Apple TV 3 - pytania
Napisano 06 lutego 2013 - 00:08
Napisano 06 lutego 2013 - 00:25
Napisano 06 lutego 2013 - 07:45
Cała niewygoda to że jeśli nie masz zamiaru grać muzyki przez 24h to TV choć raz dziennie musi być włączony. AppleTV musisz ustawić na czuwanie dłuższe niż 10 minut, czyli tyle ile średnio słuchasz muzyki.
Gdyby sytuacja wyglądała tak że AppleTv jest podpięty HDMI do TV a ten wypluwał dźwięk optykiem do wzmacniacza to już bez włączonego TV się nie obejdzie.
Napisano 06 lutego 2013 - 07:57
Napisano 06 lutego 2013 - 08:13
Od jakiegoś czasu coraz częściej mówi się o nowym modelu i zastanawiam się czy czekać - na MBP Retina czekałem 3 miesiące
Co, bądź co, jak już czekasz tyle i masz komputer który wystarczy do twojego użytku - poczekaj.
Jednak jeśli nie poczekasz i tak będziesz zadowolony .
Pozdrawiam
Napisano 06 lutego 2013 - 17:22
Napisano 06 lutego 2013 - 17:31
Napisano 06 lutego 2013 - 23:38
Cała niewygoda to że jeśli nie masz zamiaru grać muzyki przez 24h to TV choć raz dziennie musi być włączony. AppleTV musisz ustawić na czuwanie dłuższe niż 10 minut, czyli tyle ile średnio słuchasz muzyki.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie o co chodzi z tym codziennym włączaniem TV i ustawianiem uśpienia? Zdaje się, że poprzedni wpis został edytowany po tym jak go czytałem.
Napisano 07 lutego 2013 - 00:00
Z muzyką tak też być powinno (i tak jest, choć ja mam podłączony AppleTV -> HDMI -> TV -> TOSlink -> Wzmacniacz). Jednak nie mam pewności jak reaguje te urządzenie gdy wybudzimy je bez podłączonego TV, po jego wyłączeniu AppleTV będzie grało muzykę, gdy przestanie być ona strumieniowana urządzenie te wyłączy się po (chyba standardowo ustawione jest) 30 minutach, więc gdyby ponowny rozruch wymagał włączenia TV to właśnie byłby ten moment.
W moim przypadku jest tak że po wyłączeniu i ponownym włączeniu TV, a nie uśpieniu AppleTV mam na ekranie komunikat że urządzenie zostało odcięte od HDMI... wystarczy pacnąc pilotem cokolwiek i jak gdyby nigdy nic urządzenie wyświetla Menu.
Tutaj teoryzuję bo w wielu miejscach nie opisano jak sprawa wygląda, prócz tego że Twoja wizja jest możliwa do spełnienia a więc grania z AppleTV przez optyk, a także zmiana w ustawieniach uśpienia urządzenia ale czy TV trzeba włączyć po wybudzeniu już informacji nie doczytałem
Napisano 07 lutego 2013 - 00:20
Czy w związku z powyższym mogę prosić o przetestowanie lub polecenie urządzenia do transmisji dźwięku (tylko nie bluetooth)? Kupiłbym wtedy jedno i drugie - a korzystał według uznania i możliwości.
Edit:
Znalazłem coś takiego http://howto.cnet.co...-mountain-lion/
Czy to przypadkiem nie jest odpowiedź na moje pytanie, czy coś przeoczyłem. Potwierdźcie proszę bo już zgłupiałem. Według tego artykułu można
Napisano 07 lutego 2013 - 09:06
AppleTV w swoim założeniu działa z TELEWIZOREM, ma opcję przysyłania muzyki i jak napisałem opcja ta powinna działać bez tego urządzenia w sensie nie musi ono być włączone wraz z muzyką. Ludzie na forach opisują słuchanie muzyki poprzez TOSLink bez włączonego TV w tym czasie.
Jakikolwiek brak reakcji na przesyłanie muzyki nie obejdzie się bez urządzenia do odbioru wizji, by zobaczyć czy AppleTV nie wyświetla jakiegoś komunikatu.
Napisano 07 lutego 2013 - 19:16
czesio może zacznijmy od przyziemnej sprawy, szukasz urządzenia które powinno nazywać się MUSIC a nie TV.
AppleTV w swoim założeniu działa z TELEWIZOREM, ma opcję przysyłania muzyki i jak napisałem opcja ta powinna działać bez tego urządzenia w sensie nie musi ono być włączone wraz z muzyką. Ludzie na forach opisują słuchanie muzyki poprzez TOSLink bez włączonego TV w tym czasie.
Jakikolwiek brak reakcji na przesyłanie muzyki nie obejdzie się bez urządzenia do odbioru wizji, by zobaczyć czy AppleTV nie wyświetla jakiegoś komunikatu.
Zgadzam się, że odrobinę kombinuję, ale chciałbym rozwiązać to jak najlepiej. Czy zatem lepiej będzie zostawić ATV w spokoju i korzystać z niego w zakresie do jakiego został projektowany, a do tego kupić AirPort Express do dźwięku (jak rozumiem, nie będę ograniczony do iTunes - pójdzie wszystko co wyjdzie w systemu?)? Myślałem również aby w niedalekiej przyszłości, zaopatrzyć się w jakiś domowy dysk od Synology, a więc i tu pojawia się kolejne pytanie, czy da się to wszystko sensownie spiąć? Przepraszam, że tak wymyślam, ale przyszedł koniec kabli w moim otoczeniu i zanim zacznę kupować, chciałbym zorientować się co w ogóle mogę zrobić.
Edit: Zrobię w ten sposób http://myapple.pl/ja...m-sadzicie.html
Dziękuję za pomoc
Napisano 08 lutego 2013 - 11:22
Apple TV ma w specyfikacji 6W poboru energii (max, większy pobór spaliłby pewnie zasilacz)... czyli tyle co ładowarka do telefonu. Po co to w ogóle usypiać / wyłączać. Ja tam używam tak, że wszystkie usypiania oszczędzania itp mam powyłączane. Airport express wg specyfikacji (AirPort Express 802.11n (2nd Generation) - Technical Specifications) będzie brał więcej (20W? niech będzie 5 czy 6 efektywnie, na jedno wyjdzie a nikt airportów nie usypia).
W atv Mam tu cały czas dostepne wysyłanie obrazu i dźwięku. Jedyny minus, dla większości ludzi kompletnie zaniedbywalny to dźwięk przed jest próbkowany 48kHz, czyli płyty CD będą resamplowane 44,1->48. Z urządzeniem mamy zgrabnego pilota, którym można sobie posterować jak zajdzie potrzeba i odtwarzać dźwięk na atv z biblioteki współdzielonej z iTunes.
Airport express obsługuje próbkowanie 44,1kHz. Nie ma wideo. Plus taki, że obsługa to dodatkowe w pełni funkcjonalne urządzenie sieciowe. Wifi airporta pozwala na szybszą pracę (pracuje u mnie przeciętnie 120-180Mb/s) bo ma 2 anteny, podczas gdy atv a jedną anteną obsłuży max 65Mb/s (jedna antena, identycznie jak ipad, iphone itp).
Zamiast kombinować ze zużyciem energii lepiej po raz ostatni przemyśleć funkcjonalność którą się chce uzyskać.
Napisano 03 marca 2013 - 13:28
Napisano 22 marca 2013 - 21:21
Napisano 22 marca 2013 - 23:34
Napisano 23 marca 2013 - 01:51
bartekkw podłącz kablem optycznym te urządzenia i będzie działać.
No to jest wszystko połączone - ATV ze wzmacniaczem przy odpowiednim ustawieniu weścia we wzmacniaczu (sprawdzone na Macbooku) i nic:sad:
Napisano 23 marca 2013 - 19:14
Napisano 23 marca 2013 - 21:21
A czestotliwosc próbkowania dobrze ustawiłeś ?
No to mnie teraz zastrzeliłeś....jest po prostu OPT1 i tyle. Macbook wpięty tym samym kablem z końcówką jack bardzo ładnie gra na kolumnach. Nie widziałem ustawienia częstotliwości o której piszesz - wzmacniacz to ONKYO TX-SR505E
Napisano 23 marca 2013 - 22:25
Napisano 24 marca 2013 - 09:44
Witam,
Mam 2 pytania odnośnie Apple TV
1) Czy istnieje możliwość zoomowania zdjęć podczas przeglądania w iPhonie ? Wrzucając zdjęcia z iPhone na TV wszystko ładnie widać...jednak jeśli wykonam zoom na telefonie, nie widać tego na TV. Czy istnieje jakaś możliwość aby przybliżenie było widocznie na TV ?;
2) Załączając AirParrot (niestety mac z połowy 2010) nie widzę obrazu na pełnym ekranie (boki są przycięte podczas np oglądania filmu). To samo się dzieje gdy załączę klonowanie na 4s...Jest jakieś ustawienie ?
Pozdrawiam
Ad. 1
Trzeba chwilę pokombinować: albo ustawisz klonowanie albo powiększysz w iphone, zrobisz zdjęcie - print screen powiększonemu zdjęciu (jednoczesne naciśnięcie przycisku home i power).
Ad. 2.
W appletv jest domyślnie wyłączona funkcja overscan. Sprawdź, jak jest u Ciebie i popróbuj (włącz/wyłącz).
Napisano 24 marca 2013 - 13:59
Napisano 24 marca 2013 - 21:32
Napisano 25 marca 2013 - 09:37
Napisano 27 marca 2013 - 18:42
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)