Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4S - Pierwsze wrażenia

• This topic is locked This topic is locked
2920 replies to this topic

#1001 straubus

straubus
  • 390 posts
  • SkądOpole/ Prudnik

Posted 01 December 2011 - 16:00

@peter1972 w niektórych rzeczach to wypadałoby żebyś poczytał sobie instrukcję albo przynajmniej popróbował.

brak możliwości szybkiego wysłania np. zrobionej wcześniej fotki przez BT do Maca - w SII pukam w fotke i daje "udostepnij przez bluetooth" - dla mnie jest to SUPER.

Jeśli chodzi Ci o przesyłanie zdjęć z iphona do maca to własnie od tego jest chmura. Włącz usługę strumieć zdjęć i od razu po zrobieniu fotki bedzie ona przesyłana do maca.

- wkurza mnie że ikonki na panelu przeskakują sobie dowolnie - ja np. chciałbym mieć w jednym rzędzie kalendarz, mapy, notatki i dyktafon… SII ma dla mnie to duuuzo lepiej rozwiązane.

Co do tych "przeskakujących ikonek" przytrzymaj jedną z nich dłużej aż zaczną drgać. Wtedy możesz sobie aranżować pulpit jak chcesz przemieszczać ikony a nawet tworzyć foldery

- brakk możliwości zaznaczania kilku emaili i usuwania ich

a o ile z usuwaniem kontaktów z poziomu telefonu można sie pomęczyć (duzo ułatwia tu synchro z itunes) to maile można usuwać bez problemu po kilka na raz. wystarczy w momencie gdy masz pogląd na wszyskie maile w prawym gornym rogu wcisnąć edycja, wtedy mozesz zaznaczyć wiadomości do grupowego usunięcia.

Pozdrawiam

#1002 peeter1972

peeter1972
  • 6 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 01 December 2011 - 16:26

1. Instrukcje przeczytałem :) 2. Chmura mnie nie interesuje - jakoś nie przemawia do mnie udostępnianie prywatnych plików komukolwiek na wirtualnych dyskach... Poza tymczasem wysyłam fotki komuś na PC lub na inne cudo z BT - tu SII jest wygodniejszy 2. Drgające ikonki - OK, masz racje, ale chodziło mi o to że jak przesune jedną to inne też sie przesuwają automatycznie - w SII przesuwam pojedynczo tam gdzie chce na pulpicie (poziomo, pionowo - dowolnie) 3. Z edycją maili oczywiście 100% racji z Twojej strony :) Pozdrawiam.

#1003 straubus

straubus
  • 390 posts
  • SkądOpole/ Prudnik

Posted 01 December 2011 - 17:04

jeśli takie układanie ikonek Ci nie odpowiada to podłącz telefon do itunes, gdy sie zsynchronizuje wejdź w Twoje urządzenie i tam w zakładke programy.. poukładasz ikony po swojemu może w wygodniejszy i bardziej odpowiadający Ci sposób. Co do chmury to z tego co mi sie wydaje to chyba można wyłaczyć synchronizacje danych i zostawić tylko strumień zdjęć.

#1004 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 December 2011 - 17:15

BT w iPhone nie jest do przesyłania danych proszę Cię. Jak powiedziałeś "jakoś nie przemawia do mnie udostępnianie prywatnych plików komukolwiek na wirtualnych dyskach" to iCloud jest bardziej bezpieczne niż BT. Oczywiste jest to, że przez BT nie wyślesz muzyki do innego urządzenia. Nawet iPhone. Jeżeli zależy Ci na przesyłaniu danych to po to jest właśnie chmura i zajmuję o wiele mniej czasu i energii niż BT. I Moim zdaniem SGSII nie jest wygodny. Tam jest tyle śmieci, że nie można się z tym wszystkim połapać. iPhone przebija go na wylot swoją prostotą i iOS.

#1005 sampelmajster

sampelmajster
  • 89 posts

Posted 01 December 2011 - 17:17

@NoVyr9 - obdzwoniłem pół Sląska + BOK i znalazlem w salonie w Bielsko-Biała 1(!) szt I4S, no i mam...;) Po pierwszym dniu uzytkowania - bateria średnio, ale ja to rozumie i mam nadzieje, ze kolejne uaktualnienie Nam pomoze;) - ładowanie 20:00, rozmów 2h35min, wczoraj wifi do 1:00, dzis 3G w pracy - facebook, app store, przegladanie www, bluetooth non stop - zestaw glosnomowiacy, 15 min zabawy z Siri i o 16/30 miałem 12% baterii. Na upartego 1 dzien roboczy wytrzyma. Pierwsze wrazenia...jestem happy, funkcjonalnosc, prostota uzytkowania, itunes...przypomina mi to roznice kiedys Nokii do innych telefonow - ja polecam kazdemu, kogo stac na wydanie takiej kwoty za smartfona.

#1006 eroberto1

eroberto1
  • 285 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 December 2011 - 17:23

- problem z "osobistym hotspotem" - każe mi dzwonić do BOK Ery
Ale przynajmniej nie będziesz mial pretensji ze wsadziles sim do iP4S i przyszedł rachunek na tysiaka za przesyłanie danych, niektórzy są nieswiadomi i gubią sie w pakietach itd a pózniej nie miła niespodzianka

#1007 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 01 December 2011 - 17:31

Ze statystyk wynika, że 2% użytkowników iPhone'a 4s jest z niego niezadowolona, 40% przyznaje, że zauważyła krótszy czas przcy baterii. 77% przyznaje, że jest bardzo zadowolona z 4s, to 5% więcej niż było w przypadku poprzedniego modelu smartfona od Apple'a.

ChangeWave: Siri helps iPhone 4S become the most beloved iPhone yet | 9to5Mac | Apple Intelligence

#1008 peeter1972

peeter1972
  • 6 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 01 December 2011 - 17:50

BT w iPhone nie jest do przesyłania danych proszę Cię. Jak powiedziałeś "jakoś nie przemawia do mnie udostępnianie prywatnych plików komukolwiek na wirtualnych dyskach" to iCloud jest bardziej bezpieczne niż BT. Oczywiste jest to, że przez BT nie wyślesz muzyki do innego urządzenia. Nawet iPhone. Jeżeli zależy Ci na przesyłaniu danych to po to jest właśnie chmura i zajmuję o wiele mniej czasu i energii niż BT. I Moim zdaniem SGSII nie jest wygodny. Tam jest tyle śmieci, że nie można się z tym wszystkim połapać. iPhone przebija go na wylot swoją prostotą i iOS.

Czy możesz mi wytłumaczyć dlaczego według Ciebie moje pliki będące "gdzieś" na czyimś (Apple?) serwerze mają być bezpieczniejsze niż np. przesłanie komuś zdjęcia przez BT? Przy przesyłaniu pliku przez BT to ja decyduje które urządzenia łącze w parę i po zakończeniu transferu rozłączam się... - zawsze wydawało mi się to bezpieczniejsze niż umieszczanie swoich plików "u kogoś" na serwerze... Może ja stary już jestem... ;)
A co śmieci w SII to się całkowicie zgadzam, zwsze podobała mi się prostota iphone :)
Pozdrawiam.

#1009 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 posts

Posted 01 December 2011 - 22:17

Również jestem tego samego zdania, BT uważam za bezpieczniejszy sposób wysłania jakiegoś pliku. Chmurę mam wyłączoną bo jakoś nie mam przekonania co do tego ;) Nie chciałbym swoich danych i plików rożnego rodzaju trzymać na jakimś serwerze :)

#1010 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 December 2011 - 23:02

Jasne, czyli nie dzwonisz, nie wysyłasz sms ani maili, bo to wszystko też jest w chmurze na czyichś dyskach. Acha czaję, a raczej nie czaję. Chmura zła, ale już to że przy wykonaniu rozmowy transmisja idzie przez serwery operatora jest ok. Dziwne.

#1011 senshiro

senshiro
  • 163 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 December 2011 - 00:36

Fakt, mój błąd - 4S ma HSPA+. Tylko że trzeba to sprawdzać gdzieś na innych stronach, bo według Apple (Polska) - iPhone 4S - Dane techniczne cytuję:

UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz);
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Czyli nie jest nic wspomniane o tym magicznym "+". Dziwne, że tego nie napisali...

#1012 offi

offi
  • 51 posts
  • SkądCentral Poland

Posted 02 December 2011 - 00:39

najlepszy phone jaki kiedykolwiek miałem :)

#1013 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 posts

Posted 02 December 2011 - 08:22

Jasne, czyli nie dzwonisz, nie wysyłasz sms ani maili, bo to wszystko też jest w chmurze na czyichś dyskach. Acha czaję, a raczej nie czaję. Chmura zła, ale już to że przy wykonaniu rozmowy transmisja idzie przez serwery operatora jest ok. Dziwne.

Nie twierdzę, że jest zła, po prostu nie jestem zbytnio przekonany a z drugiej strony nie wiem jak i na jakiej zasadzie to działa ;)

#1014 dawid1972

dawid1972
  • 316 posts

Posted 02 December 2011 - 08:31

:DJa przesiadłem się z Iphona 3g i to dla mnie kolosalna różnica , choć mój staruszek też był spoko ale ten nowy to szatan prędkości jestem bardzo zadowolony:D

#1015 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 02 December 2011 - 10:08

Mmsa jak sie wysyla to tez jest w chmurze,mmsow tez nie wysylacie?

#1016 danteusz

danteusz
  • 527 posts
  • SkądWrocław-Psie Pole, Wroclaw, Poland, Poland

Posted 02 December 2011 - 10:27

Nie twierdzę, że jest zła, po prostu nie jestem zbytnio przekonany a z drugiej strony nie wiem jak i na jakiej zasadzie to działa ;)

Na bezpiecznej zasadzie. Używaj

#1017 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 02 December 2011 - 10:32

Ap-ropo

Android wyciąga z telefonu prywatne dane i przesyła dalej! [wideo]

#1018 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 02 December 2011 - 10:34

Apple jest jak mercedes, chociaż ma takie same silniki (przykładowo) jak Kia to jednak jest autem klasy premium.
Osobiście cieszę się, że mogę korzystać z tego fenomenu jakim jest jabłuszko.

Swego czasu wszędzie wisiały portrety Lenina / Stalina i też było super.

Po co Tobie wyjmowana bateria? Ilu z Nas kiedykolwiek wymieniało baterie w innym telefonie?

Mnie zdarzało się wymieniać baterię w innych (nie tylko w innym telefonie). Do iPhone posiadam zewnętrzną baterię - może korzystanie z tego nie jest codziennością - ale zawsze lepiej - szczególnie na dłuższą podróż być zabezpieczonym. Posiadałem dodatkowe baterie do laptopów, kamer - przydawały się.

jeśli takie układanie ikonek Ci nie odpowiada to podłącz telefon do itunes, gdy sie zsynchronizuje wejdź w Twoje urządzenie i tam w zakładke programy.. poukładasz ikony po swojemu może w wygodniejszy i bardziej odpowiadający Ci sposób.

Koledze chodziło o to, że w Samsungu można np. w jednym rzędzie mieć jedną ikonkę, w drugim cztery, w trzecim dwie itd. W iOSie natomiast ikony / ikony folderów układane są jedna za drugą.

#1019 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 02 December 2011 - 12:15

to ja dopiszę kolejną obserwację. Iphone 4s może pracować dalej od routera, porównałem z 3gs i ipad 1.

#1020 skewendzer

skewendzer
  • 40 posts
  • SkądKwidzyn

Posted 02 December 2011 - 13:02

4S wydaje się mieć lepszy zasięg w porównaniu z 4, różnica 2 kresek w tym samym miejscu.

#1021 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 02 December 2011 - 13:08

Tak wracajac do BT,wydaje mi sie ze niektorzy sa nieswiadomi zakupu takiego telefonu,jest to telefon ponadczasowy i chyba kazdy sie z tym zgodzi w obecnych czasach BT sluzy tylko i wylacznie do zestawow glosnomowiacych,do laczenia sie z samochodami,glosnikami,sluchawkami itp itd.przesyl danych byl zaleta moze 5 lat temu gdzie sieci wifi byly rarytasem jak na Polskie standardy,przeciez na chwile obecna wystarczy odpalic sobie np. IFiles i za posrednictwem wifi przeslac wszystko co sie chce,czy to ebook czy zdjecia,muzyke itd wszystko to co wczesniej bylo dodane do tego programu i z tego powodu nie czuje zadnego dyskomfortu,od calej reszty jest chmura,ktora jest i tak lepiej zabezpieczona niz siec domowa 90% uzytkownikow tutaj piszacych.Osoba ktora zali sie na brak mozliwosci przesylania danych przez BT jest dla mnie bynajmniej zabawna,bo to tak jak by kupic mercedesa klasy S a pozniej siedziec na forum fanow mercedesa i zalic sie ze ubezpieczenie jest zbyt drogie,spalanie nie zadowala bo przeciez tak duzy silnik (tutaj odnosze sie do baterii w 4s ktora znosi dual core) powinien palic zdecydowanie mniej,bo samochod jest nie funkcjonalny....wyjdzie ip5 z kto wie moze z ladowaniem indukcyjnym i tez bedzie placz bo nie bedzie tak nowy a zarazem tak stary jak poprzedni z jakims idiotycznym ladowaniem bez kabli...

#1022 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 December 2011 - 13:36

Czy Apple zmienił w stosunku do 3Gs'a głośnik - ten do ucha? Bo wydaje mi się, że głos jest jakiś cichszy, w tle ale wyraźniejszy.

#1023 dawid1972

dawid1972
  • 316 posts

Posted 02 December 2011 - 14:14

Czy Apple zmienił w stosunku do 3Gs'a głośnik - ten do ucha? Bo wydaje mi się, że głos jest jakiś cichszy, w tle ale wyraźniejszy.

W porównaniu do 3G ,IP4S na plus wg mnie.

---------- Wpis dodano o 14:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:11 ----------

Pytanie do użytkowników ip4 którzy mają też ip4s
Cz ip4s ma głośniejszy głośnik zewnętrzny od ip4??

#1024 ronn

ronn
  • 41 posts

Posted 02 December 2011 - 14:52

Śledze ten wątek praktycznie od początku, zamawiajac swojego 4s miałe obawy, tyle zostało tutaj poruszonych spraw z zasiegiem, wyrzucaniem kart sim, static noise, baterią, wibracja, też ktos miał chyba źe złozony egrzeplaż. Używajac od poniedziałku swojego iP, nie stwierzdiałem tych wad u siebie na szczescie, początkowo miałem soft 5.0 ale zaktualizowałem do 5.0.1 i zasieg jest swietny, ani razu nie miałem błędu karty sim (stara karta plusa, sam ja docinałem), static noise też nie zauważylem pomimo tego że usilnie starałem sie to wychwycić, żeby w razie czego jak najszybciej zareklamować telefon. Wibracja działa wysmienicie, cichutko płynnie mruczy, żadnego brzeczęczenia. Bateria jak to bateria w tego typu urządzeniach, tym bardziej ze eksploatuje iP dosyć intensywnie przez co ładuje go ok co 30 godzin. Jedyna rzeczą która się pojawiła kilkakrotnie, jest powtarzajacy sie sygnał smsa, ale to raczej jest wina softu. Dodam że iP kupiłem w Apple Online Store jest to wersja 16GB

#1025 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 02 December 2011 - 15:24

Jedyna rzeczą która się pojawiła kilkakrotnie, jest powtarzajacy sie sygnał smsa, ale to raczej jest wina softu.

raczej ustawione masz tak
Ustawienia/powiadomienia/wiadomości/powtarzaj alarm

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users