Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4S - Pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2920 odpowiedzi w tym temacie

#1976 cinek-madryt

cinek-madryt
  • 54 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 17:57

ok. dzięki , a orjętuje się ktoś czy jailbreaka niszczy w jakiś sposób 4S ( chodzi mi o taki przypadek jak to było po wgraniu BB 06,15 przestał działać GPS--- takie lub inne ryzyko instalowania jailbreaka )?

#1977 danielasu2

danielasu2
  • 6 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 18:06

Witam Od 2 miesięcy uzyskuje iPhone 4s , powiem krótko dla tych którzy zastanawiają się na kupnem Porażka , przereklamowany, Adobe flash player brak co jak dla mnie jest dyskkwalifikacją firmy Apple. Nie polecam nie za taką kasę

#1978 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 stycznia 2012 - 18:11

Adobe flash player brak co jak dla mnie jest dyskkwalifikacją firmy Apple.
Nie polecam nie za taką kasę

To czemu wcześniej nie poczytałeś specyfikacji :) Jeśli Adobe było Ci potrzebne :)
Żal :)

#1979 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:20

Jailbreak nic nie "niszczy", wszystko działa sprawnie, a dzięki niemu notification center wreszcie stało się przydatne nie tylko po przyjściu maili czy smsów :)

#1980 Mychu

Mychu
  • 98 postów
  • SkądWroclove

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:59

14 dni jest na ustosunkowanie się do pisma reklamacyjnego zlożonego z tytułu niezgodności towaru z umową na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. w innych przypadkach mają zastosowanie postanowienia gwarancji i kodeksu cywilnego.

link podany przez Ciebie i wspomniane terminy (14 dni i dwa lata) dni dotyczą niezgodności towaru z umowa na podst ustawy. gwarancja producenta to odrebna sprawa niewykluczająca powołania się na ustawę. w treści linka mowa jest głównie o NTzU z tytułu ustawy. terminy dotyczące gwarancji producenta podane są w treści gwarancji i nie mylcie tych dwóch pojęć!

domniemam, że w wiekszości przypadków telefony oddawane były powołując się na gwarancję, a żąda się załatwienia jak z tytułu NTzU. Ażeby powolywać się na NTzU to musisz przedłożyć odpowienie pismo

Ale z tego co wiem, na iPhone'a nie ma gwarancji tylko rękojmia.
Ja na wniosku mam napisane: Reklamacja z tytułu rękojmi, klient żąda wymiany terminala

Czy rękojmia się pod t 14 dni kwalifikuje?

#1981 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:22

Jeśli mnie pamięć nie myli to jest 14 dni roboczych,

Kalendarzowych.

o ile nie ma problemu z dostępnością części lub następuje wysyłka sprzętu,np. do autoryzowanego serwisu za granicą.Wtedy chyba nawet do 30 dni roboczych się wydłuża taki okres.

Nie można przedłużyć terminu na ustosunkowanie się do żądania. Niedochowanie go przez sprzedawcę skutkuje uznaniem roszczenia konsumenta za zasadne.
Nie jest jednak określony termin spełnienia żądania. Powinien być odpowiedni do rodzaju rzeczy i celu jej nabycia.

Realizacja gwarancji to naprawa sprzętu a w przypadku 3-krotnego nieusunięcia tej samej wady - zwrot pieniędzy lub nowy sprzęt.

Bzdura. To już powinno mieć status miejskiej legendy...

Ale z tego co wiem, na iPhone'a nie ma gwarancji tylko rękojmia.

Apple - Legal

Ja na wniosku mam napisane: Reklamacja z tytułu rękojmi, klient żąda wymiany terminala

Czy rękojmia się pod t 14 dni kwalifikuje?

Nie. Żądania wysuwane na zasadzie przepisów o rękojmi za wady sprzedawca powinien spełnić niezwłocznie. Jeśli ich nie spełni, od umowy można będzie odstąpić.

#1982 danielasu2

danielasu2
  • 6 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:32

To czemu wcześniej nie poczytałeś specyfikacji :) Jeśli Adobe było Ci potrzebne :)
Żal :)

Przeczytałem ,zrobiłem jailbreak z myslą o flash playerze na cydie zainstalowałem i nie działa domyślam się ze na iphone 4s nie ma tej aplikacji na cydii,
Mam jeszcze jedno pytanie jak wymazać iokonki programów pobranych z cydii bo po przytrzymaniu ich nie ma krzyżyka. Sorry za takie pytania ale jestem amatorem jesli chodzi o te rzeczy

#1983 Mychu

Mychu
  • 98 postów
  • SkądWroclove

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:33

Apple - Legal

Nie. Żądania wysuwane na zasadzie przepisów o rękojmi za wady sprzedawca powinien spełnić niezwłocznie. Jeśli ich nie spełni, od umowy można będzie odstąpić.

Dzięki :)

Czyli jak mam się zachować kiedy we środę mija 14 dzień kalendarzowy (licząc od następnego)?
Albo co zrobić kiedy nie wyślą mi nowego sprzętu tylko zrobią restore mojego a ja wnioskowałem o wymianę?
Czy odstąpienie od umowy to odstąpienie od telefonu i abonamentu? (kupiłem je razem)

#1984 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:41

Przeczytałem ,zrobiłem jailbreak z myslą o flash playerze na cydie zainstalowałem i nie działa domyślam się ze na iphone 4s nie ma tej aplikacji na cydii,
Mam jeszcze jedno pytanie jak wymazać iokonki programów pobranych z cydii bo po przytrzymaniu ich nie ma krzyżyka. Sorry za takie pytania ale jestem amatorem jesli chodzi o te rzeczy

Frash z Cydii nie działa na nowym iPadzie i iPhonie. Są przeglądarki streamujące flasha, bez konieczności robienia JB.

#1985 danielasu2

danielasu2
  • 6 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:43

aaa możesz mi napisać jakie to przeglądarki proszę

#1986 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:44

beeee http://myapple.pl/ap...-aplikacji.html

#1987 danielasu2

danielasu2
  • 6 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 22:07

Dzięki :(

#1988 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 22:10

Czyli jak mam się zachować kiedy we środę mija 14 dzień kalendarzowy (licząc od następnego)?

To zależy co chcesz uzyskać. Jeśli nowy telefon, to czekać. Plusem tej sytuacji będzie liczony na nowo, roczny okres odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi.

Albo co zrobić kiedy nie wyślą mi nowego sprzętu tylko zrobią restore mojego a ja wnioskowałem o wymianę?

Jeśli restore rozwiąże problem, to nic.

Czy odstąpienie od umowy to odstąpienie od telefonu i abonamentu? (kupiłem je razem)

Tylko od umowy kupna telefonu. Abonament wciąż będzie trzeba opłacać. Będziesz mógł jednak dochodzić od operatora pokrycia szkody poniesionej w związku z zakupem nowego telefonu (różnica w cenie).

#1989 Colin 79

Colin 79
  • 263 postów
  • SkądWałbrzych, Poland

Napisano 23 stycznia 2012 - 00:20

A jak wygląda sytuacja z iPhonem używanym ? Jeśli pierwszy właściciel go zarejestrował i utworzył konto w iStore to drugi właściciel ma szanse na założenie własnego konta z tym egzemplarzem ? Czy w ogóle można używać iPhona nie rejestrując go przez internet ?

#1990 monis

monis
  • 480 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 stycznia 2012 - 09:14

Witam
Od 2 miesięcy uzyskuje iPhone 4s , powiem krótko dla tych którzy zastanawiają się na kupnem
Porażka , przereklamowany, Adobe flash player brak co jak dla mnie jest dyskkwalifikacją firmy Apple.
Nie polecam nie za taką kasę

to chyba zalezy czego sie oczekuje od telefonu ;) jesli glownie flash playera, to faktycznie moze iPhone nie jest najlepszym wyborem ;)

#1991 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 09:34

Trochę przeginają w orange ;) Jak wysyłałem iP (t-mobile) to następnego dnia dnia był już regenersis ;) a po tygodniu czasu odebrałem go z salonu;)

#1992 Mychu

Mychu
  • 98 postów
  • SkądWroclove

Napisano 23 stycznia 2012 - 10:38

To zależy co chcesz uzyskać. Jeśli nowy telefon, to czekać. Plusem tej sytuacji będzie liczony na nowo, roczny okres odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi.

Tak, chciałbym dostać nowy sprzęt i żeby okres liczył się od nowa. Możesz podać mi jakiś przepis, na który mógłbym się powołać pisząc do Orange pismo?

#1993 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 23 stycznia 2012 - 10:38

Tak z Regenersis też mam dobre wspomnienia, wymienili na nowego i trwało to tydzień, ale po tym co tu czytam żałuję że znowu kupiłem iP w TMobile jakoś...

#1994 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 10:53

Tak, chciałbym dostać nowy sprzęt i żeby okres liczył się od nowa. Możesz podać mi jakiś przepis, na który mógłbym się powołać pisząc do Orange pismo?

Istotne są dwa:
560 k.c. - odstąpienie od umowy
566 k.c. - obowiązek naprawienia szkody powstałej wskutek istnienia wady

#1995 Mychu

Mychu
  • 98 postów
  • SkądWroclove

Napisano 23 stycznia 2012 - 14:38

Istotne są dwa:
560 k.c. - odstąpienie od umowy
566 k.c. - obowiązek naprawienia szkody powstałej wskutek istnienia wady

Dzięki,

dzwoniłem do Regeneresis. Potwierdzili zgłoszone przeze mnie wady. Jest decyzja, że dostanę nowy sprzęt. Obecnie czekają na dostawę iPhonów i do końca tygodnia powinni wysłać nówkę.
Z tego wniosek, że z dużym prawdopodobieństwem minie 14 dni kalendarzowych między zgłoszeniem w Orange niezgodności sprzętu z umową (mija w środę). Z tego powodu będę domagał się rocznej rękojmi od dnia odebrania nowego aparatu.

Jeszcze jedno pytanie. Jak Regeneresis wyśle nowego iPhona to status na starym IMEI zmieni się na jakiś?

#1996 rybulek

rybulek
  • 87 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 19:04

jak dostaniesz nowy to masz nowy rok gwarancji od Apple i 2 lata na niezgodność z umową

#1997 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 23 stycznia 2012 - 19:30

Cześć ekipa :)) Podepnę się pod temat wrażeń. Jestem nowym użytkownikiem iP. Przeszedłem z Androida. Różnic jest wiele, ale to rzecz normalna bo rozmawiamy o dwóch całkiem różnych sprawach. Smartphon'ie z Linux'em na pokładzie nazywanym dalej Androidem a iPhone'm. Posiadam 4s i moje pierwsze, tygodniowe wrażenia są jak najbadziej pozytywne. Szybkość, bardzo dobra bateria, łatwa - choć sprawiająca mi lekkie problemy konfiguracja telefonu. Problemy występują jedynie dlatego, że przywykłem do skomplikowania w Androidzie. Jakość wykonania także nie pozostawia miejsca na objęcie prowadzenia przez inne telefony. Wyświetlacz .... iPhone znowu rządzi. Osobiście wielkość wyświetlacza również odpowiada mi, praktyczna wielkość telefonu sprawia, że wygodnie mi się go nosi. Ktoś na pierwszej stronie odpowiedzi tego tematu "opisał 4s, którego nie posiada", trochę mnie to śmieszy. Różnice są duże miedzy 4 a 4s. Zasięg mam lepszy niż w miałem na Androidzie choć ta sama karta, wycięta przeze mnie :)) choć byłem niechętnie nastawiony na produkty Apple, bardzo polubiłem swojego nowego iPhone. Choć podkreślam, że i android jest także ok. Wszystko kwestia wymagań, oczekiwań i kieszeni, choć tu już także ceny stają się podobne. Pozdrawiam :)))

#1998 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 20:43

Między ip4 a ip4S w wyglądzie nie ma różnicy pomijając i milimetr niżej przyciski od głośności i dwoma kreskami po boku (oddzielenie anten) więc śmiało można się wypowiadać co do wyglądu na temat iP4S posiadając wcześniejszego iP4 ;)

#1999 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 23 stycznia 2012 - 20:48

I ten milimetr spowodował, że jedno etui mało mi nie rozwaliło przełącznika "mute" i przycisk głośności jeden nie działał ;)

#2000 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 23 stycznia 2012 - 20:58

Między ip4 a ip4S w wyglądzie nie ma różnicy pomijając i milimetr niżej przyciski od głośności i dwoma kreskami po boku (oddzielenie anten) więc śmiało można się wypowiadać co do wyglądu na temat iP4S posiadając wcześniejszego iP4 ;)

Oczywiście .. ale nie chodziło o wygląd :) Wygląd to raczej nie najważniejsza rzecz, która decyduje o zakupie danego telefonu .. czyż nie ?? ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych