Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
357 odpowiedzi w tym temacie

#226 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 02 grudnia 2007 - 10:24

A ja się właśnie dowiedziałem od znajomych z pracy, że porządne modele Della mają trzy lata gwarancji - w standardzie.

For example:

http://www.dell.co.uk/latitude

O szybkiej reakcji serwisu (to była drobnostka), załatwieniu sprawy od ręki i zaproponowaniu wizyty inżyniera w domu (!) - za darmo - nie wspomnę.

Wziąwszy pod uwagę moje 'doświadczenie' z PB - no comments.

#227 mohicanin

mohicanin
  • 4 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:00

No nareszcie troche obiektywizmem powiało :) Rozumiem że "jak się wejdzie między wrony trzeba krakać tak jak ony" ale Panowie - trochę umiaru ;) Mac to genialny system i to z jego powodu, czy może DLA niego - przepłaca się 5-cio krotnie za taki sam sprzęt jak w każdym jednym firmowym zestawie. Ciekawe że Billowi wszyscy do tyłka się dobierają jaki to on zły i w ogóle okrutny monopolista jest, a do Stefcia nikt nie ma pretensji i żaden urząd ochrony konsumenta nie dobiera mu się do tyłka? Przecież Leopard kosztuje ok. 500zł, z jakiej racji takie ceny Mac'ów? Jak niedawno sprzedawcy materiałów budowlanych wykorzystując ich brak na rynku narzucili sobie marże po 300% to natychmiast mieli NIK i pare innych instytucji na karku i ceny w dół poleciały, a jak Stefcio wali marże 500% albo i lepiej to jeszcze grupa fanboyów mu przyklaskuje i każdą jego nowinke że każde pieniądze gotowa jest kupić.

#228 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:10

No nareszcie troche obiektywizmem powiało :) Rozumiem że "jak się wejdzie między wrony trzeba krakać tak jak ony" ale Panowie - trochę umiaru ;) Mac to genialny system i to z jego powodu, czy może DLA niego - przepłaca się 5-cio krotnie za taki sam sprzęt jak w każdym jednym firmowym zestawie. Ciekawe że Billowi wszyscy do tyłka się dobierają jaki to on zły i w ogóle okrutny monopolista jest, a do Stefcia nikt nie ma pretensji i żaden urząd ochrony konsumenta nie dobiera mu się do tyłka? Przecież Leopard kosztuje ok. 500zł, z jakiej racji takie ceny Mac'ów? Jak niedawno sprzedawcy materiałów budowlanych wykorzystując ich brak na rynku narzucili sobie marże po 300% to natychmiast mieli NIK i pare innych instytucji na karku i ceny w dół poleciały, a jak Stefcio wali marże 500% albo i lepiej to jeszcze grupa fanboyów mu przyklaskuje i każdą jego nowinke że każde pieniądze gotowa jest kupić.

Mozesz nam podac skad wziales te wyliczenia? 300%, 500%? Te cyfry robia wrazenie ;)

#229 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:16

To ja tak po prostu podepnę się z informacją, że wktórce przestanę być dla was taki męczący ;) Mój MacBook niedługo prawdopodobnie pójdzie na jakąś aukcję, za pieniądze, które za niego dostanę kupię przyszłościowego, całkiem niezłego pieca, a oprócz niego także laptopa hp 12". Wobec tego na MyApple będę zaglądal tylko tak po ciekawskiemu :)

#230 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:21

To ja tak po prostu podepnę się z informacją, że wktórce przestanę być*dla was taki męczący ;)

Mój MacBook niedługo prawdopodobnie pójdzie na jakąś aukcję, za pieniądze, które za niego dostanę kupię przyszłościowego, całkiem niezłego pieca, a oprócz niego także laptopa hp 12".
Wobec tego na MyApple będę zaglądal tylko tak po ciekawskiemu :)

Hura ;)

#231 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 23:03

Stary, zanim zaczniesz wypisywać brednie, weź zadaj sobie minimum trudu i zweryfikuj jakoś to to chcesz napisać. Wiesz ile kosztują stacje robocze Della czy HP? Często dużo więcej od maków, a zazwyczaj podobnie. To samo się tyczy laptopów, porównaj sobie cenę MBP z np. Sony Vaio, zgadnij który jest droższy?

---- Dodano 02-12-2007 o godzinie 23:03 ----

To ja tak po prostu podepnę się z informacją, że wktórce przestanę być dla was taki męczący ;)

Mój MacBook niedługo prawdopodobnie pójdzie na jakąś aukcję, za pieniądze, które za niego dostanę kupię przyszłościowego, całkiem niezłego pieca, a oprócz niego także laptopa hp 12".

I tego się trzymajmy.
  • DoMiNiQuE lubi to

#232 mayhem

mayhem
  • 38 postów
  • SkądOlkusz/Kraków

Napisano 03 grudnia 2007 - 00:14

Stary, zanim zaczniesz wypisywać brednie, weź zadaj sobie minimum trudu i zweryfikuj jakoś to to chcesz napisać. Wiesz ile kosztują stacje robocze Della czy HP? Często dużo więcej od maków, a zazwyczaj podobnie. To samo się tyczy laptopów, porównaj sobie cenę MBP z np. Sony Vaio, zgadnij który jest droższy?

---- Dodano 02-12-2007 o godzinie 23:03 ----

I tego się trzymajmy.

A dlaczego stacje robocze chcesz porównywać z HP i Dellem, a MBP już z Sony Vaio, czyli ze sprzętem, gdzie tak samo jak w maku płaci się kupę kasy za logo i design? :) Porównaj MBP z laptopami np. HP i wyjdzie na to, że dostajesz odpowiednik MBP za cenę MB. Plus normalną gwarancję :)

#233 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 03 grudnia 2007 - 00:24

A dlaczego stacje robocze chcesz porównywać z HP i Dellem, a MBP już z Sony Vaio, czyli ze sprzętem, gdzie tak samo jak w maku płaci się kupę kasy za logo i design? :) Porównaj MBP z laptopami np. HP i wyjdzie na to, że dostajesz odpowiednik MBP za cenę MB. Plus normalną gwarancję :)

Porównuję z porównywalnym. MBP to świetny design + najlepsze komponenty, takie są też np. vaio, ale też niektóre delle, laptopy HP to masakra.

#234 mohicanin

mohicanin
  • 4 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 01:10

Stary, zanim zaczniesz wypisywać brednie, weź zadaj sobie minimum trudu i zweryfikuj jakoś to to chcesz napisać.

Stary, ależ zweryfikowałem :)

Proszę bardzo:

Mac "Pro" (jeśli tak można nazwac maszyne za 8999zł brutto z 1GB ramu :grin: )
- Pamięć RAM 1 GB (2x512MB) 667MHz DDR2 EEC
- zamiana pamięci na 4GB (4x1GB) [+2799.00 (+2294.26 netto)]
Czyli za 3GB (4-1 w standardzie) pamięci trzeba Stefciowi zapłacic 2799zł.

- Kingston 4GB 667MHz DDR2 ECC
- Platform: PC & Mac
- Your Price: $269.99 (664zł za 4gb, więc ok. 500zł za 3gb gdyby to rozbic na potrzeby obliczen)
[url]http://www.macmall.com/macmall/shop/detail~dpno~7097076.asp[/url]

Podsumowujac:

- Za pamiec poblogosławioną przez Stefcia trzeba zapłacic 2799zł, podczas gdy za taką samą pamięc niepobłogosławioną przez Stefcia zapłacimy już jedynie 500zł. Sory, z tymi 500% sie mylilem, marża Stefcia wychodzi.... 700% :!:

Gogo fanboye, czym prędzej do iSpota, i niech Wam Stefcio błogosławi :D

#235 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 03 grudnia 2007 - 01:13

Acha, to już nie maki są drogie tylko pamięć, tak? Przejrzyj to forum, znajdziesz wiele postów na ten temat. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje pamięci od apple. A teraz może jakiś przykład porównujący ceny markowych stacji roboczych? Bo jeśli nie to nadal są brednie.

#236 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 03 grudnia 2007 - 01:29

jedno dziwi nie tylko mnie dla czego tylko ROK,standardowej gwarancji ? pewnie Asus pod wykonawca płyt głównych więcej nie daje ;)

#237 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 01:44

Zaufajcie, ze jest masa takich ludzie, ktorzy ten ram dedykowany kupia. Jest spory odsetek Makowcow (bardziej za granica niz u Nas, ale u Nas tez) - ludzi naprawde zamoznych, ktorzy widzac iSpot w Centrum Handlowym zaciekawia sie tymi komputerami, bo to ladnie, profesjonalnie i schludnie wyglada. Wchodza, widza niesamowity design, tlumaczy im sie niezwykla prostote tego systemu.. Wiec taki czlowiek nie chce miec zadnych przygod z instalowaniem oprogramowania jakiegos, wrzucaniem lepszych podzespolow. Idzie do kasy, kupuje Maka, kupuje przy okazji jakies oprogramowanie, Apple TV i wireless keyboard. I tak rozszerzy RAM jak mu Sprzedawca powie, ze warto.

#238 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 08:17

Stary, ależ zweryfikowałem :)

Proszę bardzo:

Mac "Pro" (jeśli tak można nazwac maszyne za 8999zł brutto z 1GB ramu :grin: )
- Pamięć RAM 1 GB (2x512MB) 667MHz DDR2 EEC
- zamiana pamięci na 4GB (4x1GB) [+2799.00 (+2294.26 netto)]
Czyli za 3GB (4-1 w standardzie) pamięci trzeba Stefciowi zapłacic 2799zł.

- Kingston 4GB 667MHz DDR2 ECC
- Platform: PC & Mac
- Your Price: $269.99 (664zł za 4gb, więc ok. 500zł za 3gb gdyby to rozbic na potrzeby obliczen)
http://www.macmall.c...pno~7097076.asp

Podsumowujac:

- Za pamiec poblogosławioną przez Stefcia trzeba zapłacic 2799zł, podczas gdy za taką samą pamięc niepobłogosławioną przez Stefcia zapłacimy już jedynie 500zł. Sory, z tymi 500% sie mylilem, marża Stefcia wychodzi.... 700% :!:

Gogo fanboye, czym prędzej do iSpota, i niech Wam Stefcio błogosławi :D

Kolego drogi, cos slabo wyszly Ci te podsumowania.
Wiesz ile trzeba dolozyc kasy za 1GB RAMU do stacji roboczej DELLa?

1GB DDR2 667 Quad Channel FBD Memory (2x512MB) - 750.00 PLN

A tutaj mozesz skonfigurowac sobie wlasna stacje. Porownaj to z makiem pro a wszystko stanie sie jasne.

#239 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 grudnia 2007 - 09:45

To ja tak po prostu podepnę się z informacją, że wktórce przestanę być*dla was taki męczący ;)

a co Ty masz macbooka drogimi kamieniami wysadzanego że starczy Ci na porządnego pieca i notebooka? Dostaniesz za niego góra 3000zł a za to porządnego pieca to ciężko. No chyba że takiego z hipermarketu...

#240 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 12:30

co do pamieci nieappleowskich i maka pro, to kiedys z takowymi mi sie popsul i nie bylo zadnego problemu z naprawa (nie wiem czy ma znaczenie ze kupilem je u dealera razem z kompem). jak kupowalem tego maka to cena byla sporo korzystniejsza od porownywalnych delli czy alienware

#241 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 grudnia 2007 - 21:20

a co Ty masz macbooka drogimi kamieniami wysadzanego że starczy Ci na porządnego pieca i notebooka? Dostaniesz za niego góra 3000zł a za to porządnego pieca to ciężko. No chyba że takiego z hipermarketu...

Płyta główna z chipsetem X38, więc obsługa 8GB RAM DDR2/DDR3, Penrynów, czyli następnej generacji procków intela (mam na oku taki dwurdzeniowy 3ghz, co to kręci się bez problemu na 4ghz, albo jakiś Quad nowy), szyna systemowa do 1600mhz, w moim przypadku dwa porty PCI-Express 2.0 z CrossFire, 8x (e)SATA2, 8xUSB, FireWire 400 i 800, dwie sieciówki, optyczne audio etc.
Oprócz tego na początek Core 2 Duo E4500 dopóki mój Penryn nie wyjdzie i najnowsza karta graficzna amdati - Radeon HD3870.
Cichy dysk Samsunga 400gb, 4GB RAM.
A dołożę parę stówek i mam właśnie śliczniutkiego HaPe 12" :]

Zadowolony?

#242 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 grudnia 2007 - 21:31

no tak ale macbooka sprzedasz za góra 3000 więc do tego pieca też kilka stówek dołożysz. Nowy HP też nie kosztuje 500zł więc raczej taki wsteczny switch będzie kosztowny (wiem bo sam za acera dałem 3400 a żadne cudo to nie jest). Ale pokombinować warto...

#243 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 21:44

no tak ale macbooka sprzedasz za góra 3000 więc do tego pieca też kilka stówek dołożysz. Nowy HP też nie kosztuje 500zł więc raczej taki wsteczny switch będzie kosztowny (wiem bo sam za acera dałem 3400 a żadne cudo to nie jest). Ale pokombinować warto...

Spoko, tata da ;)

#244 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 03 grudnia 2007 - 21:47

a tak jeszcze nawiązując do linku z Twoim MB to co mu się stało że tyle rys na obudowie zaliczył? mój MB miał rok jak go sprzedawałem i tak nie wyglądał?

#245 haginz

haginz
  • 35 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 22:01

A ja mam MBP na Leo i to najlepszy laptop jaki do tej pory mialem, zadnych rys, stabilna praca itd, wczesniej mialem Fujitsu Siemens kilka modeli z serii Amilo Pro czy jakos tak- generalnie LIPA, i nigdy do PCtowego laptopa nie powroce. Z profesjonalnych narzedzi do ciezkiej pracy uzywam tez Xserva i Xraida 60 stacji klienckich- praca bardzo komfortowa, duzo przyjemniej niz na dellu czy primergy z FS. pozdr

#246 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 grudnia 2007 - 22:22

Naturalnie :)
Z moich wyliczeń wychodzi, że za pieca zapłacę ponad 2500zł. Hp, którego wybrałem, to stara technologia. Zastanawiałem się wpierw nad iBookiem 12", ale jak zobaczyłem parametry tańszego HP w porównaniu z iBookiem to wybór padł na HP NC4010. 1,6ghz, 512mb RAM z opcją rozbudowy do 2G2 i takie tam. Laptop nie będzie używany tak jak MacBook, więc spokojnie wystarczy taka moc. Oczywiście, są 12" HP nowszej generacji - NC4400 chociażby. Śliczne, ale.. zbyt wydajne, że tak powiem :) HP mogę dopaść za 1200zł.

Nawet więc gdyby cena mojego MB nie była większa niż 3000zł, stać mnie na ten zestaw. Przypomnę, że sam pracuję na mój sprzęt, więc mam trochę pieniędzy odłożone, Dominique :) (AlE SwEeTAŚny NicK)

a tak jeszcze nawiązując do linku z Twoim MB to co mu się stało że tyle rys na obudowie zaliczył? mój MB miał rok jak go sprzedawałem i tak nie wyglądał?

Tak jak napisałem, on jakby nie ma tych rys. Spójrz. Obudowa MB odbija światło jak lustro, i jak patrzę teraz to odbija np. obraz z mojego LCD. Żadnych rys nie widać, ale jak popatrzysz pod silne źródło światła to wokół tego sie pojawiają takie właśnie ryski. I rzecz w tym, że nigdy nie miał prawa mieć normalnych rys w tym miejscu, bo nigdy nic nie było na niego kładzione, nie walał się nie wiadomo gdzie itp.

#247 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 04 grudnia 2007 - 09:48

wicko to poprostu świadczy o jakości plastiku (mimo że u mnie tak nie było). A z drugiej strony mój acer też ma błyszczącą obudowę na górze i to czarną (cała seria Gemstone tak ma) i jakoś się nie rysuje a niby acer to taka ... firma

#248 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 grudnia 2007 - 18:44

Toki: MacBook sprzedany za 3400 ;) Mogłem sprzedać za większą kwotę, ale ta akurat mi odpowiadała, a małźeństwo bardzo sympatyczne. Nie doceniasz mnie :) Akurat jak pisałem tego posta miałem Deja Vu.

#249 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:39

no to moje gratulacje i bardzo Cię proszę powiedz tacie żeby Ci już więcej maca nie kupował. PLEASE!!!

#250 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 grudnia 2007 - 23:31

Nie martw się, nie wchodzi się dwa razy w to samo bagno :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych