Napisano 30 października 2012 - 16:40
Ja właśnie wczoraj przesiadłem się z iPada 2 na 3. Retina na dużym ekranie to bajka, cały dzień oglądałem tapety w wysokiej rozdzielczości, zdjęcia przyrody i zachwycałem się rozdzielczością oraz obłędnymi kolorami. Mój egzemplarz okazał się szczęśliwy, żadnych wad, jakość wykonania fantastyczna, wydaje się, że jest jeszcze solidniejszy i lepiej spasowany niż poprzednia generacja, gdzie w okolicach przycisku home wyczuwałem minimalną przerwę między ekranem a obudową. Mimo ciut większej wagi trójka nie wydaje się być wcale cięższa, nawet mam wrażenie, że jest lepiej wyważona, przez co nie męczy trzymanie jej przez dłuży czas. Dobre wrażenie robi też nowy 'home', jest zdecydowanie solidniejszy, ma mniejsze 'luzy'. Pozytywnie zaskoczył mnie głośnik, dźwięk nie jest może głośniejszy, ale wydaje się być mniej spłaszczony, bardziej naturalny i przestrzenny. Wydaje mi się, że podczas wykonywania podstawowych czynności, jest delikatne przyspieszenie względem dwójki, wszystko chodzi płynniej, jednak nie ma szalonej różnicy. Zauważyłem natomiast, że niektóre, pojedyncze aplikacje zdecydowanie lepiej mi chodzą teraz niż na wcześniejszym modelu (np. Pulse), być może to zasługa podwojenia ramu. Ogólnie moje wrażenie z pierwszych 24 godzin jest w 100% pozytywne, zero jakichkolwiek mankamentów czy problemów, a Retina miażdży, to jest coś czego nie widać w sklepie, oglądalem tego iPada wiele razy wcześniej, ale dopiero na spokojnie w domu widać tą niesamowitą jakość wyświetlacza.