Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iMac [07.08.2007]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
517 odpowiedzi w tym temacie

#151 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 10 sierpnia 2007 - 10:15

okazano FAKT - odbcie lustrzane w glossy ? Haha, przecie to polemizowanie z faktami :)))

Toż mówię - kilka stron temu pokazano zdjęcia glossy, w których odbicia były niemal niewidoczne. I któremu zdjęciu wierzysz? Bo ja żadnemu i wolę opierać się na własnych odczuciach w tym względzie ;)

#152 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 10 sierpnia 2007 - 11:41

Mam nową teorię spiskową :D Steve widząc jak skopany jest wygląd nowego iMac'a postanowił, że wrzuci do niego glossy - wyszedł z założenia, że ludzie się zaczną bulwersować/podniecać* nowym ekranem i nie zauważą jak obrzydliwy jest ten nowy iMac :) ... ... mnie sie zresztą nowy iMac coraz bardziej podoba ;) *niepotrzebne skreślić.

#153 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 10 sierpnia 2007 - 13:36

Toż mówię - kilka stron temu pokazano zdjęcia glossy, w których odbicia były niemal niewidoczne. I któremu zdjęciu wierzysz? Bo ja żadnemu i wolę opierać się na własnych odczuciach w tym względzie ;)

To co piszesz to jest demgaogia.

Analogia :

zdjecie z obozu uchodzcow, na granicy Iraku i Iranu - na jednym zdjeciu uchodzcy sa zakrwawieni i pokiereszowani. Rzad Iranu pokazuje zdjecie drugie na ktorym, sa usmiechnieci, zrowi i weseli.

Ktoremu zdjeciu uwierzysz ? Jaka motywacje, maja obydwie strony ?

#154 toledoX

toledoX
  • 142 postów

Napisano 10 sierpnia 2007 - 13:42

Chciałbym wrócić jeszcze do procesora w "najmocniejszej" wersji 24". Co sądzicie o 2.8 GHz Intel Core 2 Extreme. Czy miał już z nim ktoś do czynienia? Czy wart jest "zachodu" (ceny)? Czy możma spodziewać się "istotnych" różnic w działaniu w porównaniu z 2,4 GHz?

#155 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 10 sierpnia 2007 - 14:22

dzis odwiedzilem mcc w liverpoolu i staly tam juz nowe imaci 20 i 24 cale powiem tak wygladaja powalajaco ... klawiatura jest boska : krotki skok klawiszy cicha i szybko sie po niej pisze, nowa mighty glowna zmiana to ze "sciski" juz nie sa szare a biale, wydawala mi sie troszke dokladniejsza i cięższa ale to moje zdanie po 5 min uzytkowania tak to wielkich zmian w myszy nie ma. serce czyli imac wyglada naprawde gustownie, jedyny mankament jaki dojrzalem w obudowie to dziurka w tej czarnej obwolucie na obiektyw kamery nie byla idealnie dopasowana (kamera nie byla na srodku), ogolenie stwierdzam ze bardzo ladna maszyneria z tego jest :D tylko mighty mogla by byc szara do kompletu

#156 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 10 sierpnia 2007 - 19:43

Tomo -> sobie żartujesz właśnie, prawda? o_O Jeżeli tak ma wyglądać dyskusja, to eot z mojej strony, bo zarzucając mi demagogię dajesz mi pretekst do nazwania cię hipokrytą, dammit. Przeczytaj sobie jeszcze raz to, co napisałem. Nie odnosiłem się do zdjęć z materiałów promocyjnych Apple, które już w zasadzie nie wiadomo, czy mogą nazwane zostać zdjęciami. Odnosiłem się do tego, że dwóch użytkowników przedstawiło różne zdjęcia, pokazujących coś przeciwnego - na jednym ekran komputera był lustrem, na innym glossy wyglądał całkiem przyzwoicie. Dwa zdjęcia, zrobione przez dwóch użytkowników, zapewne tak, by wyolbrzymić lub zmniejszyć efekt odbijania na ile się da, odpowiednio dobierając odległość i kąt, pod którym zdjęcie było robione. I powiedz mi, które jest bardziej wiarygodne? Dla mnie żadne, bo nie siedzę pod kątem 73 stopni do monitora, w odległości trzech-czterech metrów od niego, ani nie z nosem kilka odeń centymetrów - dopiero po tym, jak ekran sprawuje się na codzień i jak dobrze czytelne jest to, co wyświetla w takim oświetleniu, w jakim go stosuję, jestem w stanie określić, czy mi odpowiada, czy nie. Opisałem wystarczająco jasno, o co mi chodzi, czy nadal będziesz zarzucał mi demagogię i porównywał do przedstawiciela dyktatorskiego rządu, starającego się utrzymać w tajemnicy stan faktyczny?

#157 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 10 sierpnia 2007 - 19:54

Dzisiaj właśnie byłem w salonie w Glasgow Scottsys Premium Resller, nowy iMac zrobił na mnie ogromne wrażenie, oglądałem wersję 20 i 24 cale. Obraz niesamowity nie wspomnę o designie, wszystko pięknie spasowane, jedynie do czego muszę się przyczepić do nowa klawiatura, kompletnie mi nie pasuje - stara była lepsza. Cena także przystępna za 24 cale chca 900 funtów :)

#158 dorok7

dorok7
  • 23 postów

Napisano 10 sierpnia 2007 - 20:53

mam nadzieje, ze wypowie sie wiecej osob, ktore widzialy nowego iMac'a na zywo. ja czekam na nowy OS i mam nadzieje, ze bedzie wiecej pochlebnych opinii na temat nowego iMac'a, bo opinia uzytkownikow na duze znaczenie. zauwazylam tez, ze osoby, ktore widzialy komputer na zywo wypowiadaja sie pozytywniej od osob, ktore tylko o nim czytaly i widzialy zdjecia.;)

#159 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 11 sierpnia 2007 - 08:36

Dzisiaj właśnie byłem w salonie w Glasgow Scottsys Premium Resller, nowy iMac zrobił na mnie ogromne wrażenie, oglądałem wersję 20 i 24 cale. Obraz niesamowity nie wspomnę o designie, wszystko pięknie spasowane, jedynie do czego muszę się przyczepić do nowa klawiatura, kompletnie mi nie pasuje - stara była lepsza. Cena także przystępna za 24 cale chca 900 funtów :)

jest jedna "stara" na zbyciu ;-)

#160 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 sierpnia 2007 - 09:32

Cena także przystępna za 24 cale chca 900 funtów :)

jestes pewien, ze za 24" a nie za 20"?

#161 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 11 sierpnia 2007 - 09:36

Opisałem wystarczająco jasno, o co mi chodzi, czy nadal będziesz zarzucał mi demagogię i porównywał do przedstawiciela dyktatorskiego rządu, starającego się utrzymać w tajemnicy stan faktyczny?

Kolego, nie obruszaj sie :) NIe chcialem Cie urazic... Rozumiem, Twoje wyjasnienie, ale sie z nim gleboko nie zgadzam.

W ekranie nie Glossy, Imaca III genracji, czy II pod zadnym katem nic sie nie odbija, chyba ze zaswiecisz latarka w ekran. Czyli jesli ktos upolowal bez wiekszego wysilku zdjecie z odbiciem, to nie sadze, aby to byl zadki przypdek. Mysle, ze wrecz przciwnie, trudno jest upolowac sytuacje aby nic sie nie odbijalo.

PS. co do odczuc estetycznych, pewnie nowy Imac jest ladny, tak jak ladne sa Sony Vaio, czy inne Bravie. Ale design, projekt to juz nie to co II i III genracja, to kosmetyka i to w dodatku malo oryginalna. No i to poplatanie kolorystyki matrialow, z profesjonalnego alu zrobiono domowego playstation.

Imac lampka, to bylo cos porazajacego, ludziom szczeki opadalay ! Imac I, tez byl szokiem. A tu mamy do czynienia z umiejetnie podgrzanym kotletem w Macdonaldzie...

#162 sel4

sel4
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2007 - 10:13

abstrahując od wyglądu imaca, chciałbym się zapytać szanwnych myapple czytelników, czy karta graficzna da radę z Aperture (dobrze wiemy, że np. IntelGMA raczej ciężko daje radę)? Chodzi mi o to, czy te nowe karty graf. zamontowane w nowych imacach sprostają zadaniu, jakie stawia Aperture. Może lepiej zainwestować w maca pro i kartę NVIDIA GeForce 7300 GT zamiast ATI Radeon HD 2600 PRO (w imacu). Dla mnie osobiście podoba się pomysł imac + 23" ACD, ale jeżeli mam się znowu męczyć i długo czekać (jak to teraz robie na macbooku) to wolę dociułać i kupić Maca Pro z 23" ACD. Co o tym sądzicie?

Wiem, że ważną, jak nie najważniejszą rzeczą jest ram, ale w sumie 4GB (tyle można max upakować w imacach) chyba starczy...

Proszę o jakieś wypowiedzi na ten temat, z góry dzięki ;)

---- Dodano 11-08-2007 o godzinie 09:22 ----

Zrobiłem takie 2 konfiguracje, oczywiście dla mojego portfela imacowa jest lepsza ;) ale czy dla aperture wystarczająca, może praca na tym imacu nie będzie taka zła?
Na pewno mac pro będzie bardziej przyszłościowy...
Dołączona grafika

#163 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 10:22

To Ty powinieneś sobie odpowiedzieć na to pytanie biorąc pod uwagę to, do czego służy Ci komputer i co na nim obrabiasz.

#164 Sokar

Sokar
  • 26 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2007 - 11:20

Jedno jak widać jest makowe w nowych iMac'kach jak żaden inny sprzęt na świecie wzbudza emocje i o to chodzi :)

#165 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 11 sierpnia 2007 - 11:44

,, Jeszcze sie taki nie urodzil - co by Wszystkim dogodzil ,, :lol: i to jest chyba kwitesencja do tej dyskusji. Wiele osob na ruznych forach pisalo jak wchodzily PM i PM PRO z matryca Glassy, ze to badziew, nic nie widac a pozniej okazywalo sie ze sami kupili sprzet z taka matryca - wiadomo ... punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

#166 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 11:57

Heh, po konsultacjach z lepszą połówką która stwierdziła, że czarna ramka w iMac'u wygląda jak klepsydra, wymyśliłem hasło marketingowe dla ostatniej generacji: "iMac - Rest In Peace" :"P Mnie się*iMac'i G5 od samego początku nie podobały - zarówno przez grubość jak i nieproporcjonalnie wielką w stosunku do reszty część obramowania pod monitorem. Czarna ramka dodatkowo tę sytuację pogarsza - bo mamy de facto już dwie ramki - czarną, równą ze wszystkich stron, - i aluminiową, cienką dookoła, zaś gigantycznie szeroką u dołu (pewnie żeby się*jabłko zmieściło, hehe), sprawiającą że po prostu proporcje obudowy są do kitu - co zrzesztą, jak wspomniałem, sprawiało że już iMac G5 nie był*zbyt piękny Co prawda nowy iMac jest nieco "szczuplejszy" od poprzednika (widać na zdjęciach z boku), ale w końcu siedząc przy komputerze monitor mamy zawsze na wprost, więc jego grubość ma znaczenie drugorzędne.

#167 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 13:17

Zobaczcie sobie jakie HP'ki widziałem ostatnio w Vobisie:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Linki:
HP Pavilion w1907v
HP Pavilion w2007v
HP Pavilion w2207
HP Pavilion w2407
HP Paviliony w sklepie HP

Chciałbym wrócić jeszcze do procesora w "najmocniejszej" wersji 24".
Co sądzicie o 2.8 GHz Intel Core 2 Extreme. Czy miał już z nim ktoś do czynienia? Czy wart jest "zachodu" (ceny)? Czy możma spodziewać się "istotnych" różnic w działaniu w porównaniu z 2,4 GHz?

2,4 ciągnie 35W, a 2,8 44W.
Czyli Extreme może się bardziej grzać.

Może lepiej zainwestować w maca pro i kartę NVIDIA GeForce 7300 GT zamiast ATI Radeon HD 2600 PRO (w imacu). ... Co o tym sądzicie?

Jeśli Mac Pro to raczej z Radeonem X1900, a najlepiej Quadro.

Wiem, że ważną, jak nie najważniejszą rzeczą jest ram, ale w sumie 4GB (tyle można max upakować w imacach) chyba starczy...

Tylko na jak długo?
Co wyjdzie taniej, dołożenie RAMu i wymiana procesora w Macu Pro czy wymiana iMaca na nowego?

Zrobiłem takie 2 konfiguracje, oczywiście dla mojego portfela imacowa jest lepsza ;)

To może kup iMaca i zarób na nim na Maca Pro?

#168 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 14:14

rzymianin ale to monitory są a my tu o komputerach imac rozmawiamy :D

#169 sel4

sel4
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2007 - 14:41

To może kup iMaca i zarób na nim na Maca Pro?

Mogę zarabiać na macbooku i kupić maca pro :P po co się rozdrabniać. tutaj chodzi o komfort pracy. Mogę czekać, aż aperture obrobi fotki, jestem cierpliwy, ale oczywiście fajnie by było, gdyby to maszyna czekała na tego, który na niej pracuje :)

#170 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 15:03

rzymianin ale to monitory są a my tu o komputerach imac rozmawiamy :D

Ale sam przyznasz, że są wyjątkowo podobne.

#171 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 15:06

Ale sam przyznasz, że są wyjątkowo podobne.

ustawił bys na nim tapete windowsa i juz bys nie porównywał ;)...chodz przyznam cos w tej szarośći i czerni jest.

#172 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 16:54

Ale moim zdaniem klawiatura bez bloku numerycznego jest kompletnie niefunkcjonalna ...

#173 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 11 sierpnia 2007 - 20:10

Ale moim zdaniem klawiatura bez bloku numerycznego jest kompletnie niefunkcjonalna ...

Dla ciebie Apple ma nową pełnowymiarową na kabelku, a dla tych co w na ftelu bujanym, w łóżku oferują malutką poręczną bezprzewodową :-)
PS
Jakoś w laptopach nikt nie narzeka na brak numerycznej.

#174 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 sierpnia 2007 - 20:17

Byłem na jakimś angielskim forum apple. Ktoś zadał pytanie przyczepialność pilota. Jeszcze nikt nie zdążył mu odpowiewiedzeć, więc sam poszukałem. I nie znalazłem. Nie trafiłem na ani jedno zdjęcie z pilotem przyczepionym do obudowy... Niby aluminium, więc odpada przyciągania, ale pod aluminium mogli drugi magnes schować...

#175 dorok7

dorok7
  • 23 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 20:24

tez czytalam na innym forum o tym, ze nie ma magnesu do przyczepienia pilota. niby malo wazne, ale wydaje mi sie, ze przydatne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych