Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Cegła zamiast iPhone 4S od Orange i DPD - ostrzeżenie [update - szczęśliwe zakończenie]

• Please log in to reply
373 replies to this topic

#151 filip71

filip71
  • 168 posts
  • SkądWiśniowa Góra

Posted 17 November 2011 - 19:32

Plomb nie było - ofoliowane kartonowe pudełko z naklejką DPD.Szczerze mówiąc myślałem że je otworzę i tam będzie drugie pudełko już z plombami i foliami Orange. Ale nie było. Dzięki za podpowiedź, skorzystam.

Ja dodam, że miałem przyjemność kierować Oddziałem jednej z firm kurierskich (nie DPD). Z doświadczenia moge napisać, że kradzieże przez kurierów są nagminne.
Z punktu widzenia procedur w/w sprawa jest przegrana u DPD i Orange gdyż nie było otwarcia paczki przy pracowniku DPD.
Prawdą jest to, jak niektórzy pisali, że kurier nie powinien oddawać paczki bez potwierdzenia odbioru - następnie można sprawdzić zawartość i jeżeli jest coś nie tak to powinien sporządzić protokół szkody i podpisać sie pod nim w charakterze świadka co usprawnia cała procedurę reklamacyjną.

Obecnie możesz liczyć tylko na Policję a i tę trzeba pilnować aby sprawy nie potraktowali jak zgłoszenie na papierze (najlepiej jest mieć kogoś tam znajomego, który będzie przypominał prowadzącym sprawę, że jest ważna).

Co do w/w plomb to moge potwierdzić, że operatorzy pakują standardowo paczki więc można wygląd Twojej porównać z innymi (szczególnie czy taśmy samoprzylepne są takie same oraz czy takie same są kartonowe pudełka zewnętrzne) gdyż najczęściej ich otwarcie niszczy opakowanie a na pewno taśmy samoprzylepne. Więc, jeżeli po porównaniu Twoja paczka będzie inaczej wyglądała niż inne (dostarczone innym użytkownikom w podobnym czasie) to będzie to wskazywało, że sprawcą będzie kurier lub magazynier w DPD gdyż jak piszesz paczka tam przez kilka dni leżała gdy namierzali Twój adres.
Takie wnioski ze zdjęciami innych paczek złóż na Policji ze wskazaniem na konkretne osoby - regułą jest to, że konkretny rejon obsługuje ten sam kurier (wyjątkami są zastępstwa) a na magazynie wiadomo kto wydaje komu paczki i kto pilnuje paczek niedostarczonych w 1 dniu.
Kto pakuje paczki u operatorów to nie wiem ale jak napisałem bardziej stawiałbym na DPD
Odpytuj także Policję z tego co zrobiła w tej sprawie - oczekuj przesłuchań osób pracujących w DPD i Orange.
Gdy już będziesz znał wnioski dotyczące prównania paczek i będzie wskazanie na DPD to możesz porozmawiać z kurierem gdyż On na pewno sobie zdaje sprawę, że systemy w firmach kurierskich dokładnie śledzą drogę przesyłki i sprawcę można łatwo namierzyć. Kolejną rozmowę z dowodami wykonałbym z Dyrektorem danego oddziału, gdyż nikt nie chce u Siebie zatrudniać złodzieja.
Co do w/w wniosków proszę je traktować jako rady wynikające z moich doświadczeń zawodowych a nie wydawanie wyroków, od których jestem daleki bez konkretnych dowodów.

#152 pilotto89

pilotto89
  • 28 posts

Posted 17 November 2011 - 19:34

Wydaje mi się że ta umowa z IMEI jest fałszywa. napisy np iPhone 4S są na tle z liniami normalnie napisane a nr IMEI na białym tle. jakby ktoś sobie sam wydrukował.

#153 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 17 November 2011 - 19:37

Dziękuję filip71 za rady. Złożyłem odpowiednie doniesienie na Policję, razem z imieniem kuriera i numerem telefonu bezpośrednio do niego. Inna sprawa, że zawsze jak ktoś przyjeżdża do mnie z DPD to mówi że "dopiero zaczął" pracę. Rotacja jest tam spora, wydaje mi się że za tydzień tek kurier też nie będzie już tam pracował.

#154 Oddie

Oddie
  • 62 posts
  • SkądWodzisław Śląski

Posted 17 November 2011 - 19:41

oj kolego, naprawde współczuje.. jest jeszcze jedno wyjście, czy paczka wyglądała na otwieraną? może być właśnie tak, jak pisze to Zwickau. Widzą 'orange paczka' no to co to może być innego, jak nie telefon.. i się pasożyty dorabiają, kosztem innych. W takich chwilach chciałoby się tym cholernym złodzieją rączki pourywać.. Podobną sytuację miał mój kolega, ale z całkiem inną firmą i rzeczą - wyszło na to ze na sortowni ktoś sobie na boku dorabia. informuj nas co z tą akcją dalej! powodzenia! /sorry za powielenie tematu, jednakże prawie wszystkie te posty były pisane w jednej chwili/

#155 filip71

filip71
  • 168 posts
  • SkądWiśniowa Góra

Posted 17 November 2011 - 19:53

Dziękuję filip71 za rady. Złożyłem odpowiednie doniesienie na Policję, razem z imieniem kuriera i numerem telefonu bezpośrednio do niego. Inna sprawa, że zawsze jak ktoś przyjeżdża do mnie z DPD to mówi że "dopiero zaczął" pracę. Rotacja jest tam spora, wydaje mi się że za tydzień tek kurier też nie będzie już tam pracował.

Zgadzam się, że jest rotacja wśród kurierów a w szczególności w okresie przedświątecznym gdzie zatrudnienie często rośnie dwukrotnie jednakże zawsze zostaje odpowiedzialność osobista za swoje czyny (DPD wie kogo zatrudnia) no i inaczej wygląda odpowiedzialność firmy, kiedy dowody wskazują na pracownika (może dowiedzie to zaproponowane przeze mnie porównanie paczek) - nie zapominajmy o pracownikach magazynu, gdzie paczka leżała kilka dni.

#156 ppawcio

ppawcio
  • 47 posts

Posted 17 November 2011 - 20:00

a jak wyglądałaby sytuacja, gdyby ktoś odebrał paczkę, kurier sobie pojechał dalej, a potem otwarcie paczki byłoby nagrane kamerą?

#157 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 17 November 2011 - 20:01

Ewidentnie któryś pracownik DPD się skusił. Co do karteczki z napisem iPhone 3g... Orange daje je od zawsze do każdego iPhone więc tym się nie sugeruj, numer imei na pewno jest od twojego iPhone 4S. Nie mogę wyjść z szoku, zwłaszcza, że dziś DPD dostarczył mojego iPhone 4S (z ERY choć to bez znaczenia) i też odpakowany był dopiero jak kurier odjechał...

---------- Wpis dodano o 20:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:00 ----------

a jak wyglądałaby sytuacja, gdyby ktoś odebrał paczkę, kurier sobie pojechał dalej, a potem otwarcie paczki byłoby nagrane kamerą?

nic by to nie dało, zawsze mógłbyś podmienić iPhone na 'cegłę' zapakować i dopiero zacząć nagrywać i udawać zaskoczenie, to znaczy taka byłaby pewnie linia obrony dostawcy....

#158 boniuss

boniuss
  • 37 posts
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Posted 17 November 2011 - 20:04

Nagranie Audio/Video jest traktowane jako dowód w sprawie, jeśli doszło by do potwierdzenia popełnienia przestępstwa. Mimo wszystko nawet to może budzić wątpliwości czy osoba najpierw paczki nie otworzyła a potem sobie zafoliowała. Jednakże takie nagranie też może być pomocne. Najlepszą opcją jeśli już nagrywamy to nagrać jak kurier przekazuje paczkę, wychodzi a my po sekundzie otwieramy paczkę. Wtedy nie ma wątpliwości, że tak została doręczona.

/edit. Szymon mnie uprzedził co do tego, że cegłe mozna zapakować samemu ;)

#159 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 17 November 2011 - 20:04

Najgorsze jest to, że nic nie zrobisz już, Orange wysłało iPhone i oni raczej wała nie zrobili, DPD dostarczył, mają twój podpis odebrania paczki w 'nienaruszonym stanie'... i lipa... Ja nigdy przysłowiowej cegły nie dostałem, jednak raz OPEK 'zgubił' moją paczkę, więc coś o tym wiem... ;/

#160 ppawcio

ppawcio
  • 47 posts

Posted 17 November 2011 - 20:06

nic by to nie dało, zawsze mógłbyś podmienić iPhone na 'cegłę' zapakować i dopiero zacząć nagrywać i udawać zaskoczenie, to znaczy taka byłaby pewnie linia obrony dostawcy....

mi chodzi o sytuację, kiedy można (niemalże z pewnością) założyć, że nie da się paczki jeszcze raz zapakować, bo są np. plomby od nadawcy; właśnie, dostałeś dzisiaj z T-Mobile, więc od razu spytam: jak wyglądała paczka? zwykły kartonik z kilkoma plombami PTC?

#161 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 17 November 2011 - 20:07

Orange też mogłoby swoją drogą wysyłać produkty w bardziej dyskretnych opakowaniach.

#162 Camis

Camis
  • 162 posts

Posted 17 November 2011 - 20:12

Sprawa przegrana w 2006 mialem podobne zdarzenie tez z orange. Niestety na 95% nic z tym nie zrobisz.

#163 kajet24

kajet24
  • 153 posts

Posted 17 November 2011 - 20:12

A mówią, że kurier jest o niebo lepszy od Poczty Polskiej. Gów... prawda jak widać. Stawiam, że jakiś pracownik DPD ma teraz 4S :/.

#164 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 17 November 2011 - 20:15

"dlugo se nie po ma".

#165 Camis

Camis
  • 162 posts

Posted 17 November 2011 - 20:19

A mówią, że kurier jest o niebo lepszy od Poczty Polskiej.

Na poczcie tez kradna, nawet wiecej niz w kurierce.

Chociaz teraz sie uspokoilo, nastepnym razem radze zawsze sprawdzac zawartosc paczki.

#166 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 17 November 2011 - 20:20

Paczka z T-mobile była spakowana w podobne pudełko, z radości posiadania nowego 4S to pudło od razu wyniosłem na śmietnik, ale z tego co pamiętam była tylko jedna plomba na zamknięciu, ale to nie problem ominąć przez doświadczonego złodzieja. PS: Jeśli wziął go ktoś z DPD to na 99% nie stawiałbym na doręczyciela, musiałby być kompletnym idiotą... Raczej na taśmie, w sortowni lub transporcie, tam trudniej złapać kto bo na sortowni paczka przewija się przez kilka minimum rąk...

#167 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 17 November 2011 - 20:21

A mówią, że kurier jest o niebo lepszy od Poczty Polskiej.
Gów... prawda jak widać.

Stawiam, że jakiś pracownik DPD ma teraz 4S :/.

Nie można na podstawie jednego zdarzenia generalizować i stwierdzać, że kurierzy są gorsi. Mi na Poczcie Polskiej skradziono dwie paczki, w firmach kurierskich - żadnej. Czyli PP jest jednak gorsza?

Nie da się uniknąć korzystania z usług firm kurierskich w przypadku takich zamówień, sprawdzenie paczki przy odbiorze to jedyne, co pozostaje, by zabezpieczyć się przed problemami.

#168 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 November 2011 - 20:25

Na 100 % teraz jest na aukcji na Allegro po atrakcyjnej cenie.

#169 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 17 November 2011 - 20:28

z wykopu:

Jestem kurierem DPD, mozna zadawac pytania :P

Paczki z Orange sa w kartoniku, zalepionym bialym listem przewozowym, ktory trzeba przeciac zeby otworzyc paczke, na paczke nalozone sa papiery, czyli faktura za to co zaplacilismy kurierowi, dwa egzemplarze umowy, jeden dla kuriera, drugi dla Orange, gwarancja, w 3/4 przypadkow oswiadczenie o odstapieniu od umowy, sporadycznie jakies regulaminy, wszystko tak zawiniete, ze nie widac co jest tam napisane w 99%przypadkow, a calosc zawinieta zgrzana termokurczliwa folia. Zmierzam do tego, ze nie widze mozliwosci wyjecia czegokolwiek z tej paczki bez widocznych uszkodzen po pierwsze tej zgrzanej foli, po drugie "plombolistu" przewozowego. Paczki z Orange (i z T-Mobile) sa przechowywane w osobnym pomieszczeniu (przesylki monitorowane). Zajumac telefon mogl tylko kurier na samochodzie. Jakby magazynier go wzial, paczka mialaby widoczne uszkodzenia i zaden w miare trzezwy kurier juz by jej nie wzial do rak. AMEN.

#170 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 November 2011 - 20:30

Na 100 % teraz jest na aukcji na Allegro po atrakcyjnej cenie.

Na 100% nie, chyba, że to idiota ukradł.

#171 meg

meg
  • 316 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 November 2011 - 20:31

ok, ale czasem kurierzy zostawiają u sąsiadów <_< jak wtedy reklamować taką paczke? (wiadomo ze sasiad nie bedzie jej otwieral)

#172 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 17 November 2011 - 20:34

od dziś, chyba będą musieli wydłużyć kurierom czas pracy o jakieś 50% bo każdy będzie kazał im czekać dopóki nie sprawdzi paczki...

---------- Wpis dodano o 20:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:33 ----------

ok, ale czasem kurierzy zostawiają u sąsiadów <_< jak wtedy reklamować taką paczke? (wiadomo ze sasiad nie bedzie jej otwieral)

jak kurier zostawi u sąsiadów to jego problem, bo twojej zgody na piśmie nie ma ;]

#173 Sedith

Sedith
  • 2 posts
  • SkądMadrid, ES

Posted 17 November 2011 - 21:17

Ja tylko tak w ramach czystej ciekawości sprawdziłam właśnie regulamin sklepu orange.pl, i myślę że kolejnym ewentualnym klientom przyda się ten cytat (za [url]http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary/2873/2942559.pdf):[/url]

"Z zastrzeżeniem uprawnien Klienta okreslonych w ust. III.15, podczas odbioru
przesyłki przez Klienta należy sprawdzic stan i kompletnosc zawartosci przesyłki, a w
przypadku stwierdzenia:
a) uszkodzenia mechanicznego zawartosci przesyłki/Towaru i/lub
B) niekompletnosci zawartosci przesyłki/Towaru i/lub
c) niezgodnosci zawartosci przesyłki z przedmiotem Zamówienia
Klient uprawniony jest do:
a) odmowy przyjecia przesyłki. Odmawiajac przyjecia przesyłki, Klient może
powiadomic PTK Centertel, w tym w drodze e-mailowej lub poprzez infolinie,
o zaistniałej sytuacji w celu przygotowania nowej dostawy albo
B) przyjecia przesyłki (za uiszczeniem kwoty pobrania, jesli przy danej przesyłce
dochodzi do pobrania kwoty od Klienta) i jednoczesnego spisania - wspólnie
z kurierem - protokołu reklamacji zawierajacego opis niezgodnosci towaru z
umowa (protokół powinien byc podpisany przez kuriera). Protokół Klient
wypełnia i podpisuje w dwóch jednobrzmiacych egzemplarzach oraz w
obecnosci pracownika poczty kurierskiej."

Wynikałoby z tego, iż w przypadku tego sklepu można (a według dzisiejszego przykrego przykładu nawet _należy_) sprawdzić zawartość paczki _przed_ pokwitowaniem odbioru. Wiem, że twórcy wątku to już się niestety nie przyda, ale polecam poczytanie regulaminu wszystkim właśnie czekającym na paczkę ;)

A co do 'przygody' Rafała, to niestety patrząc właśnie na regulaminy orange.pl i DPD, bardzo ciężko będzie tu coś wskórać drogą reklamacyjną :/ DPD ma radosny zapis o całkowitym braku odpowiedzialności "jeżeli nie można przypisać DPD winy", więc tu jedyną drogą ratunku jest kwestia podmienionego opakowania, obawiam się. W każdym razie, powodzenia życzę, na pewno się przyda. :)

#174 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 17 November 2011 - 21:17

Mały wniosek racjonalizatorski do przekazania policji: odciski palców

#175 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 November 2011 - 21:21

Aż ciężko uwierzyć w coś takiego... jestem w szoku. Sam dzisiaj odbierałem ipka od kuriera i tuż przed przeczytaniem tego pomyślałem sobie, ciekawe co było jakbym dostał kartofla...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users