Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak kupić atrapę Iphona4S za 2400 zł w sklepie stacjonarnym, czyli oszustwo maksymalne :-(

• Zamknięty Temat jest zamknięty
156 odpowiedzi w tym temacie

#126 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 kwietnia 2012 - 16:00

Sklep zawsze może twierdzić że pudełko z numerem IMEI zostało podmienione przez kupującego. Przecież pożyczyć pudełko od kolegi, który kilka dni wcześniej kupił Iphona to żaden problem. Więcej. Nawet sam kupujący mógł zakupić Iphona trzy dni wcześniej, aktywował go a teraz chce naciągnąć sklep na drugi telefon. Sprawa nie do wygrania, chyba że sklep się ugnie i odda kasę. Ale nie zrobi tego dopóki nie będzie miał 100% pewności, że to kupujący nie ukradł telefonu. W takich sprawach nie jestem po żadnej stronie, bo obie strony mogą być winne. No chyba że są niezbite dowody na winę lub niewinność jednej ze stron. A tutaj takich dowodów ewidentnie brak.

#127 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:24

Kolega @rbej ma rację sprawa jest raczej nie do wygrania, gdyż nie ma twardych dowodów..

#128 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:36

Sprzedawca w komisie w momencie kupna od klienta telefonu spisuje go z dowodu i spisuje nr IMEI, aby mieć dowód, że telefon nie pochodzi z nielegalnego źródła. Te dokumenty muszą być w w komisie na wypadek kontroli. Teraz jeżeli numer IMEI na pudełku zgadza się z numerem, który był na dokumencie kupna iPhone'a przez komis jest to dowód na to, że poszkodowany mówi prawdę. Nie wiem czy obecnie też jest taka procedura, ale kiedyś jak sprzedawałem telefon do komisu to tak właśnie było.

#129 corba

corba
  • 242 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:53

A jak kupujesz w MM telewizor to na tym smiesznym kwitku masz jego numer seryjny ? Nie rozśmieszaj Mnie bo większość wiary nawet nie wraca żeby podbić kartę gwarancyjną co po sprawdzeniu jest ich zakichanym obowiązkiem

Nie ma już czegoś takiego jak karta gwarancyjna więc o jakim zakichanym obowiązku piszesz?

---------- Wpis dodano o 18:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:50 ----------

Sklep zawsze może twierdzić że pudełko z numerem IMEI zostało podmienione przez kupującego. Przecież pożyczyć pudełko od kolegi, który kilka dni wcześniej kupił Iphona to żaden problem. Więcej. Nawet sam kupujący mógł zakupić Iphona trzy dni wcześniej, aktywował go a teraz chce naciągnąć sklep na drugi telefon. Sprawa nie do wygrania, chyba że sklep się ugnie i odda kasę. Ale nie zrobi tego dopóki nie będzie miał 100% pewności, że to kupujący nie ukradł telefonu. W takich sprawach nie jestem po żadnej stronie, bo obie strony mogą być winne. No chyba że są niezbite dowody na winę lub niewinność jednej ze stron. A tutaj takich dowodów ewidentnie brak.

Pisałem o tym kilka stron wcześniej ale jakoś to do ludzi nie trafiało...

#130 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2012 - 20:04

@corba, niestety widać w tym wątku wiek naszych rozmówców. Każdy kto podszedł do sprawy zdroworozsądkowo, jest głupi i jest pracownikiem tego komisu... Do ustalenia winnego przez sąd, czy policję, nie można samemu ocenić prawidłowo tej sytuacji bo brak jest dowodów i niezbitych faktów.

#131 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 20:53

Sprzedawca w komisie w momencie kupna od klienta telefonu spisuje go z dowodu i spisuje nr IMEI, aby mieć dowód, że telefon nie pochodzi z nielegalnego źródła. Te dokumenty muszą być w w komisie na wypadek kontroli. Teraz jeżeli numer IMEI na pudełku zgadza się z numerem, który był na dokumencie kupna iPhone'a przez komis jest to dowód na to, że poszkodowany mówi prawdę. Nie wiem czy obecnie też jest taka procedura, ale kiedyś jak sprzedawałem telefon do komisu to tak właśnie było.

Cały czas tak jest. Znajomy ma komis i tak właśnie postępuje. Nie wiem tylko czy to jest wymóg czy po prostu dla własnego świętego spokoju tak robi.

#132 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 10 kwietnia 2012 - 21:08

Cały czas tak jest. Znajomy ma komis i tak właśnie postępuje. Nie wiem tylko czy to jest wymóg czy po prostu dla własnego świętego spokoju tak robi.

No to jeśli tak jest, to sprawę rozwiąże policja na podstawie dokumentów bez większego problemu.

#133 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 kwietnia 2012 - 21:41

Tylko że na dowodzie sprzedaży nie ma wpisanego numeru IMEI.

#134 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 10 kwietnia 2012 - 21:51

Tylko że na dowodzie sprzedaży nie ma wpisanego numeru IMEI.

Chodzi o dowód zakupu iPhone'a przez komis, powinny tam się znaleźć również dane osoby, która sprzedaje aparat.

#135 viper50

viper50
  • 6 postów
  • SkądSŁUPSK

Napisano 10 kwietnia 2012 - 21:52

@virgin71--Poraża mnie Twoja wiedza w tym temacie.Takie gadki umoralniające dla Spiderx... zachowaj dla siebie. Twoje przypowiastki o radiach,sklepach i cwanych sprzedawcach to pusty ślinotok nie wnoszący nic do sprawy.Pozwól niech to zrobią inni którzy naprawdę mają coś sensownego do powiedzenia.Doceniam Twoją liczbę postów i wiedzę.Ale w tym temacie się nie popisałeś.Rozumiem chciałeś błysnąć, jako : vip,developer,biznes,przodujący, i czort wie co tam jeszcze można dopisać... ale wyszło jak wyszło.... Przysłowia są mądrością narodu zastosuj się do jednego z nich : UMIESZ MILCZEĆ -- NIE MÓW... @Spiderx -Widać tu kilka bardzo mądrych i trafnych rad w tej sprawie.Oczywiste jest, że temat ten wywołuje emocje,ale na razie jednej ze stron.Dajmy czas dla biegu sytuacji.Siderx posłuchaj.. -- jeżeli masz na pudełku numer IMEI to znaczy że telefon z tym numerem pracuje w którejś z sieci.Policja na 100% wyśle zapytanie do operatorów z prośbą o wgląd do historii logowania numeru IMEI do danego odbiornika gsm. -- skoro ktoś go używa i zrobił aktywację już wcześniej to wiadomo jest z jakiego adresu IP była przeprowadzona aktywacja iphona. -- nawet jak ten iphon pracuje już w sieci za granicą to na stronie IMEI code phone. możesz go zablokować bo przecież jesteś jego właścicielem (sorry atrapy) ale z aktywnym numerem IMEI.. -- jezeli jest wgrany w iphonie soft od 4.3.xx to możesz się zalogować na stronie iphone.found i skorzystać z funkcji ZNAJDZ MÓJ IPHONE - pod warunkiem że pseudo/właściciel tego nie wyłączył. Nie wszystko stracone.Walcz o swoje ale z głową z zimną głową !!.Rozumiem Twoje emocje pewnie też bym był zły,ale może daj czas na wyjaśnienie dla firmy.Nic na siłę.... bo tego nikt nie lubi......Nie strasz nikogo bo to Ci nic nie da, a potrafi tylko zaognić sytuację. Liczę że sprawa szybko znajdzie szczęśliwy HAPPY END !

#136 abuser

abuser
  • 36 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 21:56

-- nawet jak ten iphon pracuje już w sieci za granicą to na stronie IMEI code phone. możesz go zablokować bo przecież jesteś jego właścicielem (sorry atrapy) ale z aktywnym numerem IMEI..

No Spiderx raczej nie zablokuje go, bo skoro zarejestrowany, to będzie potrzebny dostęp do iCloud, tak? A Spiderx go nie rejestrował, zatem nie zna AppleID. Chyba, że źle wnioskuję, to mnie poprawcie.

Pozdrawiam

#137 viper50

viper50
  • 6 postów
  • SkądSŁUPSK

Napisano 10 kwietnia 2012 - 22:03

wnioskujesz bardzo dobrze... tylko dzwoniąc na infolinie Apple która jest w CORK Anglia przedstawi FV zakupu oraz zgłoszenie o wszczęciu postępowania z policji i serwery apple zablokją jego ICCID. Z usługi icloud będzie najpierw zbanowany a następnie odnotowanyw bazie apple jako numer IMEI dożywotnio zablokowany...

Spiderx tylko pamiętaj...

ROBISZ TO TYLKO JEDEN JEDYNY RAZ !! I TO JEST OPERACJA NIEODWRACALNA.TELEFON RAZ ZABLOKOWANY STANIE SIĘ NA ZAWSZE IPODEM !! ....ale czy to ma dla Ciebie jakieś znaczenie ?! chyba tylko... że iphon stanie się BEZUŻYTECZNY

#138 Baileathacliath

Baileathacliath
  • 44 postów
  • SkądDublin

Napisano 10 kwietnia 2012 - 23:09

tylko dzwoniąc na infolinie Apple która jest w CORK Anglia

Cork=Irlandia, nie UK, sorki za OT

#139 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 06:10

Ja bym sie z tym blokowaniem wstrzymal i czekal na jakies ustalenia Policji. Jesli Policja powie, ze Cie oszukano, to wlasciciel sklepu musi poniesc odpowiedzialnosc. To profesjonalny sprzedawca, choc mozna powiedziec, ze Ty nie dotrzymales minimum starannosci nie sprawdzajac telefonu. To troche tak jakby kupic w salonie Mercedesa samochod, ale poprosic zeby go laweta do domu Ci przywiezli. Aczkolwiek potepiac sprzedawcow trzeba - jesli oszukuja swiadomie. Jesli to jakas piramida i oszukano wiecej osob - walczcie! Czekam na rozwoj wydarzen :)

#140 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 11 kwietnia 2012 - 06:16

Widzę że większość osób jest tak naiwna że z góry zakłada że to Spiderx został oszukany.... To takie polskie....

#141 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwietnia 2012 - 08:22

jezeli jest wgrany w iphonie soft od 4.3.xx to możesz się zalogować na stronie iphone.found i skorzystać z funkcji ZNAJDZ MÓJ IPHONE - pod warunkiem że pseudo/właściciel tego nie wyłączył.

Ciężko, żeby miał starszy niż 5.0...

Walcz o swoje ale z głową z zimną głową !

Przecież ja tylko to napisałem, używając innych słów.

Widzę że większość osób jest tak naiwna że z góry zakłada że to Spiderx został oszukany....

To takie polskie....

Hehe, "takie gadki umoralniające zachowaj dla siebie, bo w tym temacie się nie popisałeś";)

#142 abuser

abuser
  • 36 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 10:20

Widzę że większość osób jest tak naiwna że z góry zakłada że to Spiderx został oszukany....

To takie polskie....

Nie nazwałbym tego naiwnością, raczej jakąś empatią czy też odłamem empatii. Nie chcę się wypowiadać za większość naiwnych jak to Ty napisałeś, ale logicznie rzecz biorąc, po co miałby wymyślać całą szopkę? Musiałby być skończonym kretynem.

Pozdrawiam

#143 viper50

viper50
  • 6 postów
  • SkądSŁUPSK

Napisano 11 kwietnia 2012 - 15:52

@rbej i virgin71...czy Wy coś razem palicie ??!! nie wiem co, ale widzę że to działa, bierzcie tylko połowę ! Czy Wy naprawdę czytać nie potraficie ? przestańcie uskuteczniać ten wspólny bełkot.Myślisz że spiderx podszywa się pod ofiarę ?.Mądrusiu..a powiedz mi jeżeli policja zleci sprawdzienie logowania do odbiorników gsm i okaże się że to spiderx loguje się tym telefonem....to co wtedy ?? Myślisz że chłopak wymyślił całą historię narażając się jednocześnie na namierzenie telefonu przez operatora ??!! Darujcie sobie te insynuacje "Panowie" z krainy deszczowców rbej i virgin. Życzę dla tych panów "orędowników uczciwości" aby to samo ich w życiu spotkało i jeżeli zapytają o radę na jakimkolwiek forum ...to odpowiedzmy im ....oszukali Was ? niemożłiwe ?! przecież .."..to takie polskie..."
A teraz "panowie" pakować tornistry bo jutro do szkoły ..marsz..

Macie ochotę na dalsze bicie piany ??!! Odróbcie lekcje i zapraszam !

#144 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 kwietnia 2012 - 16:23

Chodzi o dowód zakupu iPhone'a przez komis, powinny tam się znaleźć również dane osoby, która sprzedaje aparat.

dokładnie,
czy naprawdę ten komis nie musi posiadać żadnego wisu w "papierach", ewidencji sprzedaży, etc, numeru IMEI urządzenia które sprzedał bądź kupił?

#145 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 11 kwietnia 2012 - 16:43

@rbej i virgin71...czy Wy coś razem palicie ??!! nie wiem co, ale widzę że to działa, bierzcie tylko połowę ! Czy Wy naprawdę czytać nie potraficie ? przestańcie uskuteczniać ten wspólny bełkot.Myślisz że spiderx podszywa się pod ofiarę ?.Mądrusiu..a powiedz mi jeżeli policja zleci sprawdzienie logowania do odbiorników gsm i okaże się że to spiderx loguje się tym telefonem....to co wtedy ?? Myślisz że chłopak wymyślił całą historię narażając się jednocześnie na namierzenie telefonu przez operatora ??!! Darujcie sobie te insynuacje "Panowie" z krainy deszczowców rbej i virgin. Życzę dla tych panów "orędowników uczciwości" aby to samo ich w życiu spotkało i jeżeli zapytają o radę na jakimkolwiek forum ...to odpowiedzmy im ....oszukali Was ? niemożłiwe ?! przecież .."..to takie polskie..."
A teraz "panowie" pakować tornistry bo jutro do szkoły ..marsz..

Macie ochotę na dalsze bicie piany ??!! Odróbcie lekcje i zapraszam !

5 postów w ciągu 5 lat a ostatnie trzy w tym temacie, po dwóch latach przerwy.

Jesteś kolegą poszkodowanego (a może nawet samym Spideremx) czy jak???, bo NIE mając ŻADNYCH dowodów na jego NIEWINNOŚĆ z góry zakładasz że jest NIE winny. Tak samo jak NIE ma ŻADNYCH dowodów że sklep oszukał "twojego" kolegę.

Jako człowiek mieszkający w prawdziwym świecie a nie Matrixie jak Ty, nie wierzę każdemu na słowo, że został oszukany. Oszustów udających ofiary były tysiące jeśli nie miliony. Ale skąd Ty masz o Tym wiedzieć skoro wybrałeś niebieską pigułkę....

#146 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 16:57

Aktualizacja: 11 kwiecień: Spotkałem się dziś z przedstawicielami Firmy Teletorium z którego wyszedłem zadowolony w wyniku dotychczasowych ustaleń.
Sprawa pozostaje w rękach Policji i jest w toku śledztwa, czekamy na wyniki śledztwa.
Do zakończenia sprawy przez Policję będę użytkował telefon zastępczy.
Ze swojej strony chciałbym serdecznie podziękować osobom które wierzyły we mnie i moją niewinność.

Bardzo proszę moderatora o zamknięcie tego tematu i aktualizację mojego pierwszego postu w tym temacie o te informację. (nie mogę samodzielnie edytować pierwszego posta nie wiedzieć czemu) przynajmniej póki trwa śledztwo.

/edit literówki

#147 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 11 kwietnia 2012 - 17:03

jako autor masz sam taką możliwość

#148 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwietnia 2012 - 17:04

Nie ma co zamykać, czekamy na wyniki. Informuj nas. Rozumiem, że komis stanął na wysokości zadania i zapewnił telefon zastępczy!

#149 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 kwietnia 2012 - 17:15

Jak wy wszyscy zaczniecie doradzać, to człowiekowi odechciewa się wszystkiego...

#150 viper50

viper50
  • 6 postów
  • SkądSŁUPSK

Napisano 11 kwietnia 2012 - 17:23

rbej..jak widzisz nie sztuką jest nabijać suche bezsensowne posty.Ja od 5 lat jestem na forum ale takich bredni jak Twoje to nie widziałem.Wolę poczytać ciekawe i wartościowe posty niż Twoje teorie spiskowe.Wszędzie wietrzące podstęp.Masz rację wolę niebieską pigułkę niż na swojej drodze spotkać takiego gościa. Chłopie Ty naprawdę zatracasz się w tej mani prześladowczej, myślisz że wszyscy wokół Ciebie to oszuści.Człowieku trochę wiary w ludzi... P.s Brawo Spiderx...widać że coś drgnęło w sprawie.Reasumując to masz szczęście, że przedstawiciele tej firmy nie są pokroju kolegi powyżej i nie mają takich prześladowczych wizji. Jesteś szczęciarzem..)) powodzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych