Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cegła zamiast iPhone 4S od Orange i DPD - ostrzeżenie [update - szczęśliwe zakończenie]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
373 odpowiedzi w tym temacie

#101 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 listopada 2011 - 17:58

Oj to będzie się działo. Zasłużyli na antyreklamę. Myślę że warto, by społeczność Apple pokazała jaka jest zgrana. No Panie i Panowie, z całej siły!

Myślisz, że jest szansa, żeby temat zaistniał na Komórkomanii?

#102 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 17 listopada 2011 - 17:59

Właśnie o to chodzi, żeby on widział! Bo w innym przypadku przecież sam możesz włożyć cegłę i naściemniać.

Dokładnie. Kurierzy nawet mają specjalne protokoły do uszkodzeń/pomyłek.

#103 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 17 listopada 2011 - 18:00

A czy paczka była ubezpieczona?

#104 solid_snake_

solid_snake_
  • 31 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:01

Znam troche firmy kurierskie od środka, to jest tam nagminne. Podstawa przy drogich przesyłkach to otwieranie przy kurierze. ZAWSZE!!

#105 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:02

Oj to będzie się działo. Zasłużyli na antyreklamę. Myślę że warto, by społeczność Apple pokazała jaka jest zgrana. No Panie i Panowie, z całej siły!

Kto zasluzyl na antyreklame?

- Orange,ktore moglo do paczki wlozyc telefon/ukrasc,
- DPD, ktore po prostu dostarczylo to, co dostalo/ukradlo
- klient, ktory nie sprawdzil przesylki,
- ty, ktory wydajesz wyroki bez dowodow winy?

#106 Majullo

Majullo
  • 8 postów
  • SkądKraków,PL

Napisano 17 listopada 2011 - 18:04

Współczuje.Dlatego nie kupuje przez neta

#107 2LM

2LM
  • 154 postów
  • SkądWroclaw, PL

Napisano 17 listopada 2011 - 18:05

Moment, ale podpisuje się odbiór przesyłki czy konkretnej rzeczy? Przeyłkę otrzymał i podpisał jej odbiór. Ewentualnie, że wizualnie opakowanie było OK. A to co było w środku to osobna historia.

#108 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:06

No i? Kurier ma wrocic i potwierdzic, ze w paczce nie bylo tego, co klient powie? Paczke otwiera sie przy kurierze, inaczej nikt niczego juz potem nie potwierdzi-to chyba oczywiste.

#109 Geminek

Geminek
  • 22 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:07

Tak z w zasadzie to paczka jest własnością przewoźnika dopóki nie podpisze się jej odbioru!!! :) Czyli kurier może odmówić otworzenia paczki przed podpisaniem jej odbioru bez zastrzeżeń. :cool:

#110 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 17 listopada 2011 - 18:07

Moment, ale podpisuje się odbiór przesyłki czy konkretnej rzeczy?
Przeyłkę otrzymał i podpisał jej odbiór. Ewentualnie, że wizualnie opakowanie było OK.
A to co było w środku to osobna historia.

Chyba zawartości, bo co, podpiszesz odbiór samego pudełka? Właśnie chyba o to chodzi, żeby sprawdzić zawartość.

#111 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 17 listopada 2011 - 18:09

Dysponujesz dowodem zakupu jak i numerem imei więc najpierw na policję bo oni maja możliwość namierzyc telefon bez najmniejszego problemu więc twój iPhone sie odnajdzie na 100% grunt ze z Orange bo to jedyna sieć z simlockiem ,więc szansa ze sprzeda go ktoś zagranicę jest marna :)

#112 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 18:10

Tak z w zasadzie to paczka jest własnością przewoźnika dopóki nie podpisze się jej odbioru!!! :) Czyli kurier może odmówić otworzenia paczki przed podpisaniem jej odbioru bez zastrzeżeń. :cool:

Gdyby tak było, to by, żadnej paczki nie przyjmował. Dla mnie niestety to nie logiczne, jak się zamawia sprzęt za 3000pln i go nie obejrzeć przed podpisaniem.

#113 Geminek

Geminek
  • 22 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:12

Gdyby tak było, to by, żadnej paczki nie przyjmował. Dla mnie niestety to nie logiczne, jak się zamawia sprzęt za 3000pln i go nie obejrzeć przed podpisaniem.

Ale podpisujesz tylko odbiór PACZKI (pudełka kartonowego) bez zastrzeżeń. To co jest w środku to inna historia. Jeżeli uważasz, że jest coś innego niż zamawiałeś, to spisujecie z kurierem protokół szkody. I tyle...

#114 soil

soil
  • 100 postów
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Napisano 17 listopada 2011 - 18:14

Kurier nie może pozwolić na otwarcie paczki bez podpisu/pobrania. Jest to chyba logiczne - bo można by łatwo robić przekręty. Kurier musiałby wtedy przejąć całą odpowiedzialność za stan i za to co jest w środku. A na to żadna normalna firma sobie nie pozwoli. Zwyczajnie jest to nieopłacalne. Jedynie co można zrobić, to sprawdzić, czy opakowanie nie jest powgniatane czy poobijane. Jest dodatkowo płatna opcja sprawdzenia paczki przed odbiorem, która daje możliwość dokładnego sprawdzenia towaru. Trzeba z niej korzystać, a nie liczyć, że kurier pozwoli odpakować paczkę przed podpisaniem.

#115 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:16

Całkiem duży odsetek kurierów to niestety ponadprzeciętne chamy. Nie chcę generalizować, absolutnie, bo znam kilka osób pracujących w różnych firmach kurierskich, mam swoich ulubionych doręczycieli i ulubionego listonosza, którzy są po prostu super i zawsze mogę na nich liczyć, że zadzwonią i pójdą mi na rękę. Niestety często natykałem się też na takich, którzy robili wielką łaskę, że cokolwiek przywożą! Kiedy po raz pierwszy spotkałem się z tego typu zachowaniem byłem w takim szoku, że po prostu mnie zatkało i zwyczajnie nie wiedziałem co powiedzieć. Mega zdziwienie jednym słowem. Po kilku razach przygotowałem się na to, że tego typu ewenementy się niestety zdarzają i na każde zniecierpliwienie, na każde podniesienie głosu przez kuriera na moją osobę, mam jedno proste zdanie: ja ci za to płacę. Dlatego nie dajmy się pojedynczym przypadkom, bo to nie może tak wyglądać, żeby gość, który żyje tak naprawdę dzięki osobom zamawiającym, był w stosunku do nich chamski. Rafał, strasznie mi przykro, że Ciebie to spotkało. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy. Nie mogę się cały czas nadziwić, mimo wszystko. I nie generalizujcie, że tylko w Polsce się takie jaja zdarzają. Kumpel pracował za granicą w pewnej międzynarodowej firmie kurierskiej i jak opowiadał co się wyrabia na taśmie i ile kasy dziennie idzie na odszkodowania, to aż człowiek chce krzyczeć z radości jak dostaje paczkę całą.

#116 maxi33

maxi33
  • 911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 18:17

Dysponujesz dowodem zakupu jak i numerem imei więc najpierw na policję bo oni maja możliwość namierzyc telefon bez najmniejszego problemu więc twój iPhone sie odnajdzie na 100% grunt ze z Orange bo to jedyna sieć z simlockiem ,więc szansa ze sprzeda go ktoś zagranicę jest marna :)

Moze i maja ale tego nie robią . To nie jest CSI NY tylko W11 Poland. Jak ukradli mi telefon to też teoretycznie mogli go namierzyć ,ale tego nie zrobili bo po co...

#117 elgruby

elgruby
  • 5 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 listopada 2011 - 18:18

Sprawa jest prosta jak barszcz. Każdy ma PRAWO obejrzeć zawartość paczki tuż po podpisaniu. Nie trzeba dodatkowo opłacać takiej opcji. Kurierzy nie mówią o tym, ponieważ zawaleni są robotą i jak każdy by sprawdzał to by nie zrobili nawet połowy. Natomiast jeśli szanowny kolega odebrał paczkę i jej nie sprawdził, a sprzęt był uszkodzony lub go po prostu nie ma jak na załączonym obrazku to jest niestety nie do udowodnienia. Przegrałem w sądzie sprawę z jednym z kurierów właśnie nie mogąc udowodnić, że wina stoi po stronie kuriera.

#118 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 18:18

Ale podpisujesz tylko odbiór PACZKI (pudełka kartonowego) bez zastrzeżeń. To co jest w środku to inna historia. Jeżeli uważasz, że jest coś innego niż zamawiałeś, to spisujecie z kurierem protokół szkody. I tyle...

OK zgoda, tylko to nie zwalnia z obejrzeniem paczki i żaden kurier nie może Ci tego zabronić. Powtarzam, zamawiam często sprzęty i te tańsze jak i droższe i zawsze je oglądam przy kurierze, po czym podpisuje. Fakt, nie którzy kurierzy preferują podpis przed obejrzeniem, ale ja się na to nie zgadzam i grzecznie czekają.

#119 gpawel

gpawel
  • 78 postów
  • SkądPołaniec

Napisano 17 listopada 2011 - 18:21

OK zgoda, tylko to nie zwalnia z obejrzeniem paczki i żaden kurier nie może Ci tego zabronić. Powtarzam, zamawiam często sprzęty i te tańsze jak i droższe i zawsze je oglądam przy kurierze, po czym podpisuje. Fakt, nie którzy kurierzy preferują podpis przed obejrzeniem, ale ja się na to nie zgadzam i grzecznie czekają.

Są Kurierzy i kurierzy. Bardzo często coś wysyłam, odbieram jedną firmą (DHL) i problemów nigdy nie ma. Po kilkunastu przesyłkach nawet kurier sam zaproponował, że poda mi swój numer i w razie nieobecności lub pozostawienia awizo mam do niego dzwonić na numer 'prywatny'. Nie ma problemów, jeśli zapraszam do do środka i otwieram paczkę przy nim (po uprzednim podpisaniu). Nigdy nie robi, czy jego firma nie robią problemów.

#120 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Kiedyś pytałem kuriera o całą procedurę, tak z ciekawości. Z tego co mówił- jest on jedynie świadkiem, który podpisuje się na protokole. Nie pozwoli otworzyć Ci paczki przed podpisaniem. Podpisujesz, otwierasz, jak jest cegła to masz świadka i tyle. Tego nie przeskoczysz. Jeśli kurier pozwoli na otwarcie przed podpisaniem - sam ryzykuje, i chyba jest to jedynie jego dobra wola. Wyobraź sobie że jest tam cegła, a ON nie ma podpisu odbioru. Zostaje z problemem sam i w sumie może być obciążony kosztami, bo nie jest w stanie udowodnić że on sam jest czysty. Przyjeżdża do firmy macierzystej, z otwartą paczką i bez odpisu ... Kogo obciążą i obwinią ? Jak myślisz ?

#121 boniuss

boniuss
  • 37 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Moze i maja ale tego nie robią . To nie jest CSI NY tylko W11 Poland. Jak ukradli mi telefon to też teoretycznie mogli go namierzyć ,ale tego nie zrobili bo po co...

nie wypowiadaj się na tematy, na które nie masz pojęcia. Akurat jestem bardzo obeznany w temacie działań policji i gwarantuje Ci, że to nie wygląda tak, że po numerze IMEI sobie namierzasz gdzie jest telefon. Jak słusznie zauważyłeś to nie jest CSI NY. IMEI służy policji do wrzucenia go w kartoteke i oznaczenia telefonu jako poszukiwany. Namierzyc telefon po IMEI może operator sieci, który sprzedał telefon. Nie zrobi tego na prośbę osoby poszkodowanej tylko dopiero na żądanie policji.

#122 Geminek

Geminek
  • 22 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 18:22

Oczywiście, jak już podpiszesz odbiór, to w obecności kuriera możesz otworzyć paczkę i sprawdzić zawartość. Zgadzam się z Tobą w 100%. :)

#123 soil

soil
  • 100 postów
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Napisano 17 listopada 2011 - 18:23

Fakt, nie którzy kurierzy preferują podpis przed obejrzeniem, ale ja się na to nie zgadzam i grzecznie czekają.

To i tak masz szczęście, następnym razem może Ci powiedzieć, że jak nie podpisujesz to zaprasza po odbiór do siedziby. Takie ma prawo. I tego nie zmienisz. Jeżeli to jest dla Ciebie problem, to warto dołożyć parę zł za możliwość sprawdzenia paczki przed podpisaniem.

#124 gpawel

gpawel
  • 78 postów
  • SkądPołaniec

Napisano 17 listopada 2011 - 18:23

Namierzyc telefon po IMEI może operator sieci, który sprzedał telefon. Nie zrobi tego na prośbę osoby poszkodowanej tylko dopiero na żądanie policji.

I to JEDYNIE na podstawie określonych procedur, związanych czy to z zaginięciem czy popełnionym przestępstwem występują do operatora o namierzenie danego telefonu.

#125 loskamillos20

loskamillos20
  • 51 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 18:25

Współczuje kolego mam nadzieję, że dasz jakoś radę i wywalczysz pieniądze albo telefon. Myślę, że od teraz wszyscy już na pewno cokolwiek by to było będą otwierać paczki przy kurierze, zwłaszcza gdy rzecz jest dużej wartości. Swoją drogą DPD to chyba jedna z gorszych firm kurierskich.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych