Witam

Może moje uwagi do czegoś sie komuś przydadzą

. Są to wyłącznie moje praktyczne odczucia z używania obydwu telefonów: Iphone 4S i Galaxy SII.
Dla mnie telefon służy do dzwonienia, wysyłania smsów, mmsów, odbierania i wysylania emaili, przeglądania internetu, jako odtwarzacz muzyki, kalendarz/terminarz oraz budzik. Nie instaluje nowych aplikacji, gier itp., nie grzebie w systemie, nie podniecam się benchmarkami i pierdylionem dostepnych aplikacji, nie używam chmury i siri

Dla mnie plusy 4S
+ lepiej mi się go trzyma w ręku
+ pomimo mniejszej klawiatury niż SII jakoś "lepiej" mi się na nim wprowadza tekst
+ bardziej podoba mi się wyświetlacz (mimo że mniejszy)
+ dobra synchronizacja z iCal w Mac-u
+ itunes jest dla mnie OK jeśli chodzi o synchronizacje muzyki - wiem że wielu go nienawidzi ale mnie to odpowiada
+ poprawnie działa z moim zestawem głośnomówiącym - w SII mam po paru minutach szumy i głos jak z kosmosu (fabryczna navi nissan Pathfinder)

+ bateria u mnie dłużej trzyma niż w SII
+ bateria szybciej się ładuje niż SII
+ podlączenie do zestawu głośnomówiącego w aucie i używanie 4S jako magazyn muzyki działa super
+ odpowiada mi klient email (przyzwyczajenie z Mac-ów)
+ wygodniej się go trzyma niż SII
+ lubie design Apple

minusy Iphone 4S:
- wkurza mnie że ikonki na panelu przeskakują sobie dowolnie - ja np. chciałbym mieć w jednym rzędzie kalendarz, mapy, notatki i dyktafon… SII ma dla mnie to duuuzo lepiej rozwiązane.
- bluetooth!! To największy dla mnie minus Iphone - sluży właściwie tylko do zest. głośnomówiącego. Mac niby go widzi ale nic poza tym

Porażka.
- brak możliwości szybkiego wysłania np. zrobionej wcześniej fotki przez BT do Maca - w SII pukam w fotke i daje "udostepnij przez bluetooth" - dla mnie jest to SUPER.
- brak w ogóle możliwości wysłania pliku przez BT np. do drugiego aparatu, komputera itp. Porażka

- problem z "osobistym hotspotem" - każe mi dzwonić do BOK Ery - podczas gdy na TEJ SAMEJ karcie /przed przycięciem oczywiście

/ w SII wszystko super się łączyło i śmigało bezproblemowo (dowiedziałem się że w BOK to dotyczy TYLKO iphone)
- brak możliwości "blacklist" z poziomu telefonu - w SII jest to dodawane błyskawicznie bez konieczności używania specjalnych aplikacji - dla mnie to BARDZO ważna funkcja
- brak możliwości podłączenia Iphone jako zwykły dysk (mass storage)
- przy przeglądaniu internetu SII ma lepszy wyświetacz - większy
- brak możliwości zaznaczania kilku kontaktów na raz i usuwania ich
- brakk możliwości zaznaczania kilku emaili i usuwania ich
- niestandartowa karta micro - na razie wiekszośc kart jest jednak "duża" - problemy z przekładaniem do innego telefonu.
To moje subiektywne opinie z używania tych dwóch modeli - może komuś troche pomogę w decyzji zakupu. NIe sugerowałem się żadnymi testami, benchmarkami, opiniami "guru" itp. Dla mnie telefon podobnie jak komputer to narzędzie pracy - i dlatego oceniam go pod kątem przydatności do MOICH zastosowań. Obydwa dla mnie są bardzo dobre - używam chetniej iPhone- nie iem w sumie dlaczego… Chyba lepiej leży mi w ręku i bez problemu z zestawem glosnomowiacym...
Pozdrawiam. Piotr.