu. Natomiast rok pozniej pojawi sie Skylake. Wyniki wydajnosci w granicach 8000-9000(najbardziej realne - 7000pkt - poziom GTX680MX) pkt w 3dMark11. Natomiast w tym samym roku pojawia sie jedynie GT9XX ktore beda nadal Maxwellami z nieco podniesionymi taktowaniami. Apple doskonale o tym wie. I dlatego przechodzi na integry juz teraz. To jest najbardziej optymistyczny wariant, jesli oczywiscie Intel zachowa proces wzrostu wydajnosci w grach.

To tylko theorycrafting ;).

A najlepsze w tym wszystkim jest to ze Intel bedzie dazyl do zmniejszenia TDP na 4 rdzeniowcach i mozliwosci umieszczenia w 35W procesorze tych wlasnie kart graficznych dzieki czemu - mozliwa bedzie ich instalacja w rMBP 13 ;).

#1260 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 24 lipca 2013 - 20:49

Notebook APPLE MacBook Pro 15, Notebooki - Media Markt

"Notebook z ekranem o przekątnej 15.4'', rozdzielczością 2880 x 1800 z podświetleniem LED. Wyposażony jest w procesor Intel Core i7 o częstotliwości taktowania 2.3 GHz,z zainstalowaną pamięcią 8 GB RAM DDR3 oraz dysk twardy SSD o pojemności 256 GB. Posiada wbudowaną kartę graficzną NVIDIA GeForce GT 650M. Zainstalowany system to OS X Lion."

Za 7799 PLN. Już prawie wyprzedany, ale może ktoś się jeszcze załapie. Pozdrawiam.

#1261 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 lipca 2013 - 21:13

Aktualizacja jest bardzo blisko, niech wprowadzają nowe modele jak najszybciej to taniej kupię obecną wersję :) Ależ jestem ciekaw jak będzie wyglądać specyfikacja nowej Retiny 15''.

#1262 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 25 lipca 2013 - 14:46

SemiAccurate podaje, ze Apple dostanie od Intela wyjatkowa wersje Iris Pro do rMBP. Co to oznacza? Prawdopodobnie wyzsza wydajnosc przy takim samym poborze pradu. Premiera i testy dopiero wyjasnia co to bedzie za modyfikacja.

#1263 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 25 lipca 2013 - 20:57

Tylko coś nie widać tych nowych rMBP. Czyżby pojawiły się dopiero pod koniec roku. Był model Early 2013 więc bardzo możliwe że jeszcze poczekamy...

#1264 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 21:15

Byl model Early 2013 wiec czas na Late 2013;) koniec wrzesnia, pazdziernik! Chociaz i tak kaza nam dlugo czekac na Haswelle;)

#1265 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 25 lipca 2013 - 23:11

Pani analityk KGI Securities, Ming-Chi Kuo twierdzi, ze najwczesniejszy termin obecnie dla rMBP to wrzesien, natomiast w sierpniu update dostana iMaci. Zobaczymy.

#1266 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 25 lipca 2013 - 23:28

@koyoot Pisałeś że rMBP dostanie update w tym tygodniu :) Tak na poważnie Retina potrzebuje aktualizacji bo ten model ''niby 2013'' niczym nie różni się od Mid 2012, podwyższenie 100MHz to typowy chwyt. iMac'i zawsze dostają konkretniejszy update, jest to obecnie świeży sprzęt więc aktualizacja jest praktycznie niemożliwa. Komputer ten na rynku jest pół roku, dodatkowo posiada naprawdę mocne podzespoły. Wystarczy spojrzeć ile czasu na runku był model 2011. Mogę zrobić z kimś odważniejszym zakład że nowy iMac pojawi się w pierwszym kwartale 2014 roku zaś rMBP na jesieni tego roku :)

#1267 Adriang

Adriang
  • 5 postów

Napisano 29 lipca 2013 - 13:12

Jakis czas temu pisalem o tym ze zastanawiam sie nad kupnem tego laptopa. Nie bylem pewien gdyz nowy model ma nie dlugo wyjsc. Jednak zakupilem macbooka pro 2012 kilkumiesiecznego z retina z przedluzona gwarancja do grudnia 2015. Wersja z 512 ssd i 2.6 i7 Sprzet jest wspanialy. Robi spore wrazenie, jakosc, praca na nim jest na najwyzszym poziomie.
  • kris2k lubi to

#1268 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 04 sierpnia 2013 - 12:01

Patrzac na szczegolowe wyniki testow Iris Pro - jest bardzo dobrze. Integra oferuje rzeczywiscie poziom wydajnosci GT650M. W ogolnych benchmarkach zostaje z tylu o jakies 8-10% w grach roznica co prawda dochodzi do 65%(Fifa13 - 80 FPS w 1920x1200 w porownaniu do GT650M osiagajacej 133 FPS w tej samej rozdzialce ;)). Co najciekawsze - Diablo 3 w 1920x1200 dziala na 45 FPS i to pod Windowsem. Wiadomo ze Mavericks zaoferuje o wiele wieksza wydajnosc graficzna, oraz duzo lepsze sterowniki od platformy Windows, wiec bardzo mozliwe ze taka ilosc FPS zobaczymy w... 2880x1800 ;). Jeszcze jedno. Iris Pro pod obciazeniem pobiera az 75W pradu. Mowa oczywiscie o polaczeniu procek i GPU. Zatem nici z cudownego mitycznego 6 godzinnego pracowania na 1 ladowaniu baterii pod obciazeniem.

#1269 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 sierpnia 2013 - 08:29

...Wiadomo ze Mavericks zaoferuje o wiele wieksza wydajnosc graficzna, oraz duzo lepsze sterowniki od platformy Windows, wiec bardzo mozliwe ze taka ilosc FPS zobaczymy w... 2880x1800 ;)...

A skąd to niby wiadomo?
Przecież sterowniki pod windows zawsze były i są o 1/3 wydajniejsze niż pod OSX.

#1270 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 06 sierpnia 2013 - 18:47

Patrzac na informacje na forach odnosnie dzialania Dev prev. wychodzi na to ze bedzie duzo szybciej niz poprzednio, dzieki nowej wersji OpenGL. To raz. Sterowniki do Intel HD sa DUZO lepsze niz te do Windows. Taka jest prawda - te same gry dzialaja duzo lepiej na integrach Intela pod OSX niz pod Windows. To dwa. Apple scisle wspolpracuje z Intelem i chce inwestowac w integry, poniewaz oni sami moga dopasowac sterowniki do platformy. Dzieki temu wydajnosc moze byc o wiele lepsza niz gdyby to Intel mial pisac stery.

#1271 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 06 sierpnia 2013 - 22:09

Patrzac na informacje na forach odnosnie dzialania Dev prev. wychodzi na to ze bedzie duzo szybciej niz poprzednio, dzieki nowej wersji OpenGL. To raz.

Sterowniki do Intel HD sa DUZO lepsze niz te do Windows. Taka jest prawda - te same gry dzialaja duzo lepiej na integrach Intela pod OSX niz pod Windows. To dwa.

Apple scisle wspolpracuje z Intelem i chce inwestowac w integry, poniewaz oni sami moga dopasowac sterowniki do platformy. Dzieki temu wydajnosc moze byc o wiele lepsza niz gdyby to Intel mial pisac stery.

koyoot, posłuchaj: fora to fora, możesz przeczytać na nich najbardziej niestworzone rzeczy. Z testów jakie przeprowadzam od DP1 mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że to "dużo szybciej" dotyczy na dzień dzisiejszy głównie OpenCL, nie GL. Ktoś, gdzieś sobie odpali GL View w Mav i zobaczy że cyferki mu skoczyły względem ML i zaraz jest wielkie "wow".

Obsługa wyższej wersji OGL oznacza przede wszystkim obsługę nowych ficzerów i zestawów instrukcji. To wszystko muszą jeszcze obsługiwać hardware i software. OGL 4.x to coś jak D3D 11, 3.x jak D3D 10. Obsługa OGL 4.x nie spowoduje nagłego ogólnego "magicznego tubodopalania" dla Maków ot tak sobie.

Co do "sterów", to od dłuższego czasu pisze je producent komponentu: Nvidia, AMD, Intel. Apple udostępnia im wszystko czego potrzebują i dopasowuje swoje wersje frameworków, tak aby uzyskać większą wydajność.

#1272 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 sierpnia 2013 - 00:08

Coś ucichło całkowicie o nowym rMBP. Co do obecnego mam go już dosyć, martwe piksele oraz mikroskopijne odpryski na matrycy to norma. Jeszcze ta gwarancja rok czasu :( Mam go dosyć... Z dwojga złego wolę już znienawidzonego iMaca.

#1273 sh019m

sh019m
  • 4 postów
  • Skądtu i tam

Napisano 20 sierpnia 2013 - 04:38

Witam wszystkich Rzeczywiscie niedlugo mozemy sie spodziewac nowej wersji rMBP poniewaz w wielu sklepach (np. MediaMarkt czy BestBuy) sa wyprzedaze aktualnego modelu. Dorzucą kilka mhz, pare gb ramu i mamy nowosc..

#1274 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 20 sierpnia 2013 - 08:08

iron.gery
Coś ucichło całkowicie o nowym rMBP.

Co do obecnego mam go już dosyć, martwe piksele oraz mikroskopijne odpryski na matrycy to norma. Jeszcze ta gwarancja rok czasu

Mam go dosyć...

Ja swojego mam rmbp w podstawowej wersji mam od lipca zeszłego roku i miałem kłopoty z wydajnością, które jednak rozwiązała aktualizacja smc od apple. Jedyne do czego mogę się przyczepić to spadek żywotności baterii do 92-95%. Jako osoba fizyczna, nie wykupiłem apple care na 3 lata, został mi jeszcze prawie rok rękojmi sprzedawcy, mam nadzieje, że to wystarczy. Tak czy inaczej nie widzę dla siebie lepszego laptopa do przeglądania internetu i pisania.

#1275 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 sierpnia 2013 - 12:57

Coś ucichło całkowicie o nowym rMBP.

Co do obecnego mam go już dosyć, martwe piksele oraz mikroskopijne odpryski na matrycy to norma. Jeszcze ta gwarancja rok czasu :(

Mam go dosyć...

Z dwojga złego wolę już znienawidzonego iMaca.

Co to za odpryski, na szybie?

Może od razu dokup Apple Care.

Witam wszystkich
Rzeczywiscie niedlugo mozemy sie spodziewac nowej wersji rMBP poniewaz w wielu sklepach (np. MediaMarkt czy BestBuy) sa wyprzedaze aktualnego modelu. Dorzucą kilka mhz, pare gb ramu i mamy nowosc..

Wręcz przeciwnie, bo na pewno wymienią platformę na Haswell i grafiki na nową generację.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych