Apple nie da gestów dla 1 generacji.
Polityka im nie pozwala.
Polityka... dwoistej natury... Pisałem już o tym:
Nie wszystko od Apple działa super płynnie - podam legalny przykład: instalacja Leoparda na PowerBooku G4 (PPC) - chodzi to wcale nie rewelacyjnie, ale wystarczy posiadać LEGALNIE kupiony system(...)
Z pewnymi restrykcjami jestem w stanie się pogodzić i zrozumieć je. Przykładem mogą być wyższe wymagania gier, którym może sprostać lepszy procesor i lepsza grafika - w porządku - mając starszy sprzęt, nie pogram.
Przykład - opcja robienia zdjęć za pomocą przycisku głośności. Jest to zarówno w iPhone 3GS, jak i w wyższych modelach. Idąc za tokiem rozumowania Apple - owej funkcjonalności nie powinno się implementować w iPhone 3GS, bo jest zbyt słaby.
Pewnie Obrońcy-Praw-Apple, zaraz mi napiszą, że każdy iPhone ma przyciski głośności... ja odpowiem zaś im na to, że każdy iPad ma ekran, na którym zmieszczą się cztery lub pięć palców typowego użytkownika, ja sam zaś - posiadam komplet pięciu palców u obu rąk.
Co więcej - gesty w iPadzie pierwszej wersji były koszerne w czasach XCode do wersji 4.x - obecnie, przestały być.
Śmieszne i tyle.