Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1232 odpowiedzi w tym temacie

#101 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 marca 2012 - 19:01

a ja dzisiaj wstąpiłem do iSpotu w Arkadii myślałem że będą tłumy. coż, wziąłem to cudo do ręki, ba nawet fajnie wystawili gdyż obok leżały dwa modele wersji 2. szczerze... albo mi się już entuzjazm tą nowością znudził albo nic rewelacyjnego nie zauważyłem. pozostawiłem na nim swoje odciski palców i zamiast kupić iPada 3 kupiłem... ATV3... ha ha. jakoś mnie nie zakręcił iPad, nie wiem czemu. ale co się rzuca w oczy. iPady 3 są i czekają i nie ma chętnych jak to było w modelu z numerem 2.

#102 KvM

KvM
  • 336 postów

Napisano 23 marca 2012 - 19:06

Polska jest trochę zbyt uboga by tłumy kupowały zabawki za średnią pensję. Kontynuując wrażenia - jestem bardzo zadowolony póki co. Czytanie jest niemal tak komfortowe jak na kindlu. Niestety na razie chyba tylko safari obsługuje wyższą rozdzielczość.

#103 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 marca 2012 - 19:18

Polska jest trochę zbyt uboga by tłumy kupowały zabawki za średnią pensję.

tu się z Tobą nie zgodzę.
w zeszłym roku w dniu premiery numeru 2 to stałem w kolejce. Sprzedaż miała się rozpocząć o godzinie 17-stej i jak się skończyła po 30 minutach to wszystko było sprzedane. Ja należałem do tych szczęśliwców co go kupili.
Obecnie jak wychodziłem po 16stej wszystkie modele były więc jakoś on nie robi furory.

Ale mniejsza o to.

#104 iukasz

iukasz
  • 112 postów
  • SkądT-d

Napisano 23 marca 2012 - 19:42

No niewielu rodaków stac na coroczną wymianę sprzętu tylko ze względu na to, że pojawiła się odświeżona wersja...

#105 KvM

KvM
  • 336 postów

Napisano 23 marca 2012 - 19:59

tu się z Tobą nie zgodzę.
w zeszłym roku w dniu premiery numeru 2 to stałem w kolejce. Sprzedaż miała się rozpocząć o godzinie 17-stej i jak się skończyła po 30 minutach to wszystko było sprzedane. Ja należałem do tych szczęśliwców co go kupili.
Obecnie jak wychodziłem po 16stej wszystkie modele były więc jakoś on nie robi furory.

Ale mniejsza o to.

Ale z tego wcale nie wynika że się sprzedało mniej. Być może była większa dostępność sprzętu, a jeśli był dostępny od otwarcia sklepów to nie ma sie co dziwić, że kolejki nie było. Ja kupiłem swojego w MM, a sprzedawca twierdził że sporo poszło. Tak czy inaczej na świecie sprzedaje się rekordowo dobrze.
Ja za rok na pewno nowego ipada nie kupię. Ten mi wystarczy aż nadto. Mógłby mieć nawet gorsze parametry. Np. 1/3 słabszą baterię i brak tylnej kamery. Wielu ludziom wystarcza poprzednia wersja, a nawet jedynka. Jeśli ktoś nie czyta lub ma problemy z oczami to nawet różnicy w jakości LCD nie zauważy.

#106 adredy

adredy
  • 450 postów

Napisano 23 marca 2012 - 20:17

Z Wifi to zadałem pytanie do posiadaczy nowy ipadów, nie jest to przeze mnie sprawdzone, więc proszę tego nie traktować jako hasło, że słabo działa wifi :)
Ogólnie to nic nowego, każdy sprzęt w dniu premiery ma kłopoty wieku dziecięcego :) Za pół roku będą już lepsze "sztuki".

Za pol roku to bedzie ipad4 heh

#107 espe2

espe2
  • 13 postów

Napisano 23 marca 2012 - 20:28

Witam Wszystkich. Kupiłem dziś Ipada 64gb 4G i kilka słów odnośnie kolorów. Nie wiem jaki rodzaj żółci jest uznawany za wadę ale przynajmniej mój egzemplarz na pewno nie jest taki jak 2 (mam w domu więc mogę porównać). Mozna uznać , ze jest bardziej żółty niż dwójka lecz niewiele odbiega od retiny w ip4. Pytanie które kolory komu odpowiadają bardziej, bo bez kalibratora ja nie potrafię stwierdzić które są prawidłowe. Na pewno 2-ka ma więcej tinty w balansie bieli, zatem może wydawać się przyjemniejsza (cieplejsza). Ipad 3 jest za to chłodniejszy w kolorach. Porównując oba obok siebie faktycznie nowy ipad ma ekarn bardziej żółty - w tym wątku było juz zdjęcie z obu wersji, na którym to widać. W poniedziałek bede mógl porównac z innym egzemplarzem 3-ki, zobaczę wtedy czy mój jest jakis "wyjątkowy" czy też te ekrany "tak mają". Poza tym sprzęt fajny, ekran robi wrażenie, choć przyznam, że subiektywnie wolałem oddcien z 2-ki.

#108 dyrooo

dyrooo
  • 21 postów

Napisano 23 marca 2012 - 20:33

a ja dzisiaj wstąpiłem do iSpotu w Arkadii
myślałem że będą tłumy.
coż, wziąłem to cudo do ręki, ba nawet fajnie wystawili gdyż obok leżały dwa modele wersji 2.
szczerze...
albo mi się już entuzjazm tą nowością znudził albo nic rewelacyjnego nie zauważyłem.
pozostawiłem na nim swoje odciski palców i zamiast kupić iPada 3 kupiłem...
ATV3... ha ha.
jakoś mnie nie zakręcił iPad, nie wiem czemu.
ale co się rzuca w oczy. iPady 3 są i czekają i nie ma chętnych jak to było w modelu z numerem 2.

Moja ocena nowego iPada jest podobna. Ekran jest jego największa zaleta ale szybkość działania za wyjątkiem gier nie uległa poprawie. Dzisiaj przez dobre 20 minut bawiłem się wystawionym egzemlarzem w salonie tmobile ponieważ zdecydowany byłem na zakup wersji 4g i z każdą minutą mój początkowy entuzjazm mijał bezpowrotnie.

#109 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 23 marca 2012 - 20:34

Czekajcie na JB i program Color Profiles z Cydii :).

(pasy to nie zasługa programu)

http://fotoupload.pl/?di=0133253125415

#110 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 23 marca 2012 - 20:41

Czyli nowy iPad i żółty odcień to norma?

#111 espe2

espe2
  • 13 postów

Napisano 23 marca 2012 - 20:46

Możliwe. To nawet nie jest żółty, tylko chłodny zielonkawo-żółty. Po podkręceniu jasności odczucie "neutralności" kolorów wzrasta. Najgorzej, jak się ma w domu do czego porównać (2-ka), wtedy widac różnicę. osoby, które mają pierwszego ipada narzekac raczej nie bedą.

#112 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 23 marca 2012 - 20:46

Ja oglądałem dziś w Szczecinie. W Saturnie jest jeden i nie ma żadnej informacji, że to nowy. Wszędzie standy iPad 2, ale w sprzedaży są z tabliczkami APPLE COMPUTER iPad xD W MM mają małą informację z cenami The New iPad - widać, że samoróbka. Ekran super szczególnie jak obok stoi dwójka. Grafika nie HD - rzeczywiście pikseloza straszna

#113 Gecko

Gecko
  • 151 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2012 - 20:49

Mam iPada3 32 gb + 4G, jest świetny. Nie ma żółci na ekranie, kolory są chłodne. Ekran żyleta, aplikacje nie dostosowane jeszcze, ale nie ma tragedii, wszystko w ciągu 1-2 tyg. będzie zoptymalizowane. Wi-Fi ma działa podobnie jak w jedynce. Skok duży po przesiadce z jedynki.

#114 vandal

vandal
  • 89 postów

Napisano 23 marca 2012 - 22:49

Od wczoraj mam 64gb lte i co najwazniejsze dla mnie a pomijane często w recenzjach, to przeglądanie stron internetowych, więcej uwagi idzie na ikonki i inne mniej istotne duperelki, tutaj - czyli ipad 3, nie ma zadnej pixelozy na czionce a tak to właśnie było dotychczas. Rewelacja i to jest dla mnie największy skok i warty zamiany. Skok także jest duży jeżeli chodzi o przegladanie tych samych zdjęc ipad2 vs ipad3 Filmowanie dużo lepiej wygląda z ipada3 jak z iphona4. Zdjęcia także wydają się nieco ostrzejsze ale to subiektywnie juz. Dla przeciętnego Kowalskiego zamiana z 2 na 3 nie jest warta (chyba ze istotna jest kamera bo ta jest świetna!), natomiast dla każdego kto zwraca uwage na detale i interesuje się sprzętem - zdecydowanie warto wydać każdą złotówkę na ekran i kamerę/aparat, reszta jak dla mnie nie istotna.

#115 mtomi

mtomi
  • 74 postów

Napisano 24 marca 2012 - 08:13

Czyli nowy iPad i żółty odcień to norma?

Nie. Sprawa czysto losowa (tzn. dla kupującego, bo odcień zależy pewnie od producenta ekranu - zdaje się, że producentami są Samsung i LG). Są cieplejsze (żółtawe) i chłodniejsze. Poza tym część ma "wady" typu niewyschnięty do końca klej na części ekranu i wtedy zdarzają się częściowe przebarwienia, które z czasem powinny zniknąć... Warto jeszcze zwrócić uwagę na lightbleeding i bad (dead) pixele.

#116 krzychu-maniac

krzychu-maniac
  • 47 postów

Napisano 24 marca 2012 - 08:30

Nie. Sprawa czysto losowa (tzn. dla kupującego, bo odcień zależy pewnie od producenta ekranu - zdaje się, że producentami są Samsung i LG). Są cieplejsze (żółtawe) i chłodniejsze. Poza tym część ma "wady" typu niewyschnięty do końca klej na części ekranu i wtedy zdarzają się częściowe przebarwienia, które z czasem powinny zniknąć... Warto jeszcze zwrócić uwagę na lightbleeding i bad (dead) pixele.

Ja naszczęście żadnej skazy nie uświadczyłem :) Wifi łapie zasięg wszystkich moich sąsiadów w bloku :) Ekran i kolory żyleta...

#117 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 24 marca 2012 - 08:39

Mój pierwszy, który miał 1/3 ekranu lekko żółtą został w końcu wymieniony w Apple Store!

#118 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 24 marca 2012 - 08:41

U mnie ekran bez żadnych przebarwien, łapie Wifi z drugiego końca mieszkania (zawsze 3 kreski).. Od powrotu do domu wczoraj ani razu nie tknalem laptopa i coś czuje, ze będę go używał duuużo mniej:)

#119 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 24 marca 2012 - 09:42

a ja koledzy po dniu używania muszę stwierdzić że zmiana 2 na 3 jest mimo świetnego ekranu nie uzasadniona.Ekran chyba teafił mi się lekko żółty ale na całej powierzchni. Jak zacznie mnie to bardziej irytować wyśle do serwisu mam nadzieję że nie będzie problemów z szybką wymianą.

#120 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 24 marca 2012 - 09:54

a ja koledzy po dniu używania muszę stwierdzić że zmiana 2 na 3 jest mimo świetnego ekranu nie uzasadniona.Ekran chyba teafił mi się lekko żółty ale na całej powierzchni. Jak zacznie mnie to bardziej irytować wyśle do serwisu mam nadzieję że nie będzie problemów z szybką wymianą.

Tak samo uważam. Oczywiście ekran jest absolutnie genialny i bardzo przyjemnie się czyta, aczkolwiek zmiana jest bardziej kosmetyczna. Od razu dodaję, że ja nie używam w iPadzie kamery. Jeśli ktoś używa go do robienia zdjęć czy filmów (największy aparat fotograficzny świata), to lepsza kamera może być plusem.
Oczywiście, jeżeli ktoś posiada oryginalnego iPada, to zmiana jest jak najbardziej wskazana!

#121 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 24 marca 2012 - 10:35

Wydaje mi się, ze ciepły ekran nie jest wada... I możesz mieć problem z wymiana gwarancyjną. Nie oszukujmy się... to trochę "wydumany" problem.

#122 kondi552

kondi552
  • 97 postów
  • SkądŁomża, PL

Napisano 24 marca 2012 - 11:12

Na prezentacji ewidentnie było o lepszym nasyceniu kolorów. Może odnosi się to też do bardziej żółtego białego?

#123 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 24 marca 2012 - 11:36

Wczoraj miałem problemy z Internetem w ogóle ale dziś zauważyłem, że połączenie WiFi umarło. Net działał na iPhone, MBP ale nie w iPadzie. Pomogło wyłączenie WiFi i włączenie. Czy ktoś jeszcze miał taki przypadek?

#124 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 24 marca 2012 - 11:48

U mnie faktycznie ekran ma cieplejsze kolory, ale dopiero jak porównałem z iPhonem zauważyłem różnicę. Także u mnie jest to do przyjęcia. Przede wszystkim szybkość i oczywiście ekran robią ogromne wrażenie. Przesiadłem się z iPada 1, więc jest to naprawdę duży skok.

#125 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 24 marca 2012 - 12:11

Na prezentacji ewidentnie było o lepszym nasyceniu kolorów. Może odnosi się to też do bardziej żółtego białego?

Jeżeli bardziej nasycisz biały, to nadal pozostanie on biały a nie żółty. Ja miałem do czynienia z iPad'em z zażółconym wyświetlaczem. Czarno-białe zdjęcia wyglądały jak sepia.
iPad został wymieniony i teraz czarno-białe zdjecia wyglądają tak, jak wyglądać powinny!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych