Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cegła zamiast iPhone 4S od Orange i DPD - ostrzeżenie [update - szczęśliwe zakończenie]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
373 odpowiedzi w tym temacie

#126 boniuss

boniuss
  • 37 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 17 listopada 2011 - 18:28

I to JEDYNIE na podstawie określonych procedur, związanych czy to z zaginięciem czy popełnionym przestępstwem występują do operatora o namierzenie danego telefonu.

Oczywiście masz rację. Nie wygląda to tak, że wchodzi sobie policjant do salonu operatora i mówi "namierzcie mi ten telefon po nr IMEI". To nie telewizja. Muszą być spełnione pewne warunki prawne ograniczone ustawą. Wiadomo, że w tym przypadku kwalifikacja prawna jest ciężka do definicji. Można to podsunąć po kradzież z kodeksu karnego (art. 278 kk), pod przywłasczenie a nawet pod kradzież z włamaniem (odrazu wytłumaczę, że kradzież z włamaniem to jest taki czyn, że osoba musi pokonać pewną przeszkodę (tutaj w postaci pudła), aby ukraść rzecz"

#127 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 18:28

To i tak masz szczęście, następnym razem może Ci powiedzieć, że jak nie podpisujesz to zaprasza po odbiór do siedziby. Takie ma prawo. I tego nie zmienisz. Jeżeli to jest dla Ciebie problem, to warto dołożyć parę zł za możliwość sprawdzenia paczki przed podpisaniem.

Oczywiście, że nie jest problemem, jeśli zamawiam droższe sprzęty to właśnie zlecam możliwość otwarcia, przecież w życiu nie zrobiłbym inaczej. Choć, jeśli zamawiam sprzęty tańsze to i tak kurier głównie DHL nigdy mi nie robił problemów, choć super zadowoleni nie są.

#128 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:29

A złodziej to jakiś wybitny cwaniak, bo ostatnio gdy dostawałem telefon HTC Mozart od Orange do testów- pudełko nie nosiło absolutnie żadnych oznaczeń że jest od Orange. Nadawcą była jakaś firma, której nazwa nic nie mówi przeciętnemu człowiekowi- AB S.A. Wrocław...

#129 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:30

Panowie dzięki za słowa wsparcia. Wiem, że powtarza się temat "dlaczego nie sprawdziłeś paczki przy kurierze". Cóż, co miesiąc odbieram kilkadziesiąt paczek od DHL, UPS i DPD. Żadnej nie sprawdzam ponieważ w firmie jest ruch i sprawdzić tego nie sposób, bo kurier musiałby stać pół godziny i czekać na odbiór. Przez 2 lata zawsze było OK. Teraz się akurat tak zdarzyło - poza tym to była paczka od Orange, nie od jakiegoś pana Felka z Allegro. Mój błąd i tyle. Na początku pytałem o otwarcie ale kurier mówi że "najpierw pieniądze i umowa". Później sprawa się rozmyła, kurier poszedł a ja nie chciałem go gonić.

#130 Lynx400m

Lynx400m
  • 3 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 listopada 2011 - 18:34

Moim skromnym zdaniem kurier na 100%. Tam jest duża rotacja pracowników, a u Operatorów, kary za takie przewinienia to 5-20 tys zł za każdy udokumentowany przypadek. Nikt o zdrowych zmysłach by nie ryzykował. Kurier, może nowy gość, może chciał dorobić, pytanie czy sam kurier czy właśnie gdzieś na taśmie. Walcz, współczuje, 3mam kciuki i mam nadzieję, że ktoś kto ma możliwości Ci pomoże.

#131 bardyt

bardyt
  • 28 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:37

Nie chciało mi się śledzić całego tematu, ale czemu umowa jest z Iphone 3G, skoro mowa o 4S?

#132 ortal

ortal
  • 140 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:39

Orange nie zmieniło projektu od czasu 3g

#133 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 18:41

Nie ma luki w prawie? Zawartość paczki jest własnością przewoźnika dopóki nie podpisze się jej odbioru. Czyli kurier może odmówić otworzenia paczki przed podpisaniem jej odbioru bez zastrzeżeń. Jak już podpiszemy odbiór to już tylko dobra wola kuriera że jest świadkiem przy otwieraniu... I koło się zamyka?

#134 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 18:43

Nie ma luki w prawie? Zawartość paczki jest własnością przewoźnika dopóki nie podpisze się jej odbioru. Czyli kurier może odmówić otworzenia paczki przed podpisaniem jej odbioru bez zastrzeżeń. Jak już podpiszemy odbiór to już tylko dobra wola kuriera że jest świadkiem przy otwieraniu... I koło się zamyka?

Tak, ale jak wcześniej było napisane, masz możliwość wykupienia opcji zajrzenia do paczki, wtedy żaden kurier nie ma nic do gadania. Jednak jak pisałem, ja nigdy nie spotkałem się z kurierem, który by robił mi problem z otwarciem paczki.

#135 maxi33

maxi33
  • 911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 18:44

nie wypowiadaj się na tematy, na które nie masz pojęcia. Akurat jestem bardzo obeznany w temacie działań policji i gwarantuje Ci, że to nie wygląda tak, że po numerze IMEI sobie namierzasz gdzie jest telefon. Jak słusznie zauważyłeś to nie jest CSI NY. IMEI służy policji do wrzucenia go w kartoteke i oznaczenia telefonu jako poszukiwany. Namierzyc telefon po IMEI może operator sieci, który sprzedał telefon. Nie zrobi tego na prośbę osoby poszkodowanej tylko dopiero na żądanie policji.

Tylko aby policja zażądała namierzenia to musi się stać poważne przestępstwo ,a nie kradzież tego telefonu itp. Gdyby za każdym ,przy każdej kradzieży policja namierzała taki telefon to po 1 ja bym miał swój telefon ,a po 2 inni ,którym też skradziono odzyskali by własne.
Co prawda to prawda że jest wpisywany IMEI do bazy ,ale aby na taki telefon potem trafić to tylko przez przypadek kontrolując jakiegoś dresika na ulicy czy coś takiego.

#136 boniuss

boniuss
  • 37 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:46

Co prawda to prawda że jest wpisywany IMEI do bazy ,ale aby na taki telefon potem trafić to tylko przez przypadek kontrolując jakiegoś dresika na ulicy czy coś takiego.

Czasami ludzie proszą policję o sprawdzenie telefonu przed zakupem ;) Wiele razy spotykalem sie z faktem, ze osoba dzwonila po policję bo kupowała telefon na allegro i chciala sie dowiedzieć czy przypadkiem nie kradziony. Czasem sie namierzało właśnie kradzione i zguby wracały do właściciela w stanie nienaruszonym ;)

#137 maxi33

maxi33
  • 911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 18:47

Czasami ludzie proszą policję o sprawdzenie telefonu przed zakupem ;) Wiele razy spotykalem sie z faktem, ze osoba dzwonila po policję bo kupowała telefon na allegro i chciala sie dowiedzieć czy przypadkiem nie kradziony. Czasem sie namierzało właśnie kradzione i zguby wracały do właściciela w stanie nienaruszonym ;)

No dokładnie a takie przypadki też mi chodziło :)

#138 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:51

Ja bym na Twoim miejscu zamówił kuriera z tej firmy i przeprowadził z nim rozmowę. Powiedziałbym jak wygląda sprawa, że zgłaszam sprawę na Policję, numer IMEI itd, że telefon będzie spokojnie do namierzenia, nie do sprzedania etc. Zobaczysz jak zareaguje.

#139 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:54

Uruchomiłem pewną znajomość, zobaczymy co to da. Z kurierem nie ma co gadać - przecież i tak zaprze się wszystkiego.

#140 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:57

Dlatego juz rok temu pozegnalem orange bo niestety za te same pieniadze w play mam 3 razy wiecej minut a zasieg taki sam. Ale dziwne bo zawsze mialem przesylki z DPD nawet o wiele wyzsze nic cena nowego iP i nigdy nie zdazylo sie ze dostarczyli mi cos innego. Good luck

#141 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 17 listopada 2011 - 18:58

Ja na miejscu poszkodowanego dowiedziałbym się czy paczka była ubezpieczona. Bo trudno mi uwierzyć ze ktoś wysłał towar wartości 3k bez żadnego ubezpieczenia.

#142 boniuss

boniuss
  • 37 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:58

Ja bym na Twoim miejscu zamówił kuriera z tej firmy i przeprowadził z nim rozmowę. Powiedziałbym jak wygląda sprawa, że zgłaszam sprawę na Policję, numer IMEI itd, że telefon będzie spokojnie do namierzenia, nie do sprzedania etc. Zobaczysz jak zareaguje.

Zobaczy reakcję i co w związku? Reakcja samozachowawcza nie jest podstawą do sporządzenia wniosku o ukaranie. Może co najwyżej przekazać informację policji, ale jeśli policja zajmie sie tym na poważnie (w co nie wątpie biorąc pod uwagę kwotę szkody) to pierwsze co zrobi to będzie gadać z kurierem.

/edit. na podstawie samej reakcji i własnych wniosków można co najwyżej spuścić wpier*ol, lecz jeśli człowiek jest poważny to tego nie zrobi.

#143 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:59

Ale się wywiązała dyskusja. Sprawa oczywiście przykra, ale tego typu sytuacje zdarzają się wszędzie. Czy Orange nie plombuje przesyłek? Jeśli tak, to co z plombami? Widać na zdjęciu jakąś rozciętą naklejkę. Czy ona nie pełni funkcji plomby? Czy była uszkodzona w chwili doręczenia przesyłki? Jeśli plomby są i nie były w chwili doręczenia uszkodzone, to przewoźnik odpowiedzialności za ubytek nie ponosi (art. 66 ustawy Prawo przewozowe) - trzeba reklamować u sprzedawcy. Jeśli plomb nie ma i stan przesyłki nie wskazywał na ingerencję osób trzecich, należy niezwłocznie skontaktować się z przewoźnikiem i, stosownie do treści art. 74 ust 3 ustawy Prawo przewozowe, zażądać ustalenia ubytku (spisania protokołu szkody). Podpisany przez przedstawiciela przewoźnika i osobę obecną przy ustaleniu stanu przesyłki protokół należy następnie przesłać nadawcy - to on jest uprawniony do składania reklamacji z tyt. nienależytego wykonania usługi. Ani sugerowane wcześniej odstąpienie od umowy ani reklamacja z tyt. niezgodności z umową nie są możliwe, bo w obu przypadkach konieczne jest dostarczenie sprzedawcy przedmiotu umowy, a tego kupujący nie ma. Ponadto, firmy kurierskie nie oferują możliwości sprawdzenia zawartości przesyłki przed pokwitowaniem odbioru (taką usługę świadczy wyłącznie Poczta Polska) a kurier doręczający przesyłkę nie ma obowiązku asystować odbiorcy przy sprawdzeniu jej zawartości.

#144 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 19:02

Plomb nie było - ofoliowane kartonowe pudełko z naklejką DPD.Szczerze mówiąc myślałem że je otworzę i tam będzie drugie pudełko już z plombami i foliami Orange. Ale nie było. Dzięki za podpowiedź, skorzystam.

#145 sheeple

sheeple
  • 204 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 19:04

Linki do tego tematu już są na kilku forach :)

#146 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 19:09

Zobaczy reakcję i co w związku? Reakcja samozachowawcza nie jest podstawą do sporządzenia wniosku o ukaranie. Może co najwyżej przekazać informację policji, ale jeśli policja zajmie sie tym na poważnie (w co nie wątpie biorąc pod uwagę kwotę szkody) to pierwsze co zrobi to będzie gadać z kurierem.

/edit. na podstawie samej reakcji i własnych wniosków można co najwyżej spuścić wpier*ol, lecz jeśli człowiek jest poważny to tego nie zrobi.

Jest szansa że kmiot się przestraszy. Przecież nikt nie mówi o praniu po pysku. A może ... ? :P

#147 Hrabioso

Hrabioso
  • 27 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 17 listopada 2011 - 19:12

To jest oczywista nieprawda. Właścicielem paczki jest kupujący i koniec. Ponadto kupujący ma obowiązek zbadać przesyłkę czy czasami nie nastąpił ubytek lub jej uszkodzenie (545 § 2 KC), jeżeli przewoźnik tego nie umożliwi można go pociągnąć do odpowiedzialności za nienależyte wykonanie umowy przewozu.

Najlepiej powiedzieć kurierowi, że albo pozwoli sprawdzić paczkę albo niech się buja i płaci za ponowną wysyłkę (bo paczkę będzie musiał zwrócić sprzedawcy).

Tak się powinno robić nie tylko przy odbiorze sprzętu wartego setki tysięcy ale też przy każdej innej rzeczy.

#148 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 listopada 2011 - 19:14

A może kontakt24? Oni uwielbiają takie perełki, a sprawa jest wyjątkowa.

#149 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 19:15

Ja myślę, że najpierw sam powinieneś powalczyć, a później ewentualnie sprawę nagłośnić (do gazety, telewizji, gdziekolwiek). Wtedy może Orange albo DPD się skruszy i odpokutuje Ci stratę.

#150 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 19:20

Plomb nie było - ofoliowane kartonowe pudełko z naklejką DPD.Szczerze mówiąc myślałem że je otworzę i tam będzie drugie pudełko już z plombami i foliami Orange. Ale nie było. Dzięki za podpowiedź, skorzystam.

No i to już chyba wyjaśnia kto zawinił.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych