Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac...

• Please log in to reply
357 replies to this topic

#276 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 December 2007 - 23:43

a ja mam takie pytanko - co tam zainstalujesz? (system, programy, etc)

#277 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 06 December 2007 - 00:01

Najnowszego łindołsa i ofisa od kolegi, a do tego dużo empetrzy i divixów co by nimi dopchać płytkę.

#278 Longinus

Longinus
  • 69 posts

Posted 06 December 2007 - 00:21

Nie rozumię podejścia PC=Windows=zuoooo. Przecież nie trzeba korzystać wyłącznie z tego systemu. Za darmo ściągasz sobie jakąś linuksową dystrybucję(czy innego uniksoida), instalujesz i masz system gotowy do zastosowań typowo domowych. Jeżeli zachodzi potrzeba odpalenia jakiegoś specjalnego programu, który jest tylko na Windows i nie pójdzie pod emulatorem to wtedy odpala się alternatywny system w postaci Windy i już. Świat zewnętrzny(poza makowy) to nie sam Windows :)

#279 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 06 December 2007 - 00:24

ja też namęczyłem się w życiu z pecetami i ich składaniem bo nigdy nie było mnie stać na della albo hp.

Teraz na Allegro jest od metra takich komputerów z drugiej ręki. Wiadomo - nie będzie to nowość ale za stosunkowo niewielkie pieniądze można kupić świetny, cichy, stabilny i do tego ładny markowy pecet.

#280 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 December 2007 - 01:27

ale super komputer nie jest potrzebny do linuxa by ten szybko chodzil (kilka lat uzywalem rozne distra)... szybkie kompy kupuje sie do grania czyli windows... Wicko - jednak zrob nam przysluge i kup sobie tego kompa (jezeli jeszcze tego nie zrobiles) i zarejestruj sie na forum dobreprogramy czy jakie tam są inne tego typu gdzie bedziesz chwalony... Piszac na tym forum jakie te kompy sa ble i tyle robisz tak jakbys wszedl komus do mieszkania i tylko mowil jak to on ma wszystko do ( | )... wiem ze wiek zobowiazuje a Ty jeszcze nie masz duzo zobowiazan - ale staraj sie byc choc troszke fair w stosunku do FORUM O APPLE... Pozdrawiam

#281 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 06 December 2007 - 01:53

ale super komputer nie jest potrzebny do linuxa by ten szybko chodzil (kilka lat uzywalem rozne distra)... szybkie kompy kupuje sie do grania czyli windows...

Zgoda. W dodatku Linux najnowszych chipsetów czy kart graficzny nie obsługuje tak z marszu, zwykle, dlatego pod *nix-y nawet wskazane jest kupno nie najnowszego komputera.

#282 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 December 2007 - 09:08

stąd też jako porządnemu graczowi [;-)] proponuje zmianę forum, instalację Visty oraz rozgłaszanie na wszysztkich stronach że Mac OS jest do ( | ) [i nie jest to oko kota ;-) ]
powodzenia

#283 Longinus

Longinus
  • 69 posts

Posted 06 December 2007 - 10:03

ale super komputer nie jest potrzebny do linuxa by ten szybko chodzil (kilka lat uzywalem rozne distra)... szybkie kompy kupuje sie do grania czyli windows...

Nigdzie nie napisałem, że to musi być jakiś mega-super-wypas. Co tu dużo mówić- Macbooki czy iMaci(o mini nie wspomnę) też nie są.

Piszac na tym forum jakie te kompy sa ble i tyle robisz tak jakbys wszedl komus do mieszkania i tylko mowil jak to on ma wszystko do ( | )...

staraj sie byc choc troszke fair w stosunku do FORUM O APPLE...

Sry, że odpowiadam za niego, ale chyba ma prawo do wyrażenia swojej własnej opinii prawda?
Co rozumiesz poprzez pojęcie "fair w stosunku do forum Apple"? Pisanie, że coś jest super, kiedy tak naprawdę się to nie podoba? Charakterystyczna cecha fanbojów różnej maści zalatująca hipokryzją. Trochę więcej obiektywizmu bo w przeciwnym razie stworzy się tutaj jakieś kółko wzajemnej adoracji czy coś innego.

stąd też jako porządnemu graczowi [] proponuje zmianę forum, instalację Visty oraz rozgłaszanie na wszysztkich stronach że Mac OS jest do ( | ) [i nie jest to oko kota ]

Jestem owym porządnym graczem, nie mam Visty a Debiana i nie rozgłaszam, że Mac OS jest do... a wręcz przeciwnie :) To tak w ramach rozluźnienia

#284 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 06 December 2007 - 10:26

w sumie to po kilku tygodniach spędzonych na acerze z vistą stwierdzam że większość zarzutów które padały na forum w stosunku do visty jest nieuzasadniona. Komputer z 2GB RAM chodzi bardzo stabilnie i szybko, jeszcze ani razu mi się nie zawiesił a pracuje około 8 godzin dziennie przerzucając rysunku 3D w Inventorze (i to wcale nie takie proste z dwóch części). To chyba jest tak jak już ktoś tu pisał: z każdego systemu trzeba właściwie korzystać to nie sprawia problemów. Owszem chętnie w domu odpalam mini ale jakoś zmuszony do pracy na windowsie aż tak bardzo nie narzekam

#285 darekmil

darekmil
  • 757 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 06 December 2007 - 13:59

wicko o nic mi nie chodzi ale przykładowo dla mnie samsungi są cichsze niż WD i widzisz tyle opinii co użytkowników. Dlatego napisałem że składając i opierając się na opiniach innych można czasem wpaść w ... Poza tym co z tego że kupisz cichszy dysk jak pecet będzie robił niesamowity hałas wentylatorami?

Tak się, że mój PC-składak wyciszony 3 wentylatorami(Noiseblocker BlackSilent) na obudowie(Chieftec BH-01B-B-B), jest jakieś kilkanaście razy cichszy niż mój Mac Pro - mówię tu o pracy jałowej bez żadnego obciążenia i nic nie przesadzam, niestety.
Już pisałem w paru postach, że obudowa Maca Pro buczy sama z siebie(rezonans z dyskami twardymi), a już nie wspomnę o tym, jak w pokoju temperatura spadnie i obudowa zacznie się kurczyć i wtedy obudowa zaczyna przeraźliwie brzęczeć - dramat!

#286 Googlarz

Googlarz
  • 384 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 December 2007 - 14:57

Longinus - to nie bylo do Ciebie ;-)

#287 Longinus

Longinus
  • 69 posts

Posted 06 December 2007 - 15:02

Toteż napisałem, że przepraszam, że odpowiadam za niego. Nie mogłem się powstrzymać żeby tego nie napisać : >

#288 Karr

Karr
  • 104 posts

Posted 06 December 2007 - 18:14

w sumie to po kilku tygodniach spędzonych na acerze z vistą stwierdzam że większość zarzutów które padały na forum w stosunku do visty jest nieuzasadniona (...) To chyba jest tak jak już ktoś tu pisał: z każdego systemu trzeba właściwie korzystać to nie sprawia problemów.

Bingo. 95% problemów z kompami/systemami/programami to wina debilnego użyszkodnika.
W życiu nie miałem na windach antywirów/antyspy i nigdy nic złego mi się nie przydarzyło - nie miałem wirów, etc.. Niesławny MS Blaster też mi nie zaszkodził bo już ponad tydzień wcześniej autoupdate ściągnął poprawkę.

Ale oczywiście w modzie jest nabluzganie na Billa. ;)

#289 Jurex

Jurex
  • 79 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 December 2007 - 18:33

Hmmmm... Jestem tu nowy i od razu przepraszam jak mnie od razu znielubicie, ale dla mnie jedna sytuacja jak opisał miro w swoim poście nie może nagle oznaczać, że Mac jest buee a Dell jest cacy. Przykro mi, że akurat kolegę miro to spotkało, ale może nie warto tak się emocjonować ani klawiaturą ani brudzącą się obudową...

#290 Longinus

Longinus
  • 69 posts

Posted 07 December 2007 - 15:19

Tylko czemu niektórzy przymykają oko jak padnie klawa (:o do tej pory spotkałem się z jedną, która odmówiła posłuszeństwa... ale ona była zniszczona) czy touch(czy jak kto chce to nazywać) przestanie reagować na ruch, a kiedy w 'klasycznym' kompie (a czym to poza obudową wyróżniają się kompy od Apple? Siedzą tam przecież takie same podzespoły jak w wielu innych komputerach) popsuje się coś mało istotnego to komentarze jaki to PieC nie jest syfny a jakie to maczki nie są niezawodne? Więcej zdrowego obiektywizmu.

#291 tiggernick

tiggernick
  • 172 posts

Posted 07 December 2007 - 17:22

Hm , fakt. Głównie zresztą dlatego że to myapple a nie mypc , więc raczej bez sensu zajmować się tu pecetami - nieważne jaką się ma o nich opinię.

#292 Longinus

Longinus
  • 69 posts

Posted 08 December 2007 - 17:55

Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko przydało by się nieco bardziej krytycznie (bo narazie jest bezkrytycznie) patrzeć na sprzęt...

#293 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 10 December 2007 - 11:09

Muszę przyznać, że moja przygoda z Applem zaczęła się raczej nieprzyjemnie. Wpadłem na genialny pomysl zakupu sprzętu przez internet na raty. Jak zacząłem w poniedziałek, to w piątek miałem go dopiero w domq - tyle czasu zajęło wpisanie pracownikom sklepu www moich danych do systemu bankowego, mało tego w ciągu tego tygodnia nikt nie kontatował się ze mną a każdy mój kontak z SAD kończył się niepowodzeniem.... ale w końcu się udało i go mam :D Co do sprzętu innych firm. Mam laptopa hp - spalił się dwa razy w ciągu 2 lat, klawiatura i touchpad wygląda jak lodowisko!!! ale działa. Tak czy inaczej już mi się jakoś nie podoba ;) mój hapek.

#294 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 December 2007 - 22:14

A ja wam powiem, że miałem problem, bo bateria mi nawaliła w mac'u. zapytałem obsługę w ispot co zrobić. Podali numer i maila do serwisu. Serwis powiedział, zamów pan kuriera (już nie pamiętam którego), powiedz, że na nasz koszt i dołącz tego maila. No to ok, zapakowałem baterię w jakieś stare pudełko, wydrukowałem maila i dałem kurierowi, powiedziałem że do SAD i nie znam adresu, bo to na ich koszt. Pan sam wszystko wypełnił i poszedł. Po 20 dniach zacząłem się denerwować, bo nikt nic nie napisał, nie powiedział co się dzieje z baterią (na szczęście powiedzieli, że mogę zostawić sobie komputer, bo na kablu działa).
Nagle słyszę "diń, don" otwieram drzwi, a znajomy pan z uśmiechem na twarzy, chyba wszystko ok, bo z nowym pudełkiem do pana wracam:)
Tak więc po 20 dniach, cieszyłem się nowiutką baterią i znów latam po polibudzie z moim MB.

Wniosek: Rozmowy z panią Anetką, czy inne osobiste odwiedzanie serwisu to lipa - gościu nie zgłosił reklamacji i myśli, że jest jedynym klientem, więc tylko nim się zajmują i będą pamiętać...

P.S. A czy banki nie przekazują informacji ok. 2 dni MR D? + kurier 2 dni?
P.S.2 Też miałem HP, i to jednego 6 lat temu, potem zamiana po 3 latach na nowego. 0 problemów!! Aktualnie siostra ma go od roku (z "winy" MB :D )

A kolejny komputer mojego taty to: iMac 24' - bo szybko się włączają, szybko działają i nie męczą go rejestracjami:)

#295 tiggernick

tiggernick
  • 172 posts

Posted 10 December 2007 - 22:31

Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko przydało by się nieco bardziej krytycznie (bo narazie jest bezkrytycznie) patrzeć na sprzęt...

I Ty ten brak krytycyzmu zwalczać będziesz ogniem i żelazem?
Mnie byłoby szkoda czasu na tę zabawę w fanbojów i (jak to ktoś kongenialnie napisał) antyfanbojów. A niech się wytłuką nawzajem. :grin: Pozdrowienia

#296 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 11 December 2007 - 09:29

virgin71
W poniedziałek około południa zostało złożone zamówienie, we wtorek rano był mail z informacjami co jest potrzebne do rat - wysłane w ciągu godziny dokumenty e-mailem.
W piątek kiedy nerwy mi już puściły - po wysłaniu od środy z 6 e-maili z prośbą o kontak ( a niespotykanie spokojny człowiek ze mnie ;) ) za 20 telefonem pracownica sklepu odebrała telefon ( najlepsze jest to że odbierają je między 12:00 - 14:00), jak tylko się przedstawiłem poczułem jak załamał się jej głos i zaczęła mnie przepraszać że tak długo to trwa, że się nie wyrabiają i obiecała, że już wpisują moje dane do systemu i za pół godziny będzie odpowiedź - no i była na szczęście, ale nie miałem już ochoty czekać na kuriera i odebrałem komputerek osobiście.

#297 adis quo

adis quo
  • 26 posts
  • Skądintelgalaktikova

Posted 11 December 2007 - 19:48

hmmm jesli ktos by mnie zapytal dlaczego nastempnym laptopem niebedzie mac to lista byla by dluga :)>>....... moj laptop z intelowskiej seji macbook pro dual core TO CHYBA najwiekszy niewypal fimy apple _ wymienilem juz chyba wszystko ,oprocz twardego ,i plyty glownej hehehe -superdrive firmy mashita =shit jak nazwa sama wskazuje -chlodzenie mega zawodne . -obudowa jest nieestetyczna ,niedomyka sie ,zanika srebrna powloka, -podswielanie klawki ma zwarcie -baterja wrecz rozpolowiona (dziwne ale nadal dziala ) i wiele wiecej jak problem wyrwac kompa z sleep mode ? czy nastepnym raze wybiore maca?? pytanie jest czy apple nastempnym razem zaoferuje full serwis maszyny ? i komplet czesci w pakiecie laptopa !! ok ok fajnie miec maka !! "a to wszystko przez te jablka "niejestesmy w raju ;/heheheh

#298 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 12 December 2007 - 07:27

Czytając ten wątek naprawdę zaczynam się bać iż zakup MacBook Pro to może być bardzo zły pomysł. Pytanie ogólne. Czy jest aż tak źle ?

#299 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 12 December 2007 - 09:50

Czytając ten wątek naprawdę zaczynam się bać iż zakup MacBook Pro to może być bardzo zły pomysł. Pytanie ogólne. Czy jest aż tak źle ?

Sprzęt jak sprzęt, jednym się psuje, innym nie. Ja pracuję na makach już z 11 lat i nigdy mi się nic nie zepsuło, teraz mam MBP 17" i, odpukać, na razie działa wszystko znakomicie. Sprzęt jest szybki, stabilny i na razie niezawodny i tego właśnie oczekuję od narzędzia do pracy.

#300 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 12 December 2007 - 10:11

Sprzęt jak sprzęt, jednym się psuje, innym nie. Ja pracuję na makach już z 11 lat i nigdy mi się nic nie zepsuło, teraz mam MBP 17" i, odpukać, na razie działa wszystko znakomicie. Sprzęt jest szybki, stabilny i na razie niezawodny i tego właśnie oczekuję od narzędzia do pracy.

Uff. Jakaś pozytywna informacja :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users