Nowy iMac [07.08.2007]
Napisano 08 sierpnia 2007 - 20:29
Napisano 08 sierpnia 2007 - 20:48
Napisano 08 sierpnia 2007 - 20:49
Teoretyzujesz. Jasne jest, że mat sprzedaje się w 8/10 przypadkach. Więc nie gadaj bzdur.
Jakoś dla Steve Jobsa nie jest jasne - na konferencji wyraźnie powiedział że "klienci wolą ekrany glossy"
To pozwól, że będziemy mówić rzeczy o których mamy pojęcie. Teoretyzowanie to pierwszy stopień do piekła. Teoretyzowaniem piekło jest wybrukowane
Z doświadczenia i obserwacji sprzętu który się sprzedaje i który serwisuję.
Ciekawe że z mojego "Z doświadczenia i obserwacji sprzętu który się sprzedaje i który serwisuję" wynika coś dokładnie odwrotnego. Może dlatego że ja w... Europie Zachodniej jestem, a tu już TRUDNO kupić ekran matt szczególnie w laptopach (poza sprzętem z najniższej półki/wyprzedaży)
Jestem niemal pewien, że glossy są lepsze i gorsze i jedne będą lustrem i nic nie będzie widać, a inne będą bardzo dobre.
Ja mam MacBooka - MacBooki mają Glossy. Oprócz tego, że się palcuje jest świetny - dla testu ustawiłem sobie obok klawiatury właśnie teraz lampkę, świeci prosto na monitor - y'know what? Wszystko widać
Na upartego pod słońce też coś zobaczysz.
Niestety absurd rynkowy z ekranem glossy polega na tym że klient w sklepie na pierwszy rzut oka widzi pozornie większy kontrast i żywsze kolory na ekranie glossy co jest właściwie złudzeniem. Dzieje się tak na pewno w UK gdzie ludzie podejmują decyzję o zakupie na podstawie pierwszego wrażenia. Jest to o tyle dziwne że ekrany glossy łamią wszelkie zasady / normy ergonomi pracy z komputerem, a jeszcze nie dawno liczyły się tylko monitoory z normą ECO (która dotyczy nie tylko ekologii ale i ergonomii właśnie).
Mam codziennie do czynienia z ekranami glossy w laptopach i pod względem "oblaskowania" większość z nich właściwie się nie różni od siebie, a tylko super jasne ekrany z podwójną lampą (niektóre Sony, unikalne Toshiby i HP) są wyraźnie lepsze ale wyłącznie ze względu na wyraźnie większą jaskrawość.
Wolę mego białego iMac'a ale klawiaturę już kupiłem, a nawet dwie - druga dla tygrysia, jak ktoś chętny to na priv.
Napisano 08 sierpnia 2007 - 21:08
Nie jestem zawodowym grafikiem - gdybym był, to bym MacBooka nie kupił A studia i duże firmy nie kupują iMaków i tak, skoro pracują na strasznie drogich monitorach i najważniejsze są one właśnie oraz odwzorowanie kolorów.
Skoro ludzie do komputerów będących w domu jakimś mulimedialnym centrum chętniej kupują glossy, to im się to glossy daje. Kolory faktycznie są [lub wydają się; widać w każdym razie, a efekt jakim to osiągnięto w tym akurat przypadku jest drugorzędny] żywsze i bardziej kontrastowe, choć niewątpliwie występują przekłamania, które w profesjonalnych zastosowaniach nie mogą mieć miejsca. Tylko co, na rynku mają być same komputery 'for profs'?
Nay. Jeżeli mówię, że 'widać wszysto, jeżeli świeci mi na monitor', to nie oznacza, że 'jak się wysilę, to coś na monitorze widzę', lampka zaś była tylko przykładem; przy oświetleniu słonecznym ekran nadal jest czytelny. Różnica jest dość znaczna. Proszę zatem takie słowa zachować dla siebie, bowiem nie zwykłem wypowiadać opinii niesprawdzonych i nie zwykłem też kłamaćNa upartego pod słońce też coś zobaczysz.
Napisano 08 sierpnia 2007 - 21:19
Napisano 08 sierpnia 2007 - 23:07
Na poczatku pierwsze skojarzenie - Vista i czarna ramka w stylu PC.
Potem byl czas na fotki z engadget.
Ta wzbudza we mnie skojarzenia z Odyseja Kosmiczna )) http://www.engadget....essions/344882/
Niestety, w kompozycji z biala klawiatura moim zdaniem czern na iMacu nie pasuje.
Klawiatura natomiast rewelacja, chyba nawet do pc kupie!
Napisano 09 sierpnia 2007 - 02:48
Napisano 09 sierpnia 2007 - 06:01
Napisano 09 sierpnia 2007 - 07:01
Napisano 09 sierpnia 2007 - 09:19
A wystarczylo przeciagnac ta czarna ramke do dolnej krawedzi i dac jablko srebrne, ewentulanie takie jak z tylu. Podobnie jak w iphonie - zostawic srebrny bok a tyl zrobic caly czarny. Czy oni specjalnie robia takie kwiatki w stylu chinskiego dizajnu? Moze to ma jakis ukryty cel?
Keeek, haha zgadzam sie. Komputer b.ladny, ale jakis nie makowy ? Troche mi przypomina Sony Vaio.
Rzeczywiscie konczy sie epoka elitarnosci i oryginalnosci. Jestesmy w tej samej lidze co PC - z chinskim chlamem. Ciekawe kiedy bedzie mozna tjuningowac swojego tak jak skladaka (yo:) ?
Klawiatura - jedna rzecz:
Czy przyjzeliscie sie jak rozwiazana jest sprawa USB ? Przeciez klawiatura sie opiera na krwedzi, na kancie od portu USB !!! Przeciez, to jest nie stabilene... Sorry ale ergonomia w designie, czyli funkcja to jednak numer I obok urody. Cos tu jest chyba nie tak...
Chyba wolalbym brak klawiszy zupelny i np, podswietlenie led w zupelnej tafli, to by byl wypas !
Napisano 09 sierpnia 2007 - 09:38
ja pracuje z grafika zawsze na 2 monitorach... wiec panowie zrzedzicie jak stare baby byle sie doczegos czepic
pracowac bedziecie na glossy a efekty widziec na innym takim jaki wam bedzie najbardzoej pasowal.. ale moze ja nie jestm dosc profi i sie nie znam
No ale jak trafić w paletę gdy w szybie odbijają się plecy koleżanki siedzącej z tyłu? ;-)
Napisano 09 sierpnia 2007 - 11:11
Napisano 09 sierpnia 2007 - 11:47
No ale jak trafić w paletę gdy w szybie odbijają się plecy koleżanki siedzącej z tyłu? ;-)
Szczególnie gdy się schyla nad ramieniem
Napisano 09 sierpnia 2007 - 12:32
Napisano 09 sierpnia 2007 - 12:46
Napisano 09 sierpnia 2007 - 13:07
Już bez przesady z tym narzekaniem na glossy. W lapkach to jeszcze rozumiem, bo ma być mobilny, ale w komputerze domowym szklisty ekran to normalka. Każdy kineskopowiec ma w końcu błyszczący ekran :razz:
Napisano 09 sierpnia 2007 - 13:16
Napisano 09 sierpnia 2007 - 13:29
Napisano 09 sierpnia 2007 - 13:48
Napisano 09 sierpnia 2007 - 13:52
Napisano 09 sierpnia 2007 - 13:57
Napisano 09 sierpnia 2007 - 14:23
Napisano 09 sierpnia 2007 - 14:36
Napisano 09 sierpnia 2007 - 14:36
Jakby nowy był podobny to starego, to pewnie też znalazłyby się narzekania, że znowu to samo, że stagnacja.
Oczywiscie, poniewaz spodziewamy sie po Apple, czegos wiecej niz odswiezenie. Oczekujemy tez roznicy z PC.
Imac to komputer, ktory uskrzydlil Apple, to krok milowy, zarowno I, II, jak III - ale ten ostatni to niekrok milowy, tylko 3 kroki wstecz, pod katem designu, jak i pod katem pewnych paramtrow technicznych.
Jednak Imace 20 calowe (we wersji III) nadaja sie do pracy dla grafikow, zaspokaja dosc spore wymagania tejj grupy zawodowej. Miedzy innymi w jakosci wyswietlacza czy mocy karty. A terac co ? Dostajemy glossy-z cla orgią odbić i odblasków, i sredniawa karte, do kompa ktorego sie bedzie uzywac 3-4 lata. Oraz design, ktory w zaden sposob nie jest rewoulycjny, a wrecz lekko zachowawczy. LIPA !
Co sie dzieje z Apple ? Apple TV, Iphone, Intel to wszystko to jakie bzdury. Gdzie pozdny stabilny system, gdzie ta rozniac z PC ?
Koledzy, kolezanki, Apple sie stacza !
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych