Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV 3 - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
765 odpowiedzi w tym temacie

#351 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 07 stycznia 2013 - 13:41

Cukier, na iZabawce musisz mieć program Air Video, napisy UTF-8 w ustawieniach programu w iZabawce masz też opcje Allow H.264 Video Passthrough włączenie jej objawia się brakiem napisów.
Zanim też odpalisz przesyłanie wideo do AppleTV, stuknij w czarny ekran i wybierz napisy, często te nie są włączone.

Wersja darmowa programu ma chyba jakieś ograniczenia w przypadku wyświetlania ilości plików w katalogu, ale nic poza tym. Zanim kupiłem pełną wersję tego programu sprawdziłem jak dawała sobie ona radę właśnie z napisami.

#352 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 07 stycznia 2013 - 14:34

Chce kupic ATV 3, mam macbooka white late 2007 i pytanie, czy jest jakis sposob zeby dzialal mirroring na tym sprzecie? Jesli tak, to jak to zrobic, jesli nie, to znaczy po prostu ze moj komp jest zbyt stary? Po drugie, czy na pewno bedzie działało strumieniowanie wideo z tego macbooka?

#353 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 07 stycznia 2013 - 14:39

qtylovsky, w teorii AirParrot powinien dać sobie radę z przeyłaniem biurka czy aplikacji na TV.
Problemy mogą zacząć się gdy będziesz chciał przesyłać przez AirParrot obraz z dzwiękiem.

Z racji że 3 wersja AppleTv nie doczekała się jeszcze Jailbreak'a filmy możesz przesyłać przez Beamer: Beamer for Mac - AirPlay any movie from your Mac to Apple TV lub też na bazie Air Video czy Flex'a przez jedną z iZabawek.

#354 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 15:06

Witam,

dodam, iz przy instalacji programu AirParrot bedzie instalowany dodatkowy driver audio.
Jest bardzo wazne, by potem wlaczyc wlasnie strumieniowanie audio.

APLIKACJE DO STRUMIENIOWANIA

Pozdrawiam

GAMA007

#355 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 07 stycznia 2013 - 15:20

GAMA007, można nie instalować, gdyż AirParrot pyta się o to czy doinstalować te sterowniki.
W informacjach odnośnie tych sterowników można znaleźć wyraźną uwagę dotyczącą wymagań sprzętowych a raczej to że niektóre komputery, te słabasze nie udźwigną obrazu z dźwiękiem.
Aby odinstalować sterowniki audio wymagany jest program od autorów AirParrot który pozbywa się tych kodeków z komputera.

#356 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 07 stycznia 2013 - 16:35

Wydawalo mi sie ze jak podlacze apple tv to bede mial po prostu opcje AirPlay jak to mialo miesce przy airport express z podlaczonym HI-FI... to samo w iphonie 4. A tylko opcja mirroringu nie bedzie dzialac... Przynajmniej tak wynika ze strony apple. dzieki za odpowiedz. Bo nie wiem czy m to jest potrzebne.

#357 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 07 stycznia 2013 - 16:57

qtylovsky AirPlay wsytępuje w nowszych modelach komputerów Apple, mój iMac (mid 2010) nie obsługuje AirPlay tak jak podręczny MacBookPro (mid 2012). Owszem granie plików z biblioteki iTunes działa w iMac'u, ale już przesyłanie biurka czy aplikacji... tylko za pomocą MacBook'a.

Oczywiście braki iMac'a można uzupełnić programami wyżej wymienionymi. Filmy bez bólu można na szybko konewertować do formatu M4V, tylko problemem są te małe cholerne napisy.

#358 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 08 stycznia 2013 - 12:02

Dzieki za odpowiedzi. Wczoraj potestowalem troche Appple TV 2 ( pozyczylem) i calkiem fajna sprawa. Na Macbooku zaistalowalem AirParrot. Wszystko działa jak należy. Dzwiek ok, i do napisow tez nie mam zastrzezen. Jakos nie sa male. Jedyna rzecz ktora troche przeszkadza to ramka wokol wyswietlanego filmu. Mam bardzo cienka ramke w TV i to mnie troche irytuje ;) Na iPadzie natomiast jest problem ze strumieniowaniem filmow z OPlayera. Strumieniuje tylko dzwiek, czemu? Mam za slaby sprzet? (iPad 1) Bo filmy z youtube dzialaja wysminicie. nawet w 720p.

#359 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 08 stycznia 2013 - 12:27

qtylovsky no właśnie w AirParrot irytowała mnie ramka, nie potrafiłem wypluć z komputera obrazu na pełen ekran.
Napisy wypluwane z AirParrot to nie to samo co filmy w formacie M4V wyświetlane z biblioteki iTunes, sprawdz te... przekonasz się o czym piszę :)

Co do OPlayer'a... nie testowałem tego jeszcze, ale sprawdź proszę Air Video, ściągnij Air Video server (About Air Video) do komputera i pobierz wersję Free tego programu na iPad'a (https://itunes.apple...d313056918?mt=8), sprawdz jak ten program będzie się zachowywał.

#360 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 01:56

Pozdrawiam wszystkich którzy zechcą mi pomóc . Problem banalny a jednak nie mogę z nim sobie poradzić . Ściągnąłem Air Video do swojego iphona 4s na kompa Air Video serwer . wszystko hula , oprócz napisów .Format napisów zamieniłem na str - nic to nie pomogło .Proszę o pomoc . Tych którzy nie pomogą też pozdrawiam :)

#361 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 11:43

edisobolak wiem że może to pytanie z serii tych głupich, ale czy zanim odpalisz film w telefonie włączasz napisy?

Napisy nasze są najczęściej jako niezdefiniowane, więc w ustawieniach Air Video Server można sobie ustawiać że mają być wyświetlane w pierwszej kolejności Polskie, no ale że są one nie rozpoznawalne to i wypluwany jest film bez napisów. Zanim włączysz Play w telefonie "pacnij" w ekran i w górnym prawym rogu powinieneś zobaczyć napisy które musisz włączyć.

#362 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 12:02

Dzięki za zainteresowanie - niestety przed włączeniem filmu nie mam opcji o napisach w żadnym rogu ekranu :(

#363 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 12:23

edisobolak w iPadzie wygląda to tak, gdy "pacnę" w okienko z filmem mam kilka opcji, plus napisy: https://www.dropbox....ga/AirVideo.png

#364 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 12:27

niestety nie mam tej opcji . Bardzo mi na tym zależy i nie wiem co mam z tym fantem zrobić . Grzebie w internecie 2 dni i nic nie mogę na ten temat wyszukać

#365 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 12:38

edisobolak z tego co widzę na stronie AirVideo (About Air Video) w środkowym obrazku Jest Conversion settings i Audio stream, tam też powinny być napisy. W idesce z racji innego interfejsu te opcje są wyciągnięte na obraz główny.

#366 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 12:59

conversion settings nie ma nic o napisach , choć szukając wczoraj na necie znalazłem zdjecie ustawień i były tam ustawienia napisów , ja niestety tej opcji nie posiadam w airvideo

- - - Połączono posty - - -

Dziękuje za chęć pomocy :)

#367 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:18

edisobolak specjalnie dla Ciebie zainstalowałem AirVideo na 4S :)

Oto wyniki:

https://www.dropbox..../AirVideo4S.PNG
https://www.dropbox....AirVideo4Sb.PNG

Nic nie ustawiałem w telefonie, nic a nic :)

Takie mam ustawienia w Air Video Server dla napisów:

https://www.dropbox....ideo_Server.png

#368 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:35

ja naprawdę nie mam w ustawieniach SUBTITLES

Co do ustawienia w Air Video Server dla napisów nie mam też Lucida Grande

może wiem gdzie tkwi problem , a mianowicie mieszkam w irlandii i kupiłem program z irlandzkiego app store

#369 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:35

edisobolak wierzę Ci :)

Kolejne dość niemądre pytanie, czy nazwa pliku *.avi (*.mkv) jest taka sama jak napisów *.srt? Czyli jeżeli materiał video nazywa się Fajny_film.avi to napisy do niego noszą nazwę Fajny_film.srt i oba pliki są w tym samym katalogu?
Druga rzecz którą możesz sprawdzić to czy w "Global settings" masz włączone "Allow H.264 Video Passthrough" Zgodnie z opisem tej opcji jakość wideo jest lepsza (nie dotyczy wszystkich plików) jednak napisy nie będą wyświetlane przy włączonej tej opcji.

#370 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:40

dlatego nie ma opcji z napisami

nazwa pliku jest zgodna z nazwa pliku z napisami , opcje "Allow H.264 Video Passthrough" mam wyłączoną . Może problem leży po stronie appstore ponieważ kupiłem program ze sklepu w irlandii . Co o tym myślisz?

#371 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:41

edisobolak jeśli sądzisz że zakup tego programu w Irlandzkim AppStore jest powodem dla którego nie masz napisów to... hmm, jesteś w błędzie, ponieważ ten program nie został wykastrowany z tej opcji dla Wyspiarzy.

Program nie widzi napisów, bo nie masz ich w tym samym katalogu, plik z napisami ma inną nazwę niż plik z video... innej opcji nie wiedzę.

Co do czcionki, możesz ją sobie doistalować :) Albo setki innych i kazać wypluwać na ekran w tej którą sobie wybrałeś :)

#372 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:46

to znaczy ,że jeśli ma film o nazwie Upside Down to plik musi nosić tę samą nazwe czy tak ?

#373 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:48

edisobolak tak jeżeli film nosi nazwę - Upside down.avi to napisy do niego powinny się nazywać - Upside down.srt
Oba pliki muszą być w tym samym folderze.

#374 edisobolak

edisobolak
  • 28 postów

Napisano 18 stycznia 2013 - 13:54

popróbuje -ale czarno to widzę . jest dokładnie tak jak napisałeś i dalej nie widzi

#375 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 18 stycznia 2013 - 14:00

edisobolak hmm, a skąd masz napisy? Napisałeś że przerobiłeś je do SRT, jeśli mogę wiedzieć czym i jak? (tzn. ja wiem jak to się robi, ale chciałbym mieć pewność że Ty też)

P.S.

Przepraszam za moje specyficzne pisanie, gdzie być może traktuję Cię w sposób który ktoś inny mógłby odebrać jako naśmiewanie się, ale nic z tyhc rzeczy, ani też nie mam takiego zamiaru. Zwyczajnie staram się pomóc, a po drugiej stronie ekranu przebywają osoby które nie wszystko muszą wiedzieć i potrafić, podobnie jak ja.. w wielu tematach jestem ziolony jak... hmm, cośtam :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych