Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cegła zamiast iPhone 4S od Orange i DPD - ostrzeżenie [update - szczęśliwe zakończenie]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
373 odpowiedzi w tym temacie

#176 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 listopada 2011 - 21:27

Ciekawe. W sumie przykra sprawa, ale mnie dziwi jedna rzecz. Sam całkiem niedawno zamówiłem telefon z Orange i kurier, gdy dostarczył paczkę, sam poprosił, by ją otworzyć i obejrzeć zawartość. Bynajmniej nie był to telefon za złotówkę, gdyby ktoś chciał ukuć teorię, że złodziej się na byle co nie połakomi...

Użytkownik Ka edytował ten post 04 sierpnia 2015 - 18:35

#177 Sedith

Sedith
  • 2 postów
  • SkądMadrid, ES

Napisano 17 listopada 2011 - 21:31

Ciekawe. W sumie przykra sprawa, ale mnie dziwi jedna sprawa. Sam całkiem niedawno zamówiłem telefon z Orange i kurier, gdy dostarczył paczkę, sam poprosił, by ją otworzyć i obejrzeć zawartość. Bynajmniej nie był to telefon za złotówkę, gdyby ktoś chciał ukuć teorię, że złodziej się na byle co nie połakomi...

Wyjaśnienie jest proste: kurier to też człowiek, jeden jest miły i uprzejmy, a inny już niestety nie. Dodatkowo, robota ta wcale nie jest fajna i często się nie wyrabiają po prostu, to i nie proponują sprawdzenia, bo to zawsze 5 minut do przodu na następną dostawę. W skrajnych przypadkach u kurierów w dużych miastach w okresach szczytu takie 5-10 minut 'na łeb' zmienia godzinę powrotu do domu z 23 na 20 ;)

#178 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 17 listopada 2011 - 21:34

fakt, jeden kurier to miły Pan, rozwozi codziennie paczki w te same miejsca, dba o klientów, inny to taki który zatrudnił się na miesiąc-dwa właśnie po to co jest tematem tego wątku...

#179 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 listopada 2011 - 21:35

A) jestem z dużego miasta, B) kurier zaznaczył, że takie są wymogi Orange, by klient sprawdził paczkę nim podpisze papiery.

#180 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 21:53

A w moim przypadku Policja namierzyła telefon, co więcej odzyskała.

#181 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 22:01

... a w większości przypadków do tego nie dochodzi, albo trwa lata ;)

#182 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 17 listopada 2011 - 22:16

Cwaniaki i tyle. Może coś da numer seryjny zgłozony na policje bądź jest jakakolwiek możliwośc namierzenia poprzez internet telefonu? Na umowie powinien być imei i nr seryjny. Może jestem w błędzie ale intencje mam dobre. Życzę szczęscia!

#183 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:19

Kurde czytając to przykro mi że takie coś Pana spotkało... Tyle pieniędzy to raz a drugie oczekiwanie i rozczarowanie :/ Mam nadzieję że sprawa się rozwiąże pozytywnie... Ale proszę też pomyśleć ze nie liczyłbym na jakąś reakcję ze strony Orange bo nie mają podstaw mogą co najwyżej zablokować Pana iPhone a policja może go namierzyć... Gdyby potraktowali Pana w jakiś szczególny sposób tzn. dając nowego czy coś to by było dziwne bo każdy by mógł zrobić zdjęcie, wstawić na forum, wykop itp. i pisać że został oszukany... Orange nic nie musi... Jednie co może się udać to współpraca z policją co nie jest zbyt miłe bo sam miałem doświadczenia po tym jak zostałem oszukany na allegro... Takiej niekompetencji to jeszcze nie widziałem ale z drugiej strony ktoś w centrali rozwiązał mój problem i złapano człowieka który zrobił przekręt na 1,5 miliona złotych... Sądzę że mój problem się rozwiązał ze względu na sumę... Ja całą tą sprawę widzę sceptycznie gdyż to jest tylko i wyłącznie Pana wina że nie otworzył paczki przy kurierze... Mimo wszystko mam nadzieję że odzyska Pan iPhone 4S. Pozdrawiam

#184 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 listopada 2011 - 22:23

Orange jest winne choćby wyjaśnienia jak postępować w takiej sytuacji. Należy otworzyć paczkę przed zapłatą i podpisem czy nie? Jeśli się zapłaci, a po otwarciu przy kurierze w środku jest cegła, to co, wypuszczamy kuriera z domu z kasą i protokołem a my zostajemy z cegłą? Tylko żeby zmusić ich do zajęcia stanowiska musiałby się zrobić porządny medialny szum wokół sprawy. A co jeśli to nie jest odosobniony przypadek i zaraz dowiemy się o kolejnych podobnych kradzieżach?

#185 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 17 listopada 2011 - 22:28

Myslę, że warto napisać jakieś pismo do nich, że oczekujesz wyjaśnienia sprawy bo nie chciałbyś na głównej stronie MyApple poinformować wszystkich przyszłych potencjalnych klientów o tym co się dzieje w Orange (nawet jeśli to nie ich wina). Niech coś pokombinują. Korporacja ma większe możliwości niż jednostka.

#186 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:35

Orange jest winne choćby wyjaśnienia jak postępować w takiej sytuacji. Należy otworzyć paczkę przed zapłatą i podpisem czy nie? Jeśli się zapłaci, a po otwarciu przy kurierze w środku jest cegła, to co, wypuszczamy kuriera z domu z kasą i protokołem a my zostajemy z cegłą? Tylko żeby zmusić ich do zajęcia stanowiska musiałby się zrobić porządny medialny szum wokół sprawy. A co jeśli to nie jest odosobniony przypadek i zaraz dowiemy się o kolejnych podobnych kradzieżach?

Krew zalewa jak czytam to co piszesz... Może chociaż przeczytałeś postępowanie prawne Orange? Dlaczego pleciesz bzdury trzy po trzy i wprowadzasz zamęt?

Orange wyraźnie ma napisane żeby zapłacić, otworzyć przy kurierze i w razie czego napisać protokół... Kurier musi zostać i poczekać... Ile razy kurier mi chciał wyjść z domu to nie pozwoliłem sobie na to i dzięki temu mam teraz iP4 bo bym stracił 3K... Ile razy się kurier upiera że nie chce zostać to ja grzecznie mówię że jest do tego zobowiązany a jak się nie chce zgodzić to mówimy że skontaktujemy się z przełożonym i wtedy zostaje, jest grzeczny i nawet pomaga rozpakować :) Ludzie macie do tego prawo, płacicie za to, a to że komuś się śpieszy to was już nie obchodzi... Już wiele razy natrafiłem się na takich chamskich kurierów że nawet nie chce mi się tego opisywać ale są też czasami tacy ok że mógłbym im piwo postawić :D

Pozdrawiam

#187 roter6

roter6
  • 2 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:35

Sugeruję uderzyć na profil Orange Polska na znanym portalu społecznościowym:). Trochę osób tam jest, więc admini zarządzający profilem powinni szybko zareagować. Może pomoże. Życzę powodzenia.

#188 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2011 - 22:37

Rownież mam nadzieje ze sprawa rozwiąże pozytywnie:) Mieszkam w Poznaniu blisko siedzib dwóch firm kurierskich TNT oraz OPEK. W obu tych firmach mam znajomych którzy są lub byli kurierami i w obu firmach są nie uczciwi kurierzy. Paczki nie ubezpieczone giną nagminnie. Paczki z bonami na święta rownież znikają. To co się dzieje z kurierami to jest totalne nieporozumienie. Oby osoba mająca Twojego iPhone nie nacieszyla się nim zbyt długo:) i została ukarana surowo.

#189 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:41

Sugeruję uderzyć na profil Orange Polska na znanym portalu społecznościowym:). Trochę osób tam jest, więc admini zarządzający profilem powinni szybko zareagować. Może pomoże. Życzę powodzenia.

To jest najlepsze rozwiązanie zasypać ich na FB... I to całe forum niech ich spamuje...

#190 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:45

Spokojnie. W Orange już wiedzą - jutro ich rzecznik będzie się kontaktował z Rafałem.
To wszystko dzięki Wam :)
Dużo z Was udostępniło ten temat na Facebooku i Wykopie.

#191 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 17 listopada 2011 - 22:47

Spokojnie. W Orange już wiedzą - jutro ich rzecznik będzie się kontaktował z Rafałem.
To wszystko dzięki Wam :)
Dużo z Was udostępniło ten temat na Facebooku i Wykopie.

Czekamy na jakies informacje :)

#192 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 listopada 2011 - 22:48

Krew zalewa jak czytam to co piszesz... Może chociaż przeczytałeś postępowanie prawne Orange? Dlaczego pleciesz bzdury trzy po trzy i wprowadzasz zamęt?

Orange wyraźnie ma napisane żeby zapłacić, otworzyć przy kurierze i w razie czego napisać protokół... Kurier musi zostać i poczekać... Ile razy kurier mi chciał wyjść z domu to nie pozwoliłem sobie na to i dzięki temu mam teraz iP4 bo bym stracił 3K... Ile razy się kurier upiera że nie chce zostać to ja grzecznie mówię że jest do tego zobowiązany a jak się nie chce zgodzić to mówimy że skontaktujemy się z przełożonym i wtedy zostaje, jest grzeczny i nawet pomaga rozpakować :) Ludzie macie do tego prawo, płacicie za to, a to że komuś się śpieszy to was już nie obchodzi... Już wiele razy natrafiłem się na takich chamskich kurierów że nawet nie chce mi się tego opisywać ale są też czasami tacy ok że mógłbym im piwo postawić :D

Pozdrawiam

Nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz. Przecież wszyscy jesteśmy zbulwersowani i zaskoczeni taką sytuacją i wszyscy mamy wiele pytań, bo nikt nie chce znaleźć się w podobnej sytuacji. Burzliwa dyskusja dowodzi, że temat wymaga dalszego wyjaśnienia i naprawdę nie ma powodu jeszcze do tego się nawzajem atakować. Czy Orange choćby pokazuje na stronie jak powinna wyglądać prawidłowo zapakowana i nienaruszona paczka? Jaka jest dalsza procedura po sporządzeniu protokołu? Czy jest gwarancja odzyskania pieniędzy w takiej sytuacji? Itd...Jeżeli nie ma gwarancji odzyskania pieniędzy w takiej sytuacji, to kupowanie w sklepie internetowym naraża klientów na straty.

#193 Bacio

Bacio
  • 91 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:55

Ja całą tą sprawę widzę sceptycznie gdyż to jest tylko i wyłącznie Pana wina że nie otworzył paczki przy kurierze...

Wina jest wyłącznie po stronie złodzieja, ktokolwiek nim jest.
Telefonu nie ma nie dlatego, że odbiorca nie otworzył paczki przy kurierze, tylko dlatego, że ktoś ten telefon ukradł. Otwarcie paczki to tylko jeden ze sposobów walki z plagą złodziejstwa i oszustwa, ale _winy_ odbiorcy tu nie ma żadnej.
Gdyby otworzył paczkę przy kurierze i miał protokół, to nie zmieniłoby faktu, że telefon ktoś gdzieś ukradł. Zmieniłaby się tylko osoba okradziona.

Bacio

#194 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 22:57

Wyjaśnię jeszcze raz: pierwsze co zrobiłem to zapytałem o otwarcie paczki. Kurier powiedział, że najpierw pieniądze i podpisanie umowy. Moją winą jest to, że potem NIE ZMUSIŁEM kuriera by jednak otworzyć paczkę bo on już praktycznie wychodził. To co miałem siłą go zatrzymać ?

#195 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 23:01

Aaaa no to pewnie on sam jest zlodziejem. Co w takiej sytuacji? Zaplacone, podpisane, a kuriera sila trzymac nie mozna.

#196 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 17 listopada 2011 - 23:03

Nie chce tutaj nikogo oszukać ale... na 99% jest to wina firmy kurierskiej.

#197 MarcoPL

MarcoPL
  • 2 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 23:04

To nie poczułeś że tam lata luzem kawałek metalu oj dziwne trochę.

#198 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 23:07

Ten kawałek metalu raczej jest dużo lżejszy od iPhone...

Ale cóż teraz to można gdybać... Mam nadzieję że sprawa się rozwiąże pozytywnie.

Pozdrawiam

#199 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 23:07

Tak, pudełka do iPhone'a 4S latają luzem w większym pudle, ci co już odbierali potwierdzą. Te metalowe coś są ciężkie.

#200 boniuss

boniuss
  • 37 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 17 listopada 2011 - 23:08

Jak odbierasz telefon warty 3k w paczce od kuriera to zawsze potrząsasz żeby sprawdzić czy tam lata sobie kawałek metalu? OMG...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych