Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#801 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 15:41

Haswell ma być wydajnością podobny do 650m, ale ma wytwarzać spore ciepło. Zobaczymy co z tego będzie.

#802 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 17:44

Haswell ma być wydajnością podobny do 650m, ale ma wytwarzać spore ciepło. Zobaczymy co z tego będzie.

teoretycznie brzmi to bardzo zachęcająco ,, w praktyce może być inaczej czyli dużo będzie brakowało, w każdym razie trzymam kciuki aby tak było , gdyby też umieścili go w air było by ciekawie,
w sumie patrząc też z innej strony powinno to też obniżyć ceny modeli w których jest 650m, ale znając realia tak nie będzie.

- - - Połączono posty - - -

choć w całym medialnym szumie informacji echem odbijają się też takie głosy
http://www.macworld....ear-future.html
mogło by się to wydawać troszkę dziwne i ryzykowne aby dofinansowywać równoległą technologię ARM która w wydajności obecnej jest przeznaczona do urządzeń dotykowych tak aby w niedalekiej przyszłości weszła w obszar procesorów desktopowych aby uniezależnić się od intela, oj dosyć ryzykownie ale ciekawie :)

#803 Onua

Onua
  • 131 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 18:31

Witam, Rozumiem, że nowsze MacBooki oraz MacBooki wyposażone w Retine wspierają starsze monitory Apple Cinema Led Display (27")? Dziękuję.

#804 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 20:24

[...]Rozumiem, że nowsze MacBooki oraz MacBooki wyposażone w Retine wspierają starsze monitory Apple Cinema Led Display (27")?[...]

Tak. Port thunderbolt to zarazem MDP (mini display port).

#805 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 29 stycznia 2013 - 16:26

Witam, poszukuję karty pamięci lub też adapter do rMBP aby nic nie wystawało poza obudowe, pamiętam że ktoś podawał link do tego produktu, niestety nie mogę odnaleźć, bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

#806 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 29 stycznia 2013 - 16:51

O to chodzi? The Nifty MiniDrive

#807 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 29 stycznia 2013 - 18:36

To widziałem, ale to jest project Kickstarter a tam można było już zamówić.

#808 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2013 - 03:30

po miesiacu zauważyłem ze jednak mam duchy na matrycy LG dziwne jest jednnak to bo po kupieniu rMBP sprawdzałem i nie zauważyłem duchów. I teraz Pytanie czy oddac jak najszybciej do serwisu ? Czy moge oddac go za jakis czas...

#809 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 30 stycznia 2013 - 09:30

jak mozesz to oddaj, objawy nie ustapia to na pewno, ja oddalem do apple store, w polsce pewno do jakiegos autoryzowanego serwisu gwarancyjnego, nie wiem. dadza cie samsunga na 200%

#810 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2013 - 16:17

Zaniosłem dzisiaj rMBP do serwisu Cortland. Pan przyjmujący zrobił jakims programem test na obecność Ghostingu po czym stwierdził ze nie występują duchy - test trwał 4 minuty. Komputer zostawiłem do dalszej diagnostyki zobaczymy co powiedza.. bo Ja jak wół podczas domowego użytkowania widzę Ghosting. Co zrobić wrazie w Cortlandzie powiedzą ze nie występuje Ghosting skoro na wstępie Pan przyjmujący w Cortlandzie nie zauważył usterki ? - Pytam się tak na wszelki wypadek.

#811 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 30 stycznia 2013 - 16:27

jak ja bylem w apple store tez zrobiono test chyba 4 minutowy i pan grzecznie powiedzial ze tu nic nie ma:) Na to ja otworzylem folder ze zdjeciami ekranu ktore zrobilem telefonem na ktorych widac bylo moje ikony z pulpitu oraz duchy jakie po nich zostaly. Po tej mojej malej prezentacji pan uprzejmie powiedzial ze prosze przyjsc po laptopa za 2 dni i ze ekran bedzie wymieniony. Te ich testy o tylek rozbic :) Tak dla ciekawosci powiem ze koszt wymiany ekranu oszacowano na £460 czyli nie malo:)

#812 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2013 - 17:22

zobaczymy co powiedza w Cortlandzie po tej diagnostyce... wrazie jakby sie upierali ze nie ma Ghostingu to czy reklamowac jeszcze raz czy zabrac do innego autoryzowanego serwisu ?

#813 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 30 stycznia 2013 - 19:48

Oddaj nawet do tego samego tylko najpierw przygotuj się jak kolega wyżej ;P

#814 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 20:23

No i mam 3 nowy egzemplarz, z matrycą Samsunga. Dziś do mnie dotarł, test czas rozpocząć, obaczymy. Mam 14 dni, pierwsze wrażenia pozytywne ;)

#815 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2013 - 23:26

Jak nie uznaja to bede musial zabrac go do domu w celu zrobienia zdjec z dowowami duchów... nie podaruje im tego! (Czy na screenchotach bedzie to widoczne ?) I jesli chodzi o serwis to czy jest roznica gdzie oddaje ? - chodzi mi o Cortland i iSource

#816 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2013 - 17:56

to chyba jakies zarty.. dostalem sms'a z informacje ze na mojej retinie nie ma ghostingu... Cortland sobie jeja jakies robi. Jutro jade po odbior i czy reklamowac ponownie czy zabrac do domu i zrobic zdjecia z efektem Ghostingu i pokazac im jako niezbity dowód ? Czy moze udac sie do innego Autoryzowanego serwisu ?

#817 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 18:01

Może ktoś ma pomysł - mam 3 egzemplarz Retiny z Samsungiem. Każdy zachowywał się nieco inaczej. Mam go od 2 dni i zaczyna się robić problem, ale nie wiem z czego to wynika. Po wybudzeniu jest problem z touchpadem - działa częściowo - nie mogę nic kliknąć, wybrać, sam zaznacza większy obszar tekstu na ekranie. Działa minimalizowanie okien (gesty itd.) Dopiero ponowne uśpienie i wybudzenie powoduję, że touch wraca do normalnej pracy. O co tu chodzi? A i zazwyczaj jest tak, gdy jest na uśpieniu dłużej niż kilka minut. Klawiatura też jakoś wariuje, niby działa ale nie do końca. Może ktoś się z tym spotkał i wie, czym to jest spowodowane. Będę zobowiązany. Nie chcę 4 egzemplarza, jestem szczerze zmęczony tym cyrkami. Pozdrawiam

#818 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 18:03

jakim sprzętem kalibrujecie wyświetlacz?

#819 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 18:28

Po wybudzeniu jest problem z touchpadem - działa częściowo - nie mogę nic kliknąć, wybrać, sam zaznacza większy obszar tekstu na ekranie. Działa minimalizowanie okien (gesty itd.)

Po pierwsze - coś może być na rzeczy. Mnie przytrafiło się to tylko raz ale wybudzany był z odpaloną wirtualką Windowsa 8 na którym było uruchomione połączenie do Windowsa Server 2008 więc nie zwróciłem na to specjalnej uwagi. Efekt dokładnie taki sam jak opisany przez Ciebie.

Po drugie - masz strasznego pecha z rMBP,,,

#820 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 19:12

Po pierwsze - coś może być na rzeczy. Mnie przytrafiło się to tylko raz ale wybudzany był z odpaloną wirtualką Windowsa 8 na którym było uruchomione połączenie do Windowsa Server 2008 więc nie zwróciłem na to specjalnej uwagi. Efekt dokładnie taki sam jak opisany przez Ciebie.

Po drugie - masz strasznego pecha z rMBP,,,

Tutaj jest ten problem opisany i metody rozwiązania. Sprawdzę. - https://discussions....tart=0&tstart=0

- - - Połączono posty - - -

Tutaj jest ten problem opisany i metody rozwiązania. Sprawdzę. - https://discussions....tart=0&tstart=0

Może problem wynika z tego, że system na który pracuję 2 dni w 3 egzemplarzu pochodzi jeszcze z kopii Time Machine z 1-szego i 2-giego egzemplarza razem razem. Gdzieś jakieś błędy powstały czy coś ...

#821 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 01 lutego 2013 - 20:11

masz wyjatkowego pecha hofi66 z ta retina. moze najlepszym wyjsciem byloby oddac to w okresie tych ustawowych 14 dni i kupic klasycznego macbooka na maksymalnych parametrach? a moze poczekac z pol roku az wyjdzie kolejna rewizja retiny? najlepiej by bylo jakbys nie wstawial systemy z time machine tylko zaczal od zera, to nie wymaga niewiadomo ile czasu na wykonanie. sproboj tak i wtedy zobaczysz czy rzeczywiscie jest jakis problem.

#822 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 20:24

masz wyjatkowego pecha hofi66 z ta retina. moze najlepszym wyjsciem byloby oddac to w okresie tych ustawowych 14 dni i kupic klasycznego macbooka na maksymalnych parametrach?

a moze poczekac z pol roku az wyjdzie kolejna rewizja retiny?

najlepiej by bylo jakbys nie wstawial systemy z time machine tylko zaczal od zera, to nie wymaga niewiadomo ile czasu na wykonanie. sproboj tak i wtedy zobaczysz czy rzeczywiscie jest jakis problem.

To, co piszesz, to jakbyś wyjął mi z ust. Takie opcje też już od jakiegoś czasu przerabiam ;) Sprawdzę najpierw z czystym system i zobaczymy. Mam ochotę czasem walnąć tą retiną w sufit i zapomnieć. Opcja z klasycznym macbookiem mnie nie interesuje, bo zajmuję się profesjonalnie fotografią, projektowaniem i ważny jest dla mnie ekran, jakość obrazu itd. Czekam teraz na Eizo SX2762 do kompletu. Dlatego taki wybór i całe to "cierpienie" ... Idę otworzyć kolejną butelkę argentyńskiego malbeca, by ukoić swój "ból". Pozdrawiam

#823 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 02 lutego 2013 - 19:34

Ja poleciałem po całości. Kupiłem retinę, kiedy byłem w stanach. Myślę "zmienię sobie komputer na nowszy, szybszy- chociaż tak naprawdę go nie potrzebuję, moje Core 2 Duo genialnie się sprawuje". No, ale kupiłem i zaczęło się. 1. Problemy z matrycą. Duchy i inne. Matrycę wymieniałem 3 razy. 2. Każdy mój model miał problem z gładzikiem, albo nie działał częściowo, albo w całości. Męczyłem się z tym sprzętem ponad 2 miesiące i kiedy w końcu udało mi się wyeliminować te usterki z wielką radością się go pozbyłem i wróciłem do swojego MBP mid 2009. I teraz pozwolę sobie na luźną uwagę: jako wielki fan Apple i ogromny entuzjasta tego, co robią niestety muszę powiedzieć, że ostatnio poziom ich produktów spadł. Klejony iMac'i, klejone baterie w Retinach (super, ale gładzik sprawia problemy, więc ja sam nie rozumiem, po jaką cholere ją kleić)- nie podoba mi się to. Zaznaczam- to są moje prywatne wrażenia. Nie jestem wyrocznią, może komuś świetnie działa taka Retina- ja strasznie się zawiodłem i podziękowałem Apple w tym temacie. Pozdrawiam

#824 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 02 lutego 2013 - 20:05

To, co piszesz, to jakbyś wyjął mi z ust. Takie opcje też już od jakiegoś czasu przerabiam ;) Sprawdzę najpierw z czystym system i zobaczymy. Mam ochotę czasem walnąć tą retiną w sufit i zapomnieć. Opcja z klasycznym macbookiem mnie nie interesuje, bo zajmuję się profesjonalnie fotografią, projektowaniem i ważny jest dla mnie ekran, jakość obrazu itd. Czekam teraz na Eizo SX2762 do kompletu. Dlatego taki wybór i całe to "cierpienie" ... Idę otworzyć kolejną butelkę argentyńskiego malbeca, by ukoić swój "ból". Pozdrawiam

Pomogło z touchpadem wpisanie czegoś takiego z forum:

"By the way, for newcomers who do not want to scroll back and search for this set of Terminal commands, here they are:

sudo pmset -a hibernatemode 3
sudo pmset -a autopoweroff 0
sudo pmset -a autopoweroffdelay 36000
sudo pmset -a standby 0
sudo pmset -a standbydelay 36000
sudo pmset -a acwake 0

(The 36000 represents 10-hours in seconds and can be adjusted to your preference)

To check to be sure they applied correctly:
pmset -g"

#825 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 02 lutego 2013 - 20:28

Pomogło z touchpadem wpisanie czegoś takiego z forum:

"By the way, for newcomers who do not want to scroll back and search for this set of Terminal commands, here they are:

sudo pmset -a hibernatemode 3
sudo pmset -a autopoweroff 0
sudo pmset -a autopoweroffdelay 36000
sudo pmset -a standby 0
sudo pmset -a standbydelay 36000
sudo pmset -a acwake 0

(The 36000 represents 10-hours in seconds and can be adjusted to your preference)

To check to be sure they applied correctly:
pmset -g"

Ale ja tego kompletnie nie czaję.
Płacisz tyle za sprzęt, a teraz masz się bawić w jakieś komendy? Co to do cholery jest.. Ja siedzę cały czas w komendach, ale taką mam pracę.
Kupuję komputer Apple i mam mieć wszystko ustawione, żeby działało- za to też płacę.
Przepraszam, ale krew zalewa.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych